Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Oт касета на двд

Featured Replies

Въпросът ми е дали е възможно от касетка (тия старите за видеотата) да се прехвърли филма на диск ? И как ? Просто имам голяма колекция която не искам да губя.

Въпросът ми е дали е възможно от касетка (тия старите за видеотата) да се прехвърли филма на диск ? И как ? Просто имам голяма колекция която не искам да губя.

Във форума има такива теми. Потърсете ги и ще научите. Може, ДА!

Да, може. Трябва ти видео-прехващач (video - capture). Бива самостоятелно или в комплект с TV-PCI карта. Прехващаш видеосигнала по описания начин, а аудио чрез звуковата карта. Получаваш некомпресирано видео, за което трябва голям диск и в последствие софт за прекодиране. Това е в общи линии.

Трябва ти кепчър - вътрешните биват с PCI интерфейс, а външните са на USB. Към него се свързва видеото, което възпроизвежда, а кепчърът хваща във формат, който поддържа или който му е зададен. Не попитах - за колекция от лични записи ли става дума (снимани членове от семейството, празници, лични преживявания и т.н.) или за филми (игрални, документални...)? Ако е личен архив, усилието си заслужава, но ако става дума за кино, по-добре си ги свали от някой торент. Цифровизирането на аналогово съдържание е бавна и неблагодарна работа - хубава кепчър-карта струва няколко стотачки, а ако не изкараш кинти с нея, след това ти остава ненужна. Освен това, всичко става в реално време - улавянето на единица време видео отнема също толкова. Още нещо - ако нямаш професионална техника, качеството на цифровизирания материал е критично. Лично аз съм правил подобни изпълнения. Да речем - за видеото от изпращането и бала ми, тъй като през 2000г. нямаше достъпни дигитални камери. Качеството е такова, че да го пусна пред бившите си съученици и да се забавляваме, но не си представям да хвана по този начин филм и да го демонстрирам, би било жалка картинка.

А , и друго , не мисля че това двд ще е по трайно от видеокасетата . Но все пак ако се прехвърли на хард като архив - става .

Има т.н. ДВД рекордири. Вземаш един такъв и си решаваш проблема.

Има комбинирани у-ва за възпроизвеждане/запис на DVD-та и VHS касети - с тях прехвърлянето става бързо и безпроблемно... Само внимавай DVD частта да поддържа запис... Понякога са и с вградени твърди дискове, както и различни ТВ тунери. Срещал съм също и 5.1 и 7.1 системи за съраунд, но те не поддържат запис в DVD частта - тоест не ти вършат работа в твоя случай. Разбира се посочените примери правят нещата 1:1 (че и по зле) като качество - ако искаш да си играеш със съдържанието - трябва каквото казаха по-горе.

А , и друго , не мисля че това двд ще е по трайно от видеокасетата . Но все пак ако се прехвърли на хард като архив - става .

жонов, без аргументи пет виетнамски донги не струва какво мислиш. Мнението ти е грешно и подвеждащо.

Видеокасетата е най-ненадежния носител на информация сред изброените. Четенето става под въздействие на механичен натиск. Това води до физическо износване и отделяне на феромагнитен прах. Той се полепва по видеоглавата и притискащата ролка. След поредното просвирване е възможно провлачване (асинхронизация на сигнала), а още сдъвкване на лентата. Отделно, тя се съхранява навита на руло. Между отделните слоеве има ефект "отпечатък". Отделен е въпроса, че лентите се деляха на нормални, хромдиоксид, метал. За първите бе характерно стареене на записи с времето, без да бъдат ползвани. Това е причина Sony - Philips да изобрети компакт - диск през '80-те и на свой ред оптичния носител погреба магнетофонната лента.

Диск на TDK, Verbatim носят горд етикет - 100г гаранция.

Хард като архив е под въпрос. Деликатна механика, че и електроника.

