Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Аудио система 5.1

Featured Replies

Не отричам ролята на акустика. Тя е важна и за съраунд звук и за стерео /в еднаква сила/. Намаляването на броя на озвучителните тела няма как да компенсира акустичните проблеми. Ясно е, че в 20 кв. метра няма как да се постигне мащаба на една кино зала /като звук/, но смея да твърдя, че поне по отношение на звукова налягане, съраунд ефект, детайлност, реалистичност в домашни условия може да се постигне по-добър резултат от една кино зала. Особено ако говорим за родните пародии, където всичко резонира от най-малкия ефект. Не трябва да забравяме системите за автокалибрация и RoomEQ в съвремените ресийвъра. С тях се компенсират дребни акустични проблеми и неправилни разположения.

Редактирано от kennyb (преглед на промените)

• Отговори 73
  • Прегледи 14,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз най-добронамерено давам съвети, които смятам, че са много полезни, а не се опитвам да давам съвети, които са подвеждащи, защото, например, работя в магазин, където се продават определени неща.

Би ли споделил - кой от дадените от теб съвети е много полезен? Този - че в 20м2 стая няма смисъл да се прави система? Или че при кино система в помещение под??? колко квадрата, се заглушавали каналите един друг.

Всъшност адекватни съвети в мненията ти отсъстват или ако е споменато нещо очевидно - например че за слушане на музика е по-добре системата да е стерео, а за домашно кино - многоканална, то тези "съвети" са отдавна дадени в предишни мнения.

В крайна сметка просто продължаваш да говориш на изуст. А на въпроса каква система имаш ти - и от каква позиция спориш - отговора "обикновена стерео система" - съдържа толкова смисъл, колкото и останалата част от участието ти в дискусията.

Можеби е време да чуеш някои "Необикновени" системи ... за да си обогатиш представите...

Относно наблюденията ти кой къде работи. В цивилизованите страни - Англия например колегите, които работят в магазини за Hi-Fi техника, са Търсени за съвети по форумите - именно заради опита и по-широкия им поглед върху материята.

За да ти дам по-конкретна представа по въпроса, слушал съм, инсталирал съм и съм настройвал стерео системи и системи за домашно кино за десетки хиляди левове(а понякога и много повече) - в помещения и 20м2, и по-малки, и доста по-големи.

На базата на това, твърдо мога да ти заявя, че в 20м2 стая може да бъде изградена чудесна система - стерео или многоканална!

Относно препоръките, които давам - запознат съм от първа ръка с огромна част от продуктите в аудио-видео сегмента, предлагани в България.

Как мислиш, дали е по-редно да дава препоръки човек, който е чувал многократно кое как свири и би могъл да даде адекватен съвет или

просто - като теб да пуска едно след друго безпочвени твърдения и да обърква бездруго обърканите начинаещи потребители?

Както и да е, както вече споделих явно говоренето на изуст е на почит тук и модераторите не си правят труда да изчистят ненужното от темата, а то е 3/4 от нея. Безмислено е да се продължават подобен род спорове и дискусии, просто защото сериозна дискусия липсва.

P.S.

Всъшност plqk вече е чул Klipsch 81 и според думите му е впечатлен. А всъшност именно това беше целият смисъл на настоящата тема - да му се помогне да избере аудио система, която да е подходяща за условията и бюджета му и да му допада като звучене.

Ще се намеся. В съвременните киносалони(особено тези прожектиращи 3Д се използуват системи за озвучаване с много повече канали. Минимумът за сравнително малки салони е с 14 канала, като конфигурациите са от различен брой пискалки, буфери и централни колони.

Относно препоръките, които давам - запознат съм от първа ръка с огромна част от продуктите в аудио-видео сегмента, предлагани в България.

Как мислиш, дали е по-редно да дава препоръки човек, който е чувал многократно кое как свири и би могъл да даде адекватен съвет или

просто - като теб да пуска едно след друго безпочвени твърдения и да обърква бездруго обърканите начинаещи потребители?

Както и да е, както вече споделих явно говоренето на изуст е на почит тук и модераторите не си правят труда да изчистят ненужното от темата, а то е 3/4 от нея. Безмислено е да се продължават подобен род спорове и дискусии, просто защото сериозна дискусия липсва.

