Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Bookshelf или standfloor тонколони?

Featured Replies

Здравейте, колеги. Малко по малко си изградих скромна мултимедийна система и стигнах най-накрая до колоните. Компонентите дотук са:

1. PC - Asus S1-AT5NM10E със забранена вградена звукова карта

2. USB audio DAC - двуканален, на базата на TI PCM2704/5, 16 бита / 48 кХЦ, разработка на един пич от Варна

3. Denon UDRA-M10 - транзисторен усилвател, част от модулна мини-система; дават го 2х40 Вт, но отзад пише консумирана мощност 74 Вт, така че едва ли е толкова

4. TV LG 32LE5500

5. HDMI и RCA кабели Philips - не от най-евтините, дебели са и предполагам с хубава екранировка.

И останаха колоните. Тук въпросът е: кое е по-удачно - bookshelf или standfloor? Какви са предимствата и недостатъците на едните и на другите? Основно се слуша музика - всякакви стилове, но да кажем в 70% от времето - електронна; малко рок/алтернатив, малко етно (не чалга :D ), та даже и малко народна музика. На филмите си се любувам и на стерео, така че моля идеи и спорове за 5.1 да не пълнят темата. Bookshelf-колони мога да сложа само или на пода, или да им купувам някакви стойки. Обемът на стаята е около 22м2.

Лимит : 300 лв.

Дотук съм си харесал следните решения:

bookshelf: Mission 731: http://shankoaudio.com/4/10/808.html

bookshelf: Mission 700 Leading Edge: http://zvukomir.com/components/Mission700LERL01/mission700lerl01.html

standfloor: Mordaunt-Short MS25i: http://zvukomir.com/components/Mordauntshortms25i01/mordauntshortms25i01.html

Благодая предварително за всички мнения. :)

Стойките също не са евтини, освен ако не си ги направиш сам. По добре третото предложение, вторите също изглеждат добри. Хубаво е, че си се ориентирал към английски колони. Ето още няколко британски предложения/има и други/ https://sites.google.com/site/bgnikiaudio/Home/tonkoloni .

Обема на стаята е в кубически метри, предполагам. Значи пода е към 3х3 метра.

Букшелф принципно се слагат в по-малки помещения. Те са и по-евтиният вариант. Трябва да ползваш стойки, на нивото на слушателското място. Като ОТ да са изнесени малко пред стената, за да избягаш от интерференцията.

300лв. е доста малка сума. Помисли и за някой DIY проект или нещо "втора ръка" или преоценена стока (с козметични дефекти).

Погледни: ACOUSTIG REFERENCE BS-300 и KEF KRESTA SP3320 - ползвани

Най -удачно решение е: Mordaunt-Short MS25i, но това съвсем не значи, че могат да ви харесат на 100%. Всичко зависи изключително от акустиката на помещението, начина на разположение на колоните и много други фактори. Предложението на AGD също е добро и ако се разтърсите по магазините "2 ръка" мисля , че ще си намерите доста прилични за цената колони. Незабравяйте, че цена 300 лева не е цена за колони.Ако ще усилвателят Ви да струва 100000лева, то тонколоните са тези, които изкарват качествената музика. Затова е трябвала да почнете именно от тях в самото начало. Пожелавам Ви успех и понататък споделете системката, която вече сте изградили.

Стойките също не са евтини, освен ако не си ги направиш сам. По добре третото предложение, вторите също изглеждат добри. Хубаво е, че си се ориентирал към английски колони. Ето още няколко британски предложения/има и други/ https://sites.google.../Home/tonkoloni .

Обема на стаята е в кубически метри, предполагам. Значи пода е към 3х3 метра.

Стаята е 6м х 3.80м х 2.50м ... Не знаех, че се гледа обема..

Букшелф принципно се слагат в по-малки помещения. Те са и по-евтиният вариант. Трябва да ползваш стойки, на нивото на слушателското място. Като ОТ да са изнесени малко пред стената, за да избягаш от интерференцията.

300лв. е доста малка сума. Помисли и за някой DIY проект или нещо "втора ръка" или преоценена стока (с козметични дефекти).

Погледни: ACOUSTIG REFERENCE BS-300 и KEF KRESTA SP3320 - ползвани

Тези всички колони са втора ръка и се вместват в тия 300 лв. Това за слушателското ниво го четох преди месеци в една статия и го имам в предвид...

