Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кога новинарите Ви ще започнат да използват Българския език ?

Featured Replies

Не е задължително да се превежда буквално, даже в повечето случаи е нежелателно. Anti aliasing би могло да бъде заглаждане, например. Естествено, не е възможно да се преведе всичко на български. Но всяка 2ра дума да е английска пак не върви.

Пусни примерно RTL и слушай немският коментатор и ще видиш,че и той казва фенове.Германия е нация техническа и въпреки това и там е същатата работа.Както и Китай.Йероглифи и оп английска дума.
  • Отговори 105
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Забелязвам че темата придобива силно филологически характер и за това заминава в подходящия раздел :wink12:

Темите нямат характер, но за сметка на това има спамери, адски умни спамери. Нека ако желаят да заменят термина с някой български аналог. :no-no:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Темите нямат характер, защото не са живи същества, камо ли разумни(бл.п.л.[бележка под линия] автора на поста).

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Темите нямат характер, но за сметка на това има спамери, адски умни спамери. Нека ако желаят да заменят термина с някой български аналог. :P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Темите нямат характер, защото не са живи същества, камо ли разумни(бл.п.л.[лележка под линия] автора на поста).

О, темите имат своя характер, свой живот, своите "навици",, убедил съм се в това :)

Не, не е грешна, просто е последните 2 групи са специални, допълнителни и уточняващи категории, първите 2 групи-обща класификация, която като цяло изразява това, което ти си написал, освен заядливата забележка.

Ако искаш да ти пиша с филологични термини, нямаш никакъв проблем. Гледам да пиша максимално простичко и разбираемо.

Тъй като дописвах поста многократно, за съжаление съм допуснал грешка и трябваше да напиша-Можем да класифицираме думите, а не чуждите думи. Но отново нямаше да е пълно, като цяло съм засегнал аспекти, които засягат конкретната тема.

Optical Zoom, но оптично увеличение

Алекс, DirectX e API, СЪЗДАДЕНО oт Microsoft. Имена не се превеждат. Aero interface също няма превод, защото използваното значение е допълнително, изкуствено създадено, нарицателно, определително и т.н.

AA като термин е съставен, изисква се повече от една дума за определение.

Rip-копиране, доуточнява се в зависимост от контекста.

И така, чуждите думи без аналог, които се използват за допълване на езика-заемки.

Чужди думи, които имат аналог-чуждици

Интернационализми-Думи, които на повечето езици значат приблизително едно и също.

Термини-думи със специални значения в дадена област.

Но изглежда е по-лесно мързеливо да плюеш българският език и хората, които мислят, отколкото да измислиш нещо. Нали? По-лесно е да поддържат статутквото или да не реализираш действие, отколкото да реализираш такова. По-лесно е да се дават заядливи ехидни коментари, отколкото реална аргументация. Така е, май френд, по-ийзи е да спийкваме на Инглиш, отколкото да си муувнем брейн целовете. И да правим буламачи от чужди и наши езици. Правилно Паисий е казал-О, НЕРАЗУМНИ юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин. Чуждото е по-сладко, а да се направим на интересни с някоя чужда думичка-по-важно, е да, по-умни да изглеждаме, нали?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

О, темите имат своя характер, свой живот, своите "навици",, убедил съм се в това :P

Те им се присвояват изкуствено от коментаторите и се приемат по аналогия(от модераторите) :) .

Едит: Как се превежда "модератор" на български? Ще се възползувам от тематиката на подраздела. :)

Темите нямат характер, но за сметка на това има спамери, адски умни спамери. Нека ако желаят да заменят термина с някой български аналог. :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Темите нямат характер, защото не са живи същества, камо ли разумни(бл.п.л.[бележка под линия] автора на поста).

Все пак и ти отваряш спамерски теми.Няма се лъжем. :P

Не, не е грешна, просто е последните 2 групи са специални, допълнителни и уточняващи категории, първите 2 групи-обща класификация, която като цяло изразява това, което ти си написал, освен заядливата забележка.

Ако искаш да ти пиша с филологични термини, нямаш никакъв проблем. Гледам да пиша максимално простичко и разбираемо.

Тъй като дописвах поста многократно, за съжаление съм допуснал грешка и трябваше да напиша-Можем да класифицираме думите, а не чуждите думи. Но отново нямаше да е пълно, като цяло съм засегнал аспекти, които засягат конкретната тема.

Optical Zoom, но оптично увеличение

Алекс, DirectX e API, СЪЗДАДЕНО oт Microsoft. Имена не се превеждат. Aero interface също няма превод, защото използваното значение е допълнително, изкуствено създадено, нарицателно, определително и т.н.

