Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърна конфигурация - помощ

Featured Replies

Това са референтни модели..Всъщност май е само един модел, но по-скъпия вероятно е retail т.е. с пълен набор от кутия и всичките приложени допълнителни компоненти от рода на адаптери, мост(ове) за crossfire конфигурация, кабели и прочие, а в по-евтиния може да липсват някои от тях или иначе казано да е вариант bulk т.е. в найлонов плик и с някои липсващи от комплекта чаркове. Но защо и каква е причината за ценовата разлика и твърде високата цена на скъпия вариант, ще трябва да попиташ във фирмата от която ще поръчваш. При все горното, не оправдавам покупката на която и да е от тези две карти, при положение че има нереферентни модели, с по-добри характеристики и по-добра цена.

а какво ще рече това Vapor -X на тази която си ми предложил?

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

а какво ще рече това Vapor -X на тази която си ми предложил?

Така се нарича запазената марка на типа охлаждане, който се използва за съответният модел видеокарта. Технологията използувана в това охлаждане го прави доста по-ефективно, от това използувано в моделите видеокарти с референтен дизайн. Разбира се има разлики и в самата платка, не само в системата й за охлаждане. Модела на Гигабайт, който е най-евтиният в момента от серията предлагани карти с HD 7950 набор, също е нереферентен и има доста добри характеристики.

Благодаря за отговора :) коя да взимам в крайна сметка? И има ли смисъл да се дадат 770 лв за 7970?

Това са референтни модели..Всъщност май е само един модел, но по-скъпия вероятно е retail т.е. с пълен набор от кутия и всичките приложени допълнителни компоненти от рода на адаптери, мост(ове) за crossfire конфигурация, кабели и прочие, а в по-евтиния може да липсват някои от тях или иначе казано да е вариант bulk т.е. в найлонов плик и с някои липсващи от комплекта чаркове. Но защо и каква е причината за ценовата разлика и твърде високата цена на скъпия вариант, ще трябва да попиташ във фирмата от която ще поръчваш. При все горното, не оправдавам покупката на която и да е от тези две карти, при положение че има нереферентни модели, с по-добри характеристики и по-добра цена.

Това с питането в тая фирма е все едно да попиташ Али Агджа кой стои зад атентата на папата. А цените вероятно се менят, защото постоянно се зареждат нови модели. А напоследък AMD свалиха цените и още мислят да ги свалят. Тук таме се мъдри някой стар модел на висока цена. Типичен пример е картата на GB 660Ti, която почна от 650-660 лева ако не греша, мина през 619, изчезна от магазина и сега е около 596 лева. Оказва се, че по-лошите варианти и като охлаждане и като шум и като клок, в момента са по-скъпи от тая версия на GB. Не ми се вярва това да се дължи на това, че е bulk. Странно ще е OC версия с такива параметри да се предлага насипно, но в БГ всичко е възможно, знае ли човек.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Благодаря за отговора :) коя да взимам в крайна сметка?

И има ли смисъл да се дадат 770 лв за 7970?

Не мисля, но парите са си твои и ти решаваш как ще ги харчиш. Която и карта от висок клас да избереш, ще е приблизително еднакво време актуална, спрямо останалите. Добрите нереферентни модели с HD 7950 набор са и заводски овъклокнати до честоти равни, или дори малко по-високи от референтните честоти на HD 7970, а и благодарение на добрите си охлаждания, могат още доста прираст като честота и производителност да постигнат, като се оверклокнат допълнително и от притежателя си.

Не мисля, но парите са си твои и ти решаваш как ще ги харчиш. Която и карта от висок клас да избереш, ще е приблизително еднакво време актуална, спрямо останалите. Добрите нереферентни модели с HD 7950 набор са и заводски овъклокнати до честоти равни, или дори малко по-високи от референтните честоти на HD 7970, а и благодарение на добрите си охлаждания, могат още доста прираст като честота и производителност да постигнат, като се оверклокнат допълнително и от притежателя си.

