Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кога най-сетне ще ни обслужват като европейци?!

Featured Replies

Не, имах предвид малко по-различно нещо. Влизаш в магазина, поздравяваш, те те поздравяват (или обратното) и те питат могат ли да ти бъдат полезни с нещо. АКо отговориш с не те оставят на мира и се отдръпват. Това е (така да го нарека) "европейското" отношение

Така съм съгласен. :)

• Отговори 63
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Оп, не съм дочел тая страница - той готика ме преварил с досадните. То като цяло да работиш с хора - и то качествено, не е за всеки. Вземаме онази продавачка щото е с по големи цици, и тази сервитьорка поради същите причини... А дали може да обслужва хора защото това е основната част от работата - на кой ше му пука - нали има цици. :clown: Не че имам нещо против циците :clown:

Лятото работих във отдел Обработка на щети в един от българските застрахователи. Общо взето "клиентите" винаги идват заради нещо неприятно--> катастрофа, надрана кола, изпуснат лаптоп. Те не идват с радост, нервирани са. Още повече, когато е гражданска отговорност и потърпевшият е принуден да ползва нашите услуги. Та, клиентите се заяждат много често, има скандали, недоволни са и всякакви такива. От мен се искаше да застана с/у тях и да водя спокоен разговор, да съм усмихнат, но умерено, не да излезне, че се радвам на проблемите им. Минава се обучение и тн. Аз лично никога не съм си позволил да не съм усмихнат и позитивен при работа с клиенти, колко да са ме нервирали... Още повече моята задача е да задържа клиентите за в нъдеще, тези които не са все още, да ги убедя да станат чрез експедитивна и акуратна работа и любезно отношение. Ако имаш някакви проблеми (като примера с починал близъкл)- вземи си ден, два, седмица почивка, но това не те извинява да се държиш гадно с клиентите. Заставайки отпред ти представляваш компанията и трябва да пазиш нейният имидж и да работиш за бъдещото ѝ развитие!

Лятото работих във отдел Обработка на щети в един от българските застрахователи. Общо взето "клиентите" винаги идват заради нещо неприятно--> катастрофа, надрана кола, изпуснат лаптоп. Те не идват с радост, нервирани са. Още повече, когато е гражданска отговорност и потърпевшият е принуден да ползва нашите услуги. Та, клиентите се заяждат много често, има скандали, недоволни са и всякакви такива. От мен се искаше да застана с/у тях и да водя спокоен разговор, да съм усмихнат, но умерено, не да излезне, че се радвам на проблемите им. Минава се обучение и тн. Аз лично никога не съм си позволил да не съм усмихнат и позитивен при работа с клиенти, колко да са ме нервирали... Още повече моята задача е да задържа клиентите за в нъдеще, тези които не са все още, да ги убедя да станат чрез експедитивна и акуратна работа и любезно отношение. Ако имаш някакви проблеми (като примера с починал близъкл)- вземи си ден, два, седмица почивка, но това не те извинява да се държиш гадно с клиентите. Заставайки отпред ти представляваш компанията и трябва да пазиш нейният имидж и да работиш за бъдещото ѝ развитие!

За съжаление не всички хора осъзнават това...

Доста хора са на принципа "работодателят лъже, че ми плаща, аз пък ще лъжа, че работя"

За съжаление не всички хора осъзнават това...

Доста хора са на принципа "работодателят лъже, че ми плаща, аз пък ще лъжа, че работя"

Именно това трябва да се изкорени. Но не е въпроса само в служителя, и работодателя трябва да положи усилия за да направи така че служителя да харесва фирмата и да е (повече или по-малко) удоволствие за служителя да идва на работа и да си върши задълженията.

Личните ми наблюдения са че много работодатели са го ударили на "див капитализъм" и не се замислят че най-ценното, което има една компания е именно човешкия ресурс. Направи ми силно впечатление когато се готвих за един сертификат че при пожар или друго бедствие първото, което за което трябва да се погрижим са хората, дали всички са излезли, в какво състояние са и т.н.

Именно това трябва да се изкорени. Но не е въпроса само в служителя, и работодателя трябва да положи усилия за да направи така че служителя да харесва фирмата и да е (повече или по-малко) удоволствие за служителя да идва на работа и да си върши задълженията.

