Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за басрефлекс, говорители и кутии

Featured Replies

НЧ говорител трябва да се избере според останалите ОТ от домашната система.

Сподели повече инф. и ако желаеш можем да ти препоръчаме бюджетен сравн. качествен НЧ

драйвер за домашно ползване. Трябва да помислиш и с какво ще го захранваш.

Хвърли един поглед тук: http://www.kaldata.c...howtopic=171180

Ако пък искаш само джънгър, това, което си направил ще ти свърши работа.....

• Отговори 73
  • Прегледи 22k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти май не си погледнал тази тема. http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=170330 Съветвам те да поставиш и малко текстилна вата. Фазоинверторите ако бъдат с мн. малки диаметри, ще се получи

• С риск да бъда банален: По-добре вземи един по-качествен говорител, отколкото 3 некачествени. Говорителите, които споменаваш се ползват в автомобила. Вземи пример с 5/7+1 системите - желателно е НЧ

Публикувани изображения

• Автор

Накратко искам нещо мощно за голям басс, по голям от този които аз съм направил, към 400 w НЧ говорител, и ще са два.А останалото за да стане система не ми трябва да е много мощно само колкото да се разбира какво пеят . ;д

Редактирано от faster7 (преглед на промените)

Накратко искам нещо мощно за голям басс, по голям от този които аз съм направил, към 400 w НЧ говорител, и ще са два.А останалото за да стане система не ми трябва да е много мощно само колкото да се разбира какво пеят . ;д

голям бас е = на голям говорител.в едно село,преди доста години,правеха дискотека с една колона от 50wata.диаметъра на говорителя беше 80съмтима.а звукът как ме блъскаше в стомаха.

• Автор

Охх нещо се обърках. :biggrin: Значи ако искам домашен суббуфер той трябва да е от 4 ohm на горе (6ohm,8ohm) трябва да е с малки честоти 20 - 60 hz, с мека мембрана трябва да е голям и ватовете не са от значение така ли?Ако съм разбрал правилно такъв говорител e Dibeisi G1501 (само давам пример)

а Megavox MGX-R15D и 18 XB 700 трябва да ми изкъртят мазилката :D

голям бас е = на голям говорител.в едно село,преди доста години,правеха дискотека с една колона от 50wata.диаметъра на говорителя беше 80съмтима.а звукът как ме блъскаше в стомаха.

Това не е вярно на 100%. Няма да обяснявам защо на големите говорители/или поне 99% от тях/ над 12" не могат да свирят качественно в диапазона 20 - 50 херца. Които се интересува да поразрови в аудиолитературата и да си изясни защо. Най-добре за ниски честоти свирят малки драйвери в подходящи за тях обеми оптимален размер около 15-20 см.

Тука е разликата между мощния 400 VV кривоч профи аудио звук и истинският звук та дори и от 1 VV усилвател може да се слуша със 100 дВ.

Не си чувал явно 2Х400VV в затворено помещeние около 20-30 м2. Това не може да се усили и на 20% и е опасно за здравето. Ако говориш за "китайски ватове" това не е проблем.

Редактирано от AGD (преглед на промените)

• Автор

Това не е вярно на 100%. Няма да обяснявам защо на големите говорители/или поне 99% от тях/ над 12" не могат да свирят качественно в диапазона 20 - 50 херца. Който се интересува да поразрови в аудиолитературата и да си изясни защо. Най-добре за ниски честоти свирят малки драйвери в подходящи за тях обеми оптимален размер около 15-20 см.

Тука е разликата между мощния 400 VV кривоч профи аудио звук и истинският звук та дори и от 1 VV усилвател може да се слуша със 100 дВ.

Не си чувал явно 2Х400VV в затворено помещуние около 20-30 м2. Това не може да се усили и на 20% и е опасно за здравето. Ако говориш за "китайски ватове" това не е проблем.

''Pioneer''ски ватове ;) ако намеря подходящи.Но ако са вредни ще купя нещо от сорта на 2х100 вата .

С риск да бъда банален:

По-добре вземи един по-качествен говорител, отколкото 3 некачествени.