Ясно,а остатъка от конфигурацията наред ли е?Нещо объркал ли съм?

Ясно,а остатъка от конфигурацията наред ли е?Нещо объркал ли съм?

Не виждам нещо "объркано". Твърдият диск не е от най-бързите модели, но това не е проблем, предвид това за което ще се използува машината. Може би малко по-бавно ще зареждат сцените и нивата в игрите, но веднъж заредени в оперативната памет, влиянието на твърдият диск престава да е фактор.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Благодаря за отговора :) коя да взимам в крайна сметка?

И има ли смисъл да се дадат 770 лв за 7970?

Така както аз виждам нещата в момента, най-добрия вариант е да проследиш кой модел кога е постъпил в магазина, а след това и да потърсиш ревюта в нета за точните модели. Лично аз клоня към версиите на Gigabyte на HD7950 и GTX660Ti от конкуренцията. Референтните карти са равностойни, но тая версия на GB 660 ti е овърклокната. Освен това и паметта лесно стига 7000 MHz, което увеличава пропускателната способност към паметта. Това е необходимо заради 192 битовата шина и за щастие тоя клок има ефект. Освен всичко, това е едно от най-ефективните охлаждания за тоя модел и то на най-ниска цена в момента. Картата е и една от най-тихите и хладни.

ПП: Говорех за тая каарта:

GB GTX660TI GV-N66TOC-2GD 2GB GDDR5 - 1 бр. - 596.63 лв.

Не виждам нещо "объркано". Твърдият диск не е от най-бързите модели, но това не е проблем, предвид това за което ще се използува машината. Може би малко по-бавно ще зареждат сцените и нивата в игрите, но веднъж заредени в оперативната памет, влиянието на твърдият диск престава да е фактор.

http://nikem-bg.net/computer-components/WD-1TB-SATAIII-Caviar-Red-7200rpm-64MB този по-добре ли е?

Така както аз виждам нещата в момента, най-добрия вариант е да проследиш кой модел кога е постъпил в магазина, а след това и да потърсиш ревюта в нета за точните модели. Лично аз клоня към версиите на Gigabyte на HD7950 и GTX660Ti от конкуренцията. Референтните карти са равностойни, но тая версия на GB 660 ti е овърклокната. Освен това и паметта лесно стига 7000 MHz, което увеличава пропускателната способност към паметта. Това е необходимо заради 192 битовата шина и за щастие тоя клок има ефект. Освен всичко, това е едно от най-ефективните охлаждания за тоя модел и то на най-ниска цена в момента. Картата е и една от най-тихите и хладни.

ПП: Говорех за тая каарта:

GB GTX660TI GV-N66TOC-2GD 2GB GDDR5 - 1 бр. - 596.63 лв.

Тази карта е донякъде актуална и то само в момента. Твърде тясната шина спрямо тази на HD 7950 и по-малкия буфер, ще определят това само след година или съвсем малко повече да изгуби напълно актуалността си(особено във високите резолюции), докато HD 7950 ще е актуална около 3 години.

http://nikem-bg.net/...ed-7200rpm-64MB този по-добре ли е?

Не съм особено убеден в пригодността му за целта на конфигурацията. Предназначен е, за по-постоянно и равномерно натоварване т.е за работа и като за домашен сървър за хостинг на сайтове. Имах предвид черната серия на WD или евентуално модел от друг производител, но в това отношение не съм добре запознат, нека да изчакаме да дадат мнение и други колеги.

Тази карта е донякъде актуална и то само в момента. Твърде тясната шина спрямо тази на HD 7950 и по-малкия буфер, ще определят това само след година или съвсем малко повече да изгуби напълно актуалността си(особено във високите резолюции), докато HD 7950 ще е актуална около 3 години.