Личните ми наблюдения са че много работодатели са го ударили на "див капитализъм" и не се замислят че най-ценното, което има една компания е именно човешкия ресурс. Направи ми силно впечатление когато се готвих за един сертификат че при пожар или друго бедствие първото, което за което трябва да се погрижим са хората, дали всички са излезли, в какво състояние са и т.н.

Работодателите се възползват от факта, че в момента е криза и използват това да извият ръцете на работниците на макс. Доста от тях знаят, че ако уволнят някого днес, до седмица ще имат негов заместник. Нищо чудно и за по-малко пари. Ето защо и не се инвестира много много в служителите.

Доста български фирми се фокусират как да спестят 20, 50, 100 лева, а не върху това как да подобрят работата си и да изкарат 20, 50, 100 лева повече.

• Автор

Вижте сега,съгласен,че на всеки може да се случи лична трагедия-при починал близък няма как да стоиш усмихнат цял ден,но за това си има отпуски точно с такава цел,дори гарантирани от закона. Ти не си просто продавач,ти си лицето,което представя фирмата,ти си този който отговаря дали ще се задържат бъдещи клиенти.Ако на всички им крещиш,фирмата ще загуби много клиенти.Доста компании(като оператори),предлагат и бонуси,което също мотивира служителите да се държат добре.

Така,че независимо колко си изнервен ти или клиента,слагаш си там усмивката и спокойния тон и толкова. 21 век сме,в ЕС сме. Дори на циганския пазар поздравяват,макар да грешат дори пола (Добър ден ма кака!),и пак ти помагат,като си тръгнеш има "със здраве да го носиш!" :D но т парадокс ,че и по циганските пазари обслужването е дори по-добро от това на реномирани компании.

Я се представи, че му е починал много близък човек - ти с какво право ще изискваш да сияе от щастие специално заради теб?

С правото,че аз клиент,и не познвам ония човек.Има много хора,които са по-чувсвителни и емоциални(аз съм от тях) и с лошо обслужване ми развалят целия ден,дори да е за 1 мин.

Е, явно причината е била ниският диапазон, което си е просташко отношение най-вече в чисто човешки план, а не затова, че си клиент.

Казах вече,не мога да знам колко струва всяко едно нещо.Щом съм ги питал,значи незнам. Дай учителките по математика да се карат на децата от 2ри клас,че не знаят какво е степен,например?! Ми незнаят,нали за това са там,за да питат.да научат.

Това на мен лично ми звучи като написано от човек, който се взима на сериозно повече, отколкото трябва. А точка 1 и 2 не ги обичам, ама никак - аз ако искам да ми помагат, ще потърся помощта им.

Не се вземам кой знае за какво,вземам се за човек,който не търпи лошо обслужване. И това последното го изкарваш,че едва ли не сме роби на компаниите.Къде отиде онова изказване "клиента е цар"? Казах ти,на циганските пазари обслужването е дори по-добре.

Е,да,прекалената учтивост също не е на добре,трябва да се намери компромисен вариант,но от добре възпитан и учтив човек няма да му е трудно. Вярно е ,че понякога се престаравт с "искате ли това,искате ли онова". Това също трябва да се промени. Както и да това ходят зад тебе,нарушвайки личното ти пространство,държеейки се с теб сякаш си крадец. Това също не е приятно.

В България може да има много чужди представители, но отношението и заплащането не може да се сравнява по никакъв начин с това в Германия,Франция... всички страни що са за пример. Дори в банките един служител в България, по някаква причина, не получава същите пари като този в Германия, нито бонусите за добра работа(те даже ги няма у нас), няма значение че заеманото място е същотото. А клиента винаги е прав дори кога практически не е. Кой ще инвестира и пукнат лев за твое обучение ако ти сам не си го платиш?

В България може да има много чужди представители, но отношението и заплащането не може да се сравнява по никакъв начин с това в Германия,Франция... всички страни що са за пример.

Дори в банките един служител в България, по някаква причина, не получава същите пари като този в Германия, нито бонусите за добра работа(те даже ги няма у нас), няма значение че заеманото място е същотото.

А клиента винаги е прав дори кога практически не е. Кой ще инвестира и пукнат лев за твое обучение ако ти сам не си го платиш?

