Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо сме зле

Featured Replies

Не само ти живееш в България! Има и други хора - също истински човеци, просто ги открий... :):D

Търсенето продължава.
  • Отговори 106
  • Прегледи 6,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

....

На теб просто практически не ти достига разум или тролираш в темата?

Това какво аз правя във форумите в извънработно време си е моя работа.

Пазарното общество давало възможност да използваш способностите си, за да развиеш пари?

Искам сега да ме светнеш, къде извън няколкото големи града се търсят специалисти по електроника, например?

Какви преспективи предоставя държавата на младите хора, в какво състояние е образованието в България?

Какви производства в България, където се изискват високоспециализирани кадри(инженери), се развиват в България, както и и извън няколкото големи града и колко процента от специалистите от което и да е направление могат да бъдат ангажирани с работа по специалността си?

Tи живял ли си извън София? Кажи ми, колко процента от пенсионерите мизеруват и оцеляват само на това, което те сами си произвеждат? Над 1,300,000 пенсионери живеят с до 130лв на месец.

САМО тези 1,300,000 са около 18% от населението на България!!!! Безработните в момента, които НЯМА как да се реализират са над 370,000души. Около 25% от младите хора в България не могат да намерят работа и са безработни.

Така, до тук станаха 1,670,000души, които практически можем да отнесем към категорията на бедните, понеже субсидията за безработен, която се дава, не е много над 150лв в почти всички случаи. До тук станаха 22,7+ процента от населението на България, ако него го сложим 7,500,000души.

Според официалните статистически данни, които потвърждават думите ми, бедните в българия са около 1,607,000души.

Китайците си имат тяхно правителство, и да те светна, там цените не са "европейски" и акцизите на някои стоки не са "европейски". Щом не те е грижа за сънародниците ти, как така си се загрижил за Китай?

В Сърбия и Македония да са значително по-зле? Та при тях доста стоки са ПО-ЕВТИНИ, отколкото при нас!!!

В Сърбия прагът на бедността е 90Евро, нашият тук е 108Евро. В Сърбия населението, което живее под обявеният праг на бедността е 1,430,000души, при условие, че населението им е също 7,498,001души.

И последно-Някакво дете, което живее в богаташко семейство в София, на гърба на мама и тате няма да дава съвети на хора, които си вадят хляба сами, да се разберем. Ти от работа нищо не си видял, а иначе се правиш на интересно.

А лично аз съм с лаптоп IBM ThinkPad T41, който я има 220лв като цена, я вече ги няма.

Истината е, че в България няма нито капитализъм, нито демокрация, нито пазарна икономика. Нещо средно между олигархия и анархия сме. Истината е, че специалистите нямат реализация и заминават да работят в чужбина. Истината е, че постоянно от България си тръгват дипломирани, кадърни лекари, а ние оставаме на произвола. Ама лекар с 500-600лв заплатка да храни 4-ри членно семейство например...не, не е много добре, при условие че на запад ще получава 6000Евро.

Нашите горива не са по-евтини от тези в Европа, цигарите са малко по-евтини, алкохолът уж също, макар да вдигат акцизите.

От цената на горивата зависи цената на тока и на ключови стоки и така, по веригата се ражда поскъпване на продуктите заради повищаващи се акцизи, от които ние не виждаме особена полза. Държавата все няма пари, високият акциз зацигарите щял да отива уж в системата на Здравеопазването, а постоянно режат бюджета на здравеопазването в България и лекарите работят в мизерни условия като цяло(освен частните болници)с мизерно заплащане.

Бюджетът за полицията се увеличава, а полицаите са с мизерни заплати, следователите с амортизирано оборудване, носят си компютри от къщи, зареждат си принтерите с консумативи, които те плащат. И очакваш тази система да работи, в България да сме добре?

Когато поработиш 2-3-4-5годинки пак ще поговорим. Истината е, че работливи хора има, но реализация няма. Заплащането също в провинцията често е мизерно.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Публикувано изображение

Редактирано от Гост (преглед на промените)

На теб просто практически не ти достига разум или тролираш в темата?

Това какво аз правя във форумите в извънработно време си е моя работа.

Пазарното общество давало възможност да използваш способностите си, за да развиеш пари?

