Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Публикувано изображение

Светът е готов за нови приключения в Космоса, след като в четвъртък астронавтите от "Атлантис" ще сложат край на 30-годишната програма на НАСА за совалките със завръщането си на Земята.

Приземяването в космическия център "Кенеди" във Флорида е насрочено за обяд българско време.

Астронавтите вече приключиха с подготовката на над 2 тона старо оборудване и отпадъци от Международната космическа станция (МКС). Подготвената екипировка ще бъде натоварена на "Атлантис" рано в понеделник местно време, преди отпътуването на кораба във вторник.

През последната, 13-дневна мисия командирът на совалката Крис Фъргюсън и тримата членове на екипажа доставиха над 5 тона храни, облекла, оборудване и други доставки за МКС.

След това пътуване НАСА ще пенсионира трите си совалки в музеи.

След като с Луната вече сме на "ти", най-близката заветна цел за момента остава Марс - видим през лещите на умни орбитални апарати и марсоходи, но извън обсега на човешкия крак.

Въпреки десетилетията изследователска дейност и научни открития, една дълготрайна мисия до Червената планета все още е само формула на черната дъска.

Публикувано изображение

Космическата совалка "Атлантис",заснета от Международната космическа станция по време на последния й полет

Без да се взима предвид цената на подобно начинание, все още има някои основни пречки и затруднения - инженерни и физиологични, пред изпълнението й. Ето някои от тях в "Дискавъри нюз":

Радиация

Комбинираният ефект от космическото лъчение от извънгалактически източници и силната радиация от слънчевата дейност правят пътуването в Космоса шест месеца натам и шест обратно меко казано опасно.

Засега изчисленията сочат, че астронавтите биха прескочили доста бързо прага за развиване на фатални ракови заболявания. Лекарите се боят и от ефекта на облъчването върху сърцето и централната нервна система.

При това тези прогнози вземат предвид защитата на кораба, вероятно от някаква форма на полиетиленова пластмаса, тъй като оловните щитове създават вторична радиация, когато са изложени на космическото лъчение, докато водата, може би най-добрият щит, ще трябва да е поне няколкометров слой, за да осигури достатъчно протекция.

Последните два варианта са и твърде тежки (буквално) предвид необходимите количества, което ще се отрази и на бюджета за тях.

Решение: Да се изберат астронавти, които никога не са пушили, никога не са били около пушачи и имат вродена, генетична устойчивост за радиационни увреждания. Учените признават, че не са знаели за тази възможност доскоро и че ще имат пълна яснота по въпроса след още 10-15 години.

Да се надяваме, че генетичната устойчивост плюс специален защитен материал ще свършат работа.

Тела без гравитация

Да видим как се "разпада" тялото в такива условия:

1) 1% месечна загуба на костно вещество.

2) Припадъци (при жените повече) след връщането в гравитационното поле.

3) Когнитивни проблеми, вкл. симптоми като при Алцхаймер.

4) Слабост и сърдечносъдови проблеми.

5) Атрофия на мускулите.

Тези медицински проблеми биха затруднили много екипажа след кацането. Ако някой се опита да вдигне среднотежък предмет на Марс в подобно състояние, може да получи дискова херния, обяснява ортопед, който изучава ефекта на гравитацията върху астронавтите.

В този смисъл, едно от най-големите притеснения е, че макар достигнали Марс, за астронавтите няма да има кой да се погрижи там.

Решение: Много време, прекарано във фитнес в условия на микрогравитация, както и някакъв вид изкуствена гравитация, могат да намалят, но не и елиминират рисковете.

Екипажът ще има нужда от малко помещение вътре в космическия кораб, което се върти около централна ос и което може да създаде еквивалента на гравитация като на Земята - при морското равнище, например.

По-маломерни центрофуги, обаче, са предизвиквали гадене у астронавтите и задръстват и без това претоварения кораб.

Друга възможност е специален костюм, който задържа телесни течности в краката и помага да се поддържа във форма тялото.

