Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дървото на Живота

Featured Replies

Публикувано изображение

Всички сме чели или чували за него. В Стария завет се споменава дървото на познанието на добро и зло и друго дърво - на Живота. Грехопадението чрез плода на дърво се е случило, спасението пак от дърво ще дойде.

Какво е според вас? Къде е...

Дали не е самият кръст, на който е разпнат Спасителя...?

• Отговори 67
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Игрдрасил

Сидрат ал-Мунтаха

Арбор Мунди

Вечния Ясен

Или бъркам дърветата :biggrin:

Да не си решил да се прекръстиш на Вердфьолнир :)

Да бе,глупости,и станало дървото на кръст после оффф

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

Не мисля.

Дърво ще си е.Живо, с плодове.

Какво са плодовете?

Аз предлагам идея, не споря, но мисля, че човекът кръст не носи, има само хоризонтал. Когато се свърже с Бог едва тогава се появява вертикалната част на кръста и дървото оживява... (: и дава плод - Спасение.

Игрдрасил

Сидрат ал-Мунтаха

Арбор Мунди

Вечния Ясен

Или бъркам дърветата :biggrin:

Кой са тези, я разкажи :)

Какво са плодовете?

Аз предлагам идея, не споря, но мисля, че човекът кръст не носи, има само хоризонтал. Когато се свърже с Бог едва тогава се появява вертикалната част на кръста и дървото оживява... (: и дава плод - Спасение.

Това е само хипотеза, и то пречупена през..хммм...определени езотерично тълкуване и то ако смятаме всичко само за символ.

А в Битие Дървото е споменато така :

Битие

2:9 И Господ Бог направи да произраства от земята всяко дърво, що е красиво на глед и добро за храна, както и дървото на живота всред градината и дървото на познаване доброто и злото.

Интересното е, че изрична забрана да се яде от него няма :

Битие

2:16 И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш;

2:17 но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.

По-нататък в Стария завет ,Дървото е споменато още няколко пъти, например : Притчи 13:12, „…постигнатото желание е дърво на живота” , а също в Новия завет – Откровение на Йоана 22:14, „Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота…” ....

Най-много е обсъждано и изучавано това Дърво в Кабалата....

Там можеш и да намериш най-пълно описание .Нпример, по бегли мои спомени ( мозъкът и е вече дърт и ми изневерява) то се състои от 11 Сефири и 22 пътя между тях....А що е то Сефира, що е Сефирот, що Път, що е ключ е съвесем друга работа http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Всички сме чели или чували за него. В Стария завет се споменава дървото на познанието на добро и зло и друго дърво - на Живота. Грехопадението чрез плода на дърво се е случило, спасението пак от дърво ще дойде.

Какво е според вас? Къде е...

Дали не е самият кръст, на който е разпнат Спасителя...?

Да ти кажа ли какви скверни мисли ми се въртят относно израза "дърво на живота" :ph34r:

....

Най-много е обсъждано и изучавано това Дърво в Кабалата....

....

За това ли еврейките са такива майсторки на някои работи :)

• Автор

Мерси за насоката.

Не твърдя че думите ми не са хипотеза (: но темата ми е интересна и затова я започнах.

Откровение на Йоана 22:14, „Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота

Да. "Да изперат дрехите си" аз го разбирам така: Да се изчистят (астрално), например.

А къде е тогава Дървото на Живота? До сега не съм открила насоки към него. Само се споменава.

Не намесвам определени езотерични тълкувания тук. В някои определени езотерични тълкувания Розата е Път към Живота и се намира в пресечната точка на двете "греди": диалектиката=хоризонтала и отвесната=спасението в Бог. Няма нужда да обсъждам това, пуснах темата заради вашите мнения, Трихо.

Можеш да продължиш :P интересно ми е..

Да ти кажа ли какви скверни мисли ми се въртят относно израза "дърво на живота" :ph34r:

За това ли еврейките са такива майсторки на някои работи :)

Разбойник :) не познавам еврейки.

не е ли красиво...

Да не си решил да се прекръстиш на Вердфьолнир :ph34r:

Само ако се прекръстиш на Слейпнир :)

...

Кой са тези, я разкажи :)

Ай ся, кои са. Добри са. Дървета. Всичките до едно. Сичките представляват света и живота. Аз съм ги събрал в едно - Маледорн.