Искам сега да ме светнеш, къде извън няколкото големи града се търсят специалисти по електроника, например?

Какви преспективи предоставя държавата на младите хора, в какво състояние е образованието в България?

Държавата не е длъжна да ти намери работа. Както казах, ако си способен, няма да се ограничаваш само в сферата "специалисти по електроника". Можеш да работиш купища неща, независимо от образованието си, стига да си умен и креативен човек. Излез out-of-the-box, и почни да мислиш че ти си длъжен сам да се оправяш в живота, а държавата присъства само като орган, който пази реди реда и следи за изпълняването на законите. Тя НЕ е длъжна, казвам го пак, да ти осигури работа. Като си учил електроника в университета си знаел, че работа няма да намериш, което значи че или си направил глупаво решение, в който случай вината е единствено твоя, или просто си го направил понеже ти е било интересно, в което няма нищо лошо, но все пак не можеш да обвиняваш държавата за своите собствени решения. Ако се вземеш в ръце ще намериш работа. Само че, както казах, за това трябва мислене и действие, а не мрънкане.

btw. не живея в богаташко семейство, доходът ни е около 1200 лв.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Държавата не е длъжна да ти намери работа. Както казах, ако си способен, няма да се ограничаваш само в сферата "специалисти по електроника". Можеш да работиш купища неща, независимо от образованието си, стига да си умен и креативен човек. Излез out-of-the-box, и почни да мислиш че ти си длъжен сам да се оправяш в живота, а държавата присъства само като орган, който пази реди реда и следи за изпълняването на законите. Тя НЕ е длъжна, казвам го пак, да ти осигури работа. Като си учил електроника в университета си знаел, че работа няма да намериш, което значи че или си направил глупаво решение, в който случай вината е единствено твоя, или просто си го направил понеже ти е било интересно, в което няма нищо лошо, но все пак не можеш да обвиняваш държавата за своите собствени решения. Ако се вземеш в ръце ще намериш работа. Само че, както казах, за това трябва мислене и действие, а не мрънкане.

Момче, твърде много теоретизираш и фантазираш. Безработните дори да имат време, не значи че могат да си позволят да се самообразоват, или че са в състояние всички те да го направят. Всеки човек има различни възможности в това отношение и работа на държавата е да помага на тези, на които е трудно или дори невъзможно(главно психически ступор, не истинска невъзможност), да вземат и друга или поне първата си квалификация в някаква професия, за която се търсят кадри и е със сносно възнаграждение. Да, държавата е организирала курсове, даже са безплатни, но колко от тях са за професии, за които има работни места и са заплатени адекватно. Освен това, колко от трайно безработните могат да си позволят да посетят тези курсове, ако не живеят близо до сградата в която се провеждат те, нежели в друго населено място. Те хората пари за храна нямат, камо ли за транспорт. Въобще не си в час с реалността..и не ти го пожелавам да станеш никога, особено на твоя гръб, защото току виж те пишат по стълбовете като самоубиец!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

А какви специалисти по-точно се търсят в България??? Нали знаеш, че не може всички българи да работят в бранша на туризма, няма как??? В България няма почва за развитие на каквито и да е високоспециализирани дейности.

Държавата не създава условия за развитие, това е проблемът, както казах. Можеш да работиш сума ти неща, едно от което е да хвърляш чували с цимент за 300-500лв в провинцията, вместо да работиш в чужбина по специалността за над 10пъти по-голяма сума в ЕВРО!? Смятай, колко нелепо нещо каза.

Мисли глобално, а не персонализирай!!! Дадох ти глобални факти, валидни за цяла България, не персонализирай насочвайки всичко към някого!!!

Не забравяй, че въпросът е не просто да си намериш работа, колкото да работиш, а да намериш такава, с която да можеш да се издържаш, без да изпадаш в остри и крайни лишения от основни неща, необходими за живота ти.

Ти лично каква работа си си намерил до сега? Никаква. Колко години стаж имаш-Николко. Тогава ти казах, няма да учиш другите как се вади хляба, особено след като те го знаят, а теб не те е блъскал живота.

