Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първи тестове на AMD Trinity

Featured Replies

Ето и линк към тест, пресен, пресен, на който попаднах: http://benchmarkreviews.com

Това, което забелязвам на 1-во време е, че са постигнали резултат на i3 3220 пр A8 5600K, който не е топ модел!

Сравнение на цените на двата процесора, заедно с някакви дъна към тях:

INTEL CORE i3-3220, 3.30GHz - 233.59 лв.

AMD A8-5600K X4 Quad Core, HD 7560D, 3.60GHz - 202.73 лв.

ASROCK B75M-GL, B75 - 105.34 лв.

ASROCK FM2A55M-DGS, AMD A55 - 98.50 лв.

И нека не забравяме, че топ процесора AMD A10-5800K X4 Quad Core, HD 7660D, 3.80GHz - 245.23 лв.

Като цяло, от малкото видяно, си изградих мнението, че AMD имат най на края подобаващ отговор в ниският сегмент. Процесорите ще са с производителност равна на i3 серията на конкурентни цени. По-доброто видео ще ги направи и идеални за нискобюджетни конфигурации и дори за лек гейминг.

Минус е по-високото енергопотребление, разбира се, но аз лично очаквам да видя повече предложения във форума на AMD FM2 сокет.

Очаквам коментари и тестове и от вас и да заформим една дискусия на бързо.

Поздрави и лека и спокойн а вечер!

Ето и едно сравнение рамо до рамо:

AMD A8-5600K - 3.6GHz - 4MB L2 vs Intel Core i3 3220 - 3.3GHz - 512KB L2 - 3MB L3 от AnandTech.com

Тези тестове така са подбрани, че да повдигнат изкуствено индекса на новите AMD-та:

- или са правени тестове с програми от типа на тези на AIDA64, които са на едно изключително абстрактно ниво, което е много далеч от реалните приложения;

- или са правени на програми, които се възползват от по-добрия вграден графичен процесор.

Ето и едно сравнение рамо до рамо:

AMD A8-5600K - 3.6GHz - 4MB L2 vs Intel Core i3 3220 - 3.3GHz - 512KB L2 - 3MB L3 от AnandTech.com

A8-5600K - 4 ядра, 3,6 GHz. 4 MB кеш

i3-3220 - 2 ядра, 3,3 GHz, 3 MB кеш

А8-5600К има 100% повече ядра, 9% по-висока честота и 33% повече кеш, а като цяло в тези тестове се е представил по-слабо.

• Автор

И все пак цена/производителност бих казал, че са 1:1, ама премерено на око! А и ако сложил A10 до i3 и при тях разликата е 11,64 лв. ми е интересно дали няма да са наравно. А AMD-то все пак има възможност за клок (което не знаем колко ще е ефективно). Все пак като се има предвид цената и вграденото видео AMD остават по-добрият избор за бюджетни конфигурации. Особено в любимите ми случаи: имам 500 лв и искам да играя всичко на МАКСССС на 1920... п.с. (ама те в технополис продават с 2 GB видео за 500 лв... Вие нещо ме лъжете!)

Много добри постижения с производителността на вградената видеокарта, но не мога да кажа същото и с тази на процесора!

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/FM2_APU_Review/

http://www.overclockers.ru/lab/49852/Testirovanie_processora_AMD_A10-5800K_Trinity.html

Редактирано от Daredevil_666 (преглед на промените)

И все пак цена/производителност бих казал, че са 1:1, ама премерено на око! А и ако сложил A10 до i3 и при тях разликата е 11,64 лв. ми е интересно дали няма да са наравно. А AMD-то все пак има възможност за клок (което не знаем колко ще е ефективно).

Така е, но ако ги сравняваме в конфигурации с външни видео карти, AMD-то губи.

Аз лично искам AMD да си подобрят процесорната мощ, тъй като така ще има по-добра конкуренция с Intel, което ще доведе до по-добри цени за потребителите, но като гледам новите FM2 процесори, това няма да се случи, тъй като те са само с оптимизирано вграденото видео - AMD явно са си харесали нишата на бюджетните машини и гледат само в нея.

