Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Аудио система 5.1

Featured Replies

Ограничения може да налага малкото помещение само в случай че набухаш вътре барабани и почнеш да свириш - тях просто няма как да ги намалиш, а не стерео аудио система или 5.1 да речем, които можеш да намаляш http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Е да, ако не усилваш излишно, можеш да слушаш качествен звук. Проблемът обаче идва от това, че в по-малкото помещение просто има неща, които ще се изгубят като звучене, като при стерео системата от тази гледна точка положението е доста по-добро, тъй като има само два канала, които няма да се заглушават както при 5.1.+. Но който е решил твърдо, че иска да има многоканално аудио, трудно ще бъде убеден в противното - както казах, въпрос на избор. ;)

Има огромно количество системи - и стерео, и за домашно кино, в най различен бюджет - от няколко хиляди лева, до десетки и стотици хиляди левове, които се представят повече от чудесно в помещения от 20м2.

Не се и съмнявам, че ще кажеш точно това - вече го писах по-горе. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/smile.gif

Според gothicrock обаче, това е безмислено, явно всички производители на озвучителни тела и въобще системи за домашно кино са неграмотни, или просто целят да заблудят хората... и единствен gothicrock е наясно с нещата ... въпреки че изглежда никога не е слушал нормални системи за домашно кино и твърденията му са изсмукани от пръстите...

Не са неграмотни, просто са добри търговци. И да, нормално е да съм наясно с нещата, след като съм ги учил 4-ри години. :baby:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Отговори 73
  • Прегледи 14,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е да, ако не усилваш излишно, можеш да слушаш качествен звук. Проблемът обаче идва от това, че в по-малкото помещение просто има неща, които ще се изгубят като звучене ;)

Е как в по-малко помещение някои неща ще се загубят, нали уж трябвало по-голямо помещение, щото 20 кв. м. не били достатъчни и каналите щяли да се заглушават :baby:

Е как в по-малко помещение някои неща ще се загубят, нали уж трябвало по-голямо помещение, щото 20 кв. м. не били достатъчни и каналите щяли да се заглушават :wub:

Ще се загубят, защото по-малкото пространство не им дава възможност да се възпроизведат както трябва - причината е в акустиката на помещението, а не в качествата на техниката. :cool:

Ще се загубят, защото по-малкото пространство не им дава възможност да се възпроизведат както трябва - причината е в акустиката на помещението, а не в качествата на техниката. :cool:

Нека да се разберем за едно. Човек маниак на аудиоизживяванията, който е готов да похарчи хиляди левове за добра система, едва ли ще се скъпи да облече стените с подходяща материя ликвидираща прилична част от ехото, както и ако трябва, ще промени стаята като премахне ъглите с поставяне на бордюр тип отворен цилиндър. Ако знае какво и как да направи(сам) и си закупи основни материали от магазините и борсите за строителни материали, цялата сума за това неголямо помещение, ще е в размер на не повече от няколко стотици лева, т.е. доста по-евтино от самата уредба.

Нека да се разберем за едно. Човек маниак на аудиоизживяванията, който е готов да похарчи хиляди левове за добра система, едва ли ще се скъпи да облече стените с подходяща материя ликвидираща прилична част от ехото, както и ако трябва, ще промени стаята като премахне ъглите с поставяне на бордюр тип отворен цилиндър. Ако знае какво и как да направи(сам) и си закупи основни материали от магазините и борсите за строителни материали, цялата сума за това неголямо помещение, ще е в размер на не повече от няколко стотици лева, т.е. доста по-евтино от самата уредба.

Това може доста да подобри положението, но проблемът с обема на помещението остава. Чисто и просто високият клас аудиосистема върви ръка за ръка с голямо помещение. Всеки друг вариант е компромисен. :cool:

Това може доста да подобри положението, но проблемът с обема на помещението остава. Чисто и просто високият клас аудиосистема върви ръка за ръка с голямо помещение. Всеки друг вариант е компромисен. :cool:

Проблема е явен при всички класове уредби, като личи най-много на най-евтините, но се проявява забележим за слуха при високият клас само при надминаване определен праг на сила на музиката, в зависимост от това какво е правено във връзка с подобряване на акустиката. Проблемът с качеството при твърде високи децибели, го има и при помещенията с по-голяма площ, но тъй като се проявява по-силно в определени локални точки на фокусиране, както и в близост до отразяващите повърхности в по-големите помещения площта, на която тези (д)ефекти не се чуват е по-обширна.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Проблема е явен при всички класове уредби, като личи най-много на най-евтините, но се проявява забележим за слуха при високият клас само при надминаване определен праг на сила на музиката, в зависимост от това какво е правено във връзка с подобряване на акустиката. Проблемът с качеството при твърде високи децибели, го има и при помещенията с по-голяма площ, но тъй като се проявява по-силно в определени локални точки на фокусиране, както и в близост до отразяващите повърхности в по-големите помещения площта, на която тези (д)ефекти не се чуват е по-обширна.

