Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за басрефлекс, говорители и кутии

Featured Replies

Искам да попитам каде ще е наи добре да се поставят басс рефлекторите, това е кутиятаpost-257341-0-45594200-1325083192_thumb.post-257341-0-56970600-1325083179_thumb. Искам да са два рефлекторите, но както е най-добре ще ги направя. Суб-буферите са тези post-257341-0-41725000-1325083172_thumb.post-257341-0-84978700-1325083159_thumb. и ще бъдат поставени там където са на снимката, но от вътрешната страна .100W 10' са , не знам за други параметри.Само искам да разбера каде ще е най - добре да се поставят бас рефлекторите. :)

Редактирано от faster7 (преглед на промените)

• Отговори 73
  • Прегледи 22k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти май не си погледнал тази тема. http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170330 Съветвам те да поставиш и малко текстилна вата. Фазоинверторите ако бъдат с мн. малки диаметри, ще се получи

• С риск да бъда банален: По-добре вземи един по-качествен говорител, отколкото 3 некачествени. Говорителите, които споменаваш се ползват в автомобила. Вземи пример с 5/7+1 системите - желателно е НЧ

Публикувани изображения

За това дето правиш мястото на басрефлекса трябва да е там където ти е най кеф. Диаметъра и дълбочината му също са по желание. Може да поекспериментираш единствено с дълбочината след като изрежеш отворите. Има изписано много във форума за тези работи само поразрови малко. Пожелавам ти успех, но тези неща не стават точно така.

Ти май не си погледнал тази тема. http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170330 Съветвам те да поставиш и малко текстилна вата. Фазоинверторите ако бъдат с мн. малки диаметри, ще се получи завихряне. Ако пък са с мн. големи ще се изгуби басът. Аз бих сложил Фи 8см., като дължината ще я определя на слух. Успех!

Пробвай с 2х BAS REFL TWY25-17 (82мм), разположени около надписа от двете страни. Ползвай и текстилна вата. Отново - виж тази тема: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170330

• Автор

Ммм добре мерси за отговора, но ще стане ли да ги сложа между говорителите, или в ъглите ще е най добре?

Смятам в ъглите ще е по-добре.

Публикувано изображение

• Автор

ОК много ти благодаря за отговорите :):):)

Да споделиш впечатления после. Не бързай с рязането на фазоинвертора. Подбери по слух най-подходящата дължина (вътре в кутията).

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Облицовах си тонколоната цялата с вата post-257341-0-92702200-1329770875_thumb. post-257341-0-22200500-1329770881_thumb. ,добре ли е така или трябва по малко?

Добре си я облицовал, аз вкарвам по един юрган вата и после я вадя по малко докато ми хареса. Важното е да свири добре и да не я "удушиш" с много вата и да избяга ударния бас или обратно да дрънчи на ламарина. За това което правиш просто трябва да експериментираш за постигане на най-добър резултат.

Облицовах си тонколоната цялата с вата post-257341-0-92702200-1329770875_thumb. post-257341-0-22200500-1329770881_thumb. ,добре ли е така или трябва по малко?

Ако много добре сте направили сглобката на кутията , мисля че ватата е достатъчно. Преди всичко това Вие ще кажете след като прослушате как звучи самото тяло. Ако не ви харесва, или ще вадите по малко от ватата или ще добавяте. Хубаво е ватата да е плътно прилепена или залепена към стените на кутията.

• Автор

За кутията съм изхабил към 100 мл. лепило за дърво и на 10 см има по една вида :Д кутията няма разглобяване и ако искам да е отворя трябва да е хвърлям през терасата :Д. Сега вади много мек басс.Ватата съм е закрепял със телбод за дърво - доста е здраво.Мисля че е добре, но за всеки случаи реших да питам и вас защото сега ще е залепям горната част и няма да може да се отваря повече :)

За кутията съм изхабил към 100 мл. лепило за дърво и на 10 см има по една вида :Д кутията няма разглобяване и ако искам да е отворя трябва да е хвърлям през терасата :Д. Сега вади много мек басс.Ватата съм е закрепял със телбод за дърво - доста е здраво.Мисля че е добре, но за всеки случаи реших да питам и вас защото сега ще е залепям горната част и няма да може да се отваря повече :)

Да! Най правилно е закрепването на ватата с помоща на машина за телбод. Затваряй, сядай и послушай а после напиши отзив дали ти харесва.