Зависи от фирмата, аз за половин година ходих на три обучения, сам проведох едно, както и презентация на официален форум на една много голяма фирма-партньор

Така че зависи от фирмата и шефовете й

• Автор

И сериозноста им. Защото повярвайте,има големи компании,които ако ще и в сахара да отворят офис(не,че е възможно) пак ще са учтиви. Просто има компании,в които на първо място се поставя клиента.Ако той не е доволен от обслужването,няма да ги потърси,а така ще е обратното,и именно за това на много компании им пука за клиентите си,за съжеление-чуждестранни. На Българските това не им се отдава.Те мислят само за пари. Обслужването в Германия,франция и т.н. в пъти по-качетсвено. Когато им спря водата на англичаните тичаха,дойдоах при мен с 1 лист хартия от последното им плащане и направо на мен крещят как така са си платили,а вода нямат.Или пък нет-в Австрия например,всички кабели са под земята,и затова нета не спира(такива са и на Vivacom),докато на повечето малки доставчци кабелите стърчат напред-назад и ха ги навали стой да гледай.Не дал господ е петък,до още два дена напред няма нет,защото няма кой да го оправи.Ами не е така в чужбина,работи се 24/7 в сервиза и така и трябва.Ако има проблем,той трябва да е решен за секунди. Тук нито качеството на обслужване,нито дори предлаганите услуги са на ниво.

Клиентът е винаги прав.Докато не се научат търговците на тази проста истина, няма да са истински търговци.

Ако имаш някакви проблеми (като примера с починал близъкл)- вземи си ден, два, седмица почивка, но това не те извинява да се държиш гадно с клиентите.

Вижте сега,съгласен,че на всеки може да се случи лична трагедия-при починал близък няма как да стоиш усмихнат цял ден,но за това си има отпуски точно с такава цел,дори гарантирани от закона.

А ако работодателят не ми даде отпуск, което е по-вероятно да се случи?

Все пак, да не забравяме, че сме в България.

С правото,че аз клиент,и не познвам ония човек.Има много хора,които са по-чувсвителни и емоциални(аз съм от тях) и с лошо обслужване ми развалят целия ден,дори да е за 1 мин.

След като си много емоционален, замисли се първо проблемът дали не е в теб. ;)

Клиентът е винаги прав.Докато не се научат търговците на тази проста истина, няма да са истински търговци.

Клиентът е винаги прав, само докато се държи като културен клиент!

• Автор

Това,че съм емоционален е част от характера ми,която аз не мога да променя и не съм виновен за нея. Колкото до тоя израз "нали сме в БГ" -това е извинението за лошо обслужване,мръсни надпучени пътища,лошо управление и т.н. То България стана нарицателно за всичко лошо. "Нали сме в БГ",по скоро "нали сме в ЕС" !!! Като европейци искаме и такова обслужване. Колкото до културния клиент-прав си,донякъде обаче. Нормално е клиент да се разкрещи във фирма за застраховане като му изгори къщата,и служителя няма право и той да крещи,дори това да е насрещната страна,защото иначе се получава двустранен спор,и клиента повече няма да ползва услугите на тази компания,а това е в минус на нея. Ето защо учтивото поведение на служителите е най-важното как ще си прекараш в един мол,например. Аз общо взето не обичам да стоя в тях,но представи си са учтиви и любезни във 20 магазина в мола,и ти излизаш-прекрасно,продали ли са ти исканото от теб,били са любезни.Не си хабил нерви. Обратното е да ти хабят нерви по магазините и да правят ходенето ти в мола ад. Понякога и клиентите не са цветенце за мирисане,но това е рядкост. Нормално е да кажат "оф,айде,няма ли да става по-бързо". Не отивам да живея в магазина на МТел,а да си свършва работа.Нямат право да ме бавят по над 1 час със глупави извинения-принтера им това,нета им онова,системата им била такава...ами като ви е счупен принтера ще вземете друг.Вие само 1 ли имате? Аз няма да ви чакам по сто часа я.Имам си и друга работа за вършене. Аз винаги съм любезен,но в крайна сметка "добър ден" е най-малкото което се изисква от тях-най-малкото защото съм им влязъл в магазина като потенциален купувач,който могат да отблъснат,ако се държат нагло. Иначе кем ще си купя дадена стока,хем ще съм доволен от обслужването,хем те ще са си продалис токата.