Сългасен съм с теб. Принципно, всеки предмет или стена поема или отразява определена част от звука, като подобренията в това отношение могат много да подобрят и акустиката на помещението, но не могат да компенсират липсата на достатъчен обем.

Или да го кажа с други думи, всяко помещение има праг за класа озвучителна система, с която ще има по-добро озвучаване в него - купуването на система от по-висок клас от този праг реално няма с нищо да подобри озвучаването. :cool:

Сългасен съм с теб. Принципно, всеки предмет или стена поема или отразява определена част от звука, като подобренията в това отношение могат много да подобрят и акустиката на помещението, но не могат да компенсират липсата на достатъчен обем.

Или да го кажа с други думи, всяко помещение има праг за класа озвучителна система, с която ще има по-добро озвучаване в него - купуването на система от по-висок клас от този праг реално няма с нищо да подобри озвучаването. :sobbing:

Оттук следва въпросът: В случая с тази тема - кой е най-високият клас(с конкретен пример за уредба от този клас), който има смисъл за такова помещение, ако предположим че автора на темата положи усилия, за да подобри акустиката максимално?

Това може доста да подобри положението, но проблемът с обема на помещението остава.

Мисля, че повече си чел за това как дадено нещо трябва да звучи, отколкото си го слушал. Има решение за проблема с помещението - отваряш вратата и става по-голямо :sobbing: Ако и стените пречат, излизаш навън с колоните. Аз нямам слуха на прилеп и съм добре в 20 кв. м. с 5.1 система...чувам и 6те канала, никой не ми се заглушава.

Оттук следва въпросът: В случая с тази тема - кой е най-високият клас(с конкретен пример за уредба от този клас), който има смисъл за такова помещение, ако предположим че автора на темата положи усилия, за да подобри акустиката максимално?

Ако ще е предимно за слушане на музика, стерео системата е по-добрият вариант. Ако е за домашно кино, може би 5.1 да е по-удачно, но трябва да се направи следното уточнение. При система 5.1 може да се получи "по-пространствен" звук, който да възпроизвежда по-цялостно филмовите ефекти, но в малко помещение 6-те канала на звука ще се заглушават взаимно и всъщност ти, образно казано, ще слушаш звук с известни загуби и изкривявания.

Основният професионален съвет, който дадох на plqk, е, че за помещението, в което ще ползва аудиосистемата, не може да очаква чудеса и, съответно, да си вземе някое достатъчно качествено стерео, за което не е нужно да похарчи целия бюджет, като с останалите пари може да си купи нещо друго. А конкретен съвет мога да дам, единствено след като чуя дадена аудио система как работи. Както се казва, давам малко, но от сърце! :sobbing:

Не знам защо смяташ, че по-голямо помещение автоматично означава по-добра акустика. Това невинаги е вярно.

Иначе си прав, че дадено помещение има някакъв праг, над който инвестицията в повишаване качеството на компонентите не си заслужава толкова колкото подобряването на акустика му.

Не мога да се съглася и че всяка система, сложена в по-голямо помещение ще свири по-добре.

Да вземем например системата на Evlampi.

http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=891.0

Тя свири в помещение доста под 20 кв.м. Мислиш ли, че ще свири по-добре в 100 кв.м? А ако я сложим в Зала 1?

Да вземем например системата на Evlampi.

http://www.avguide.b...php?topic=891.0

Тя свири в помещение доста под 20 кв.м. Мислиш ли, че ще свири по-добре в 100 кв.м? А ако я сложим в Зала 1?

Аз съм дал пример да се сложи от помещение 20 кв. в помещение 40 кв. - бъди коректен спрямо написаното от мен, защото аз много добре знам какво пиша. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif

Аз съм дал пример да се сложи от помещение 20 кв. в помещение 40 кв. - бъди коректен спрямо написаното от мен, защото аз много добре знам какво пиша. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif

Напълно вярно, поне що се отнася до това че някои колеги май се опитват да карат автора на темата да бута стени, като хиперболизират твоя пост - примерно.

