Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с "Full HD"

Featured Replies

Здравейте! Проблема е следният: компютъра ми е старичък, искам да подкарам "Full HD" филми. Използвам най-лекия плеър който намерих - "SMPlayer" и нямам проблем с "720p" филмите (avi и mkv формат). Обаче при "Full HD" се появава насичане и забиване на филма. Когато изключа "Allow frame drop" филма въри перфектно, но звука се разминава с картината ужасно много. Конфигурацията ми е следната: "Windows 7 Ultimate" "Processor: AMD Sempron 3000+ 1.80GHz" "RAM"1,50GB" "Video Card: ATI Radeon 9550 / x1050 series 256mb" Моля, ако някой има идея как да подкарам "Full HD" на тази "антика" и знае подходящ плеър + настройки да помага. Мерси предварително!

Редактирано от marto_f1 (преглед на промените)

Не, на тази машина не можеш да подкараш FULL HD филми.

Първо за плеъра не съм сигурен, че е най-лекия който би трябвал да се ползва за плейване на HD. Аз ползвам китайския SPlayer и мисля, че нищо не пречи да опиташ и с него. Съвсем друг въпрос е на какво го подаваш този HD сигнал на стандартен монитор ли, на 23 инчов ли или на телевизор. Нормално е при по-голям екран да не смогва карта от 5-та серия да декодира изображението. Че какви пък толкоз много Full HD филми са пуснали - не съм забелязал. Мисля, че и качество 720p би следвало да задоволява. То много народ си накупи на "промоция" разни псевдо-телевизори с отвратителна картина и после се ядосват, че изображението не е добро.

Съвсем друг въпрос е на какво го подаваш този HD сигнал на стандартен монитор ли, на 23 инчов ли или на телевизор. Нормално е при по-голям екран да не смогва карта от 5-та серия да декодира изображението.

Абсолютно никакво значение няма какъв е размера на дисплея. Важна е само резолюцията и дали видеокартата може да се справи с нея. На конкретния въпрос на автора за съжаление, колкото и да му се иска, няма как да гледа нормално 1080p с наличния хардуер.

И аз за момента съм с подобен хардуер и гледам най-много 720p неща - FullHD наистина си идва тегаво.

Към автора: по принцип бих те посъветвал да смениш видеокартата с такава от серията HD2xxx или по-нова, но инвестиция в AGP карта е нещо доста глупаво, така че този вариант отпада. Можеш все пак да пробваш да вдигнеш малко честотата на процесора, тъй като (поне на този компютър) точно от него зависи декодирането на видеото и смея да твърдя, че разлика ще има. Точно този модел процесор може да се клокне докъм 2.3 - 2.4 GHz в зависимост от дъното, но ако не са ти много ясни нещата, по-добре недей да се хващаш с овърклок.

За да гледаш FULL HD филми трябва и монитора и видео картата да поддържат резолюция 1920x1080. Не, че не можеш да гледаш такива филми и на по-малка, но какъв е смисъла. Има филми и в 1280x720. Като пуснеш някой филм, виж какво е натоварването на процесора и на видео картата. За видеото ще ти трябва допълнителна програма. Ако и двата процесора са натоварени, вероятността да гледаш нормално 1920x1080 филми е малка. Натоварването зависи от кодеците и плейара. Винаги можеш да пробваш и с други програми и кодеиц. Аз ползвам Media Player Classic - Home Cinema. Той има собствени декодери за доста формати и няма нужда да се инсталират допълнителни (в общия случай). Друг проблем би бил и нисата скорост на четене от диска или видео драйверите. Извън темата! Не виждам какъв е смисъла да се ползват Ultimate версийте на Windows-a на домашни компютри!

За да гледаш FULL HD филми трябва и монитора и видео картата да поддържат резолюция 1920x1080. Не, че не можеш да гледаш такива филми и на по-малка, но какъв е смисъла. Има филми и в 1280x720.

Като пуснеш някой филм, виж какво е натоварването на процесора и на видео картата. За видеото ще ти трябва допълнителна програма.

Ако и двата процесора са натоварени, вероятността да гледаш нормално 1920x1080 филми е малка. Натоварването зависи от кодеците и плейара.