Нормално е клиент да се разкрещи във фирма за застраховане като му изгори къщата,и служителя няма право и той да крещи,дори това да е насрещната страна,защото иначе се получава двустранен спор,и клиента повече няма да ползва услугите на тази компания,а това е в минус на нея.

Нормално е и двете страни да се държат културно.

Как така ще му крещиш без причина?! Ако по цял ден му крещят ей така, това може направо да му съсипе нервите.

• Автор

Съгласен съм,но понякога трябва да се прави компромис от страна на служителя.Аз не бих викал,но да ти изгори къщата(да не се случва!) надали ще си много разговорлив и усмихнат. Служителя пак трябва да ти влезе в положение без да ти крещи,дори ти да го правиш.Защо ли? Защото ще се получи спор(вече го написах) и надали повече ще и ползваш услугите,а така просто ще ти мине яда,и няма да си ядосан на тях,което е в тяхен интерес,за да те запазят като клиент.

Съгласен съм,но понякога трябва да се прави компромис от страна на служителя.Аз не бих викал,но да ти изгори къщата(да не се случва!) надали ще си много разговорлив и усмихнат. Служителя пак трябва да ти влезе в положение без да ти крещи,дори ти да го правиш.Защо ли? Защото ще се получи спор(вече го написах) и надали повече ще и ползваш услугите,а така просто ще ти мине яда,и няма да си ядосан на тях,което е в тяхен интерес,за да те запазят като клиент.

Виж сега, служителят изобщо не ти е длъжен да ти търпи яда. А и ти изобщо нямаш ама абсолютно никакво право да изискваш някой да ти търпи яда, защото, видиш ли, ти си бил клиент. Ти имаш право да изискваш това, за което си сключил договор със застрахователя. А ако вече не искат да ти покрият щетите, а трябва, нещата стават други, но пък при това положение виновникът най-вероятно ще е някой по-нагоре в йерархията, който е дал разпореждане на служителя срещу теб. Разбира се, може да попаднеш и на служител с лошо отношение и вече да имаш право на претенции в това отношение.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

. Служителя пак трябва да ти влезе в положение без да ти крещи,дори ти да го правиш.

заради това всички са доволни от погребалните агенции - там винаги ти влизат в положението :baby:

Тази тема е като приказка от хиляда и една нощ, чета и все ми се струва че автора доста преувеличава, и второ май самия той се държи нагло и иска да бъде обслужван... Приветливостта е двустранна, когато искаш културни и приветливо обслужване, бъди и ти културен и приветлив клиент.. Досега почти не ми се е случвало когато кажеш добър ден първи да не ти отговорят, или когато си усмихнат да не се усмихват насреща ти ..... И нито едно то споменатите от автора в началото неща, а съм поживял и обиколил доста места в Бг ...

Съгласен съм с повечето мнения и двете страни винаги има виновни ..... покупко/продажбата протича добре когато и клиента и продавача са компетентни и учтиви.Аз лично когато съм решил да правя някаква покупка първо проучвам нещата и тогава отивам ... ако нещо не съм разбрал тогава се обръщам към консултантите.

Редактирано от ama7eura (преглед на промените)

Добрите обноски са лукс напоследък. А, улесняват контактите ни. Ако сме любезни, отзивчиви, добронамерени, усмихнати, в повечето случаи получаваме същото. В търговския сектор е задължително търпението и безусловната вежливост.

Хората сме различни.Аз лично не обичам любезностите а мълчание.Пръв да заговоря ако има защо.

• Автор

Никой не е казал,че се държа грубо със кои да било служители,влезте на обучение в МТел да видите всички правила на държане с клиент принтирани в няколко листа A4. Не,че някой ги спазва де,но ги има,нали? Аз винаги поздравявам с добър ден.

Никой не е казал,че се държа грубо със кои да било служители, ...

Аз винаги поздравявам с добър ден.

Да де, поздравяваш ти ама със заявка да ти ходят по гайдата веднага, както ти им свириш - така да играят хорото, пък на тях им е писнало от подобни учтиви клиенти.

