Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изпуснат WD 1 TB Elements HDD External

Featured Replies

Здравейте! Диска е на сестра ми и го е изпуснала, вероятно по невнимание е закачила usb или захранващия кабел и диска е паднал от около метър. В последствие след като включи диска, лампите примигват и казва, че се чува тих звук, но по нейно описание, дискът се бил "мъчил". Дадох и някои клипове от youtube, където показват кои звукове съответстват на "умрял" диск и тя ми каза, че звука е малко по-различен... Според мен, без да съм видял диска, предполагам, че по време на въртене на плочите при изпускане, четящата глава не е паркирала правилно или е блокирала, но това са само догадки. Дали има някакъв шанс да оправя диска и да си върна инфото - диска не ме притеснява, дали ще работи за напред... Единствено инфото е ценно. Знам, че има фирми, които възстановяват данни, но там цифрата е солена... В нета намерих следната статия, дали има и друг вариант? http://geekyprojects.com/storage/how-to-recover-data-even-when-hard-drive-is-damaged/ Също в нея се споменава, че ако отвори диска - с информацията е свършено, дали това е вярно?

Слагаш на везната соленото заплащане и цената на информацията и вземаш решение. Ако смениш само главите които най вероятно са се разкалибрирали може и да тръгне но не знам дали е упражнение за теб и дали ще намериш същия модел диск. Аз лично имах един изтървам външен много го мъчих с разни програми и нищо не стана накрая го подарих на един приятел докато го закачил на неговия комп и го разпознал и ми изпрати след това едни снимки който бях отписал. Та зависи от много работи но добре е да го види специалист.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

За съжаление хард диска си е отишъл.

Аве информацията физически е там но не знам в България дали ще му я изкарат !

• Автор

В един международен форум, прочетох мнение че от WD са искали най-малко 400$ долара...

Значи няма и минимален шанс с инфото от линка?

И аз не знам дали ще го направят.

В БГ има фирми, които се занимават с това, но там цената е от 300 до 700 лв...

http://itemav.com/?page_id=11

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

• Автор

Е ако е важна информацията може и да се платят.

Лесно е да се каже, но ако ги нямаш.... Аз ако имах пари, нямаше и да питам.

Съжалявам. И на мен ми се скапа 250 ГБ хард диск, но информацията си я бях записал на 2 места. Сега даже важните документи ги имам на 2 Хард диска и на една флашка 4 ГБ.

вадят инфото... обаче е скъпо - почва се от около 200лв и освен това отпада гаранциата на диска щото обикновено се налага подмяна на части по диска...

http://www.drsbulgar...om/bg/index.php тази фирма ни е спасявала инфо... цената си е висока - просто тая дейност не се извършва от сульо и пульо, а от хора дето с това си вадят хляба, ако нямаш пари да ти вадят инфото значи хич не ти е толкова ценно... иначе и аз вадя инфо за по малки суми, но само когато диска работи (примерно счупена файлова система или с много лоши сектори - клонирам диска по сектори и после мъча клонирания диск дето работи стабилно...) и не се налагат хардуерни манипулации

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Вадиш диска от кутията и го закачаш като обикновен SATA диск. Дал си хубав линк, гледай там, има много добри съвети. Всичко останало, като вадене на информацията във фирма и т.н. са безсмислени и цените са безбожни.

• Автор

Съжалявам. И на мен ми се скапа 250 ГБ хард диск, но информацията си я бях записал на 2 места. Сега даже важните документи ги имам на 2 Хард диска и на една флашка 4 ГБ.

И аз си пазя нещата на два диска, но сестра ми понеже беше със старичък Sony Vaiso - 80GB, реши да си прехвърли нещата на external hdd, за да освободи място на лаптопа...

Ще пробвам с каквито съвети има в нета и ако стане - добре, ако ли не, здраве да е!