...и ако се разтърсите по магазините "2 ръка" мисля , че ще си намерите доста прилични за цената колони. Незабравяйте, че цена 300 лева не е цена за колони.Ако ще усилвателят Ви да струва 100000лева, то тонколоните са тези, които изкарват качествената музика. Затова е трябвала да почнете именно от тях в самото начало. Пожелавам Ви успех и понататък споделете системката, която вече сте изградили.

Вашите мнения винаги ги чета с голямо удоволствие и съм направил това, коетоо сте съветвали и други хора - и 3-те модели колони са втора употреба... А и за тях поизчетох отзиви в нета, доколкото се намират. Всички модели са производство средата-края на 90сетте, затова и цената им е такава. Но и повече от 300 лева няма как да отделя... :)

Можеш да хвърлиш един поглед и тук:

http://exproject-bg....=1&gr=30&page=1

примерно: http://exproject-bg....=30&product=435 флорстендър

Какво пише за съпротивлението на Денона?

Стаята е 6м х 3.80м х 2.50м ... Не знаех, че се гледа обема..

Тези всички колони са втора ръка и се вместват в тия 300 лв. Това за слушателското ниво го четох преди месеци в една статия и го имам в предвид...

Вашите мнения винаги ги чета с голямо удоволствие и съм направил това, коетоо сте съветвали и други хора - и 3-те модели колони са втора употреба... А и за тях поизчетох отзиви в нета, доколкото се намират. Всички модели са производство средата-края на 90сетте, затова и цената им е такава. Но и повече от 300 лева няма как да отделя... :)

И така не е лошо, както сте започнали. Важното е човек да има мерак за това. А той мерака - с пари се гаси. По малко, по малко и ще дойде един ден, когато ще си имате доста прилична и добра система за домашно слушане. Не визирам никакви 5.1 или 7.1 канални системи. Наистина всичките колони са втора ръка, но съм убеден, особено в София, Пловдив, Варна и Бургас, че ако се разтърсите, ще намерите доста сносни и известни модели тонколони от близкото минало, които са много по-добри от тези, които се продават във всички маркети из България. Малко по-късно в темата ще прикача линк на софийски магазин, в който можете да прекарате с часове и да си изберете това, което на вас Ви хареса. Би било чудесно, ако преди закупуването имате някаква възможност да пробвате модела , който Ви хареса във Вашият хол и да си поиграете 2-3 дни с него. Наистина ви желая успех и се радвам че все още има и такива хора, които се интересуват от тази техника. Успех!

http://audiozavar.com/archives/category/3-%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Обема на стаята също е от значение. Като пишеш за обем давай размера в кубични метри, а не в квадратни. Според мене стаята ти е достатъчно голяма за истински седящи на пода колони.

Можеш да хвърлиш един поглед и тук:

http://exproject-bg....=1&gr=30&page=1

примерно: http://exproject-bg....=30&product=435 флорстендър

Какво пише за съпротивлението на Денона?

6-16 ома...

Обема на стаята също е от значение. Като пишеш за обем давай размера в кубични метри, а не в квадратни. Според мене стаята ти е достатъчно голяма за истински седящи на пода колони.

Вмомента ми предстои и ремонт на кухнята, а там нали всичко се мери в квадрати, та се отнесох и взех да си пиша за квадрати, все едно ще си купувам конвектор... :D

И така не е лошо, както сте започнали. Важното е човек да има мерак за това. А той мерака - с пари се гаси. По малко, по малко и ще дойде един ден, когато ще си имате доста прилична и добра система за домашно слушане. Не визирам никакви 5.1 или 7.1 канални системи. Наистина всичките колони са втора ръка, но съм убеден, особено в София, Пловдив, Варна и Бургас, че ако се разтърсите, ще намерите доста сносни и известни модели тонколони от близкото минало,....