Evlampi, не знам какво си правил, но аз съм завършил "кинотехника и видеотехника" и знам много добре за какво става въпрос. И пиша не за друго, а за така наречените от теб "объркани начинаещи потребители" да не получават единствено "професионални" мнения от хора, които поставят търговската изгода пред професионалния съвет. :bubblegum:

Ясно е, че в 20 кв. метра няма как да се постигне мащаба на една кино зала /като звук/, но смея да твърдя, че поне по отношение на звукова налягане, съраунд ефект, детайлност, реалистичност в домашни условия може да се постигне по-добър резултат от една кино зала.

Това са несериозни твърдения. :party4:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Чудесно е че си завършил нещо, но така и не сподели какви качествени системи за Домашно Кино си слушал? И продължавам да твърдя че не видях нито един професионален съвет от теб по въпроса на темата - какво да си купи plqk?

Чудесно е че си завършил нещо, но така и не сподели какви качествени системи за Домашно Кино си слушал? И продължавам да твърдя че не видях нито един професионален съвет от теб по въпроса на темата - какво да си купи plqk?

Основният професионален съвет, който дадох на plqk, е, че за помещението, в което ще ползва аудиосистемата, не може да очаква чудеса и, съответно, да си вземе някое достатъчно качествено стерео, за което не е нужно да похарчи целия бюджет, като с останалите пари може да си купи нещо друго. А конкретен съвет мога да дам, единствено след като чуя дадена аудио система как работи. Както се казва, давам малко, но от сърце! :speak:

Ще се намеся. В съвременните киносалони(особено тези прожектиращи 3Д се използуват системи за озвучаване с много повече канали. Минимумът за сравнително малки салони е с 14 канала, като конфигурациите са от различен брой пискалки, буфери и централни колони.

Нормално е това да е така. В кинозалите се използват процесори, разпръскващи звука на повече канали. Все пак говорим за огромен обем.

В едно домашно кино това е излишно въпреки че вече в по-високия клас ресийвъри има подобни модели с 9.2 и дори 11.2. Това може да се използва в доста по-големи помещения разбира се.

За помещение 20-30 кв. м. 5.1/7.1 е напълно достатъчно за постигане на добър съраунд ефект.

gothicrock, сега остава да кажеш и какви многоканални системи си слушал в домашни и какви са забележките ти към тях.

Нека продължим тогава /поне докато модераторите не се намесят/.

Не знам какво има да се дискутира обаче. Много ясно е, че за гледане на филми, повечето с поне 5.1 канала, няма как да се получи желания ефект със стерео система. Независимо от помещението.

В темата няма нищо лошо, с което да се месят модераторите. Напротив! Темата Ви е много добра и продължавайте. Това е ценно като информация за много хора, стига последните да се постараят да прочетат казаното от ВАС!

Информацията е полезна, но трябва да си спретнем една тема "Размисли и страсти на тема стерео и многоканален звук". Там ще и е мястото, тук леко Flood-ва. Отклонявате се от зададения проблем на автора, изпадате в спорове... След като знаете, че автора вече се е пренасочил към стерео система, коментарите по многоканалния звук, тук (в темата) вече са малко излишни.

След като знаете, че автора вече се е пренасочил към стерео система, коментарите по многоканалния звук, тук (в темата) вече са малко излишни.

Точно това е полезно в дискусията според мен. Какво имам предвид? Много хора се подлъгват, че ако една система е с повече канали, това непременно означава, че е по-добра. А това е погрешно схващане. Многоканалната система е по-подходяща, когато е за гледане на филми и при условие, че помещението е подходящо за нея. Това, че можеш да сложиш един куп колони в една стая, които да ти отнесат главата, когато ги пуснеш, изобщо не е надежден критерий за добра аудио система. :angel19:

Точно това е полезно в дискусията според мен. Какво имам предвид? Много хора се подлъгват, че ако една система е с повече канали, това непременно означава, че е по-добра. А това е погрешно схващане. Многоканалната система е по-подходяща, когато е за гледане на филми и при условие, че помещението е подходящо за нея. Това, че можеш да сложиш един куп колони в една стая, които да ти отнесат главата, когато ги пуснеш, изобщо не е надежден критерий за добра аудио система. :giggle1:

Тука нещо губя връзка :) Ти тръгваш да си избираш система според помещението, а не помещение според системата нали? И кой е казал, че ше надуваш на макс, докато не дойде до вас полицията по сигнал за престрелка?