Клаустрофобия

Шест-седем души в затворено пространство за 18 месеца и то на място, където никой никога не е бил преди, без възможност да излязат или да избягат, е равно на стрес, напрежение и дори психически проблеми.

Според доклад на НАСА от 2009 г., базиран на изследвания в Антарктика и други изолирани среди под вода, съществува по-голям риск от човешки грешки по време на работа поради загуба на сън, умора, прекомерна работа, нарушаване на циркадния ритъм.

Проблеми могат да настъпят и поради лоша координация между екипа, неадекватно обучение и недостатъчна психосоциална адаптация.

Дрязги на борда на руската "Мир" върна преждевременно у дома една от мисиите. НАСА също признава за напрежение между астронавтите.

Решение: В подбора на персонала. НАСА смята да използва специални монитори за глас и лицеви движения, с които да диагностицира предварително ранни симптоми на стрес. Психолог на борда също е идея, но кой пък ще консултира него?

Храна

За пътуване до Марс ще се допускат само вегетарианци, тъй като месото не може да се съхрани в космически условия. Храната е допълнителен стимул за екипажа, тъй като правилната диета може да окаже поне донякъде антиоксидантен ефект върху организма "там".

Изследвания обаче сочат, че радиацията може да увреди витамините в храните, а загубата дори на един от тях може да има сериозни последствия при подобно пътуване. Все още се знае малко за ефекта на радиацията върху храната, тъй като екипажите на МКС донякъде са били предпазвани от магнитосферата на Земята.

Очаква се астронавтите, тръгнали за Марс, да си отглеждат свои зеленчуци в нещо като парник - което изследователи на Южния полюс вече правят.

Оборудване

По "пряка линия" Марс е на над 56 млн. км от Земята, но тази цифра става шест пъти по-голяма, в зависимост от подравняването на орбитите на двете планети. Според някои експерти отговорът на всички проблеми пред една мисия до Червената планета е да се стигне до нея по най-бързия начин.

Бившият астронавт Франклин Чанг-Диаз работи по създаването на плазмен двигател, с който се надява пътуването да се съкрати до 39 дни. Президентът Барак Обама спомена за него при скорошно посещение до Кейп Канаверал.

Други обаче, като основателят на "Марсианско общество" Робърт Зубрин, са силно критични към този план, тъй като смятат, че човечеството вече разполага с нужната технология за експедиция до Марс. Според Зубрин проектът VASIMR е залъгалка, с която политиците искат да отложат подобна мисия.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един джойнт и кеф ти марс, кеф ти луната.... :biggrin:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един джойнт и кеф ти марс, кеф ти луната.... :biggrin:

И бира става,и водка става-

само носи на покрива и се любувай на Луната.

Много е красива като залязва,заслужава си чакането.

Жалко че нямам камера да я снимам как става мъничка,мъничка,и накрая е точица и изчезва

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе , аз се чудя , тия какво чакат !?! Аз вече с гугъл си виждам бъдещето жилище на марс...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В това жилище ще живеят...2 поколения след теб! :sobbing:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както го гледам , поне няколко преди мен е имало...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Виждаш ли,не е нужно да си специалист за да приемеш първите ужасно скъпи мисии! Проблеми като финансови кризи съвсем биха забавили нещата.И още ...там ние не сме били! Жалката колония в началото ще е около 20 души ...може би! Да не говорим за пренасянето и монтирането на смешни малки модули за живеене...пак пари! И в сферата на абсолютната фантастика е създаването на атмосфера годна за живот...поне с показателите на една от най-замърсените столици...Анкара. Като грубо го сметнах...200-250 години! :)

Редактирано от Alain Delon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пф , ако не аз , то поне децда/внуци :) !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Люлин-Фобос" излита в Космоса

Публикувано изображение

Българска апаратура излита в Космоса.

"Люлин- Фобос" ще изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс.