Говорителите, които споменаваш се ползват в автомобила.

Вземи пример с 5/7+1 системите - желателно е НЧ канал да е два пъти по-мощен от всички останали.

В противен случай ще имаш само басс или пък среди и високи без нч диапазон.

Да те поправя - говорителя да е с малка резонансна честота. Типичния суб бас свири от 20Hz до 200Hz.

Желателно е говорителя да има най-добра характеристика там.

Възползвай се от акустиката в помещението. Ако правилно избереш мястото, където да поставиш суб бас-а, и 50W

ще са ти достатъчни. Има един израз, коъто е мн. правилен: "Не става само с ватове, иска и децибели"

Евтини сравн. качествени НЧ говорители за вкъщи са примерно: Radimex LW1200, Чешките: ТVM ARN 150, ТVM ARV78 , ТVM ARN 226 0708/04. На Американската HI Vi Research, също могат да се предложат НЧ драйвери, според бюджета разбира се. И аз бях като теб на времето, след като се зачетох из книгите, видях колко съм бил заблуден...

• Автор

Мерси за предложенията,но аз още държа на пионер или херц :) ако можеш да ми предложиш някои които стават за в къщи ще съм ти много благодарен :)

Мерси за предложенията,но аз още държа на пионер или херц :) ако можеш да ми предложиш някои които стават за в къщи ще съм ти много благодарен :)

Френд, ти наистина не искаш да разбереш за какво иде реч и какво се опитват да ти кажат колегите, които наистина разбират от ниската честота и се опитват да ти помогнат.

Автомобилни драйвери не стават за в къщи защото са направени да свирят в автомобили и изискванията към тях относно качество, линейност, чувствителност и т.н. са силно занижени. Голямо предимство на авто драйверите е, че могат да издържат на нечовешки атмосферни условия и температури от -40 до +70 градуса и нагоре. Колегата holler_pz ти е посочил доста драйвери "Евтини сравн. качествени НЧ говорители за вкъщи са примерно: Radimex LW1200, Чешките: ТVM ARN 150, ТVM ARV78 , ТVM ARN 226 0708/04. На Американската HI Vi ...". Аз си направих колони с ТVM ARN 226 0708/04 и съм много доволен.

Няма по-голяма глупост от това да се ползват автоусилватели и автоколони в къщи. Само захранването на един автоусилвател за в къщи ще излезе на пари колкото един добър домашен усилвател.

Поздрави!

• Автор

Мерси много вече разбрах за какво става въпрос.Двуомях се защото някои ми казваха че говорителите за кола свирят добре и в къщата.Сега ще разгледам говорителите които ми е препоръчал

holler_pz и ще реша :)

Реших :D Radimex LW1200 ще е !

Ще ми кажете ли от каде мога да го купя в Бургас или да го поръчам от нета :)

Мерси много вече разбрах за какво става въпрос.Двуомях се защото някои ми казваха че говорителите за кола свирят добре и в къщата.Сега ще разгледам говорителите които ми е препоръчал

holler_pz и ще реша :)

Реших :D Radimex LW1200 ще е !

Ще ми кажете ли от каде мога да го купя в Бургас или да го поръчам от нета :)

Бравооооо! Ще се чува музика и от вас, а не джангър, джабала, ужасен шум, вибрации и тем подобни :) .
  • Автор

Хах мерси ;д намерих ги на 25 лв и на 27 лв разликата е в омовете единия е 4 другия 8.Тъй като не разбирам много от тези параметри ще ми обясните ли каква е разликата, и кое е по хубаво?

Номиналното съпротивление на драйвера го избираш според импеданса на усилвателя.

Ето го въпросния говорител:

Ако желаеш из нета има проекти с него, разгледай ги.

Също са дадени T/S параметрите му и може да изчислим кутия.