Това, което каза ББ-след като няма работа за специалисти, студентите да почнат да пасат овце, май задтаваш зад него, така ли да мисля? Аз именно заради тази изцепка намразих ББ, преди това просто ми беше неприятен. Да, ама и в селското стопанство и животновъдството хората в повечето случаи едвам оцеляват. До тук:

1. В България селското стопанство и животновъдството едвам преживяват заради изкуствено ниските изкупни цени на продуктите. Мляко да го купуват на 50стотинки/литър и да го продават на 2,50лв литър, само заради едната опаковка ми се вижда пресилено. Отделно, вносни стоки с крайно ниско качество подбиват родното производство, и тъй като родното производство е ограничено, то и цените му са по-високи. Ако се ограничи вноса на продукти, които може да бъдат произведени в България, то родното производство ще се съвземе, ще се произвеждат по-големи количества, ще има стимул за работа и цените на същото производство ще паднат.

2.Лекара промишленост-Шивашка, обувна и т.н Там хората работят за по 300-400лв на чужди фирми, които често не им ги изплащат с месеци. Факт. Показвани са редица репортажи, питай и самите хора. Български производители като цяло няма, понеже вносни турски и китайски стоки правят нелоялна конкуренция и подбиват.

Мерките от точка 1 важат с пълна сила за случая.

3.Тежката промишленост е изкуствено убита.

4.Високоспециализираните производства са изкуствено убити.

5.ЕС се опитва да убие АЕЦ Козлодуй и май успява, с което цените на тока ще се вдигнат още, ще трябва да внасяме, да бъдем зависими и т.н??

6.От ЕС изнесоха вредните производства в БЪЛГАРИЯ. Да, ние стахаме новият Китай. Другите държави от ЕС не искат вредните производства и ги преместиха тука. Дават се сравнително ниски заплати в тях, но се трови природата, работниците и ВСИЧКИ НИЕ.

Мога да изброявавам и още сектори, които са на доизживяване, заради неадекватна политика от страна на Държавата, която довежда хората до глад и фалит. Виждаш ли каква е връзката между държавата, хората и парите?

И последно, защо младите специалисти, защо младите учени да седят в България, след като практически много от специалистите не могат да преживяват тук, макар да са кадърни, а младите учени едвам ще могат да оцелеят и едвам да развиват някаква наука в България? Няма ли наука, няма ли специалисти, няма ли учени и умни хора, то държавата е осакатена. Точно това става в момента.

Момче, твърде много теоретизираш и фантазираш. Безработните дори да имат време, не значи че могат да си позволят да се самообразоват, или че са в състояние всички те да го направят. Всеки човек има различни възможности в това отношение и работа на държавата е да помага на тези, на които е трудно или дори невъзможно(главно психически ступор, не истинска невъзможност), да вземат и друга или поне първата си квалификация в някаква професия, за която се търсят кадри и е със сносно възнаграждение. Да, държавата е организирала курсове, даже са безплатни, но колко от тях са за професии, за които има работни места и са заплатени адекватно. Освен това, колко от трайно безработните могат да си позволят да посетят тези курсове, ако не живеят близо до сградата в която се провеждат те, нежели в друго населено място. Те хората пари за храна нямат, камо ли за транспорт. Въобще не си в час с реалността..и не ти го пожелавам да станеш никога, особено на твоя гръб, защото току виж те пишат по стълбовете като самоубиец!

Окей, аз ти казвам: на мен ми е добре, на всички хора които познавам им е добре. Оспорвай фактите, които виждам, това няма да промени мнението ми, понеже моето се основава на ежедневни наблюдения, а твоето на многочасови разсъждения върху проблем който реално не съществува, само с цел да подхранваш самосъжалението си в някакъв мазохистичен маниер.

Икономиката е конкуренция, тези които изпадат изпадат само заради това че не са толкова способни колко останалите. Ясно?

Най-вероятно имаш някакви лични проблеми и не си склонен приемеш, че вината за тях е твоя... разбирам те. Само че не го одобрявам.

А какви специалисти по-точно се търсят в България??? Нали знаеш, че не може всички българи да работят в бранша на туризма, няма как??? В България няма почва за развитие на каквито и да е високоспециализирани дейности.