Тя ще бъде част от руския проект, с широко международно участие "Phobos-Grunt", за изстрелване на междупланетна автоматична станция към Марс. "Люлин- Фобос" е създадена от екип учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН. Днес екипът, създал космическата апаратура, ще направи мултимедийна демонстрация за възможностите на уреда.

С "Люлин- Фобос" ще се извършва изследване на радиационните условия и дози на облъчване в хелиосферата на разстояния от 1.0 до 1.5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство, както и оценка на радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.

Според предварителната информация апаратурата трябва да излети довечера в 23.00 ч. московско време.

БЛИЦ

И ний сме дали нещо на...Марс

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Люлин-Фобос".. що за име!!! :D

E пак кат не е Овча купел или Дървеница

:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Откриха загадъчен тунел на Марс

Публикувано изображение

Специалисти от НАСА изследват произхода на повърхността на Марс на загадъчно образование - конусообразен обект с основа под формата на идеално равен кръг и заплашителна черна дупка по средата (според изчисленията с диаметър около 35 метра).

Снимката била направена в района на угасналия вулкан в планината Павлина. Според астрономите, напълно възможно е, тунелът да е вход в някаква подземна галерия.

Ако тайната на този тунел бъде разкрита, то в бъдеще такива обекти могат да станат идеални места за кацане на космически кораби и автоматични апарати.

actualno.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Индия изпраща мисия до Марс през 2013 г.

Публикувано изображение

Индия планира да изпрати мисия до Марс през идната година.

Делхи възнамерява да изстреля орбитална сонда, която да изучава климата и геологията на червената планета, съобщиха правителствени служители, предаде БГНЕС.

Мисията е поредната крачка от амбициозната космическа програма на страната, която предвижда да се изпрати до Марс управляван от човек апарат до 2016 г.

"Ще изпратим мисия до Марс, след като министерството на науката ни даде зелена светлина", обяви Девипрасад Карник – директор на държавната Индийска организация за космически изследвания (ИОКИ).

Орбиталната сонда ще достигне до гиганта с помощта на ракетата "Indian Polar Launch Vehicle", която ще бъде изстреляна от Срихарикота в южния щат Андра Прадеш.

actualno.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Новият "марсоход" на NASA приближава Червената планета

През нощта срещу понеделник се очаква транспортиращият кораб да кацне след 8-месечен полет

Публикувано изображение

Самоходната изследователска лаборатория Curiosity (Любопитство) на Американската космическа агенция NASA, която трябва да изследва Марс, вече наближава планетата и се очаква транспортиращият го кораб да кацне през нощта срещу понеделник след осеммесечен полет, предадоха световните агенции.

Инженерите от центъра за управление на полета край Лос Анджелис обявиха, че доставянето на повърхността на Червената планета на тажащия един тон шестколесен всъдеход, който се захранва с ядрена енергия, е много рискована операция даже и при най-благоприятните обстоятелства.

Една от задачите на Curiosity ще бъде да изследва кратера Гейл, възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години. В центъра на кратера с радиус 155 км се издига чудновата планина с височина към 4800 метра, образувана вероятно от седименти и действието на ветрове. Предвижда се мисията на "Кюриосити" да продължи две земни години.

Роботизираното превозно средство трябва да провери дали в подножието на скалния масив някога е текла река. Ако хипотезата за наличието на вода на Марс се потвърди, това многократно би увеличило шанса за намирането на следи от живи организми.

Началото на полета

В края на ноември NASA изстреля към Марс безпилотния апарат Mars Sciense Laboratory. Той измина разстояние от над 560 млн. километра и ще проведе серия изследователски експерименти. Космическият кораб трябва да изстреля към повърхността на планетата автоматизирания роувър Curiosity. Това е най-съвършеният изпращан досега от САЩ марсоход на Червената планета.

По време на 2-годишния си престой на Червената планета Curiosity трябва да измине около 20 км, да сондира повърхността, да анализира скални проби и да използва 10 от най-авангардните изследователски устройства, изпращани някога в Космоса. Отделно от това след края на двегодишния период на мобилни изследвания Mars Sciense Laboratory ще изпраща информация към Земята още поне 35 години, твърдят от американската аерокосмическа агенция.