Винаги можеш да пробваш и с други програми и кодеиц. Аз ползвам Media Player Classic - Home Cinema. Той има собствени декодери за доста формати и няма нужда да се инсталират допълнителни (в общия случай). Друг проблем би бил и нисата скорост на четене от диска или видео драйверите.

Извън темата!

Не виждам какъв е смисъла да се ползват Ultimate версийте на Windows-a на домашни компютри!

1) Да кажем на 20" (1680*1050) монитор 1080p филми стоят по-хубаво от 720p, нищо, че не им виждаш цялата резолюция. Мисля, че е излишно да обяснявам, че по-хубаво качество ще имаш, когато смалиш нещо, отколкото когато го уголемиш.

2) Колкото до натоварването, вероятно процесорът е на 100%, а видеокартата изобщо не се товари, понеже въобще не е заета с декодиране на видеото (както вече споменах, Radeon HD2xxx и по-нови имат възможности за декодиране на видео, а 9550 е две поколения по-стара, съответно при дадения компютър процесорът смята всичко).

3) MPC няма собствени кодеци и е просто плеър, включен в K-Lite и CCCP.

4) Говориш пълни глупости - колко бавно трябва да работи харддискът, за да спъне четенето на филма в реално време? Подсказка: вземи размера на даден филм в мегабайти, раздели го на времетраенето му в секунди и ще получиш стойност, която в общия случай е десетки пъти по-малка от граничните възможности за четене от носителя. Още една подсказка: на въпросната стойност се казва bitrate.

5) Ако си тръгнал да си купуваш Windows, то тогава ще те разбера, но при положение, че е безплатен за 95% от нас, не виждам защо да не се ползва най-функционалната му версия. А относно "И" краткото на такова интересно място - жалко за правописа и културата ти.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

1) Да кажем на 20" (1680*1050) монитор 1080p филми стоят по-хубаво от 720p, нищо, че не им виждаш цялата резолюция. Мисля, че е излишно да обяснявам, че по-хубаво качество ще имаш, когато смалиш нещо, отколкото когато го уголемиш.

2) Колкото до натоварването, вероятно процесорът е на 100%, а видеокартата изобщо не се товари, понеже въобще не е заета с декодиране на видеото (както вече споменах, Radeon HD2xxx и по-нови имат възможности за декодиране на видео, а 9550 е две поколения по-стара, съответно при дадения компютър процесорът смята всичко).

3) MPC няма собствени кодеци и е просто плеър, включен в K-Lite и CCCP.

4) Говориш пълни глупости - колко бавно трябва да работи харддискът, за да спъне четенето на филма в реално време? Подсказка: вземи размера на даден филм в мегабайти, раздели го на времетраенето му в секунди и ще получиш стойност, която в общия случай е десетки пъти по-малка от граничните възможности за четене от носителя. Още една подсказка: на въпросната стойност се казва bitrate.

5) Ако си тръгнал да си купуваш Windows, то тогава ще те разбера, но при положение, че е безплатен за 95% от нас, не виждам защо да не се ползва най-функционалната му версия. А относно "И" краткото на такова интересно място - жалко за правописа и културата ти.

Здравей, мисля че си се пообъркал малко. MPC-HC има собствени декодери. Аз не ползвам готов пакет с кодеци и въпреки това плейвам с него. Ако не вярваш, пробвай да деинсталираш пакета с кодеци, пусни "прясна версия" мпк (с настройки по - подразбиране) и сподели резултата с нас.

Поздрави

Редактирано от adasha (преглед на промените)

• Автор

Отговор на въпроса за монитора: "Samsung SyncMAster 2053BW / 2ms / 8000:1 Dynamic Contrast / 20" / Resolution: 1680:1050 (наистина се забелязва разлика на този монитор между 720p и 1080p) Мисля да пробвам съвета на "Disasterpiece" - да увелича честотата на процесора. И само да отбележа, че със сегашния плеър, когато изключа "frame drop" 1080p филми вървят перфектно, но се появява и очакваното разминаване на звука и картината. Ако някой има идеи за синхонизация да помага. :)

Мисля да пробвам съвета на "Disasterpiece" - да увелича честотата на процесора.