Успех!

Привет и от мен.

Ватата ако не бъде подбрана и поставена правилно, ще създава проблеми.

Максимално количество обем на звукопоглъщащия материал, както при теб,

се ползва за силно абсорбиране на постоянните вълни и отражения в кутията.

Тогава също се постига и максимално увеличаване на виртуалния (вътрешен) обем на ОТ.

Както те е посъветвал AGD, ватата се поставя по слух. Прекомерното напълване на обема

с вата има обратен ефект(отрицателен). Моделът на звукопоглъщащият материал се избира според вида

на ОТ - пример: полиестерната вата подтиска честоти около 300-400Hz, овчата пък- под 100Hz.

Желателно е местата около фазоинвертора да не бъдат запушвани с вата.

В повече подробности не смятам да навлизам. Ето една интересна схема за затворен и отворен обем:

(извинявам се за лошото качество)

Публикувано изображение

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

• Автор

Мерси за всичко,вече съм готов, зглобена е и свири доста добре като за китайче :) сега няма как да направя снимки, защото кутията не е при мен.Сега почвам следващия си проект с друга тонколона всичко съм изчислил вече :) Още веднъж мерси на всички за отговорите :handshake:

Най-важното е ти да си доволен от звука.

Из форума има теми, които ще ти помогнат за евентуален бъдещ проект.

Ние също сме тук с каквото можем да помагаме.

Съвет от мен: бягай от неизвестните некачествени говорители.

Погледни тази тема: http://www.kaldata.c...howtopic=189863

Успех!

Мога да добавя само,да провериш,и евентуално да заздравиш сглобката на кутията.С времето самоделните бас-box-ове започват да "дрънчат" Посъветвай се с някой майстор в бранша,а не разчитай на това,че като си изхабил 2 буркана с лепило всичко е ОК :) Лично за мен тази кутия е доста плитка за бас-бокс,независимо какво ще излезе като резултат от евентуални изчисления за обема,необходим за тези говорители.

"Лично за мен тази кутия е доста плитка за бас-бокс,независимо какво ще излезе като резултат от евентуални изчисления за обема,необходим за тези говорители. "

Колегата от горният пост много правилно е забелязал че кутията за бас е прекалено плитка и съм напълно съгласен с неговото мнение.

• Автор

Посъветваите ме за хубав нискочестотен говорител за домашна употреба от 300 w до 600 w.Аз си харесах PIONEER TS-W307D2 , Pioneer TS-W309S4 , Megavox MX-12TRS (калдатата не ми дава да сложа линкове) , но чета по форумите че някои не стават за домашни условия. Иначе по темата аз тази кутия за басс е направих да видя дали става нещо , само да си поиграя!

Посъветваите ме за хубав нискочестотен говорител за домашна употреба от 300 w до 600 w.Аз си харесах PIONEER TS-W307D2 , Pioneer TS-W309S4 , Megavox MX-12TRS (калдатата не ми дава да сложа линкове) , но чета по форумите че някои не стават за домашни условия.

Иначе по темата аз тази кутия за басс е направих да видя дали става нещо , само да си поиграя!

Нито един от посочените от Вас високоговорители не са и не стават за домашно ползване. Това са говорители за вдигане на врява по улиците, монтирани в големи кутии по автомобилите.

• Автор

Миии аз искам нещо здраво за як басс да блъска да чупи.....

Миии аз искам нещо здраво за як басс да блъска да чупи.....

Аз на такива глупости не отговарям. Явно не си за групата, която обича музиката и техниката , а за гирултиите!

Сбъркал съм адреса явно!

• Автор

Аз съм на 14 години все пак нормално е това да ми харесва но пък обичам сам да си правя работите например с тонколоните иначе щях да си ги купя готови...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.