• Автор

И все пак не е толкова далеч от i3. А за прилична външна видеокарта при Intel трябва да се падне на Пентиуми от ранга на G530 (знаеш коя тема визирам) и реално производителността ще е по-ниска., защото Пентиумите не виждам как ще се опрат на тези AMD-та. Все пак те нямат HT...

AMD A8-5600K - 3.6GHz - 4MB L2 vs Intel Pentium G850 - 2.9GHz

При:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Разликата от 105,70 лв не е достатъчна за видеокарта, която да е конкуренция на вградената в AMD 7560D

Да не забравим, че за момента в ценовата листа има само "К" процесори, а трябва да се появят със същите карти, но по-евтини без буква "К".

Нямам много време за четене на ревюта, но от няколкото прочетени си правя личен извод, че 5800К има по-добра производителност от G серията на пентиум, а е и с много по-добра вградена видеокарта, която е на нивото на видеокарта за около 150лв.Интересни ще бъдат тестовете в сравнение с новите пентиуми Айви G2120.Производителността му при тестове е по-слаба от и3 3220, но отново вградената му видеокарта е по-добра от тази на интела.Тоест ако трябва да избирам между примерно G850+6570 и 5800К, бих избрал втория.Но ако говорим за по-сериозна геим конфигурация, която ще бъде с външна видеокарта от рода на 7850/660 не бих се поколебал за 3220 или 2120 и той да бъде моя процесор.Трябва да се нацели тази граница процесор/видеокарта и разбира се всичко зависи от целите, за която ще се ползва конфигурацията и бюджета!

Редактирано от Daredevil_666 (преглед на промените)

• Автор

Разбира се, говорим за евтини конфигурации в рамките на 500-600 лв. Не съм много сигурен за 700 лв бюджет обаче...

AMD A8-5600K - 3.6GHz - 4MB L2 vs Intel Core i3 3220 - 3.3GHz - 512KB L2 - 3MB L3

32:8 за i3-3220 и един равен резултат

AMD A8-5600K - 3.6GHz - 4MB L2 vs Intel Pentium G850 - 2.9GHz

34:7 за A8-5600K, но при игрите G850 бие А8-5600К (всички 4 теста)

Ето и цените:

G850 2.9GHZ/3MB/LGA1155/BOX - 118.68 лв.

AMD A8-5600K X4/3.6GHZ/FM2/BOX - 202.71 лв.

I3-3220 3.3GHZ/3MB/LGA1155/BOX - 226.95 лв.

Изводи:

- i3-3220 e по-добър избор от А8-5600К

- като производителност A8-5600K е по-добър избор от G850 с изключение при игрите, където G850 е по-добрият избор

- като цена-производителност G850 и A-5600K са равнопоставени

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Автор

С това съм напълно съгласен! Но при ограничен бюджет по-добре е AMD, защото за да се постигне същият резултат при игрите трябва да се вземе външно видео. При разлика от 100 лв няма как да се сложи равнопоставено видео на вграденото в AMD. Иначе ако имаме по-широк бюджет, 800-1000 лв то AMD няма шанс все още...

Абе като гледам производителността в игрите - http://www.overclockers.ru/lab/49852_4/Testirovanie_processora_AMD_A10-5800K_Trinity.html#29 въпреки, че вграденото видео е много, много по-бързо от HD2500, пак е недостатъчно за комфортна игра, освен на ниски настройки и ниска резолюция. Гледай минималните кадри(където ги има). Средни настройки, 1366х768 става. Обаче един кирлив Pentium G с HD7750 ще е горе-долу пак толкова пари, но ще може да се играе доста по-комфортно. АМД пак правят глупости в ниския клас със скъпи процесори с неадекватна производителност.