• Автор

Да бе,глупости,и станало дървото на кръст после оффф

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Ми ако погледнем чисто символично на нещата - да. Понеже след грехопадението ние "си носим кръста". Дървото на познанието на добро и зло е станало на кръст дето си го мъкнем на гърба - живота. Но нещо не ми се връзва... понеже пак символично ако погледнем - дърво на Живота наоколо ни няма. Е къде е тогава? Къде да "изпера дрехата си" та да го открия..

Буквално пък хич не ми се чете Библията, буквално четена носи купища противоречия.

И щом не е така както си мисля, тогава как е? Кажете вие.

Честно казано темата ми хрумна след като прочетох Това тук и реших да чуя и други мнения.

Ай ся, кои са. Добри са. Дървета. Всичките до едно. Сичките представляват света и живота. Аз съм ги събрал в едно - Маледорн.

Е, ама в моите разбирания Дървото на Живота следва да представлява Бога а не света.

Кой е Маледорн?

Добре, а защо отделяш Бога от света? Дървото е мястото където сме ситуирани. Такива каквито сме. П.П. Маледорн е едно измислено Дърво :ph34r:

• Автор

Добре, а защо отделяш Бога от света? Дървото е мястото където сме ситуирани. Такива каквито сме.

П.П. Маледорн е едно измислено Дърво :ph34r:

Не зная защо го отделям... навярно защото в света не го намирам. Къде е? Във войните, в глада и разврата, в парите ли е или крепи Ватикана? Ох че тема. Според мен тук Го няма. Има други малки богове (чел ли си "Малки богове" на Пратчет?)

Ти да нямаш някоя приказка скрита за Маледорн? М?

Та...

Кръстове дървени - навсякъде. И дървета всякакви. Но дърво на Живота не знам къде има. Някой знае ли?

Ох, не знам защо го обичам толкова много, ама виж какво казва Хаям по повода...

Плодов от древа знанья дано вкусить не нам,

Идущим по неверным дорогам и тропам.

Лишь края ветки гибкой коснуться можем мы,

Вчера, сегодня, завтра – как в первый день Адам.

От дървото на знанието да вкусим, не дадено е нам,

По неверни пътеки сме се завтекли на там.

И само по края на клонките се допираме в свян,

И вчера, и утре, и днес - като във първия ден на Адам.

Не зная защо го отделям... навярно защото в света не го намирам. Къде е? Във войните, в глада и разврата, в парите ли е или крепи Ватикана? Ох че тема. Според мен тук Го няма. Има други малки богове (чел ли си "Малки богове" на Пратчет?)

А зашо не го потърсиш в баланса. Без всички тези изброени от теб неща, нямаше да има ама никакъв баланс. И сега растем - но полека и не само на високо, но и на широко - иначе клъц и стеблото счупено...

Не съм чел Малки Богове. Не обичам Пратчет.

Ти да нямаш някоя приказка скрита за Маледорн? М?

Имам няколко в дисагите, но още не съм ги изтупал. На хартия са от време оно и чакат да бъдат прехвърлени във вид удобен за логаритмуване...

Та...

Кръстове дървени - навсякъде. И дървета всякакви. Но дърво на Живота не знам къде има. Някой знае ли?

Паганския славянски термин за това е "канатица". Всъщност това е само глифа, който можеш да намериш гравиран, пирографиран, писан (рисуван) и най-вече втъкан на много места. Оцелял е.

• Автор

Баланса не съдържа ли двата полюса винаги - добро/зло? Нима в Бог има зло...

И аз не го обичам Пратчет и това е единственото негово което прочетох, заради невероятната идея в него.

Дарк, сядай да печаташ на машината ((: писанията не се пишат за да са по дисагите. Аз вече съм само читател и си търся четиво. Ъъъ, без Кабала.

Паганския славянски термин за това е "канатица". Всъщност това е само глифа, който можеш да намериш гравиран, пирографиран, писан (рисуван) и най-вече втъкан на много места. Оцелял е.

Това е интересно. Често истините са във фолклора...

Както е с Хаям (:

Баланса не съдържа ли двата полюса винаги - добро/зло? Нима в Бог има зло...