AA като термин е съставен, изисква се повече от една дума за определение.

И така, чуждите думи без аналог, които се използват за допълване на езика-заемки.

Чужди думи, които имат аналог-чуждици

Интернационализми-Думи, които на повечето езици значат приблизително едно и също.

Термини-думи със специални значения в дадена област.

само две бързи вмятания:

1. и как ще напишеш произнесеш/напишеш супер оптично увеличение вместо суперзум, кое е по-удобно?

2. И като си такъв радетел на българския език защо ползваш думите рутер, суич, а не маршрутизатор, превключвател?

Те им се присвояват изкуствено от коментаторите и се приемат по аналогия(от модераторите) :) .

Едит: Как се превежда "модератор" на български? Ще се възползувам от тематиката на подраздела. :P

може би нещо като управител, модерирам-управлявам, поддържам ред

С това "копиране" направо изби рибата. :)

'Copy" е достатъчно използван термин, така че за да има и 'rip', явно има някаква причина. :P

Не е задължително да се превежда буквално, даже в повечето случаи е нежелателно. Anti aliasing би могло да бъде заглаждане, например. Естествено, не е възможно да се преведе всичко на български. Но всяка 2ра дума да е английска пак не върви.

Гледам ти ника и се чудя защо не си дарче.Същото важи и за Техмастер.Примерно техничар.

може би нещо като управител, модерирам-управлявам, поддържам ред

Хм! Кой ли точно искаше да го възприемем като "полицай"? Май, Кокомил ли беше?! :)

Хм, така като си наблюдавам коментара, май има правописни грешки?

Хм! Кой ли точно искаше да го възприемем като "полицай"? Май, Кокомил ли беше?! :)

Хм, така като си наблюдавам коментара, май има правописни грешки?

Аз бях :) и продължавам да предлагам това тълкуване на ролята на модераторите. Може някои колеги да не се съгласят с мен, но това си е мое мнение :P

Аз бях :P и продължавам да предлагам това тълкуване на ролята на модераторите. Може някои колеги да не се съгласят с мен, но това си е мое мнение :)

Трябва да се допитаме до тълкователи и гадатели, което автоматично ще прати темата в "Религия, мистика....". Ох!

само две бързи вмятания:

Аз едно вмятане.Първо полицай,сега управител.Мисля мандарин да бъде. :)

Гледам ти ника и се чудя защо не си дарче.

Гледай RTL и enjoy :)

Гледай RTL и enjoy :P

Gif е и формат за снимки.Може и да си карикатурка,снимчица :)

Редактирано от Alex&Ramesses_B.H.Л (преглед на промените)

...

MODERATOR

['mɔdəreitə]

1. арбитър, посредник

2. председател, ръководител

Да, хвана ме, писал съм рутер, не маршрутизатор, но по принуда, за да бъда по-лесно "разбран" в общият случай, а не да ми се пулят какво аджеба съм писал за маршрутизатора и това яде ли се или се пие.

С това "копиране" направо изби рибата. :)

'Copy" е достатъчно използван термин, така че за да има и 'rip', явно има някаква причина. :P

Ripping is the process of copying audio or video content to a hard disk, typically from removable media. The word is used to refer to all forms of media

Гледам ти ника и се чудя защо не си дарче.Същото важи и за Техмастер.Примерно техничар.

Ами..Не всички системи все още приемат прякори(nicknames)на кирилица...Съвместимост...

Ripping is the process of copying audio or video content to a hard disk, typically from removable media. The word is used to refer to all forms of media

В случая 'ripping' е прозводна дума от rip: 'rip' -> 'ripping'. :P

А за разликата между 'rip' и 'copy' ето малко информация тук.. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Все едно...Програма, която прехвърля информацията/аудио/видео/ от оптичен носител в подходящ(по избор)формат.

Така или иначе, тя чете, прехвърля, преработва...Четенето и прехвърлянето така или иначе си е копиране, било то в паметта на компютъра, докато се обработи и се запише в даден формат на твърдият диск или каквото е там....за това казвам-уточнява се от контекста.

Например-CD Rip-прехвърляне на дигитално аудио(LPCM) от оптичен носител в компресиран формат.

Все едно...Програма, която прехвърля информацията/аудио/видео/ от оптичен носител в подходящ(по избор)формат.

Така или иначе, тя чете, прехвърля, преработва...Четенето и прехвърлянето така или иначе си е копиране, било то в паметта на компютъра, докато се обработи и се запише в даден формат на твърдият диск или каквото е там....за това казвам-уточнява се от контекста.

Например-CD Rip-прехвърляне на дигитално аудио(LPCM) от оптичен носител в компресиран формат.