Точно това е полезно в дискусията според мен. Какво имам предвид? Много хора се подлъгват, че ако една система е с повече канали, това непременно означава, че е по-добра. А това е погрешно схващане. Многоканалната система е по-подходяща, когато е за гледане на филми и при условие, че помещението е подходящо за нея. Това, че можеш да сложиш един куп колони в една стая, които да ти отнесат главата, когато ги пуснеш, изобщо не е надежден критерий за добра аудио система. :cool:

Дано под "много хора" нямаш предвид мен защото изобщо не си разбрал какво съм писал последните 5-6 поста.

Иначе аз от твоите писания разбрах, че ако нямам помещение около 1/2 декъра с 10-12 м. таван изобщо не си заслужава да правиш кино.

ПП. Повечето колони не се слагат за да свирят повече като се конструира кино /това ако случайно си изтървал лекцията, в която са го казали/.

Иначе аз от твоите писания разбрах, че ако нямам помещение около 1/2 декъра с 10-12 м. таван изобщо не си заслужава да правиш кино.

Значи не си ме разбрал правилно. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/tongue.gif

Не знам защо си мислиш, че си казал нещо по-различно. Не си дал една конкретна цифра в постовете си, слагаш домашно кино винаги в кавички, отхвърляш идеята колона за домашно ползване да надсвири такава за професионално ползване. Нищо, че един хубав сателит за кинозала JBL Pro струва 1000$ чифта, а чифт хубави домашни сателити 1500-2000$ и свирят в 100 пъти по-малко помещение. Казваш, че си учил материята. С искрен интерес бихме приели ако споделиш част от наученото, а не просто да отхвърляш на общо основание всичко. Далеч съм от мисълта, че всичко ми е ясно в тая област и наистина би ми било интересно да науча нещо от дискусията.

Казваш, че си учил материята. С искрен интерес бихме приели ако споделиш част от наученото, а не просто да отхвърляш на общо основание всичко. Далеч съм от мисълта, че всичко ми е ясно в тая област и наистина би ми било интересно да науча нещо от дискусията.

Аз до момента споделих много неща, но ти ги приемаш като лична критика, тъй като ползваш такава система. Ти си си направил система за домашно кино, а аз казвам, че в такава стая акустиката е лоша и няма да можеш да усетиш истинския ефект на филми с DD 5.1. или DTS. Според моите разбирания няма смисъл да се прави такава система в тези условия, според твоите - има. А против понятието "домашно кино" имам доста резерви, тъй като под него се разбира да си направиш кино в домашни условия, но с качеството на истинското кино, което просто няма как да стане, и всеки, които си прави "домашно кино", трябва да е наясно, че той може да се доближи до качеството на кинопрожекцията, но не и да си направи кино в къщи.

Това кой каква аудиосистема ще използва, е въпрос на личен избор, но това не значи, че не трябва да се кажат някои принципни неща.

И още нещо. В линка, който си дал за твоята система, пише следното: "Първо, всички актуални ресийвъри се оказаха прекалено високи за да се пъхнат на предвиденото място. Временно ползвах един модел на Ямаха, който с малко напън влизаше в мястото, но започнах да имам проблеми с охлаждането." Значи, ако шкафовете ще определят каква система ще се използва, това говори за много непрофесионално отношение.

gothicrock, Кое те кара да мислиш, че системата на kennyb е еталон за "домашно кино" или пък, че той я смята за такава?! Това е просто дизайнерска системка в най-началния клас, която не претендира за нищо специално и при изграждането и са взети предвид на първо място именно външния вид, съгласуването със съпругата и т.н. Това значи, че всички системи за домашно кино са такива ли? Или че опита на kennyb се изчерпва със системата, която поради дадени обстоятелства е необходимо да бъде такава?

