Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дървото на Живота

Featured Replies

• Автор

ОК, не мисля, че има Живот и живот. Живота с малкото "ж" е достатъчно обширно понятие. Често и със смисъл битие. Да дървото в този смисъл е проекция на битието, но това казвам и аз. Както и да е. Това не са сериозни мисли. Просто изстрел в тъмнината.

П.П. Не ме грабна приказката...

Ако нямаше живот и Живот защо има две дървета?

Живот=битие, или живот с малко ж е дървото на познанието на добро и зло, на живот и смърт, което всички познаваме и живеем. Какво е тогава Живота, или другото дърво в Библията?

• Отговори 67
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Алегорията между дървото на познанието и дървото на живота не е ли там,че всъщност хората,вкусвайки от ябълката на едното дръвче,и получавайки знанието,забравят,че са безсмъртни?Всъщност,преди да са яли от дървото на познанието в Райската градина Адам и Ева не са знаели какво е това нещо "смърт"?Намасте.

дървото на живота. въртими се в главата,ябълка.(адамовата ябълка). въпросното дърво,не е било отровно и човек,нямало да умре в действителност. точната идея спорад мен е,създаване на уважение от човек-Бог.това е ново стъпало на духовно израстване. ако кажете на детето си да не прави нещо! това обикновенно нестава. помолете приятел да не прави нещо! това обикновенно става. това битрябвало да е уважение и доверие.

Ако нямаше живот и Живот защо има две дървета? има живот-битие и живот. ние всички живеем в един живот. живот към който трябва да се нагодим,за да отцелеем. живот който тича във времето с нови технологии и много бързо развиващ се свят. основата на този свят е кариера. другият вид живот го живеят монасите. технологиите и развиваща се работна кариера при тях липсва. те са се насочили към друга свера. духовно израстване и мир със света около тях.

• Автор

Защо го изтри...

Защо има диалектика не мога да ти отговоря, но си права, че живота се определя по това какво те оживява... (:

Защо го изтри...

Защо има диалектика не мога да ти отговоря, но си права, че живота се определя по това какво те оживява... (:

Защото имаше двусмислие в написаното от мен.Инак мисълта ми беше,че,ако сме в диалектичен свят-защо нещата да не според света,в който сме?Ако отида в Рим,не очаквам да говорят на български език,нали,а италиански,макар че,дори да говорят на български език най-малкото от едното уважение и желание да опозная тяхната култура,следва да науча италианския език?Преди Адам и Ева да ядат от дървото на познанието,доколкото знам е нямало смърт?Намасте.
  • Автор
Тази приказка е невероятна...

Благодаря ти за нея @--;---

.....Всъщност,преди да са яли от дървото на познанието в Райската градина Адам и Ева не са знаели какво е това нещо "смърт"?Намасте.

:clap: не бих могъл да формулирам тази мисъл така добре и изчистено :baby:

• Автор

Защото имаше двусмислие в написаното от мен.Инак мисълта ми беше,че,ако сме в диалектичен свят-защо нещата да не според света,в който сме?Ако отида в Рим,не очаквам да говорят на български език,нали,а италиански,макар че,дори да говорят на български език най-малкото от едното уважение и желание да опозная тяхната култура,следва да науча италианския език?Преди Адам и Ева да ядат от дървото на познанието,доколкото знам е нямало смърт?Намасте.

Да, били са в Живота. След плода (ябълка или не не знам) са заживели в живота. :clap:

Да, били са в Живота. След плода (ябълка или не не знам) са заживели в живота. :)

Всъщност,мислех,че са във вечността. :lol6: Там,няма живот и смърт,а само вечност.Аз съм си малко оптимист,та,даже не знам думата е вечност,всъщност май. ;) Намасте. :biggrin:
  • Автор

Всъщност,мислех,че са във вечността. :biggrin: Там,няма живот и смърт,а само вечност.Аз съм си малко оптимист,та,даже не знам думата е вечност,всъщност май. ;) Намасте. :)

Кога са във вечността не разбрах - след ябълката или преди нея? :lol6:

Защото "вечност" има в Живота, а в живота има една друга вечност - кръговрата на преражданията.

Да, били са в Живота. След плода (ябълка или не не знам) са заживели в живота. :lol6:

както казах в друга тема - думите изписани с главни букви са лишени от смисъл, а ги произнасят хора, чиято умствена нагласа е да разпалят кладите през средновековието или крематориумите от 20-ти век.

Няма такова нещо като "Живот" - животът си е живот : промеждутъка от люлката до гроба.