Държавата не създава условия за развитие, това е проблемът, както казах.

...

Това, което каза ББ-след като няма работа за специалисти, студентите да почнат да пасат овце, май задтаваш зад него, така ли да мисля? Аз именно заради тази изцепка намразих ББ, преди това просто ми беше неприятен.

Не знам за кой път ще ти го кажа... икономиката определя това къде какви и колко хора са нужни. Не можеш ли да го разбереш?

Държавата не може да определи заплати, нито може да осигури работа на хората във частни фирми.

Такава е икономиката, и явно има причина да е такава - повечето хора, за нещастие, са мрънкячи като теб, което води до понижена ефективност на труда, оттам ниски заплати, но и не толкова голям интерес от страна на инвеститори и така нататък.

Забавното в случая е, че макар и да не съм се заемал още със работа на трудов договор (прости ми за това че не съм работил на 16), но съм успял да изкарам стабилно количество пари само със седене на компа и, да речем, около седмица работа.

Явно знам как работи света по-добре от теб, което е жалко, но в крайна сметка не всички са равни и не мога да те обвинявам за това.

...

Майната му! Това, че на теб ти е добре, не значи че всички са тъй. Това е като трагикомичният лаф-"Ситият на гладният не вярва"

Мога да ти дам подписка от 500човека, които ще се подпишат, че месечният им доход е под прага на бедността. Излез извън София и фантазьорският свят, който си си създал. След като тези хора са неспособни да останат в икономиката, защо в чужбина си намират работа като специалисти за суми, които тук са само мечта на работещите.

Ами лекарите, които заминават? И те ли са неспособни? Кажи ми, един човек трябва да си разбира от работата ИЛИ да бъде икономист и да разсъждава високопарно като тебе?

Писах и в друга тема-Не ме карай да ти показвам колко бедни хора има, понеже тогава освен показването, ще се ядосам сериозно на твърдоглавието ти.

В България няма условия за нормален живот.

Не знам за кой път ще ти го кажа... икономиката определя това къде какви и колко хора са нужни. Не можеш ли да го разбереш?

Държавата не може да определи заплати, нито може да осигури работа на хората във частни фирми.

Такава е икономиката, и явно има причина да е такава - повечето хора, за нещастие, са мрънкячи като теб, което води до понижена ефективност на труда, оттам ниски заплати, но и не толкова голям интерес от страна на инвеститори и така нататък.

Забавното в случая е, че макар и да не съм се заемал още със работа на трудов договор (прости ми за това че не съм работил на 16), но съм успял да изкарам стабилно количество пари само със седене на компа и, да речем, около седмица работа.

Явно знам как работи света по-добре от теб, което е жалко, но в крайна сметка не всички са равни и не мога да те обвинявам за това.

Една от дисциплините, които съм изучавал беше икономика, айде да не ми даваш уроци по икономика, а да слушаш мирно и тхо какво ти говори "баткото", а?

Лошото е, че в България икономиката е в катастрофална ситуация. Не, аз не мрънкам, нито всички са като мен. Аз коментирам ситуацията. Ти си изкарал пари, защото мама и тате са ти купили компютър. Ако не бяха, ти нямаше да ги извадиш. Сеш' ли се?

А това, че не си работил на 16, не е мой проблем. Да си работил. Няма да си отваряш голямата устичка, преди да поработиш малко.

Не всички можем да сме програмисти, аз се занимавам с хардуер и електроника. Е, ситуацията не е добра. Ти твоята продукция може да я изнесеш на майната си с 1-2клика на мишката, но аз моите чаркове-не!

Икономиката е конкуренция, тези които изпадат изпадат само заради това че не са толкова способни колко останалите. Ясно?

Кеф :(

От думите ти излиза, че неграмотният циганин, който копае стари кабели от земятаи ги предава на отпадъци, изкарвайки надник от 100 лв на ден ( тоест около 2000 лв месечно) е по-способен от IT-специалистът, който работи за 1000 лв месечно ?

Супер.

В България няма условия за нормален живот.

Ха! Аз пък ще кажа, че има, защото за бедните хора научаваш само по медиите, които тенденциозно преекспонират всичко лошо до огромни размери, защото това е интелектуалната храна на аудиторията. А фактически си заобиколен от хора, които си имат всичко нужно за един сравнително качествен живот.