Тъй като продължаваш да не казваш нищо смислено и конкретно, нито каква е твоята система(а коментираш чуждите), нито какви системи за домашно кино си слушал въобще... Ето ти един линк, където можеш да се нагледаш на системи за Домашно Кино - някои дори не особено скъпи, които не са ограничавани от дизайн и шкафове.

http://www.avguide.b...php?topic=858.0

Само да уточня, че никъде не съм давал моята система като критерий. Щом си прочел какво съм писал трябва да си разбрал, че са правени МНОГО компромиси в изграждането й. Да, в такова помещение като моето не може да се постигне добър резултат, но той няма да е добър и със стерео система и ще имам абсолютно същите проблеми като сегашните - много мебели, липса на място за разполагане на компонентите, невъзможност за поставяне на акустични елементи из стаята за корекции. Това обаче не значи, че ако една сравнително малка стая /20-25 кв/ се изгради само за музика или кино няма как да се получи. Преди 3-4 години бях започнал изграждането на такава стая /точно 20 кв.м./. 1080р проектор, среден клас 5.1 система с приличен и мощен ресийвър. Имаше още доста работа по помещението, но дори и тогава смея да твърдя, че резултата беше по-добър от повечето кино зали у нас. Може би изклювам IMAX. Като отивах на кино тогава се ужасявах от размазания образ на ненастроени проектори с амортизирани от въртене ленти, от евтино, но напънато до максимум аудио оборудване, страхотни резонанси на помещението. Представи си какъв резултат може да се получи с наистина качествена техника и добре третирано помещение.

gothicrock, по твойта логика въобще няма смисъл да се гледат филми на малък екран...не може да се сравни с киното. Ако пък си опънеш голям екран, трябва ти подходящо помещение - тип кинозала. Остава да обясниш как се чуват игрите през качествена многоканална система, ама то и там сигурно каналите щяли да се заглушават, (тва щото звука не може да се намаля и увеличава сигурно http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif) Виж сега, при положение, че си имаш стерео система и за теб лично няма смисъл да си купуваш многоканална, не означава, че и за другите е така.

Това е просто дизайнерска системка в най-началния клас, която не претендира за нищо специално и при изграждането и са взети предвид на първо място именно външния вид, съгласуването със съпругата и т.н.

Ще те помоля да не си позволяваш изказвания като подчертаното. Това говори за лошо отношение. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif

Само да уточня, че никъде не съм давал моята система като критерий. Щом си прочел какво съм писал трябва да си разбрал, че са правени МНОГО компромиси в изграждането й. Да, в такова помещение като моето не може да се постигне добър резултат, но той няма да е добър и със стерео система и ще имам абсолютно същите проблеми като сегашните - много мебели, липса на място за разполагане на компонентите, невъзможност за поставяне на акустични елементи из стаята за корекции.

Ами аз точно за това говоря. Както казах по-горе, ние имаме различни разбирания.

gothicrock, по твойта логика въобще няма смисъл да се гледат филми на малък екран...не може да се сравни с киното. Ако пък си опънеш голям екран, трябва ти подходящо помещение - тип кинозала. Остава да обясниш как се чуват игрите през качествена многоканална система, ама то и там сигурно каналите щяли да се заглушават, (тва щото звука не може да се намаля и увеличава сигурно http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif) Виж сега, при положение, че си имаш стерео система и за теб лично няма смисъл да си купуваш многоканална, не означава, че и за другите е така.

Аз лично най-обичам да гледам филми на екрана на компютъра си, който като големина не е никак впечатляващ. А това каква система ще си купиш, си е лично твоя работа. Аз просто давам информация, която според мен е важна, и когато някой тръгва да си купува аудио система, е добре да знае и някои други неща, освен тези, които ще чуе от продавача в магазина.

Аз просто давам информация, която според мен е важна, и когато някой тръгва да си купува аудио система, е добре да знае и някои други неща, освен тези, които ще чуе от продавача в магазина.

И коя информация е важна? Че нямало смисъл да си купуваш многоканална система, щото в 20 кв м. щяли да се заглушават каналите...това ли? Това не е вярно.

И коя информация е важна? Че нямало смисъл да си купуваш многоканална система, щото в 20 кв м. щяли да се заглушават каналите...това ли? Това не е вярно.