Аз да си ги взема тия неща най-накрая отделих пари след дълги години, ама то с нашите заплати си е така. А аудиозавър го следя и него, но все пак държа и на външния вид, а там са много очукани... В хола си не бих сложил колона с лош външен вид, а както гледам има и хубави марки и модели с почти перфектен вид... И открих, че откак минах 30-сетте, 40 ватов усилвател ми е напълно достатъчен :)

40 вата са достатъчно и не са! По-важна е чувствителността на колоните. Понякога и 1 ват е достатъчен, ако колоните са с достатъчно висока чувствителност. Един приятел казва, че ватовете са обратно пропорционални на възрастта/тестостерона/ на аудиофила и се преминава плавно от 1000 към 1 и в момента тои е на 10.

Можеш да попиташ и във Висатон http://www.steadygro...BE%D0%B2%D0%B8/ за ОТ , като за теб. (в магазина предлагат добри немски китове) Спомени импеданс на усилвателя 6-16ома.

Относно децибели и мощност - "не става само с ватове, иска и децибели", да :) .

Примерно: мощност 10W със звуково налягане пр. 93dB 1W/1m = 103dB максимално звуково налягане.

http://www.bgaudiocl...rPhysiology.htm

Публикувано изображение

40 вата са достатъчно и не са! По-важна е чувствителността на колоните. Понякога и 1 ват е достатъчен, ако колоните са с достатъчно висока чувствителност. Един приятел казва, че ватовете са обратно пропорционални на възрастта/тестостерона/ на аудиофила и се преминава плавно от 1000 към 1 и в момента тои е на 10.

Ами в момента слушам временно Денона на едни колони от уредба Сони (SS-60 май беше моделът им) и поне като мощност е повече от достатъчо. Дори не мога да го усиля повече от 40%, щото не се трае, а и много криви... :ph34r: А уж ги даваха 60-ватови... Както и да е, те си изпълниха мисията, а и ги бях взел само за 50 лв...

А тия модели, дето съм си ги харесал, са все около 89-90dB чувствителност...

Редактирано от zitronade (преглед на промените)

Малко развитие по темата - говорих с човека от zvukomir.com, който продава тонколоните. Оказа се, че Mordaunt-Short MS25i са запазени от някой за една седмица и може да не се доредя до тях. Но той ме посъветва за това малко ресийвърче да си взема bookshelf. Били по-удачни за такова решение. И ме насочи към Mission - марката, която се дистрибутира от Denon. Тук поствам 2-3 снимки на ресийвърчето и моля за вашето мнение - дали да се насочвам към bookshelf на Mission?

http://www.hkmegamal.../1605/23909.jpg

http://i71.photobuck.../vtn131/002.jpg

Отделно има и изход за събууфър. Би ли спечелила звуковата картина от добавянето на читав съб втора ръка? (това на по-късен етап)

Пусни една снимка да видим вътре в усилвателчето какво има, че ми се струва пълен т***к и ще се окаже, че освен колони нямаш и усилвател. Този усилвател е направен да клати "джобни" тонколонки и тези 40 вата са му написани за авторитет /дано се лъжа/. Ако може снимката да хваща добре крайните транзистори /които вероятно липсват/ и захранването. Иначе изчакай и ако не се купят Mordaunt-Short MS25i си ги купи тях, пък като видиш, че този усилвател не може да ги "развълнува" ще си търсиш и усилвател.

Пусни една снимка да видим вътре в усилвателчето какво има, че ми се струва пълен т***к и ще се окаже, че освен колони нямаш и усилвател. Този усилвател е направен да клати "джобни" тонколонки и тези 40 вата са му написани за авторитет /дано се лъжа/. Ако може снимката да хваща добре крайните транзистори /които вероятно липсват/ и захранването. Иначе изчакай и ако не се купят Mordaunt-Short MS25i си ги купи тях, пък като видиш, че този усилвател не може да ги "развълнува" ще си търсиш и усилвател.

В момента няма как да го снимам, че съм го разглобил за да му боядисам долната метална подложка, че нещо беше поръждясала и усилвателчето не е до мен. Има 4 транзистора за 2 доста големички радиатора - предполагам те са крайните. Консумацията е 74W, така, че може би е около 2х25 - 2х30W... Не знам. Оригинално е част от мини система Денон и върви с колони Mission 731. Предишният собственик му беше вързал и пасивен съб Bose 100W и не забелязах да се тормози нещо. А и за трите модела колони, които бях посочил горе, дават recommended amplifier 25-75W.