Кога са във вечността не разбрах - след ябълката или преди нея? :lol6:

Защото "вечност" има в Живота, а в живота има една друга вечност - кръговрата на преражданията.

Кое е Животът?Нали преди да ядат от ябълката Адам и Ева са нямали знанието за нещата,включително,че са нямали идея какво е смъртта?Не знам дали е "вечност" кръговрата на преражданията,защото нали има изход от него?Намасте. :biggrin:
  • Автор

както казах в друга тема - думите изписани с главни букви са лишени от смисъл, а ги произнасят хора, чиято умствена нагласа е да разпалят кладите през средновековието или крематориумите от 20-ти век.

Няма такова нещо като "Живот" - животът си е живот : промеждутъка от люлката до гроба.

Е, за мен е начин да напиша с една дума нещо за което иначе са необходими километрични обяснения. Пък ти ако не го приемаш - какво, да не го пиша ли.

Думата "живот" не побира и половината мизерия на реалността а думата "Живот" така или иначе не съдържа в себе си Бога.

Форми просто - в тях пребиваваме. (:

Кладите в средновековието ако са ми интересни, това значи ли, че ме е намерила великата инквизиция? Щото не помня съвсем кой драсваше клечката... :lol6:

Кое е Животът?Нали преди да ядат от ябълката Адам и Ева са нямали знанието за нещата,включително,че са нямали идея какво е смъртта?Не знам дали е "вечност" кръговрата на преражданията,защото нали има изход от него?Намасте. :biggrin:

Къде го този изход? Има ли някой излязъл вече?

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Е, за мен е начин да напиша с една дума нещо за което иначе са необходими километрични обяснения. Пък ти ако не го приемаш - какво, да не го пиша ли.

Думата "живот" не побира и половината мизерия на реалността а думата "Живот" така или иначе не съдържа в себе си Бога.

Форми просто - в тях пребиваваме. (:

Кладите в средновековието ако са ми интересни, това значи ли, че ме е намерила великата инквизиция? Щото не помня съвсем кой драсваше клечката... :lol6:

Къде го този изход? Има ли някой излязъл вече?

Иисус Христос,Буда,Кришна и други предполагам са били излезли от този кръговрат.Ама не знам какво имаш предвид под излизане от кръговрата ти,а и,ако няма никаква надежда,за какво въобще се занимаваме с някои неща?Намасте. :biggrin:
  • Автор

Иисус Христос,Буда,Кришна и други предполагам са били излезли от този кръговрат.Ама не знам какво имаш предвид под излизане от кръговрата ти,а и,ако няма никаква надежда,за какво въобще се занимаваме с някои неща?Намасте. :lol6:

Много се надявам че в твоя си път не аз съм ти пример...

Имаш си... кого да попиташ а също и книги. Имаш си сърце и ум.

Както знаеш и моята позиция - има изход ама не е за личността (която ми позиция не желая да обсъждам по форуми...)

И за финалче - не ти вървиш пътя. Той те върви..

Иначе какво се случи с темата ми за дървото на Живота...

Много се надявам че в твоя си път не аз съм ти пример...

Имаш си... кого да попиташ а също и книги. Имаш си сърце и ум.

Както знаеш и моята позиция - има изход ама не е за личността (която ми позиция не желая да обсъждам по форуми...)

И за финалче - не ти вървиш пътя. Той те върви..

Иначе какво се случи с темата ми за дървото на Живота...

secret_rose,извинявай,изразих се неправилно тогава.Аз написах,че има изход,а сега вече за Кого е,друг въпрос. ;) Нали и самият Иисус Христос,казва,че без Него за никъде не сме.Буда също си имаше там сфери и т.н.,та... ;) По темата-живота на дървото,знам,че е разрешено да се яде от него,но се охранява според написаното в Библията.От кого,нямам идея.Но е леко нечестно,че хем е позволено да се яде от него,хем пък има кой да го охранява някой да не яде от него?Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• Автор

secret_rose,извинявай,изразих се неправилно тогава.Аз написах,че има изход,а сега вече за Кого е,друг въпрос. ;) Нали и самият Иисус Христос,казва,че без Него за никъде не сме.Буда също си имаше там сфери и т.н.,та... ;) По темата-живота на дървото,знам,че е разрешено да се яде от него,но се охранява според написаното в Библията.От кого,нямам идея.Но е леко нечестно,че хем е позволено да се яде от него,хем пък има кой да го охранява някой да не яде от него?Намасте. :)

Свободата на избора, не че е лесен.