Да го кажа така - аз имам някакви доказателства, ти нямаш никакви.

Окей, аз ти казвам: на мен ми е добре, на всички хора които познавам им е добре. Оспорвай фактите, които виждам, това няма да промени мнението ми, понеже моето се основава на ежедневни наблюдения, а твоето на многочасови разсъждения върху проблем който реално не съществува, само с цел да подхранваш самосъжалението си в някакъв мазохистичен маниер.

Най-вероятно имаш някакви лични проблеми и не си склонен приемеш, че вината за тях е твоя... разбирам те. Само че не го одобрявам.

Да ти имам късмета да живея в чорбаджийски квартал...Явно не се мяркаш извън твоята среда и това те прави изключително късоглед, а може нарочно да си поставяш капаците не само в страни, а и пред очите, или други да са ти ги поставили...Казах ти какво ще ти се случи, ако изпаднеш на хала на тези хора, към които не проявяваш милост и състрадание(гладна смърт или самоубийство). Не си мисли, че ще ти рева на гроба и че ще ти нося цветя, не даваш индикации че го заслужаваш...

Кеф :)

От думите ти излиза, че неграмотният циганин, който копае стари кабели от земятаи ги предава на отпадъци, изкарвайки надник от 100 лв на ден ( тоест около 2000 лв месечно) е по-способен от IT-специалистът, който работи за 1000 лв месечно ?

Супер.

Трихо, естествено, с дейността си не трябва да нарушаваш закона или излизаш от рамките на "свободен пазар".

Но трябва да се научим, че умен не означава автоматично способен. Футболягите, които играят във първодивизионните отбори са изключително тъпи в общ смисъл, но са изключително добри в един много тесен смисъл, и поради това изкарват доста пари, за които един ИТ специалист не би могъл да мечтае.

За това с циганина - циганите са доста хитри и знаят как да оцеляват. Хитростта се цени неимоверно много в пазарната икономика. В този аспект са по-добри от нас.

Ха! Аз пък ще кажа, че има, защото за бедните хора научаваш само по медиите, които тенденциозно преекспонират всичко лошо до огромни размери, защото това е интелектуалната храна на аудиторията. А фактически си заобиколен от хора, които си имат всичко нужно за един сравнително качествен живот.

Да го кажа така - аз имам някакви доказателства, ти нямаш никакви.

Знаеш ли, едно време съм ходил с 20-30стотинки на училище, а често без пари, защото е нямало. Средното бях го изкарал с 50% отсъствия, защото нямах пари за автобуса, заплатите на родителите ми ги бавеха с месеци, а доходите бяха от моите знания.

Ако продължавате с обидите - темата ще бъде заключена,. а някой ще си почива от форума !

Да ти имам късмета да живея в чорбаджийски квартал...Явно не се мяркаш извън твоята среда и това те прави изключително късоглед, а може нарочно да си поставяш капаците не само в страни, а и пред очите, или други да са ти ги поставили...Казах ти какво ще ти се случи, ако изпаднеш на хала на тези хора, към които не проявяваш милост и състрадание(гладна смърт или самоубийство). Не си мисли, че ще ти рева на гроба и че ще ти нося цветя, не даваш индикации че го заслужаваш...

Живея в едно кварталче от 5-6 панелки в самия край на Перник, като от другата страна на пътя е циганската махала.

Не бих го нарекъл "чорбаджийски" в никакъв случай. Да не говорим че ежедневно пътувам до София със влак, който като цяло го ползват не много богати хора. Средата, в която пребивавам варира от тази на средната класа у нас, до една доста ниска класа във влака/градския транспорт. Само ти давам примери, естествено.

Знаеш ли, едно време съм ходил с 20-30стотинки на училище, а често без пари, защото е нямало. Средното бях го изкарал с 50% отсъствия, защото нямах пари за автобуса, заплатите на родителите ми ги бавеха с месеци, а доходите бяха от моите знания.

Защо просто не млъкнеш, докато е време, за да не те нареждам на майки и бащи? ЯСНО ЛИ ТИ Е, ЛАПЕ ТЪПО.