Ами да ти кажа - прав си по учебник :) Сватбата ми от 1989 година все още мога да я пусна без видими с просто око дефекти , не говоря за проверка с техника , а ЦДта с филми записани през 2003 година не съм сигурен че ще тръгнат и 10% от тях :) говоря точно за посочените марки от теб на които края на диска започна преди години да се отлепя от пластмасата :) И това го забелязах преди години , най вече на сони и тдк а на принко им няма нищо . От тогава не купувам друга марка освен принко . Дисковете ги съхранявам на тъмно във шкаф и както знаеш , една драскотина е достатъчна да стане диска нечетим особено пък от двд плеар . Вярно че със програма съм извличал информация но ако беше много надеждна технология особено тая която е за пазара , архивите сигурно щяха да са само на цд носители . А това че са 100 години трайни е като със цимента :) да ама някой се разпада и след 10 години . Ако се сетя утре , ще кача снимка със 100 годишната гаранция на диска .

Последните два поста са много верни. По-старата технология несъмнено е по-лоша, но е правена по-качествено, а сегашната технология е по-добра, но уви и много по-некачествена като изработка. В това се крие въпроса. За това важната информация се архивира на няколко места (видове носители - твърд диск, оптичен носител, виртуално пространство в нета, в случая и на видео касета) и по няколко копия. Аз от доста време имам един битов ДВД рекордер с 160ГБ твърд диск, марка Панасоник с аналогов тв. тунер и той няма никакви проблеми с прехвърлянето на каквото и да е аналогово видео, което може да се прехвърли чрез чинч, евроскарт или с-видео с кабел. Изходният формат е ДВД, който няма никакви проблеми при прочитането на какъвто и да е ДВД плеър.

Диск на TDK, Verbatim носят горд етикет - 100г гаранция.

Както всеки друг, ама на теория, а на практика и 80 години са много, и то не става въпрос за празните дискове който си ги купуваш от магазините за домашната записвачката(за тях всяка година след 8-мата е бонус). И всичко на всичко става въпрос за еднослойните дискове

Както всеки друг, ама на теория, а на практика и 80 години са много, и то не става въпрос за празните дискове който си ги купуваш от магазините за домашната записвачката(за тях всяка година след 8-мата е бонус). И всичко на всичко става въпрос за еднослойните дискове

Готин, явно ти е кеф, да ми вадиш думите от контекста, но не ме карай да се съмнявам, че ме разбираш!

Verbatim е компания на Mitsubishi. В тази област надиграха TDK. На дисковете им пише 100 години гаранция. Като мине това време ела ми философсвай, а дотогава си купи холограмен диск и спи спокойно.

жонов, ти определено държиш твоята коза да е по-мъжка. Хайде всяка вечер преди лека нощ деца си пускай сватбата в течение на месец и после ела ми пиши за просто око, шпионска техника и бетонни плочи от миналия век. И не ми сканирай дискове. Снимай ми видеокасетата. Очаквам да пише made in извънземните.

Да сме живи и здрави още 90 години :) да се видим с бастуните и да ми се извиниш че от TDK са те излъгали . Аз обикновено на надписи не вярвам , гледам пише ЖЕНИ - влизам , а то клозет . Не ме изкарвай че съм казал че видеокасетата е най трайния носител , но съм се убедил че е изкарала повече от CD . Едно време когато си взех първата CD уредба си виках че тук няма триещи се части като глава , игла при грамофоните - това е вечно - но ..... На касетата веднага е направено копие и е пускано само него а майката ще взема да видя къде съм подхвърлил видеото да я пусна , че във нея има вече доста извънземни /починали / хора . Поне за сега , за обикновен потребител , както каза Еди , съхранение на няколко различни носителя е най правилно .

Готин, явно ти е кеф, да ми вадиш думите от контекста, но не ме карай да се съмнявам, че ме разбираш!

Verbatim е компания на Mitsubishi. В тази област надиграха TDK. На дисковете им пише 100 години гаранция. Като мине това време ела ми философсвай, а дотогава си купи холограмен диск и спи спокойно.

Споко, прочел съм ти целият коментар и извадих най-рекламната част, която явно съм се убедил с годините, че не е вярна. Интересувал съм се, защо и как се различават дисковете, които се купуват празни за домашна употреба, и тези които се купуват, да кажем с филм, игра, софт... - да го кажа най-просто.

Ако не знаеш, има и тестове симулиращи ефекта на времето оказан върху различни носители сд-та, касети ......... мързи ме да пиша.

