Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

AMD Radeon HD7870 и HD7850

Featured Replies

Такааа GTX 680 вече е тук и се хванах да я добавя в таблиците.Не във всички,но така или иначе няма смисъл.Идеята че е около 10% по-бърза от 7970 е ясна и така.Това което не става ясно от тези данни е,че е и по-тиха със стандартния охладител и харчи по-малко ток.Цената поне в Германия ще бъде около 500 евро.

Понеже имаше дискусия за това как се е тествало за да се стигне до тези данни-всяко заглавие на таблица е линк към клипчето с тестовата сцена.Хората са си ги качили понеже явно не амо ние се чудим как се получават такива фпс които се разминават с тези в други тестове.

И така:

Публикувано изображение

създадена на базата на :

Публикувано изображение

Crysis Warhead(линк по-късно понеже по това време не е достъпен)

Публикувано изображение

Dirt 3

Публикувано изображение

Dragon Age 2

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Starcraft 2

Публикувано изображение

A ето и общата заедно с процесорите :

Публикувано изображение

На който му е интересно,данните са от тест сравнение на 680vs580vs7970 на страницата на Pcgameshardware,където има още и тестове от BF3 ,Crysis2 ,SS3 ,Skyrim ,и computing тестове,които ме мързи да линквам,въпреки че има доста интересни резултати.

• Отговори 114
  • Прегледи 14,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Такаааа. Не видях тема за GTX 680, което е странно за мен. Може би трябва да пиша тук. Ето и нещо на руски, че е по-разбираемо за доста хора:

http://www.fcenter.r...videos/33251#00

Та от прочетеното да извадя няколко заключения. Както може и да се очаква, производителността при различни игри се различава. Лек превес за GTX 680 над HD7970, но трябва да се вземат предвид някои неща. HD7970 се клоква малко по-добре, което в някои игри намалява разликата, а в други увеличава преднината на HD7970. Препоръчителната цена в щатите е с 50 долара по-ниска от тая на HD7970. GTX680 е с поддръжка на TXAA и FXAA ( на драйверно ниво и за по-старите видеокарти след GTX 4...), което лично за мен изглежда много интересно, особено TXAA с по-малко заетите ресурси и по-доброто качество спрямо 8xMSAA

Публикувано изображение

И още нещо интересно, което избягва тиъринга - адаптивна вертикална синхронизация:

Публикувано изображение

Другото хубаво нещо в тая видеокарта е, че това няма да бъде върховия модел, но въпреки всичко е малко над нивото на HD7970 и то на по-ниска препоръчителна цена, което си нямам представа как ще се отрази в България.

1200 лева...ами да си я купуват. То бива бива, ама чак такова нахалство за референтна карта...

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

За момента ми върви всичко с 6850 втора ръка за 190лв. така че тия новите карти за по 1200лв. могат да си ги сложат на едно място, където слънце не огрява. То това ако не са върхови модели, колко ще струват върховите като се появят - 2000лв? Thanks, but no thanks! Макар че 680 си е върхов модел отвсякъде, явно nVidia имат някакви проблеми с GK-110 и са пуснали GTX660 преименувана на GTX680, което предвид производителността и цената е логично. п.п. Утре очакавайте пряко сравнение на GTX460 vs HD6850 на LGA775, LGA1156 с Core i5-760 и ако остане време, и на един дзвер 2500K@4800MHz(ще мъчим да го стабилизираме на 5GHz поне за бенчмарковете, ама си иска доста напрежение, макар че успя да избенчи Cinebench на 5200).

Такаааа. Не видях тема за GTX 680, което е странно за мен. Може би трябва да пиша тук. Ето и нещо на руски, че е по-разбираемо за доста хора:

В поста ми над твоя съм я добавил в предишните таблици,или поне в някой от тях.Това с “не е топмодел“ не е точно така.Това Е геймърския клас топмодел,110-та(би трябвало да се появи към септември) трябва да има сериозна стъпка в GPU Computing но не и в игрите.