Възможно е, не споря. Все пак паметта се клоква до 7000 MHz, което подобрява нещата. А в тестовете двете карти са равностойни при 1920х1080 в крайна сметка с превес или на едната или на другата при различни игри. При резолюция 2560х1600 HD7950 има десетина процента предимство, но в доста игри 660ti е напред. Аз обаче предложих тоя модел на GB, защото наистина е впечатляващ с това охлаждане. Нисък шум и много ниски температури при игри.

Ето и прословутия тест, който е даван много пъти в тоя форум:

http://www.anandtech.com/show/6159/the-geforce-gtx-660-ti-review

Аз лично бих взел картата на NVIDIA заради тия неща и някои други естествено. A две карти в SLI са направо убиец.

Възможно е, не споря. Все пак паметта се клоква до 7000 MHz, което подобрява нещата. А в тестовете двете карти са равностойни при 1920х1080 в крайна сметка с превес или на едната или на другата при различни игри. При резолюция 2560х1600 HD7950 има десетина процента предимство, но в доста игри 660ti е напред. Аз обаче предложих тоя модел на GB, защото наистина е впечатляващ с това охлаждане. Нисък шум и много ниски температури при игри.

Ето и прословутия тест, който е даван много пъти в тоя форум:

http://www.anandtech...x-660-ti-review

Аз лично бих взел картата на NVIDIA заради тия неща и някои други естествено. A две карти в SLI са направо убиец.

При висока резолюция 7950 дори й референтният модел, има превес с 25%(толкова са процентите при Crysis: Warhead@ 2560X1600) спрямо 660ti OC, това хич не е малко и е разликата между комфортен и некомфортен гейминг. Освен в игрите, които са оптимизирани за Нвидиа графика...Обаче, предвид това че в бъдеще игрите ще изискват все повече оперативна памет и изчислителен капацитет, 660-тката може да не успява да се справя дори при Full HD резолюция.

П.П. Обърни внимание и на останалите компоненти в тестовата конфигурация, няма база за сравнение с тази на автора!

Отделно че Sli от 2Х660 ti, ще иска и по-добро захранване и в крайна сметка допълнителни инвестиции, отделно от цената на втората карта. А и при доста игри, конфигурация с две или повече карти с Нвидиа графика, води до ghosting ефект

Така е, но кога ще играем на 2560х1600? Аз в момента все още съм на 1280х960 :) Тестовете които гледах, преднината на HD7950 е само 8 процента при високата резолюция, но това се дължи в много голяма степен на една-две иги, една от които е Metro 2033. Там дори и карти като GTX 680 за над 1000 лева са доста слаби. Все пак това е един Бенч, който се играе максимум два-три пъти - на ниска и висока трудност. После човек дори не се сеща за него, освен ако не му хрумне да прави отново тестове на процесор и видеокарта. А аз гледах ей тия таблички:

http://www.computerb...e-gtx-660-ti/7/

Няма какво да си кривим душата. Двете карти се представят различно при различни игри и разликата понякога не е никак малка в полза на едната или другата карта. Говоря за най-често ползваните настройки и резолюция - 1920x1080 с AF и AA.

Обаче тук говорим за кадри над 60 fps средно и 10-15 кадъра повече не променят нещата. Друг е въпроса за минималните кадри, нотам и други фактори оказват влияние. Тия 555 лева обаче могат да наклонят нещата в полза на HD7950, не отричам това. NVIDIA обаче имат PhisX, CUDA, a картата на GB не е никак лоша. Какво ще стане в бъдеще...ами ей на, преди 2 часа инсталирах F1_2012. Средно 33 fps, минимум 25. Tова на ultra и 1280х960 с клокнати процесор и видеокарта. пак се играе и дори при състезание не се усещат малкото кадри. Дори си мисля да включа ВС на 30, та да видя какво ще излезе. Хубавото на тая игра е, че е оптимизирана достатъчно добре и малкото кадри не се забелязват. Има игри, които и с 60-100 fps почти не могат да се играят нормално. Това е положението, не винаги кадрите са най-важни за комфортна игра.