Понеже производителността на вграденото видео при новите AMD Trinity е пряко свързана с честотата на RAM-а, ето малко актуални цени за размисъл: Сравнението е за 2х4 GB, тъй като от 1866MHz нагоре не се продава по 4 GB. 1600MHz ~70 лева 1866МHz ~90 лева 2133MHz ~100 лева 2400MHz ~145 лева Така че нека да не гледаме цената на процесора сама по себе си. ;)

Колега, за какво спорим? За клок на вграденото видео или за кок на процесорната част, за да се ползва съвместно с дискретна видеокарта? Затова и си има "четни" процесори Trinity с отключен множител, където може независимо да се регулират честотите на процесор и видеокарта. Вярно, че A10 5800К се клоква малко, защото е изстискан почти до края, но пък по-евтините варианти нямат тоя проблем, стига разбира се да достигнат същите честоти след клок. Това го казвам, за да обезсмисля спора за скъпата РАМ. Такава не ни е необходима, ако ползваме външна видеокарта. Разбира се, без Hibrid CF. А и човека доколкото разбрах от зададения въпрос, иска да кара на първо време с вграденото видео. Там 1866 MHz са напълно достатъчни. При 2133 MHz вече имаме само 1-2 кадъра отгоре за тоя процесор. ПП: А за това как се спори, от месеци се опитвам да го набия на някои хора в...главата, ама не вдяват. Ще дойдете вие на моя, ама де бакалъм... :P ПП2: Трай си Янко...

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Колега, за какво спорим? За клок на вграденото видео или за кок на процесорната част, за да се ползва съвместно с дискретна видеокарта? Затова и си има "четни" процесори Trinity с отключен множител, където може независимо да се регулират честотите на процесор и видеокарта. Вярно, че A10 се клоква малко, защото е изстискан почти до края, но пък по-евтините варианти нямат тоя проблем, стига разбира се да достигнат същите честоти след клок. Това го казвам, за да обезсмисля спора за скъпата РАМ. Такава не ни е необходима, ако ползваме външна видеокарта. Разбира се, без Hibrid CF. А и човека доколкото разбрах от зададения въпрос, иска да кара на първо време с вграденото видео. Там 1866 MHz са напълно достатъчни. При 2133 MHz вече имаме само 1-2 кадъра отгоре за тоя процесор.

Единственото предимство, което Trinity имат, е по-доброто вградено видео - като процесорна мощ те са по-слаби от Intel. Това е причината да се набляга предимно на тестове, в които вграденото видео се представя по-добре. А вграденото видео е зависимо от честотата на RAM-a, която пък от своя страна излиза по-скъпо - но дори и на 2400 MHz DDR3 паметта на вграденото видео е 2 пъти по-бавна от паметта на която и да е външна видео карта с DDR5. Новите AMD-та са подходящи единствено за бюджетни конфигурации, които няма да използват външна видео карта.

PS: С това приключвам дискусията с теб в тази тема. :P

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Единственото предимство, което Trinity имат, е по-доброто вградено видео - като процесорна мощ те са по-слаби от Intel. Това е причината да се набляга предимно на тестове, в които вграденото видео се представя по-добре. А вграденото видео е зависимо от честотата на RAM-a, която пък от своя страна излиза по-скъпо - но дори и на 2400 MHz DDR3 паметта на вграденото видео е 2 пъти по-бавна от паметта на която и да е външна видео карта с DDR5. Новите AMD-та са подходящи единствено за бюджетни конфигурации, които няма да използват външна видео карта.

PS: С това приключвам дискусията с теб в тази тема. :P

Добре. Обаче не ме убеди, че трябва да избера I3 3220. Никой не е казал, че трябва да се избира A10 за конфигурация с мощна външна видеокарта. За средния клас видеокарти обаче това е без значение. Гледате тестове, правени с GTX 680 и нагоре, а после правите заключения за производителността на два мижави процесора за по 200 лева. Недей така. Първо седни, потествай малко с различни процесори и видеокарти, виж кое как върви при десетина игри и тогава се изказвай какво да избирам.

Кока, не спорим за едно и също. Просто на 2 10 2012 година се появи ново предложение за APU на AMD. Заслужава си поне малко дискусията, не мислиш ли?

