Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Засякоха радиация в Европа

Featured Replies

Засега източникът е неизвестен, според МАЕЕ не е от Фукушима

Публикувано изображение

Йод-131 е бил открит в Чехия и на други места в Европа. Чешките власти са уведомили Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ), че радиоактивното вещество е било открито в атмосферата през последните дни.

Базираната във Виена агенция научила за открити количества от радиоактивния изотоп и в Австрия и Унгария.

Според експертите става дума за много ниско равнище на радиоактивен йод и частиците не представляват опасност за общественото здраве. Агенцията за атомна енергия се опитва да определи източника, но не смята, че това е засегнатата АЕЦ "Фукушима" в Япония.

Според специалистите хората, които пътуват със самолети за трансатлантически полети, са изложени на 40 хиляди пъти по-високо равнище на радиация от откритото в последните дни в Централна Европа.

Йод-131 е краткотраен радиоактивен изотоп, чийто период на полуразпад е само около осем дни. Йод-131 се отдели при аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1", която бе причинена при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами в страната на 11 март. Освен ядрен инцидент, на теория източникът на открия радиоактивен изотоп може да е и завод за радиоактивни медицински материали.

Чешкият ядрен регулатор заяви, че източникът на радиоактивния йод със сигурност не е в страната. Така той изключи възможността местната атомна електроцентрала в Темелин да е отделила откритите количества йод-131.

"Гамафонът в България е нормален, няма засечени следи от радиоактивния Йод-131", коментира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Според него засечените в Чехия количества от този изотоп са толкова малки, че може да се говори само за следи от Йод-131.

blitz.bg

Дано не ни успокояват с лъжа, както направиха след аварията в Чернобил!

Оффф.

Май ще забараним да се цитира "БЛИЦ" .

Виж в Дир .бг същата "новина" :

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е засякла много ниско равнище радиоактивен йод в Европа.

И каква Фукошима спрягат, след като Йод 131 се разпада за 8 дни ?

• Автор

Дано "БЛИЦ" да са преувеличили!

Оффф...

И каква Фукошима спрягат, след като Йод 131 се разпада за 8 дни ?

Точно това е готиното на радиоактивния разпад. Трудно може да се каже кога свършва...

Ако е имало една тухла йод, то след 8 дни имаш половин тухла. След още 8, половината на половината - четвърт и т.н.

Сега да ядем ли марули или да

:no-no:

Точно това е готиното на радиоактивния разпад. Трудно може да се каже кога свършва...

Ако е имало една тухла йод, то след 8 дни имаш половин тухла. След още 8, половината на половината - четвърт и т.н.

Ти знаеш ли с колко Йод 131 тъпчем пациенти се всеки ден при диагностика ?

Да не говорим за рентгените, скенерите и всичко останало......

Ти знаеш ли с колко Йод 131 тъпчем пациенти се всеки ден при диагностика ?

Няма лошо.

Да не говорим за рентгените, скенерите и всичко останало......

Въпросът е принципен.

Засега източникът е неизвестен, според МАЕЕ не е от Фукушима

....

......

Защо не цитирате CNN, например?

Това, нас, драги ми Мелмак не ни вълнува. Вълнува ни кога концентрацията спира да бъде опасна за човека и кога започва започва да бъде безвредна и нищо повече от част от НОРМАЛНИЯТ радиационен фон, който съществува около нас.

РЕДАКЦИЯ-Нямам проблем с качествените новини и темите, създадени за тях, но става убийствено всеки ден да гледам новина от таблоид, пльосната тук и потребители, които се превъзнасят какъв апокалипсис ще настане, че годзила идвала, а пък то излиза, че реално е муха...

Ако на автора не му харесва някоя тема да не я чете!!!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

...

Защо не цитирате CNN, например?

А ти допускаш ли, че бих си позволила умишлено да заблуждавам когото и да било?!

Не мисля че е етично да се правят забележки само за това, че чуждото мнение не ти допада.

Ако знаеш истината, просто я кажи и толкова.

Чувствам се обидена от поста ти и те докладвам.