Мисията е на стойност 2.5 млрд. долара и е от важно значение за NASA.

capital.bg

______________________________________________________________________________________________

Всъщност по наше време това ще е 8:30 сутринта, ето обратно броене до кацането : http://www.nasa.gov/.../msl/index.html

В момента се носи към Марс с около 3.6 км в секунда !

Ето малко по-живо: Follow it live: The landing of Nasa's Curiosity Mars rover

http://www.ustream.tv/nasahdtv

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Марсоходът "Кюриосити" изпраща прекрасни снимки

Публикувано изображение

Снимка от кацането на "Кюриосити"

Марсоходът "Кюриосити" изпрати уникални кадри от Марс, сред които на високото 5 километра възвишение Шарп, предадоха световните информационни агенции.

На 6 август в 8,32 ч. българско време в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е получен еквивалентът на текстово съобщение от "Кюриосити" за успешния край на пътуването му на 566 милиона километра от Земята. Седем минути по-късно орбитиращият апарат "Марс Одисей" предаде снимка, на която се вижда едно от колелата на "Кюриосити" върху наподобяващата чакъл повърхност на Червената планета.

На фона на късното следобедно слънце, спускащо се зад ръба на кратера Гейл, от чието дъно се издига възвишението Шарп, марсоходът изпрати още шест изображения и резултатите от първоначалните проверки на 10-те му научни инструмента.

Публикувано изображение

Майк Уоткинс от НАСА:

Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме виждали досега...

"Кюриосити" направи и снимка на възвишението Шарп. Изображението е заснето от една от предните камери, предназначени да засичат препятствия пред колелата на марсохода.

"Кюриосити" кацна безупречно в кратера Гейл с диаметър 154 км на около 10 км от подножието на високата 5 км формация от седиментни скали.

Процесът по кацането не прилича на нищо друго, правено досега от НАСА. Тъй като еднотонният апарат е твърде голям, за да кацне с въздушни възглавници, той използва помощен апарат с осем реактивни двигателя и система от въжета - "въздушен кран", която го спусна на последните няколко метра преди повърхността.

Часове по-късно от допълнителни фотоси, снимани от "Кюриосити", специалистите от НАСА "сглобиха" и разпространиха необработено видео с ниска разделителна способност.

Благодарение на него жителите на Земята могат да проследят последните две минути и половина от спускането на "Кюриосити" от гледната точка на марсохода.

Клипът представлява поредица от над 200 изображения, заснети с четири кадъра в секунда, и показва какво се случва с "Кюриосити" от отделянето на топлинния му щит до спускането му на Марс с кабели от въздушния кран.

От НАСА очакват кадри с висока разделителна способност от спускането по-късно. На този етап изображенията, предоставени от"Кюриосити" са черно-бели, доста от тях са неясни, но въпреки това очароват учените.

"Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме го виждали досега. Всяка една е най-прекрасната, попадала пред очите ми", казва Майк Уоткинс от НАСА.

През следващите дни се очаква "Кюриосити" да започне да изпраща цветни снимки и панорамни изображения.

През следващите две седмици марсоходът, който струва 2,5 млрд. долара, ще остане неподвижен, докато бъдат проверени всичките му системи.

Една от първите задачи на "Кюриосити" ще бъде да анализира химическия състав на почвата около мястото на кацане.

"Кюриосити" измина 345 милиона мили от Земята до Марс. Той излетя на 26 ноември 2011 г.

vesti.bg

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Кюриосити" подуши въздуха на Марс

Публикувано изображение

Марсоходът "Кюриосити" пое въздух с инструмента за анализ на проби, за да установи концентрацията на различни газове, съобщи Би Би Си.

Съставът на атмосферата на Марс се проверява за пръв път от повърхността след кацането на апаратите "Викинг" през 1970 г.