И още нещо, аз си спя съвсем спокойно с тази факт, и не споря коя марка е щампирана отгоре и как тя е по-добре щампирана от друга

• 4 години по-късно...

Здравейте! Пиша тук тъй като виждам че тази тема се отнася точно за това което търся. Намерих вкъщи цяло кашонче със стари VHS касети (повечето домашни записи, т.е семейни записи и няколко официални/оригинални закупени от чужбина). Работата е там, че ако отида във фото искат 15лв на час и една касетка ако е да речем около 3 часа и е цялата пълна излиза около 45лв. Но тъй като домашните записи са поне 6 касетки (и повече) това като цена излиза около 285лв и то минимум, което си е направо лудост. Те ще излязат не златни, а направо и аз не знам какви. Та исках да попитам как най-лесно бих могла да ги прехвърля на дигитален носител. Лаптопа и PC-то са ми Windows 10 (За PC-то не съм много сигурна дали не беше Windows 8 ) съответно лаптопа 64bit, а PC-то 32bit. Много рових и четох по темата, включително видях и тук какво сте писали, но проблема е че аз имам само VHS касетите (дори видео плеър нямам и тези дни рових в нета да намеря някой на старо и намерих един в olx комбиниран vhs + dvd, който записва от касетата на диска)... Моля ви, ако все още някой чете и пише тук да помогне!!! (Не знам дали има значение, но по принцип имам два DVD плеъра и четох че можело DVD плеър по някакъв начин да се върже евентуално за видео плеър и по някакъв такъв начин да прехвърля касетите на DVD, ама един Бог знае дали изобщо е възможно и дали ще успея). Четох много че прехвърлянето може да стане и с нещо наречено capture и порових в ebay (аз ровя в британския ebay - ebay.co.uk) и там го има по кажи-речи десетина паунда, което е 20-тина лева. Сега колко е качествен е друг въпрос, но на мен качеството не ми трябва да е HQ/HD така или иначе, важното е все пак да става за гледане, а и по-големия проблем ми е че не мога да намеря capture за win 8/10 все за до уиндоус 7 намирам...Наистина не знам какво да правя, така че ако някой може да помогне ще съм много благодарна!

преди 18 минути, plamen74 написа:

Това чудо ще ти свърши работа, а и не е скъпо:

29-135-thickbox.jpg
Колкото до видео VHS плеър има в OLX-а почти за без пари:
https://www.olx.bg/ads/q-vhs-Player/?search[description]=1

Благодаря много за линковете, аз рових много в olx за плеъри, а колкото до кепчъра без да знам дали ще тръгне на уиндоус 10 няма как да го поръчам. Пробвах всички телефони в сайта в опит да се обадя и да попитам, но нито един не работи. Иначе благодаря за съдействието!

• 1 месец по-късно...

Намерих решение като си купих един JVC плеър комбиниран vhs+dvd специално за прехвърляне на касети на диск и обратно. Проблема е че го купих на старо и нямаше дистанционно и в началото си мислех че спокойно ще мина без него, обаче уви. Оказа се че като презапиша касетката на диск, за да мога да гледам диска на друго устройство трябва да го финализирам, а това става само от дистанционното тъй като трябва да се влезе в set up менюто, а от самия плеър няма такъв бутон и няма как. Иначе качеството на записа е точно като на vhs касетката (в моя случай много добро!) и съм много доволна, но..... Случайно някой да има на идея от къде мога да си намеря дистанционно? Модела е JVC DR-MV5SE... Иначе първата ми работа беше да потърся в ebay, но са доста скъпи, ще ми излезе около 40лв някъде, което не си заслужава особено. Пробвах да потърся някъде да програмират дистанционни и намерих две места в моя град, но и на двете места не им излезе моя модел, а пък мисля да отида и до София, но там нямам представа къде да търся. Звънях и на човека от който купих плеъра, той се опита да потърси оригинално дистанционно от колеги, но май отпадна този вариант и сега обеща да пита за програмиране дали могат да ми програмират дистанционно, ама..ще видим с какъв резултат. Та ако някой може да помогне по някакъв начин ще съм страшно благодарна...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.