Вадиш диска от кутията и го закачаш като обикновен SATA диск. Дал си хубав линк, гледай там, има много добри съвети. Всичко останало, като вадене на информацията във фирма и т.н. са безсмислени и цените са безбожни.

много се дразня от такива дето "много" знаят без да имат опит и не знаят как функционира диска. диска е изтърван работещ. така се прецакват (надират) плочите, а може и моторът на шпиндела да блокира... главите е по трудно да се прецакат, а електрониката е още по трудно... освен това ако диска е 2,5" WDC никъде няма да го закачиш - просто на платката на диска не излиза sata а направо си е usb - точно тая марка пести максимално пари от боклуците си и за това usb контролера е направо на платката на диска... 3,5" дисковете вероятно са си нормални дискове в кутия, но тия дискове са бая по тежки от 2,5" и падането е доста по тежко...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

много се дразня от такива дето "много" знаят без да имат опит и не знаят как функционира диска. диска е изтърван работещ. така се прецакват (надират) плочите, а може и моторът на шпиндела да блокира... главите е по трудно да се прецакат, а електрониката е още по трудно... освен това ако диска е 2,5" WDC никъде няма да го закачиш - просто на платката на диска не излиза sata а направо си е usb - точно тая марка пести максимално пари от боклуците си и за това usb контролера е направо на платката на диска... 3,5" дисковете вероятно са си нормални дискове в кутия, но тия дискове са бая по тежки от 2,5" и падането е доста по тежко...

Става въпрос за 3,5" и да - вътре е нормален диск.

Ако, ако, ако... ти хубаво обясняваш на човека какво може да е станало, ако еди-какво си се е случило и ако е еди-какъв си диска и ако, ако.. в крайна сметка се опитваме да помогнем на човека, а не да демонстрираме кой колко много знаел, нали ?

Също в нея се споменава, че ако отвори диска - с информацията е свършено, дали това е вярно?

Това не е вярно - лично пробвано :)

Имам един 1,2 Гб на един дърт комп , отварял съм го още когато го ползвах от любопитство да видя какво аджеба има вътре :) и след това диска си работеше като на него беше ОС 98 :D и сега е при мен и ако го пусна ще работи .

• Автор

Това не е вярно - лично пробвано :)

Имам един 1,2 Гб на един дърт комп , отварял съм го още когато го ползвах от любопитство да видя какво аджеба има вътре :shock11: и след това диска си работеше като на него беше ОС 98 ;) и сега е при мен и ако го пусна ще работи .

Принципно има резон до някъде да е вярно, но на мен не ми се вярва че диска ще се развали, но съм сигурен за едно че трябва да е в колкото се може "дъст фрий" среда, за да не се повреди харда. Иначе как ще правят ремонт на хардовете, освен ако не е от самия производител и то в специална за целта среда.

По въпроса как функционира:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=bd6iFrRX7dk&feature=player_embedded, дори и за не знаещите руски ще е интересно.

Махането на SATA-та и оставянето на USB интерфейса е поради друга причина. В никакъв случай не е заради пестене на пари. Само ще вметна че всичките дискове които са само със USB интефейс продължават да си имат и САТА интерфейса. тези дискове имат една голяма особеност. А по точно с хардуерно криптиране са, това е и причината да няма САТА.

Твърде е вероятно и въпросния изтърван диск също да е с такова криптиране, въпреки че е 3.5. Това доста усложнява нещата. Представи си че трябва да се сменят части, те могат да се вземат единствено от друг такъв работещ. И най често този които в момента са в продажба по магазините не стават защото на всеки 2-3 месеца се сменят моделите. И т.н. и т.н....

И цента тук в България е много по ниска отколкото в чужбина! Приеми го като информация от 1во лице :)

Също в нея се споменава, че ако отвори диска - с информацията е свършено, дали това е вярно?

По скоро ще го напиша така: Да сършено е с информацията, ако не се спазват определени изисквания за чистота на средата. нямаш необходимите инструменти, и най вече нямаш знанието и опита!