ПП: Всъщност, моята GTX460 дава два пъти повече кадри с процесор i5-3570 отколкото със сегашния ми клокнат E6750. Освен това примерно при GRID, влияние оказва клокът на видеокартата при използване на i5 и клокът на процесора при използване на E6750. Да ти кажа, тая GTX 460 със 192 битова шина я взех през 2010 година и вече минаха 2 години. F1_2010 обаче почти не се различава от F1_2012. Изобщо, развитието при игрите е мижаво, а един добър процесор в моя случай върши чудесна работа за видеокарта, струваща около 370-400 лева преди 2 години. В Случая на колегата няма да има подобни проблеми заради добрия процесор. Така, че може да сложи каквато си видеокарта иска. пак ще играе гладко.

......

Симулатори от типа на Фифа не са показателни за общото развитие. Важни са Екшън РПГ-тата и Шутърите :) Особено тези с големи сцени. Като те нагънат голям брой единици, които са с изградени от голям брой полигони и играта стане на слайдшоу тогава ще си говорим пак. Напоследък и NPC-тата почнаха да ги правят много "красиви", не само главните и второстепенни герои :D

Симулатори от типа на Фифа не са показателни за общото развитие. Важни са Екшън РПГ-тата и Шутърите :) Особено тези с големи сцени. Като те нагънат голям брой единици, които са с изградени от голям брой полигони и играта стане на слайдшоу тогава ще си говорим пак. Напоследък и NPC-тата почнаха да ги правят много "красиви", не само главните и второстепенни герои :D

В интерес на истината съм запознат само с шутърите. Там и игри от 2009 година са достатъчно тежки и днес. Обаче един як процесор оправя много неща. Не винаги, но доста често. Чудя се обаче друго. Защо карти като 660 ti със 192 битова шина са равностойни и дори превъзхождат понякога карти с 384 битова шина? Нека имаме и друго предвид. Не само шината е важна, а и честотата на която работи или може да работи паметта. Така нещата се компенсират донякъде. Все пак при тия карти имаме разлика от 1000 MHz при честотата на паметта и дори след клок тая разлика се запазва.

В интерес на истината съм запознат само с шутърите. Там и игри от 2009 година са достатъчно тежки и днес. Обаче един як процесор оправя много неща. Не винаги, но доста често. Чудя се обаче друго. Защо карти като 660 ti със 192 битова шина са равностойни и дори превъзхождат понякога карти с 384 битова шина? Нека имаме и друго предвид. Не само шината е важна, а и честотата на която работи или може да работи паметта. Така нещата се компенсират донякъде. Все пак при тия карти имаме разлика от 1000 MHz при честотата на паметта и дори след клок тая разлика се запазва.

E, малко ми е странно да се чудиш. Игрите когато са оптимизирани за определена архитектура това оказва съществено влияние, а има и игри, които не са с голям обем на самите пакети, (не вкарват голям дебит от видео паметта до чипа и съответно не им трябва толкова пропускателна способност на тази шина, но), които ще се изчисляват, а изискват по-висока производителност от графичният процесор. Примерно за смилането на един килограм сурови домати се изразходва енергия(изчислителен капацитет), колкото за смилането на 300 грама суров пипер, но това става за еднакво време. Преминаващото количество съотнесено във времето е различно. По-малкото количество пипер може да се подаде в мелачката за същото време и ако фунията й е по-тясна от тази, през която се подават доматите...Графичният процесор при карта с Нвидия 660ti OC модел, има производителност сходна с тази на референтна 7950, обаче при мелене на продукти оптимизирани за тази графика и достатъчно компактни, че да минават през по-тясната "фуния" с достатъчен дебит, така че графичния чип да се използува оптимално, а да не върти на "празен" ход. Е да, ама в бъдеще компактността на пакетите няма да е с "габарит", който тясната шина(фунията :) ), да може да ги пропуска достатъчно бързо, или поне аз така предполагам.

• 2 седмици по-късно...

в Никем има ли опция за лизинг? Защото не видях в сайта...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.