Натрапването на учтивост от взискателни клиенти е доста досадно за нископлатения персонал. Защото те усещат как ще им лазиш по нервите, ако се хванат на въдицата да почнат да са учтиви и любезни и услужливи. Ти не си им единствения за деня, та да се напъват да ти угаждат. Особено ако са на твърда заплатка, въобще не им пука за твоите морални ценности на престорена възпитаност. Това което изискваш ( най-нахално ) от тях се казва - ЛИЦЕМЕРИЕ. Да точно така се казва, защото ти им ставаш моментално досаден само като си отвориш устата и почнеш да се правиш на много възпитан клиент. Те си знаят че в бг мнозинството от клиентите не са като тебе и са нащрек за неприятни изненади. Единственият начин да почне да ти се усмихва някоя, е точно да лицемерничи. Щото не знам дали се сещаш, ама тях са ги подбрали там да продават стоки и слуги и това нещо става успешно само чрез будалкане на клиентите, да сключат договор точно при тях, въпреки че конкуренцията предлага по-изгодни условия за определен вид ползване на телефона. Първо този който ги назначава иска от тях резултати и не си избира учтиви смотани работнички, които са толкова честни и искрени, че не са способни да ти пробутат нещо от което нямаш нужда. Собственикът на магазинчето не е заложил пари и не плаща заплати за да обслужва всискателните учтиви клиенти, а работи за да им прибира парите чрез търговски хитрини и заблуди. Има си учебници по техники на продаването, а пък аз съм имал достъп и до такиви дето не се разпространяват по книжарниците, а служат за водене на скъпо платени от фирмите курсове за персонала. Това дето го били окачили по стените като правила за спазване, е само фалшива фасада, да се фукат че те си имат принципи на уважение към клиентелата и алабала. На практика се получава съвсем друго. С опита им те установяват кой ще купи и кой само пита да им досажда излишно. И съответно си улесняват работата като отблъскват нерентабилните клиенти.

При мен в Белгия, отблъскването става по една доста лицемерна рецепта с демонстрация на доста престорена нагла учтивост и надменност. Уж ти говорят учтиво, пък ти става ясно че те подканват да им се махаш от главата щото не им е до теб. Това че са съгласни да лицемерничат не ги прави по никакъв начин по-честни или искрени или полезни. Те тия тука си лицемерничат и в отношенията им със съседи, познати и колеги. Аз пък им лазя по нервите, като успявам да им създам валшиво впечатление че ще купя стока, а крайният резултата е само че съм им изкопчал полезни за мен сведения относно продукта и после си го избирам да го купя там където е 20% по-евтин. Те ми се правят на учтиви и любезни, пък аз се правя че не ги усещам кви са лицемери и им губя времето.

И накрая, да си ти го кажа, че много мразя хора които ми се усмихват и ми казват учтиво добър ден ( при мен е bonjour monsieur ) всеки път като ме срещнат, ама не искат да си говорят с мен по същество. За кво са ми подобни учтиви лицемери ? За кво ми е тая престорена учтивост ? Ама нямам избор, тука трябва да им отговарям на лицемерното bonjour, щото иначе ме гледат като чели съм извънземен. Тука е диктатурата на лицемерието, ако не спазваш установените правила на престореност, рискуваш да станеш известен като неподходящ за приятелство човек. А пък на всичкото отгоре, с жените трябва и да се правиш че ги целуваш по бузата. Ако сте само познати, само по едната буза, ако сте приятели и по двете бузи трябва да се правиш че ги целуваш, нищо че са хремави и не ти се иска да увесиш сополите и ти след 3 дена. И ако са грозни като баба яга, трябва да не им се дърпаш като те ти налитат да те целуват наистина по двете бузи, щото те били дами разбираш ли и те били удостоявали с голяма чест да си оставят слюнката по лицето ти.

Тебе трябва да те пратят принудително, да поживееш в някоя франкофонска африканска държава сред някои много учтиви дами тама, да те полижат на воля по лицето от лицемерна учтивост, да ти се погнуси учтивостта и да се върнеш излекуван в бг да си живееш по нормално му, както са другите прями и директни в изказа си хора, без престорени заобикалки и изкуствена загриженост за съдбата ти.

Учтивостта е полезна на слабите, да си крият зад нея това че са неуверени в себе си и ги е страх от реакцията на другите хора.

Не е приятно да живееш сред лицемери, това пък от мен да го знаеш.

Прочетох написаното от автора, и ми се стори като виц!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.