Баланса е НИЩО. Колкото влязло толкова излязло. Действие - противодействие. Сива каша от ВСИЧКО. А полюсите си ги измисляме ние. Атракторчета от цветове в сивотата, оритентирани, така че, да ни помагат или пречат да изминем написания път. Разбира се те са много повече от обичайните две, но така ни е по-лесно да мислим - в прости категории...

Дарк, сядай да печаташ на машината ((: писанията не се пишат за да са по дисагите. Аз вече съм само читател и си търся четиво. Ъъъ, без Кабала.

Отнема много време, а на мене ми се спами :ph34r: Ще ги префърля, извадил съм ги, но някак не ми харесват как са написани. Имат нужда от много пилежки, а това е работа, за която нямам време...

Това е интересно. Често истините са във фолклора...

Истините са там където намерим себе си :)

Както е с Хаям (:

Пияница - какво да ти кажа и любовчия :)

• Автор

Пияница и любовчия ама знае за дървото на Живота :ph34r: Пък ние - пияници и любовчии само. Лошо...

Да пребудет со мною любовь и вино!

Будь, что будет: безумье, позор – всё равно!

Чему быть суждено – неминуемо будет,

Но не больше того, чему быть суждено.

Живота си отдал съм на любов и вино!

Дали ще е безумие или позор - все едно!

Отсъденото ще се случи в този живот,

Но само толкова - колкото е писано.

Разбра ли - само колкото ни е писано :)

...

Пък ние - пияници и любовчии само. Лошо...

Аз пък съм само пияница...

• Автор

Аз пък съм само пияница...

Аз и това не съм, нямам дърво на Живота. Суфите са пияни от Любов, не като мен - айрян и зелен чай.

Аз и това не съм, нямам дърво на Живота. Суфите са пияни от Любов, не като мен - айрян и зелен чай.

И ти си късметлийка - айран и зелен чай - де да можех и аз да се напивам с това :)

е вечно зелено, целогодишно дава плод и от него се носи сладко благоухание :)

Ethiopic Enoch, in his picture of the Messianic age, uses his imagination very freely in describing it: "It has a fragrance beyond all fragrances; its leaves and bloom and wood wither not forever; its fruit is beautiful and resembles the date-palm" (24:4). Slavonic Enoch speaks thus: "In the midst there is the tree of life .... and this tree cannot be described for its excellence and sweet odor" (8:3).

Read more: http://www.bibletools.org/index.cfm/fuseaction/Def.show/RTD/isbe/ID/8899/Tree-Life.htm#ixzz1Q2vAKiIk

Гугъл предлага всякакви цитруси по въпроса. Аз обаче залагам на КАКАОТО и БАНАНИТЕ :) технически погледнато последното не е дърво съвсем, но знаеш ли ги библейските автори какво са разбирали под дърво и какво под храст.

БАНАНИ

Бананите са вид дървоподобни растения, макар че чисто технически спадат към тревистите. Терминът "банан" се използва за наименование на продълговатите плодове на "дървото" и има жълт, зелен или не толкова популярния в България червен цвят.

Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Първи сведения за тях има от будистки текстове от 600 г. пр.н.е. Александър Велики опитва вкуса на банана в долините на Индия през 327 г. пр.н.е. В Китай има бананови плантации още от началото на III век. През 650 г. ислямски завоеватели пренасят банана в Палестина. Арабските търговци го разпространяват в обширни части от Африка. През 1502 г. португалските колонизатори създават първите бананови плантации в Карибския регион и Централна Америка.

След проучвания е установено, че миризмата на банани е една от най-предпочитаните естествени миризми, което означава, че допринася за личния ни комфорт. Освен всичко друго бананите са полезни с това, че:

- бързо задоволяват нуждата от глад;

- осигуряват на организма ежедневните нужди от няколко витамина и минерала;

- при следене на теглото или при спазване на правилен режим на хранене, те са най-подходящата храна за включване в ежедневното меню. Не изискват специална преработка преди консумация или съхранение;

- по време на усилени тренировки или други физически натоварвания, организмът губи важни витамини като С и В6, както и минерали (особено калий, който както е известно, е необходим за нормалната работа на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите). Бананът спомага за тяхното им възстановяване;

доставят енергията, необходима в напрегнатото ежедневие;

- не съдържат холестерол и натрий;

- при борбата с тютюнопушенето: Бананите могат също да помогнат на хората, които се опитват да откажат тютюнопушенето. Съдържащите се в тях витамини В6, В12, както и калий и магнезий, помагат на тялото да се възстанови от ефектите на никотина;

- при трес: Калият е минерал от жизненоважно значение, който помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и тялото регулира водния баланс;

- при нерви: Бананите имат високо съдържание на витамин В, който помага за успокояване на нервната система.