Може да го изгърмиш. :P

Отговор на въпроса за монитора: "Samsung SyncMAster 2053BW / 2ms / 8000:1 Dynamic Contrast / 20" / Resolution: 1680:1050 (наистина се забелязва разлика на този монитор между 720p и 1080p)

Един съвет и от мен. Вземи си сложи някоя свестна програма за гледане на филми - например KMPlayer - и виж дали ще ти подкара 720p, като задължитело ползвай вградените кодеци. Вероятно разликата се получава от това, че плеърът лошо премащабира картината. Плюс това, за 20' монитор резолюция от 1680x1050 е висока.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Автор

Може да го изгърмиш. :P

Един съвет и от мен. Вземи си сложи някоя свестна програма за гледане на филми - например KMPlayer - и виж дали ще ти подкара 720p, като задължитело ползвай вградените кодеци. Вероятно разликата се получава от това, че плеърът лошо премащабира картината. Плюс това, за 20' монитор резолюция от 1680x1050 е висока.

"Плюс това, за 20' монитор резолюция от 1680x1050 е висока." - Какво е това понятие резолюцията е висока за монитора? Това е максималната която поддържа (препоръчителна), все пак целта е по-хубава графика.

"например KMPlayer - и виж дали ще ти подкара 720p" - Споменал съм, че "720р" гледам без проблеми.

Четете по-внимателно.

"Плюс това, за 20' монитор резолюция от 1680x1050 е висока." - Какво е това понятие резолюцията е висока за монитора? Това е максималната която поддържа (препоръчителна), все пак целта е по-хубава графика.

"например KMPlayer - и виж дали ще ти подкара 720p" - Споменал съм, че "720р" гледам без проблеми.

Четете по-внимателно.

Писал си, че гледаш със SMPlayer. :P

Виж, аз ти давам добронамерен съвет. Дадох ти и линк към друга тема със същия проблем, даже със същия процесор. Щом искаш да правиш клок, прави. Туко виж си подкарал 1080p.

• Автор

Писал си, че гледаш със SMPlayer. :P

Виж, аз ти давам добронамерен съвет. Дадох ти и линк към друга тема със същия проблем, даже със същия процесор. Щом искаш да правиш клок, прави. Туко виж си подкарал 1080p.

Мерси, но в другата тема се обсъжда главно ъпгрейд на машина.

а на теб какво мислиш че ти трябва, за нормално (нарочно не казвам безпроблемно) гледане на HD? всичко останало е точно "ловене на трици с маймуни" не можете да се биете по г*за да не серете, за да пестите тоалетна хартия и в същото време да искате да сте на гребена на вълната

Доколкото помня при слаби машини SMPlayer е за предпочитане пред MPC-HC. Така че по добро решение не виждам. Но ми е трудно да повярвам че проца върши работа дори при 720p както се изказа някой по нагоре. Видеото би трябвало да има хард. ускорение.

трябва ама няма хардуерното ускорение е от HD2ххх нагоре

трябва ама няма

хардуерното ускорение е от HD2ххх нагоре

А това, което наистина върши работа за FullHD, започва от HD 4ххх, при това със сигурност се плейва 1080i, за 1080р трябва за да е гарантирано минимум карта от поне среден клас от типа на HD 4770. Или новата 6ххх серия, при която се използува третото поколение UVD и от която серия е достатъчна за целта дори най-мизерният бюджетен модел.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Не че много разбирам, но нали част от въпроса ти беше да ти се предложи по-подходящ плеър. Защо не опита да пробваш с SPlayer /безплатен е/ и да споделиш има ли промяна.

http://www.splayer.org/index.en.html

@Disasterpiece 1. Разликата в посочения пример е малка и няма да се усети, а филма ще върви без да се изпускат кадри в случай на бавен просецор. 2. Не знам възможностите на CPU-то и GPU-то за декодиране на видео. Идеята ми беше, че и това може да е проблем, който може да се провери и би бил полезен и за други потребители. 3. За MPC-то разбра как стоят нещата. 4. При положение, че видео картата е толкова стара, то може да се предположи, че и другите компоненти на системата няма да са като сегашните. В тази тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=32267&st=180 се виждат и доста бавни дискове. Нали си чувал за многозадачността. До известна степен това е общо хрумване за възможна причина за такъв ефект. 5 (а). Именно за функционалността ми е въпроса. Каква част от домашните потребители използват функциите в Ultimate, които ги няма в Professional? 5 (б). Културата е доста широко понятие. А, че мястото е интересно... Така е било, така, е така и ще бъде!