Аз те оставям, утре рано ще пътувам за София. Не зная какво твърди Иисус Христос, в мен още Го няма.

Един суфи е казал: "Ако искаш дърво, посей семе".

По темата-живота на дървото,знам,че е разрешено да се яде от него,но се охранява според написаното в Библията.От кого,нямам идея.Но е леко нечестно,че хем е позволено да се яде от него,хем пък има кой да го охранява някой да не яде от него?Намасте. :)

Битие :

3 : 24 Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.

Един суфи е казал: "Ако искаш дърво, посей семе".

А ако искаш бурен-нищо не сей, той сам ще си поникне ;)

Trichocephalus,за херувимите-разбрах,но пламенният мечкакво символизира всъщност?Все трябва да има някакъв скрит символизъм и значение. :) Намасте.

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

От същия линк, който дадох в предния си пост

1. The Tree of Life in the Garden of Eden:

The tree was in the midst of the Garden, and its fruit of such a nature as to produce physical immortality (Genesis 2:9; Genesis 3:22). After guiltily partaking of the tree of the knowledge of good and evil, and the sinful tendency having thus been implanted in their natures, the man and woman are driven forth from the Garden lest they should eat of the tree of life and live forever (Genesis 3:22). The idea seems to be that, if they should eat of it and become immortalized in their sinful condition, it would be an unspeakable calamity to them and their posterity. For sinful beings to live forever upon earth would be inconceivably disastrous, for the redemption and development of the race would be an impossibility in that condition. Earth would soon have been a hell with sin propagating itself forever. To prevent such a possibility they were driven forth, cherubim were placed at the entrance of the Garden, the flame of a sword revolving every way kept the way of the tree of life, and this prevented the possibility of man possessing a physical immortality. It is implied that they had not yet partaken of this tree and the opportunity is now forever gone. Immortality must be reached in some other way.

Read more: http://www.bibletools.org/index.cfm/fuseaction/Def.show/RTD/isbe/ID/8899/Tree-Life.htm#ixzz1Q6aceap7

James Josiah Reeve

Преразказано - дървото на живота е в средата на райската градина и плодовете му дават физическа безсмъртност. След като са яли от плода на познанието и са познали греха, Адам и Ева са били изгонени от Рая, за да се изключи също така възможността да ядат от плода на дървото на живота и да станат безсмъртни. Идеята е да се избегне да станат безсмъртни, бидейки грешни, защото ще е невъобразимо нещастие както за тях, така и за наследниците им. За да не се превърне и Земята в ад с вечен грях. Херувим с огнен меч пази вратата към райската градина. Предполага се, че Адам и Ева не са били опитали все още от това дърво и възможността да го сторят , вече е загубена за винаги. Безсмъртието трябва да бъде постигнато по друг начин.

Толкова за Адам и Ева и "са в Живота", а сега "не са в Живота".

Имам някакъв спомен, че не е само този Херувим, с огнения меч, който пази. Имаше май по един във всеки край на градината... Трябва да почета пак.

• Автор

Не знам до колкото е достоверен източника ти (тълкуватели по света има повече от песъчинките в пустинята...) но това тук:

и възможността да го сторят , вече е загубена за винаги. Безсмъртието трябва да бъде постигнато по друг начин.

определено много ми допада (:

Остава да разберем какъв е другия начин и да действаме.

Нъл тъй :nono:

Щото "по делата ще ги познаете" не по думите...

By combining the Strong’s definitions for the Hebrew words in Genesis 3:24 translated as, “flaming sword,” (i.e. – lahat há chereb) the literal meaning is, “to blaze with the appearance of licking flames enwrapping (i.e. – distortion caused by rising heat waves), parching like a drought and making desolate.”

http://bibleanswerstand.org/Lucifer_3.htm

lahat ha chereb - пламти с вида на (облизващи) пламъци, които обгръщат отвсякъде (т.е. унищожение, предизвикато от топлинни вълни) , палещи като суша и опустошаващи.

Преводът ми на английския текст е доста нескопосан, но на мен ми прозвуча като топлинна вълна от ядрен взрив :nono:.

chereb е преведен като меч, но самата дума има повече значения, все в духа на остри режещи и пробождащи инструменти.

...

Докато го търсих тоя меч, попаднах на едно интересно разсъждение от един младеж. Той казваше нещо в този дух - Херувимът пази ПЪТЯ, но не и самото дърво.

Редактирано от El. (преглед на промените)

• Автор

Ел, това наистина е интересно и мерси за превода. Христос казва: "Не нося мир а меч"

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.