Като се каже копиране се има предвид едно към едно.Тука за рипване имаме компресиране,конвертиране,снемане на защита ако има такава.

Като се каже копиране се има предвид едно към едно.Тука за рипване имаме компресиране,конвертиране,снемане на защита ако има такава.

Знам. И?

Начален продукт-Запис на CD/DVD-краен продукт-конвертирано, компресирано копие на същото.

Дадох определение за CD Rip, както вече сам видя.

Можем да спорим и уточняваме нещата с дни. Някои думи и термини е трудно да бъдат определени на български, защото са събирателни понятия, така е. Има ли смисъл да продължаваме?

Отделно, говорим не за трудноопределими думи, а за масово ползване на английски чуждици за неща, които на български си имат съвсем човешко и просто обяснение с 1-2думички. Френд, фен, а не приятел, почитател/запалянко. Е това американизиране не ми харесва лично на мен.

Отделно, говорим не за трудноопределими думи, а за масово ползване на английски чуждици за неща, които на български си имат съвсем човешко и просто обяснение с 1-2думички. Френд, фен, а не приятел, почитател/запалянко. Е това американизиране не ми харесва лично на мен.

Нека да погледнем. :wors:

футболен фен - футболен запалянко - футболен почитател,

фен на Стоичков - запалянко на Стоичков - почитател на Стоичков

фен клуб - запалянковски клуб - почитателски клуб

Както се вижда, думата 'фен' е доста по-функционална и е непълен синоним на 'запалянко' и 'почитател'. ;)

Нека да погледнем. :wors:

футболен фен - футболен запалянко - футболен почитател,

фен на Стоичков - запалянко на Стоичков - почитател на Стоичков

фен клуб - запалянковски клуб - почитателски клуб

Както се вижда, думата 'фен' е доста по-функционална и е непълен синоним на 'запалянко' и 'почитател'. ;)

фен клуб на...-клуб на...(футболните)запалянковци, клуб на почитателите на.... ,клуб на любителите на...

Мързел и неграмотност е цялата история с намъкването на чуждици в 50% от случаите. И защото е по-КУУЛЛ и ФЕШЪН да ползваме чужди думички и да се правим на интересни. Неведнъж съм го казвал/писал и пак ще го напиша-Чуждици се ползват основно не заради уникалността, а заради мързела, бедният речник или да се направим на по-интересни, на по-знаещи някой си език, и т.н и т.н.

Ако ще ми прилагаш какъвто и да е аргумент, който по някаква причина засяга някоя от изброените от мен по-горе точки, то просто го игнорирам.

И все пак, аз съм техничар, не филолог.

фен клуб на...-клуб на...(футболните)запалянковци, клуб на почитателите на.... ,клуб на любителите на...

.....

Ако ще ми прилагаш какъвто и да е аргумент, който по някаква причина засяга някоя от изброените от мен по-горе точки, то просто го игнорирам.

И все пак, аз съм техничар, не филолог.

Един последен социологически аргумент - "фен клуб" културата произлиза от Запада, което прави разбираемо заемането на лексиката. Ти казваш "клуб на....", но 'клуб' пак е дума от чужд произход. :wors:

Един последен социологически аргумент - "фен клуб" културата произлиза от Запада, което прави разбираемо заемането на лексиката. Ти казваш "клуб на....", но 'клуб' пак е дума от чужд произход. :)

Но голямото "но" в случая е, че за разлика от думата "фен", думата "клуб" трудно би била заместена. Най-близките са кръжок, група, които в случая не са чак толкова адекватни, може да има и по-адекватни, късно е, лека вечер.

И сега какво доказваме? Че е по-хубаво да пишем куул, френд, адвам и хай, вместо приятел, здрасти, хубаво, готино, добавям и т.н? Викам, защо не го приемем за официален тоя английски и да зарежем българският въобще, понеже ние българи май не сме, превъзнасяме се по всичко, а плюем нашето...

Явно не ме чу, че говорех, че е недопустимо ползването на чуждици при адекватни български аналози. Изглежда си спал, докато си чел тази част от мненията ми.Ако не е станало ясно-да уточня още веднъж.

А за запада, боли че ми дреме, като изключим технологиите(не всички), учените, някои личности, артисти, певци, всички други продукти на западната култура са лай*а.

И сега какво доказваме? Че е по-хубаво да пишем куул, френд, адвам и хай, вместо приятел, здрасти, хубаво, готино, добавям и т.н?

Никъде не твърдя подобно нещо - недей да ми изопачаваш думите. :nono:

Просто обяснявам, че е нормално да навлизат нови думи в езика. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.