Родило се със сребърна лъжичка в устата и ще ми дава наклон на ку*а

Ние обаче говорим за сега, не за "едно време". Нещата безспорно бяха много зле преди 10-15 години.

Айде не прибягвай до обиди, когато просто си изчерпал възможностите си за нормална дискусия. По-добре е да замълчиш когато няма какво повече да кажеш.

Живея в едно кварталче от 5-6 панелки в самия край на Перник, като от другата страна на пътя е циганската махала.

Не бих го нарекъл "чорбаджийски" в никакъв случай. Да не говорим че ежедневно пътувам до София със влак, който като цяло го ползват не много богати хора. Средата, в която пребивавам варира от тази на средната класа у нас, до една доста ниска класа във влака/градския транспорт. Само ти давам примери, естествено.

Ние обаче говорим за сега, не за "едно време". Нещата безспорно бяха много зле преди 10-15 години.

Айде не прибягвай до обиди, когато просто си изчерпал възможностите си за нормална дискусия. По-добре е да замълчиш когато няма какво повече да кажеш.

Извади си главата от задника и се огледай. Хората се чудят как да пратят децата си на училище и какво да сложат вечер на масата.

Не, не се чудят заради голямото разнообразие, а заради нищетата и безпаричието.

Отиди някъде в Северозападна България, да видиш каква бедност се шири там. Отиди където поискаш, но извън София, Варна и Бургас. Варна и Бургас ги държи туризма и още някои неща, за да не се превърнат и те в градове на нищетата, а София-то 3/4 от парите в България минават през София, включително и на мафиотите, дето си перат парите.

Положението ми е безкрайно ясно, мога да говоря със статистики до безкрай, но най-добре отиди питай хората как живеят.

Сухите статистики нямат силата на това да видиш със собствените си очи.

Изглежда не си бил с 2 деца, едното от които на училище, а другото-бебе, докато ти бавят заплатата с по 4-5месеца, а майчинството на жена ти не й го дават, понеже има неуредици с работодателя й и се пъне. Имам едни познати, подаваха жалби, докато най-накрая някой не се смили да им даде поне майчиството. А на циганите никой не им прави проблеми. Да, ама историята, която ти говоря, това бяха етнически Българи, бяха познати. Онзи направо беше в безизходица, търсеше си каквато и да е работа извън тази, където никой не му плащаше, за да извади някой лев, та поне да могат да оцелеят физически.

Извади си главата от задника и се огледай. Хората се чудят как да пратят децата си на училище и какво да сложат вечер на масата.

Не, не се чудят заради голямото разнообразие, а заради нищетата и безпаричието.

Отиди някъде в Северозападна България, да видиш каква бедност се шири там. Отиди където поискаш, но извън София, Варна и Бургас. Варна и Бургас ги държи туризма и още някои неща, за да не се превърнат и те в градове на нищетата, а София-то 3/4 от парите в България минават през София, включително и на мафиотите, дето си перат парите.

Е, Бургас си имат и "Щастливия" нефт...т.е., може би, пак изпрани мафиотски кинти. Не е само, да не кажа, че въобще не е на първо място туризма - поне местният за града, предвид мръсните плажове.

П.П. Да не забравяме и пристанищата, едни от главните канали за контрабанден трафик, включително и на оръжие, хора и на забранени субстанции...

П.П. Да не забравяме и пристанищата, едни от главните канали за контрабанден трафик, включително и на оръжие, хора и на забранени субстанции...

По цял свят е така.

Щом живеем в капитализъм - "Икономиката е конкуренция, тези които изпадат изпадат само заради това че не са толкова способни колко останалите"

И съответно способните си намират ниша за забогатяване - трафик на дрога, проституция, нелегални бежанци, оръжие, наркотици. И успяват да забогатеят.

Това си е точно пазарна икономика в действие.

По цял свят е така.

Щом живеем в капитализъм - "Икономиката е конкуренция, тези които изпадат изпадат само заради това че не са толкова способни колко останалите"

И съответно способните си намират ниша за забогатяване - трафик на дрога, проституция, нелегални бежанци, оръжие, наркотици. И успяват да забогатеят.