Моля все пак и това се отнася за абсолютно всички да започнат да пишат за модели колони и усилватели "с техните собствени...номера" , т.е. да се насочим към конкретни предложения! С линкове към страници с ревюта на същите, както и линк към оферта с най-добрата цена за съответната система, която откриете, като ще е добре в офертата да е описан наличен продукт или такъв с кратък срок на доставка.

Темата е практическа. Стига с теориите!

Знам какво си иска да кажеш. Умишлено съм го хиперболизирал за да се види колко абсурдно звучи.

Не знам защо сме се хванали толкова за размера на помещението. То обикновено е даденост и едва ли човека ще си смени жилището или ще бутне стените за да елиминира някакви акустични проблеми.

Като се избира система идеята е да се избере максимума за бюджета и условията.

В конкретния случай на автора му бяха препоръчани точно компоненти, които ще свирят добре в 20 кв. И това е тествано на практика. Дай защото условията не са перфектни да не си купува нищо или да вземе някакви пълни буклуци. Няма логика.

Дай защото условията не са перфектни да не си купува нищо или да вземе някакви пълни буклуци.

Никъде не съм казал такова нещо, нито съм писал изрично, че не трябва да се купува. Аз просто разяснявам някои важни неща, които всеки потребител трябва да вземе предвид, когато тръгва да влага повече пари в аудиосистема. За мен беше важно да напиша тези неща, а оттук-нататък всеки да прецени сам за себе си какво ще си купи - просто купувачът трябва да е достатъчно информиран, а търговецът няма как да му даде тази информация.

Да, важно е да знае ограниченията, които помещението му налага и да съобрази компонентите си с него. Защо обаче си мислиш, че някой търговец ще му спести информацията? Дали ще му продаде 5.1 за 2000 лв. или стерео за 2000 лв. на него му е все едно. Все ще му вземе парите, а защо да не остави клиента доволен и след време пак да го потърси. Търговците в България /поне част от тях/ са хора с богат опит, който един потребител трудно би натрупал сам. Само в България да си търговец значи да си мошеник. Влез в един чужд форум да видиш като се появи представител на някоя марка и реномиран магазин какво внимание получава.

Да, важно е да знае ограниченията, които помещението му налага и да съобрази компонентите си с него.

Защо обаче си мислиш, че някой търговец ще му спести информацията? Дали ще му продаде 5.1 за 2000 лв. или стерео за 2000 лв. на него му е все едно. Все ще му вземе парите, а защо да не остави клиента доволен и след време пак да го потърси.

Защото ако се ориентира към стерео система, може да си купи една много добра Hi-Fi система, за която да не е нужно да похарчи целия бюджет. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif

Цената не винаги е определяща за крайния резултат, но като цяло в тоя сегмент ако вземе добре подбрана спрямо изискванията му система за 2000 лв.- /помещение, разположение на колоните, нива на слушане, тип музика/ - тя ще свири по-добре /осезаемо/ от по-евтина такава. Ако искаш да кажеш, че вместо за 2000 лв. може да си вземе някакъв тип "комбайн" за 300-400 лв. и ще свири пак толкова добре защото помещението било малко, било с кофти акустика... не си прав.

Ако искаш да кажеш, че вместо за 2000 лв. може да си вземе някакъв тип "комбайн" за 300-400 лв. и ще свири пак толкова добре защото помещението било малко, било с кофти акустика... не си прав.

Никъде не твърдя подобно нещо. :halloween10:

Просто казвам, че щом търси стерео система за помещение от 20 кв. една добра Hi-Fi система също е удачен вариант.

Колкото и добра система да е подобрение при слушане на МР3, просто няма да има. Така че ако автора на темата смята да просвирва парчета само или главно в този формат, дори варианта с най-малка компресия, тогава просто не си струва система за повече от 300лв. Виж ако набляга на .flac; .ogg; dvd и blu-ray audio и някои други, тогава има смисъл от скъпа уредба, но пък тогава 2.1система дали ще го задоволява със загубата на канали?!

gothicrock, какво е това чудо HiFi система? Дай някакви примери, че за мен това, което са му препоръчали също е HiFi система.

Ако нямате какво друго конкретно да предложите, като конкурентен модел от същият или от друг производител, тази тема ще бъде временно заключена, с цел да не се добавят спам и флууд в нея!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Аз отдавна казах каквото имах. Предполагам, че и gothicrock също. Информацията е налична, който има интерес да чете. Дано сме били полезни и някъде в спора да се е родила истината за някой.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.