(най-вероятно отворен обем)

Публикувано изображение

http://radimexbg.com/index.php?s=LW1200&do=search

• Автор

Само според усилвателя ?Значи нямат никаква разлика? BTW аз намерих магазин на Радимекс на 7 пресечки от нас.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Някои знае ли колко литра са нужни за 2х Radimex LW120? Аз уж изчислявах литрите на кутията и ми излезе - Optimum - 146.2 liters и X-bass 190.7 liters ама на мен това ми изглежда много :\

Как смяташ литрите? Ще е желателно всеки говорител да бъде разположен в отделна камера. Или да имаш 2 суб бас-а, за всяка страна по един.

• Автор

Смятам литрите с Bass Box Pro 6,а щом трябва да са по отделно, трябва кутийте да са по 73.9 литра ако са Optimum и 99.03 литра ако са X-Bass поне така показва програмата по зададени характеристики(ако може някои да ми обясни какво ще рече oprimum и x-bass ). А и ще попитам дали става такава кутия ?

post-257341-0-53647200-1333032175_thumb.

Моделът е този, нали: http://radimexbg.com/index.php?s=LW1200&do=search LW1200? Такъв тип кутия, става да. Говорим за нискочестотно ОТ за домашно ползване нали? Типът и обемът на кутията зависят от предпочитанията ти за звук и това, колко голям размер кутия можеш да си позволиш.

• Автор

Да този е модела и да ще е нискочестотно ОТ за домашно ползване.А сега имам друг въпрос - кое се смята за обем на тази кутия която показах, тоест и тези отвори ли се смятат или не?

Ето и една снимка на кутията която правих първо :) но не е напълно завършена.

post-257341-0-48190800-1333032241_thumb.

Ще ти сметна примерен обем с LW1200. Или две кутии монтирани една за друга. Др. вариант е да са си отделни - 2 суб бас-а. За всяка страна по 1. Съответно и захранването трябва да е с 2 моно нискочестотни канала или един канал, но с по-малък товар от този на двата говорителя - последователно свързани. Останалата конфигурация каква ти е ? НЧ канал е добре да бъде 2 пъти по-голям от всчики останали канали взети заедно. Дай повече информация? Източник на сигнал, конфигурация, помещение, какво ще се слуша и т.н.

• Автор

Захранване - 2 х TDA7294 ако го направя иначе зимам някакъв усилвател 2х100вата,стаята е малка 4х5х2.5 някаде, аз слушам хаус, хип хоп,чалга ;д

Колоните какви са ти и с какъв усилвател. За музика най-добре е стерео система. Или ако искаш да добавиш бас, 1 ще свърши работа предполагам.

Този говорител съм го виждал в отворен обем на 50-60 литра и свиреше добре.

Направих симулации с отворен обем на 80л. и затворен на 60л.

Ако погледнем T/S параметрите му, ще забележим, че е удачен за затворен обем, но това не ни пречи да експериментираме.

Пък и все пак ще правим Суб бас, не 2-3 лентово тяло с такъв НЧ драйвер.

Като цяло ОТ ще свири по-ниско при отворения обем + по-ниска F3 (cutoff режим), но останалите му характеристики се променят в по-голям диапазон, но допустим. Турболенцията при фазоинвертора е в нормите, груповото закъснение е малко високо.

При затворения обем, говорителя има по-висока F3, което не е добре, ако погледнеш dB/Hz диаграмата, ще забележиш, че не свири толкова ниско. Груповото закъснение е по-добро спрямо това на отворения обем, системното съпротивление също. Аз лично бих избрал отворения обем, след още няколко опита с литрите, демпфането и фазоинвертора.

http://store.picbg.n...9451f4a2f12.png

http://store.picbg.n...be3ab1a0313.png

• Автор

Значи, с една дума да слагам радимекса в кутия 80 литра отворен обем.

Да примерно. с 1,6 или 2см дебелина на стената. Кутията да е облицована отвътре с полиестерна вата с дебелина 1-2 см.

За начина на сглобяване можеш да си помогнеш с тази тема: http://www.kaldata.c...howtopic=170330

Желателно е ОТ да бъде разположено на крачета. Ще ти начертая примерна кутия. Крачетата са с дължина 5см.

В дясната страна има едно закръгление по посока на движение на въздуха.

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.