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Аз също съм на мнение че се набляга твърде много на "информации" от жълтите медии. Това се прави с някаква цел явно. Напълно съм уверен че не е случайно и че някой нещо печели от това. Оставям на колегите да се помъчат да разберат кои са печелившите. Аз ще посоча губещите - обикновения български народ, на който с тези манипулативни дезинформации се промива мозъка и се изпростява!

А ти допускаш ли, че бих си позволила умишлено да заблуждавам когото и да било?!

Не мисля че е етично да се правят забележки само за това, че чуждото мнение не ти допада.

Ако знаеш истината, просто я кажи и толкова.

Чувствам се обидена от поста ти и те докладвам.

За съжаление, в контра с правилата, за което мога да си изпрося и наказание, но ръка за ръка със свободата на словото мога да кажа, че темата и новината, както и много други, по моему са поднесени в заблуждаващ вид, който оставя неверни впечатления у читателя. Според мен, отново казвам, според мен, новините трябва да се подбират от по-квалифитетни и достоверни източници, като CNN напрмер. Според мен съдържанието на сайтове от типа на Блиц и подобни е основно заблуждаващо поднесено, хиперболизирано и както се казва-прави се от мухата слон, в името на по-висок рейтинг.

Не съм целял да обидя някого, нито целя и с този пост, нито имам желание в случая да обидя някого, просто изказвам искрено възмущение от често непълната, невярна или грешно представена информация в тези сайтове, които за жалост се цитират в този форум/Новини/, които често довеждат до напрежение и грешни интерпретации на факти, хора и събития.

Имайки предвид "влиянието" на медиите днес и как често те работят за НЕЧИИ интереси(разбирайте, хора с пари) или търсят евтина сензация, а не обективно представяне на нещата, трябва да бъдем по-внимателни при анализа на всяка новина, която се представя и да я подлагаме на съмнение, понеже многократно новини са използвани срещу някоя социална група, хора и събития, като например Протестите в Катуница, където Миролюба Бенатова, ако не бъркам, беше изкарала протестиращите като тълпа вандали, а истината излезе коренно различна.

Медиите печелят, а ние какво печелим като достоверна информация? В името на истината МОЛЯ за по-добро избиране и отсяване на информацията, която се предоставя тук. Поне тук..

Ако, вие, Моира се чувствате обидена и от този пост, за съжаление аз нищо не мога да направя по въпроса. Когато фактите говорят и боговете си мълчат...

Искам също така да кажа, че самото заглавие на темата е подвеждащо и предразполага читателят да си помисли, че се говори за значително количество радиация, а не за нещо, което едвам се различава от нормалният радиационен фон и няма нищо особено притеснителн в него за момента. Според мен, по-добро заглавие щеше да е "Засякоха незначително количество радиация в Европа"

Ето едно заглавие, поднесено от вестника Дневник

"Ройтерс": Безвредно количество радиация от Япония може да стигне Европа след седмица"

А ето как долу горе е поднесено в Блиц

"Радиация от Япония скоро ще достигне Европа"

Оставям на вас да прецените кое от 2-те заглавия е по-обективно и кое издание/сайт са по-стабилни, обективни и истинни.

• Автор

За съжаление, в контра с правилата, за което мога да си изпрося и наказание, но ръка за ръка със свободата на словото мога да кажа, че темата и новината, както и много други, по моему са поднесени в заблуждаващ вид, който оставя неверни впечатления у читателя. Според мен, отново казвам, според мен, новините трябва да се подбират от по-квалифитетни и достоверни източници, като CNN напрмер. Според мен съдържанието на сайтове от типа на Блиц и подобни е основно заблуждаващо поднесено, хиперболизирано и както се казва-прави се от мухата слон, в името на по-висок рейтинг.

Не съм целял да обидя някого, нито целя и с този пост, нито имам желание в случая да обидя някого, просто изказвам искрено възмущение от често непълната, невярна или грешно представена информация в тези сайтове, които за жалост се цитират в този форум/Новини/, които често довеждат до напрежение и грешни интерпретации на факти, хора и събития.

Имайки предвид "влиянието" на медиите днес и как често те работят за НЕЧИИ интереси(разбирайте, хора с пари) или търсят евтина сензация, а не обективно представяне на нещата, трябва да бъдем по-внимателни при анализа на всяка новина, която се представя и да я подлагаме на съмнение, понеже многократно новини са използвани срещу някоя социална група, хора и събития, като например Протестите в Катуница, където Миролюба Бенатова, ако не бъркам, беше изкарала протестиращите като тълпа вандали, а истината излезе коренно различна.