Анализът, извършван от "Кюриосити" продължава, но не се очакват големи изненади.

Доминиращ ще е газът въглероден диоксид.

Сондите "Викинг" установиха още, че той е основната съставка на марсианския въздух.

Най-интересно за специалистите е дали "Кюриосити" ще улови сигнал за наличие на метан.

Метан беше наблюдаван на Марс със спътник и с наземни телескопи.

Този газ е с кратък живот и наличието му означава, че трябва да има източник, който да го подновява - биологичен или геохимически.

Специалистите се надяват "Кюриосити" да даде повече информация по въпроса.

Резултатите от първите анализи може да бъдат обявени следващата седмица, но тогава ще е още рано да бъде установено какво е положението с метана на Марс.

Инструментът за анализ на проби може да измери няколко части на трилион.

Съдейки по спътниковите данни, метанът е в концентрация около 10 части на милиард. Специалистите обаче използват уреда отскоро и трябва да анализират внимателно данните.

Първата дестинация на "Кюриосити" е районът Гленелг, където има три вида почва и експертите се надяват там марсоходът да открие скала, в която да бъдат извършени сондажни работи.

Засега обаче марсоходът е паркиран, за да се упражни да използва двуметровата си роботизирана ръка.

В края й има 30-килограмова бормашина и екипът трябва да се научи как да управлява движението й при слабата гравитация на Марс, която е едва 38% от земната.

"Кюриосити" кацна на Марс на 6 август.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Една от задачите на Curiosity ще бъде да изследва кратера Гейл, възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години. В центъра на кратера с радиус 155 км ...

"Кюриосити" кацна безупречно в кратера Гейл с диаметър 154 км...

Честито! Само за два поредни коментара кратера се е смалил с 1(един) километър като числена стойност, но пък над два пъти заради разликата между диаметър и радиус, все пак тъй като първата стойност е очевидно невярна(155км радиус значат 310км диаметър), което е напълно погрешно: кратер Гейл (от: Уикипедия на английски), поне се приближаваме до точните размери. Очаква се да изчезне напълно, до края на двегодишната изследователска мисия на MSL. :ph34r: Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Честито! Само за два поредни коментара кратера се е смалил с 1(един) километър като числена стойност, но пък над два пъти заради разликата между диаметър и радиус, все пак тъй като първата стойност е очевидно невярна(155км радиус значат 310км диаметър), което е напълно погрешно: кратер Гейл (от: Уикипедия на английски), поне се приближаваме до точните размери. Очаква се да изчезне напълно, до края на двегодишната изследователска мисия на MSL. :ph34r:

Такива отклонения са допустими когато говорим за космически цифри.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Такива отклонения са допустими когато говорим за космически цифри.

Не става въпрос за отклонение, когато една цифра или съвсем близки цифри(155;154), се обозначават различни мерки в окръжността като радиус и диаметър. Всеки учил математика знае, че диаметъра "d"=2r или два пъти дължината на радиуса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не става въпрос за отклонение, когато една цифра или съвсем близки цифри(155;154), се обозначават различни мерки в окръжността като радиус и диаметър. Всеки учил математика знае, че диаметъра "d"=2r или два пъти дължината на радиуса.

Много на сериозно вземаш нещата. А математиката е най добре да я знаеш до толкова за да си разчетеш правилно бюджета. Тия от НАСА определено я владеят из основи. Що пара е потънала там ... ние тука за радиуси и диаметъри се хващаме !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много на сериозно вземаш нещата. А математиката е най добре да я знаеш до толкова за да си разчетеш правилно бюджета. Тия от НАСА определено я владеят из основи. Що пара е потънала там ... ние тука за радиуси и диаметъри се хващаме !