Което си е и необходимо,ако се погледне в статията която съм линкнал има и тестове с Computing и на единия (Luxmark) 7970 я убива а иначе са долу горе на кантар,като в Unigine 680 е по-бърза a в SubD11 (програмиран от АМД) са на кантар в зависимост коефицента.Обяснението на нВидиа е че това е карта оптимирана за геймъри и разход на ток а не с “пълния“ пакет.

Edit.@bildera_ Това с клока го бях пропуснал.Понеже съм останал с впечатлението че знаеш немски,виж тук и тук може да ти е интересно. ;)

Номера само е,че за момента не могат да и клокват паметта и 7970 с 500мхц по-нисък клок,но с клокната памет прави по-добър резултат в 3DMark.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Руснаците дават обяснение за по-неефективната памет с по-тясната, 256 битова шина на GTX680. И да, NVIDIA казват, че са наблегнали на енергийната ефективност, което е така. В същото време имат доста възможности за развитие. Хрумва ми, че GTX690, ако има такава, ще е убиец на Radeon-и :)

Что интересно, GK104 не позиционируется, как Hi-End графический процессор, хотя сама NVIDIA и называет GeForce GTX 680 «быстрейшей и наиэффективнейшей видеокартой». В этом же году должны выйти ещё более производительные графические решение NVIDIA, поэтому компания акцентирует внимание на том факте, что при разработке 28-нанометрового GK104 и соответственно GeForce GTX 680 в первую очередь стремились достичь максимум производительности на ватт, используя все ресурсы более тонкого технологического процесса и архитектуры «Kepler».

Все пак NVIDIA имаха повече от година, за да сменят поколенията. Просто NVIDIA си го казаха - "Очаквахме доста повече от HD6970". И какво се появява? Същата висока цена с малко по-добра производителност от конкуренцията, като тоя път са напред и като температури и като шум и като енергийна ефективност. Преди не бе така с 4-то и 5-то поколени, що се отняся до разхода на енергия. Ето и едно интересно тестче, показващо ни на запис шума от 4 видеокарти :

http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2012/test-nvidia-geforce-gtx-680/16/#abschnitt_kuehlung__lautstaerke

Лично аз съм обнадежден за средния клас видеокарти. Тоя път и AMD и NVIDIA извадиха доста по-слаби продукти от това, което можеха да извадят което означава, че надлъгването започва. Обаче ми се струва от това, което четох, че NVIDIA ще имат предимство в близко бъдеще. А това, че картата тук е 1200 лева, в Германия около 1000, а в щатите 500 долара е интересно за коментиране. Чудя се, защо се получава така, че в щатите картата е с 50 долара по-евтина от HD6970, а в Европа с 50 долара по-скъпа. Някой може ли да го обясни?

И сега да коментирам малко индексът на видеокартата.В горния си коментар ясно казах, какви са новостите при GTX680. Дори тя да бе по-слаба видеокарта, избягването на тиъринга е добра идея, както и новите изглаждания на картината. Сега...навсякъде говорят за среден брой кадри, но по-важни са тия две, малки нещица, представени с GTX680. Аз нагоре в темата изписах стотици редове свързани с това, как една видеокарта има като брой кадри, но няма като качество картина. Ако това е пооправено при GTX680, цената си заслужава въпреки, че тук е малко по-скъпа от конкуренцията. Все пак, всичко зависи от реалните тестове, а не от добрите пожелания.

• Автор

В САЩ винаги на компютърната техника цените са доста по-ниски от тези в Европа и това е нормално. Пазара е огромен и магазин от рода на Newegg може да си позволи да купи огромно количество хардуер на много по-ниска едрова цена от например родните вносители Мост/Вали и т.н. които при такъв висок клас продукти поръчват почти на дребно. Друго, в ЕС почти навсякъде ДДС за подобни стоки е около % докато в САЩ таксата(не е точно ДДС) е между 4 и 8% в различните щати, а някои при покупка през Интернет са дори освободени от тази такса.

А и да не говорим, че до Европа има транспорт през океана...