• Автор

Не че много разбирам, но нали част от въпроса ти беше да ти се предложи по-подходящ плеър. Защо не опита да пробваш с SPlayer /безплатен е/ и да споделиш има ли промяна.

http://www.splayer.org/index.en.html

Ще пробвам и с "SPlayer" и след малко ще пиша дали има разлика.

Процесора не се справя с обработката на видеото , няма да стане с никакъв плейър , да тръгне нормално 1080п. Ето поне какво трябва , при стари системи , при по-новите с хардуерно декодиране са други нещата : Minimum Configuration (to play 720p video) # Windows XP # Windows Media Player 9 Series # 2.4 GHz processor or equivalent # 384 MB of RAM # 64 MB video card # 1024 x 768 screen resolution # 16-bit sound card # Speakers Optimum Configuration (to play 1080p video with 5.1 surround sound) # Windows XP # Windows Media Player 10 # DirectX 9.0 # 3.0 GHz processor or equivalent # 512 MB of RAM # 128 MB video card # 1920 x 1440 screen resolution # 24-bit 96 kHz multichannel sound card # 5.1 surround sound speaker system На такъв компютър xp е на границата за комфортна работа , камо ли 7-та . Успех :)

• Автор

Процесора не се справя с обработката на видеото , няма да стане с никакъв плейър , да тръгне нормално 1080п.

Ето поне какво трябва , при стари системи , при по-новите с хардуерно декодиране са други нещата :

Minimum Configuration

(to play 720p video)

# Windows XP

# Windows Media Player 9 Series

# 2.4 GHz processor or equivalent

# 384 MB of RAM

# 64 MB video card

# 1024 x 768 screen resolution

# 16-bit sound card

# Speakers

Optimum Configuration

(to play 1080p video with 5.1 surround sound)

# Windows XP

# Windows Media Player 10

# DirectX 9.0

# 3.0 GHz processor or equivalent

# 512 MB of RAM

# 128 MB video card

# 1920 x 1440 screen resolution

# 24-bit 96 kHz multichannel sound card

# 5.1 surround sound speaker system

На такъв компютър xp е на границата за комфортна работа , камо ли 7-та .

Успех :clown:

Тези изисквания колкото и да ги гледам пак не го проумявам> за "720p" е нужен "2.4 GHz processor", а на мойта кошница с "1.8 GHz processor" върви без проблем.

Между другото, забелязах, че някои съфорумници са скептично настроени към Windows 7 (за моята конфигурация). Искам само да отбележа, че сега компа работи в пъти по-бързо в сравнеие с Windows XP.

Искам да пробвам и с "overclock" на процесора и ако не стане.... здраве да е.

Четох тази тема http://www.kaldata.c...showtopic=32313 , но с нея не можах да се спрява. Ако може някой да ми даде по -подробна информация. Модела на процесора ми е: AMD Sempron 3000+ 1.80GHz.

Редактирано от marto_f1 (преглед на промените)

Тези изисквания колкото и да ги гледам пак не го проумявам> за "720p" е нужен "2.4 GHz processor", а на мойта кошница с "1.8 GHz processor" върви без проблем.

С какъв плеър и за колко време върви без проблем? :clown:

3000+ отговаря на celeron 2.5-2.6ghz от същото време (2004-2005г), amd ги позиционираха така, спрямо intel . Щом имаш време за губене, експериментирай на воля , моето лично мнение не е ангажиращо за никой . При 720p се обработват 1.3mpix ,а при 1080p 3mpix , 24/29 пъти в секунда . Видеото се обработва и допълнително , за да се намали от 1920*1080 до 1680*1050 , което също се прави от процесора . Успех :clown:

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.