Два банана на ден се грижат за доброто ви настроение, твърдят френски учени.

Добре, а защо отделяш Бога от света? Дървото е мястото където сме ситуирани. Такива каквито сме.

Интересно. Такива , каквито сме, със сигурност сме ситуирани някъде. Където има много дървета. И измислени. И трудолюбиви. И човеколюбиви. И жертвоготовни. И убийци. И на желанията. И огромни. И миниатюрни. Дори Железни(както е установил Робинзон Крузо).Всякакви. Но не и дървото на Живота. То е останало в място, където вече не сме ситуирани, така разбираме не само от "Битие" в Библията, но и от действителността, в която живеем. Така че ако направим крачка по пътя на небуквалното четене на библията, по-скоро ще открием, че става дума не за място, а за състояние. Което може да се изявява на всяко място, така, както разбираме думата "място". Ето как приказния герой на Михаил Пецев описва с езика на приказките как изглежда такова съвместяване:

"Приказка за Раздавко и вълшебните балони"

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Интересно. Такива , каквито сме, със сигурност сме ситуирани някъде. Където има много дървета. И измислени. И трудолюбиви. И човеколюбиви. И жертвоготовни. И убийци. И на желанията. И огромни. И миниатюрни. Дори Железни(както е установил Робинзон Крузо).Всякакви. Но не и дървото на Живота. То е останало в място, където вече не сме ситуирани, така разбираме не само от "Битие" в Библията, но и от действителността, в която живеем. Така че ако направим крачка по пътя на небуквалното четене на библията, по-скоро ще открием, че става дума не за място, а за състояние. Което може да се изявява на всяко място, така, както разбираме думата "място". Ето как приказния герой на Михаил Пецев описва с езика на приказките как изглежда такова съвместяване:

"Приказка за Раздавко и вълшебните балони"

Визирах, че всички ние сме ситуирани в този свят, като правех паралел със Дървото-Свят, Игдрасил, Арбор Мунди - дървото гостоприемник на живота, дървото даващо живот на живота. Опитах да сложа паралел между тези две концепции. Както се вижда, съвсем неуспешно :ph34r: Явно не съм изразил добре мисълта си.

П.П. Чакай да видя аз тази приказка, дали ще ме грабне...

Считам, че мисълта ти е изразена ясно. И дори, че я разбрах. :ph34r: Нещо друго не съм пояснила. Че правя съществена разлика между живот и Живот. това, което ни е познато,повече или по- малко може да се разглежда като форма на промяна, развитие, проява. Проява на нещо, което изпълва формата с живот.Като се оттегли от формата, виждаме вече нещо, което наричаме смърт. Но и двете ги виждам (е, не само аз, разбира се) като проява на това, което е Живот. Понеже думите ни не са достатъчни, за да го опишем, То е над и извън познатите ни представи. Което не пречи да усещаме, че го има така осезателно, че дори да считаме, че знаем, че го има. Но понеже това знание също е над известните ни форми на знание, не всеки го усеща и оттук възникват спорове- има ли го, няма ли го. Общо взето когато човек се срещне директно с проявата, която наричме смърт, доста лесно можем да се убедим, че имаме работа с форма, която е поизгубила съдържанието си. Като компютър без захранване. Дървото на Живота може да е образ, символ, на захранването на познатия ни свят. Като живителните сокове, течащи във всяко познато ни дърво. Но най-вече като причината да ги има и да текат живително.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

ОК, не мисля, че има Живот и живот. Живота с малкото "ж" е достатъчно обширно понятие. Често и със смисъл битие. Да дървото в този смисъл е проекция на битието, но това казвам и аз. Както и да е. Това не са сериозни мисли. Просто изстрел в тъмнината. П.П. Не ме грабна приказката...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.