Напротив, вярно е, но на малко хора ще им направи впечатление, че е така, защото трябва да сложиш същата система в по-голямо и по-подходящо помещение и ако го направиш, има да се чудиш какъв в бил звукът в предишното помещение. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif

gothicrock, коя същата система? Има 2587248174187418734618736 модели в различните ценови класове. Звука подлежи на настройка, имаш еквилайзери, можеш да усилваш да намаляш. Можеш да разположиш колоните както искаш. Ти по принцип отричаш многокалана система в помещение 20 кв. м. Аз с такова впечатление останах.

gothicrock, коя същата система? Има 2587248174187418734618736 модели в различните ценови класове. Звука подлежи на настройка, имаш еквилайзери, можеш да усилваш да намаляш. Можеш да разположиш колоните както искаш. Ти по принцип отричаш многокалана система в помещение 20 кв. м. Аз с такова впечатление останах.

Същата система, която си я ползваш в стаята от 20 кв., я поставяш в стая от 40 кв. - вярвай ми, ще имаш чувството, че това е друга аудиосистема. А настройките могат да подобрят положението, но не могат да направят 20-те квадрата повече.

Не отричам многоканалните системи, а просто казвам какви ограничения налага малкото помещение.

При гледането на филм за създаването на пространствени ефекти е важно зрителят да усеща, образно казано, "движението на звука". При стерео системата има ляв и десен канал и така може да се създават реални ефекти в измерението ляво-дясно, докато ефектите за близост и далечност (напред-назад, спрямо зрителя) могат да се създават само виртуално (например, чрез илюзия за далечност с по-приглушен звук) - при многоканалните системи вместо виртуални ефекти се чуват реални, заради повечето канали и говорители, но, както писах вече, тук идва мястото и на акустичните проблеми, които създава малкото помещение.

Защо е важно всичко това? Защото се намират хора, които ще кажат, че като си купиш по-висок клас многоканална аудиосистема, ще решиш и акустичните проблеми на малкото помещение, а това няма как да стане, но вместо това можеш да похарчиш доста парички за нещо, чийто технически възможности няма как да усетиш. :giggle1:

Мисля, че когато някой обмисля каква аудиосистема ще си купи, е добре да вземе предвид и тези неща. :money6:

Не отричам многоканалните системи, а просто казвам какви ограничения налага малкото помещение.

Ограничения може да налага малкото помещение само в случай че набухаш вътре барабани и почнеш да свириш - тях просто няма как да ги намалиш, а не стерео аудио система или 5.1 да речем, които можеш да намаляш http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Не става въпрос за намаляване или усилване. Има огромно количество системи - и стерео, и за домашно кино, в най различен бюджет - от няколко хиляди лева, до десетки и стотици хиляди левове, които се представят повече от чудесно в помещения от 20м2. Както вече казах - инсталирал съм доста такива системи ... дадох и пример със снимки на чудесни системи за домашно кино в такива помещения... Пък и който има желание може сам да се увери в това - в добрите магазини в София има какво да се чуе... и не взимат пари за слушане ;)

Просто gothicrock продължава да поддържа безумното си твърдение, че в 20м2 добра кино система е невъзможно да звучи добре. Това негово твърдение явно не е подкрепено с опит с такива системи за домашно кино. Многократно го помолихме да опише какви системи за домашно кино е слушал и на базата на какво прави тези кардинални и безумни заключения. Уви той продължава да говори на изуст.

Интересно е например, че в линка който дадох - за норвежките системи, голяма част от системите са разположени Именно в помещения около 20м2... някои дори в по-малки.

Също любопитно е, че голяма част от сериозните производители на такъв тип техника - в характеристиките на продуктите си описват приблизително за какво помещение са подходящи.

И има купища чудесни озвучителни тела, препоръчвани именно за омещения до 20м2.

Според gothicrock обаче, това е безмислено, явно всички производители на озвучителни тела и въобще системи за домашно кино са неграмотни, или просто целят да заблудят хората... и единствен gothicrock е наясно с нещата ... въпреки че изглежда никога не е слушал нормални системи за домашно кино и твърденията му са изсмукани от пръстите...

Смисъла на обсъждания от подобен род, с хора като gothicrock, уви е никакъв. По принцип говоренето чисто на теория, без никакъв конкретен опит и примери не води до никъде. Но уви има огромно количество хора, чието хоби е да говорят много и да не казват нищо... Потърсете в Гугъл значението на израза - Форумен Трол...

Успех!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.