Медиите печелят, а ние какво печелим като достоверна информация? В името на истината МОЛЯ за по-добро избиране и отсяване на информацията, която се предоставя тук. Поне тук..

Ако, вие, Моира се чувствате обидена и от този пост, за съжаление аз нищо не мога да направя по въпроса. Когато фактите говорят и боговете си мълчат...

Бях лично нападната и обвинена за неща, за които не се чувствам виновна.

Бяха поименно обидени и още две участнички във форума без никаква причина.

И на мен не всички са ми приятни но не ги обиждам и не им правя забележки.

Всеки има право да изкаже своето мнение, съобразявайки се с правилата на форума и точно в това се изразява свободата на словото, а не в личните нападки, които мисля, че са забранени.

Ако екипът на форума реши, ще забрани цитирането на определени сайтове.

Ти от екипа на форума ли си?

Колкото до радиацията, аз съм обезпокоена и ми се ще да разбера истината.

Бъди здрав!

Това, нас, драги ми Мелмак не ни вълнува. Вълнува ни кога концентрацията спира да бъде опасна за човека и кога започва започва да бъде безвредна и нищо повече от част от НОРМАЛНИЯТ радиационен фон, който съществува около нас.

Добре е да не ви вълнува. Въпреки че дори и тогава е жалко.

Защо ще се тревожи човек, ако ги поназнайва тези неща, поне от обща култура?

Не виждам нищо погрешно в статията.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Бях лично нападната и обвинена за неща, за които не се чувствам виновна.

Бяха поименно обидени и още две участнички във форума без никаква причина.

И на мен не всички са ми приятни но не ги обиждам и не им правя забележки.

Всеки има право да изкаже своето мнение, съобразявайки се с правилата на форума и точно в това се изразява свободата на словото, а не в личните нападки, които мисля, че са забранени.

Ако екипът на форума реши, ще забрани цитирането на определени сайтове.

Ти от екипа на форума ли си?

Колкото до радиацията, аз съм обезпокоена и ми се ще да разбера истината.

Бъди здрав!

Обезпокоена си? А знаеш ли, че във всеки един момент около теб има радиация, т.нар естествен радиационен фон, че рентгенът и някои други медицински процедури(оная каша), с които например се окриват проблеми със стомашно-чревната система и т.н, те облъчват с радиация.

А знаеш ли, че всеки ден те облъчват най-различни видове микровълни, които могат да предизикат в определен интензитет главоболие, например. А знаеш ли защо слагат около високоволтовите трансформатори в подстанциите предпазни решетки и е строго забранено по време на работата им човек да се доближава на разстояние под една определена граница?

Не, на мен не ми пречи изказаното мнение, а цитирането в случая на подвеждаща информация, и не само. А цитираните 2-ма потребители, за които ти говориш, аз съм казал в общи линии не повече от истината. За 2-те години, в които съм тук, съм чел десетки теми и на 2мата потребители.

Както казах, моето лично мнение е, че заглавието трябва да се промени на "Засякоха НЕЗНАЧИТЕЛНО количество радиация в Европа", понеже това реално е истината. Но нещо обикновено едва ли ще събуди интереса на потребител, четящ форумите?

Аз не нападам и обвинявам, за това, че има грешна информация, защото ти не си първоизточника й, просто не одобрявам цитирането на заблуждаваща информация.

А лично според мен, Мойра и текущата информация, няма основание да се притесняваш :) Спи спокойно :)

• Автор

Обезпокоена си? А знаеш ли, че във всеки един момент около теб има радиация, т.нар естествен радиационен фон, че рентгенът и някои други медицински процедури(оная каша), с които например се окриват проблеми със стомашно-чревната система и т.н, те облъчват с радиация.

А знаеш ли, че всеки ден те облъчват най-различни видове микровълни, които могат да предизикат в определен интензитет главоболие, например. А знаеш ли защо слагат около високоволтовите трансформатори предпазни решетки и е строго забранено по време на работата им човек да се доближава на разстояние под една определена граница?