В момента го слушам на 2 колони от система Сони, пишеше 60 вата отзад, предполагам музикална мощност, вероятно са 20-25W RMS, не намерих повече инфо за тях. Обаче увелича ли го на 30% и колоните почват да кривят във високите.

Не съм много разбирач, обаче ще дам няколко идейки относно кривенето:

Ако махнете USB audio DAC, и го включите директно към звуковата карта на компютъра, вижте дали има пак "кривене".

При опция за еквалайзер (ако има), опитайте там да си "по-играете" в настройките му също.

Редактирано от ieenso (преглед на промените)

Не съм много разбирач, обаче ще дам няколко идейки относно кривенето:

Ако махнете USB audio DAC, и го включите директно към звуковата карта на компютъра, вижте дали има пак "кривене".

При опция за еквалайзер (ако има), опитайте там да си "по-играете" в настройките му също.

Тоя USB-DAC беше вързан към една микро-система Сони и нямаше никакво кривене. Еквалайзерът е на flat. Отделно трябва да разрешавам звуковата карта от БИОСа, да качвам драйвери и после пак да преинсталирам Уиндоуса - просто не ми се занимава. :)

Някакво развитие по темата? :)

Някакво развитие по темата?

:)

Нямах много време да пиша тези дни, но днес взех колоните - KEF Cresta 3 http://zvukomir.com/components/Kefcresta301/kefcresta301.html

Надявам се да успея тези дни да ги пробвам с усилвателя (разглобен е, боядисва му се долната ламаринена подложка и не знам дали е готова).

Чух ги на Cambridge Audio A5 и звучат супер. Дано поне се доближи звукът от моя Denon до днешния. След като подкарам цялата система, ще имам повече впечатления и ако има желаещи - ще има и снимков материал. :ph34r:

Ако съседите са доволни, значи са добри колоните

Там където ще ги ползвам, със съседа си пием заедно уйскито, ракийката, е и кабелната се дели... Така, че... ;)

Пусни една снимка да видим вътре в усилвателчето какво има, че ми се струва пълен т***к и ще се окаже, че освен колони нямаш и усилвател. Този усилвател е направен да клати "джобни" тонколонки и тези 40 вата са му написани за авторитет /дано се лъжа/. Ако може снимката да хваща добре крайните транзистори /които вероятно липсват/ и захранването.

Вътре има точно каквото трябва/в доста такива мини уредби съм откривал и крайни стъпала на ИС със съмнително качество/. Колонките дето си купил ми се виждат добри и ще разбереш веднага след като ги свържиш дали ще ти стига мощността. Успех!

Вътре има точно каквото трябва/в доста такива мини уредби съм откривал и крайни стъпала на ИС със съмнително качество/. Колонките дето си купил ми се виждат добри и ще разбереш веднага след като ги свържиш дали ще ти стига мощността.

Успех!

Добре ти е усилвателчето. С този трансформатор - толкова. Просто самият усилвател е с по линейни характеристики от европейските "Philips" "Grundig" и др, и ще забележиш че нямаш силно изразен бас и високи. Но мисля, че има бутон или копче "физиологичен/ loudnes/ филтър ,който действа на 1/3 от потенциометъра за усилване. Закачи един источник на сигнал и си пусни някой диск с различни жанрове музика - рок, поп, класика, джаз и др и напиши колко си доволен. Ти ще си слушаш системата, а не ние. То, така се почва в тази област.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Няма бутон loudness. Снощи го сглобих отново за тест - взе че тръгна :) . На Sony-тата, на които го слушах досега, има прилични високи - аз поне не чувствам да съскат. А за баса - предният собственик го беше вързал към пасивен съб Bose и имаше бас. А има и pre-out за активен съб. С KEF-овете как се държи ще мога да кажа към 24-ти май. Проблемът е: в Сф са и се чудя още как да ги транспортирам на 250 км (не се чудете, просто работя в Сф, но имама апартамент в Южна България). А ако не се справи с колоните, вече имам готово решение - събирам пари за усилвател (нещо много ми доада идеята за Cambridge Audio), а Denon-а с едни колони Mission заминава в квартирата в Сф..... Оффтопик: вчера пичът, от който взех колоните, ми пусна как звучат американски колони от 70-сетте... :shock11: Е, няма такъв звук... Но човек не може да има всичко в тоя живот.....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.