Да живее пазарната икономика! :)

По цял свят е така.

Къде се карат курсове за мафиот? Да ставаме чираци, после калфи и накрая дон Корлеоновци...

Къде се карат курсове за мафиот? Да ставаме чираци, после калфи и накрая дон Корлеоновци...

а,а,а ....

не знам - питайте maxim4o - нали той каза кой успява в конкуренцията и кой не

Да живее пазарната икономика! :)

Viva :)

Не всички са забогатели като мафиоти.Капитализма ти дава шанс но не задължително.Комунизма спираше индивидуализма.Максимчо е прав,че като си избираш професия трябва и да мислиш дали ще си търсен специалист.Аз лично едно време направих грешка.Сега счетоводители под път и над път.Това че си бил отличник Техмастер незначи нищо.Ако си мислиш че си повече от останалите.Тройкаджия може да те задмине ако има качества,които ти нямаш.До правителството на Иван Костов анархията в държавата беше пълна.Вървяхме надолу.Така че почнахме не от нулата ами от минус. 2009г. по данни на запазни списания БВП е достигнал ниво от 1989г.Ако това е мерило то се едно,че комунизма е паднал преди две години.

Не всички са забогатели като мафиоти.Капитализма ти дава шанс но не задължително.Комунизма спираше индивидуализма.Максимчо е прав,че като си избираш професия трябва и да мислиш дали ще си търсен специалист.Аз лично едно време направих грешка.Сега счетоводители под път и над път.Това че си бил отличник Техмастер незначи нищо.Ако си мислиш че си повече от останалите.Тройкаджия може да те задмине ако има качества,които ти нямаш.До правителството на Иван Костов анархията в държавата беше пълна.Вървяхме надолу.Така че почнахме не от нулата ами от минус.

2009г. по данни на запазни списания БВП е достигнал ниво от 1989г.Ако това е мерило то се едно,че комунизма е паднал преди две години.

Но ако не друго, поне не си оставал без работа и гладен. Отделно, специалистите веднага са ги наемали на работа в някоя фирма, тогава "държавна".

Отделно, обстановката се мени постоянно. Едно време мислех да бъда юрист, но после се напълни с юристи. Обаче има някои професии, които са универсални и можеш да ги практикуваш на доста места по света. Свързаните с електроника, техника и IT са един пример.

А тройкаджията, Иване, няма да пробие в повечето случаи защото знае, а поради "типичните качества"-да надцаква останалите. Пазарната икономика..Е хубав строй...Ако си животно, готово да смазва всички други, за да бъде по-добре, ако неравният старт между хората е хубаво нещо и т.н. Но уви, този строй, в текущият вид показва по-скоро първобитните и животниски човешки черти, а не високохуманните хора, които трябва да сме.

Малко са хората, които са пробили и са станали нещо, без да мачкат всички останали като животни, по честен начин.

.До правителството на Иван Костов анархията в държавата беше пълна.Вървяхме надолу.Така че почнахме не от нулата ами от минус.

2009г. по данни на запазни списания БВП е достигнал ниво от 1989г.Ако това е мерило то се едно,че комунизма е паднал преди две години.

1. Сега дори термина "анархия" обедня и се изпразни от съдържание, защото е твърде мек и безсмислен за употреба за описание на реалността в България...Докато все още се нарича България...

2. Това са митове, легенди и съвсем целенасочена лъжлива пропаганда...Ще го стигнем на кукуво лято!

Живко знаеш ли колко тройкаджии са станали милионери и милиардери.Дори господин гейтс е бил посредствен студент играещ покер и почвал да учи три дни преди изпит.

Живко знаеш ли колко тройкаджии са станали милионери и милиардери.Дори господин гейтс е бил посредствен студент играещ покер и почвал да учи три дни преди изпит.

Проблема, не е че са станали, а защо и как! Дали начините за достигане на тези "успехи" имат нещо общо с хуманността, с природата на човешкото същество, или идентифицират наличието на друга раса вътре в човечеството - раса на хищници, на извънземни(метафорично казано)?

Идва идеята на господин Гейтс и изиграва IBM.Да в пазарното стопанство има редица похвати, но не са подсъдни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.