Не, на мен не ми пречи изказаното мнение, а цитирането в случая на подвеждаща информация, и не само. А цитираните 2-ма потребители, за които ти говориш, аз съм казал в общи линии не повече от истината. За 2-те години, в които съм тук, съм чел десетки теми и на 2мата потребители.

Както казах, моето лично мнение е, че заглавието трябва да се промени на "Засякоха НЕЗНАЧИТЕЛНО количество радиация в Европа", понеже това реално е истината. Но нещо обикновено едва ли ще събуди интереса на потребител, четящ форумите?

Аз не нападам и обвинявам, за това, че има грешна информация, защото ти не си първоизточника й, просто не одобрявам цитирането на заблуждаваща информация.

Представи си, знам. :)

Тъй като не ни казаха истината за опасността от Чернобилската авария е съвсем естествено да се притеснявам да не ни лъжат и сега.

Представи си, знам.

Тъй като не ни казаха истината за опасността от Чернобилската авария е съвсем естествено да се притеснявам да не ни лъжат и сега.

В момента обаче не живеем в изкривен тоталитаризъм, нито има масова цензура над средствата за информация. Това е една огромна разлика от тогава. Трябва да бъдем мнителни и обективни, да търсим истината, но нека не изпадаме в параноични настроения :)
  • Автор

В момента обаче не живеем в изкривен тоталитаризъм, нито има масова цензура над средствата за информация. Това е една огромна разлика от тогава. Трябва да бъдем мнителни и обективни, да търсим истината, но нека не изпадаме в параноични настроения :)

Наистина, хайде да не изпадаме в параноични настроения, да не се вманиачаваме и издребняваме! :)

Това определено е вица на деня.

Те и полупроводниците не са цени, по-цели и най-цели, нали?

Има си формули, по които се изчислява разпада и повярвай ми, нямат нищо общо с това, което ти си мислиш. Ако искаш да се образоваш, кажи. Ще помогнем.

Всъщност, ето. Ако имаш желание, прочети, но недей да се изказваш така.

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Half-life

Пийте червено вино! И не изпадайте в параноя. И в орехите има йод, но не са радиационни. :) (в кръга на шегата, естествено... за орехите само се отнася шегата)

Изтичане може и да има, но със сигурност не е от авария, а е отделено от някакъв производствен процес примерно. За колко ли такива не знаем?

...., а е отделено от някакъв производствен процес примерно...

Моля? КОя държава ще разреши производство при което има изтичане на радиоактивен материал или радиация? Ей, така непрекъснато

Моля? КОя държава ще разреши производство при което има изтичане на радиоактивен материал или радиация? Ей, така непрекъснато

Естествено, че никоя. Не си ме разбрал правилно.

Изтичането на йод 131 е станало инцидентно при някакъв производствен процес (предполагам). Нека го наречем, малка авария.

Сега разбра ли ме?

Естествено, че никоя. Не си ме разбрал правилно.

Изтичането на йод 131 е станало инцидентно при някакъв производствен процес (предполагам). Нека го наречем, малка авария.

Сега разбра ли ме?

А, значи все пак е авария. След като използвате толкова високопарен тон при коментирането на постове на другите се погрижете личните ви словоизлияния да са коректни и от смислова гледна точка

На словоизлияния ли ви заприличаха? Може би казах нещо, което не е вярно? Нямам ли право да се изказвам както намеря за добре след като не нарушавам правилата?

На словоизлияния ли ви заприличаха? Може би казах нещо, което не е вярно? Нямам ли право да се изказвам както намеря за добре след като не нарушавам правилата?

не, но тона ви беше неподходящо снизходителен като към лаици. Не знаете какви хора има във форума, така че почтителното отношение към всички членове е желателно

Beauty suffers no pain. Надявам се да не съм обидил някой, но изказването е... нека го наречем съвсем не на място. Определено е направено от лаик.

Beauty suffers no pain.

Надявам се да не съм обидил някой, но изказването е... нека го наречем съвсем не на място. Определено е направено от лаик.

Разбирам и щом смятате че разбирате от материята го обяснете с думи прости, така че да е ясно на повечето хора и да им даде точна и ясна представа за положението

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.