Това само показва нивото на журналята списващи за нашите медии, от където е взет материала за коментарите на Хайдукпикасо, в случая тези от "Капитал.бг", са оакали положението, точно такива, за които боравенето с цифри не трябва да е проблем. :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Повреда в марсохода "Кюриосити" затруднява изследванията

Марсоходът "Кюриосити" подаде първи сигнал за повреда, само ден след от НАСА заявиха, че ще изпратят нова мисия на Марс през 2016 година. Сензор на роботизираната метеорологична станция Rems на марсохода, която отчита вятъра, е докладвал за непоправима щета, съобщи BBC.

НАСА обаче отрича проблемът да е сериозен. Вероятно той само ще затрудни изследванията.

Засега точната причина за повредата не е ясна. Инженерите подозират, че камък от Марс е ударил електрическата мрежа по време на кацането на „Кюриосити" и е скъсал ел. жиците.

От Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство описаха новината като мъничко разочарование на фона на цялостната картина. „Опитваме се да възвърнем колкото е възможно повече от функциите", заяви разследващият случая Хавиер Гомез-Елвира.

Очаква се при добро стечение на обстоятелствата той да прекара две земни години на Червената планета в търсене на доказателства за някога съществували условия за микробен живот.

Метеорологичната станция Rems засича температурата на въздуха и почвата, скоростта и траекторията на вятъра, налягането, влажността, както и влиянието на ултравиолетовото лъчение.

Двата сензора за вятър на марсохода са разположени над камерата. Пострадал е само един от тях. Повредата ще затрудни пълното разбиране на поведението на вятъра, обясняват специалистите. За щастие всички останали системи на Rems са в пълна изправност.

През деня температурите на Марс достигат до 2,7 градуса, а през нощта падат до минус 75 градуса.

trud.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Откриха следи от древен поток на Марс

Публикувано изображение

Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от някогашен воден поток на повърхността на Червената планета, заявиха учени от НАСА.

Сега Марс е прашна и суха планета, но учените смятат, че някога тя е била по-топла и на нея е имало вода, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано също е имало признаци, че преди много време на Марс е имало вода, но снимките, направени от робота, предлагат най-убедителните доказателства досега.

На тях се виждат камъчета, които са загладени, тъй като са били носени от вода.

За първи път виждаме пренесен от водата чакъл на повърхността на Марс, казва Уилям Дитрих от Калифорнийския университет, един от учените, работещи по проекта.

От големината на камъните може да се заключи, че водата е текла със скорост около 1 м/сек и е била дълбока около метър, т.е. разстоянието от глезена до ханша.

Заоблената форма на някои камъни показва, че те са били носени на дълги разстояния.

Формата на чакъла разкрива, че той е бил пренесен, а големината на камъните потвърждава, че те не са били преместени от вятъра, а от воден поток, подчертава Ребека Уилямс от "Планетари Сайънс Инститют" в Тусон, щата Аризона, член на научния екип на "Кюриосити".

Изобилието на каналите в алувиалния басейн навява на мисълта, че тези водни потоци са били постоянни или повтарящи се през дълъг период, а не случайни или дори само няколко години, обясняват учените.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Индия изпраща мисия до Марс през 2013 г.

..

actualno.com

Като нищо могат да пратят и няколко слона като екипаж, а командир ще им е "Моят приятел".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На Марс откриха част от… полиетилен

Публикувано изображение

Специалистите от НАСА продължават с любопитство и недоумение да разглеждат поредната серия от снимки, които изпрати на Земята марсоходът Curiosity, съобщава "Россия 24", предаде КРОСС.

Този път апаратът разгледа почвата под краката си.

Първоначално пясъкът изглеждал като нормален пясък, но с увеличаването на снимката специалистите започнали да си задават поредния въпрос - как така в пясъка има нещо, което прилича на парче полиетилен. Също като на някой земен плаж.

Учените са озадачени, а любителите на сензации отново заговориха за посещение на извънземни цивилизации.

Според НАСА има и по-приемливо обяснение - според специалистите при кацането на Червената планета част от прозрачната пластмаса от марсохода се е отчупила. Но това, все пак, засега е само предположение.

cosmos.actualno.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...