В САЩ винаги на компютърната техника цените са доста по-ниски от тези в Европа и това е нормално. Пазара е огромен и магазин от рода на Newegg може да си позволи да купи огромно количество хардуер на много по-ниска едрова цена от например родните вносители Мост/Вали и т.н. които при такъв висок клас продукти поръчват почти на дребно. Друго, в ЕС почти навсякъде ДДС за подобни стоки е около % докато в САЩ таксата(не е точно ДДС) е между 4 и 8% в различните щати, а някои при покупка през Интернет са дори освободени от тази такса.

Да, тия работи са ясни, но не ми е ясно, защо една HD7970 е около 550 долара в щатите, а GTX680 500 долара. Тук е точно обратно. В Германия HD7970 - 455 евро, GTX 680 - 500 евро:

Публикувано изображение

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

И това 1536 шейдъра значи 1536 cuda ядра?С тоя 256 битов интерфейс си е GTX660.Нали се говореше за по-широка шина-512 битова.Или тая карта ще има 2048 cuda ядра.Те могат да изкарат още 4 карти тогава.320,384,448,512бита.Това ще е седма версия сигурно.

Редактирано от AleXxX&Vanko (преглед на промените)

И това 1536 шейдъра значи 1536 cuda ядра?С тоя 256 битов интерфейс си е GTX660.Нали се говореше за по-широка шина-512 битова.Или тая карта ще има 2048 cuda ядра.Те могат да изкарат още 4 карти тогава.320,384,448,512бита.Това ще е седма версия сигурно.

Ами...може да не е седма. Още ми е в паметта GTX 480...GTX465...GTX460...GTX580 или още по отрано 8800GTS/8800GT/8800GTS пак и 9800GT. Могат да правят каквото си искат с наименованията. Всъщност, шейдърите вече не работят на два пъти по-висока честота, а на същата като ядрото. Това се компенсира от останалите нововъведения. Ама я си представи, че пуснеха сега някакъв звяр 30 % по-бърз от HD7970. Че те трабва да му искат поне 1500 лева, за да не фалира AMD. ;)

• 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Искам да попитам до колко 7850 и 7870 са съвместими с G41 чипсет? Има ли капацитет този чипсет да използва пълноценно такава карта. Процесора е Q8200, най-вероятно ще взема и 8 гигабайта ддр3 кит.

Искам да попитам до колко 7850 и 7870 са съвместими с G41 чипсет? Има ли капацитет този чипсет да използва пълноценно такава карта. Процесора е Q8200, най-вероятно ще взема и 8 гигабайта ддр3 кит.

Дъното ти (ако е това от подписа) разполага с два 2 x PCIe x16 следователно може да се постави една от двете посочени от теб видеокарти.На дъно с чипсет G41 също би могъл да е ползваш:

Публикувано изображение

За пълноценно използване на такава видеокарта ще трябва по-съвременен процесор, но този също ще ти свърши работа.Помисли какво ще правиш със захранването!

Дъното ти (ако е това от подписа) разполага с два 2 x PCIe x16 следователно може да се постави една от двете посочени от теб видеокарти.На дъно с чипсет G41 също би могъл да е ползваш:

Ясно ми е че са съвместими, въпроса е дали PCI-Е 1.1 който на маркетингова теория е 4 пъти по-бавен от PCI-Е 3 ще спъва видеокартата. Относно дъната- в момента ползвам P5KC, но има дефект. Не работи коректно с повече от 2 Гб РАМ под Windows 7, като дори в момента я ползвам силно даунклокната. Мисля евентуално да взема едно ново G41 дъно, на което да сложа нов кит памет, видеокартата и Q8200. По този начин със стария процесор сглобявам втора машина която ми е належаща.

За пълноценно използване на такава видеокарта ще трябва по-съвременен процесор, но този също ще ти свърши работа.Помисли какво ще правиш със захранването!

На този момент не ми се дават пари за нов процесор. Дори да го правя ще е следващо поколение четириканална архитектура. Не мисля че бюджетния I3 ще е много по-бърз от Q8200, който дори не мога да натоваря. Захранването е ясно.

Редактирано от accel (преглед на промените)

В твоя случай,преди да те спре шината,ще те спре процесора,така че на твое място не бих се замислял толкова от тази разлика "4 пъти".Иначе при топ процесор (или клокнат)се получава сериозна разлика но въпреки това фпс са достатъчни за комфортна игра.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.