По скоро ще го напиша така: Да сършено е с информацията, ако не се спазват определени изисквания за чистота на средата. нямаш необходимите инструменти, и най вече нямаш знанието и опита!

Хард дискът е херметически затворен и при отварянето му елементите в него си взаимодействат с външната среда, което може в бъдеще да доведе до усложнения при взаимодействието между четящата глава и плочата на диска. Но може и да не доведе. Но в случая се цели прехвърляне на информацията, така че нищо не губи ако отвори хард диска, но трябва да се отвори единствено, ако опитите за прочитане на информацията без отваряне на диска не дадат резултат, което най-вероятно ще се дължи на механична повреда.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Хард дискът е херметически затворен и при отварянето му елементите в него си взаимодействат с външната среда, което може в бъдеще да доведе до усложнения при взаимодействието между четящата глава и плочата на диска. Но може и да не доведе. Но в случая се цели прехвърляне на информацията, така че нищо не губи ако отвори хард диска, но трябва да се отвори единствено, ако опитите за прочитане на информацията без отваряне на диска не дадат резултат, което най-вероятно ще се дължи на механична повреда.

"На чужд гръб и сто тояги са малко..." а?

Предполагам и идея си нямаш за какво говориш. Направи ли си труда да погледнеш видеото което качих? Имаш ли идея как работи хард диска въобще?

Толкова глупости в толкова кратък пост не бях чел отдавна!

Редактирано от Samo (преглед на промените)

"На чужд гръб и сто тояги са малко..." а?

Предполагам и идея си нямаш за какво говориш. Направи ли си труда да погледнеш видеото което качих? Имаш ли идея как работи хард диска въобще?

Толкова глупости в толкова кратък пост не бях чел отдавна!

Имам доста добра идея как работи хард дискът - даже съм разглобявал един навремето.

А ти вместо да разтягаш локуми, дай конкретен съвет на човека, който ще му помогне да си реши проблема. :)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Имам доста добра идея как работи хард дискът - даже съм разглобявал един на времето.

А ти вместо да разтягаш локуми, дай конкретен съвет на човека, който ще му помогне да си реши проблема. :)

Ти си разглобявал някога един, аз отварям по няколко на седмица.

Съвета са му го дали още в началото да го носи някъде където знаят какво правят, всичко останало е DIY.

Шанса му за успех при такава повреда е не нулев, ами отрицателен!

Съвета са му го дали още в началото да го носи някъде където знаят какво правят, всичко останало е DIY.

Той това го знае и без да му го казваш, ама е много скъпо и затова човекът си е пуснал тема някой да му помогне със съвет как да си оправи проблема. Аз, за щастие, с проблемни хард дискове не съм имал работа от много отдавна, а с външни - никак, и е много вероятно да пропусна нещо важно, ако тръгна да му давам съвет, и затова не пиша.

Той това го знае и без да му го казваш, ама е много скъпо и затова човекът си е пуснал тема някой да му помогне със съвет как да си оправи проблема. Аз, за щастие, с проблемни хард дискове не съм имал работа от много отдавна, а с външни - никак, и е много вероятно да пропусна нещо важно, ако тръгна да му давам съвет, и затова не пиша.

:) Какво не пишеш ти направо оспами яко темата с глупости.
  • 2 седмици по-късно...
  • Автор

Хардда е при мен, и при директно включен със Sata кабел, BIOS-а не го разпознава, само го детектва и в последствие дава грешка за Master hard. Та в нета информацията сочи, че почти сигурно е да е отишъл circuit board-а. Модела на диска е WD10EADS, дали ще стане, ако пробвам да разкача платката от моя диск в подписа и да я сложа на разваления? И има ли някакъв риск да си разваля и моя хард? Май е най-добре да го дам на сервиз, имате ли си на представа дали има подобен в Пловдив, ако ли не, предложете някой надежден в София.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.