Добре. Обаче не ме убеди, че трябва да избера I3 3220. Никой не е казал, че трябва да се избира A10 за конфигурация с мощна външна видеокарта. За средния клас видеокарти обаче това е без значение. Гледате тестове, правени с GTX 680 и нагоре, а после правите заключения за производителността на два мижави процесора за по 200 лева. Недей така. Първо седни, потествай малко с различни процесори и видеокарти, виж кое как върви при десетина игри и тогава се изказвай какво да избирам.

Кока, не спорим за едно и също. Просто на 2 10 2012 година се появи ново предложение за APU на AMD. Заслужава си поне малко дискусията, не мислиш ли?

Да знам, че са излязли новите APU-та на AMD, но не е нужно да спорите в сяка една тема трябваше някой да направи тема специално за новите APU-та на AMD за сравнение с другите процесори на Intel и т.н :D

Да знам, че са излязли новите APU-та на AMD, но не е нужно да спорите в сяка една тема трябваше някой да направи тема специално за новите APU-та на AMD за сравнение с другите процесори на Intel и т.н :D

Така е. Когато обаче човек избира нещо за себе си, едва ли му е до това да чете спорове в други теми. Всичко иска да е в една тема - неговата. И понеже всичко е още прясно и много хора не са се пренастроили, налагат се и някои пояснения.

Ако за вас няколко % по голяма производителност е без конкуренция :giggle1:

Май вие се отдавате на излишна фенщина ! Били без конкуренция - я хубаво си разгледайте сайта който сте дали и после говорете кое е без конкуренция !

Я пак обърни внимание, как се представят новите Trinity процесори спрямо i3. Абсурд е да твърдиш, че i3 е по-добър избор. Имай и едно на ум, че I3 не може да се клоква за разлика от някои AMD процесори. A тук даже имаше "твърди" фенове, дето искат да боднат G620 за игри. Смешна работа.

Фенщина, не фенщина факта си е факт, пак да кажа интел предлага ъпгрейд към по-добри процесори, а амд какво предлага..... ъпгрейд към процесор със сходна производителност. :lol6:

Фенщина, не фенщина факта си е факт, пак да кажа интел предлага ъпгрейд към по-добри процесори, а амд какво предлага..... ъпгрейд към процесор със сходна производителност. :lol6:

Цитат от ревюто на новото поколение APU-та на AMD от PCWorld България '' и в случая добрата новина е, че и следващото поколение APU ще използва цокъл FM2'' Какво искаш да кажеш, че след време ще сложи I7 тези процесори и след години ще си държът цените :D

Редактирано от VipKokata (преглед на промените)

Бихте ли престанали с безсъдържателните коментари!

Не, понеже ме дразнят глупавите мнения и заяждания на някои хора тук. Тролство ли, как му викаха, все тая. Крадецът естествено вика " дръжте крадеца". Плитко. Една игра не е изиграл, но иначе знае кое става за игри и кое не.

Какъв ъпгрейд предлага Интел? Четириядрен процесор за 300 лева след 3 години? И ако скачаш от i3 какво печелиш? Никакъв ъпгрейд не е това или по-скоро не е препоръчителен ъпгрейд. Все едно аз сега да мина на Q8300 от сегашния ми E6750. Миналата година бе 280 лева, а печалбата толкова малка, че една проста платформа AM3 бе по-добро решение за същите пари.

Цитат от ревюто на новото поколение APU-та на AMD от PCWorld България '' и в случая добрата новина е, че и следващото поколение APU ще използва цокъл FM2'' Какво искаш да кажеш, че след време ще сложи I7 тези процесори и след години ще си държът цените :D

Не ти разбрах изобщо поста.

Какъв ъпгрейд предлага Интел? Четириядрен процесор за 300 лева след 3 години? И ако скачаш от i3 какво печелиш? Никакъв ъпгрейд не е това или по-скоро не е препоръчителен ъпгрейд. Все едно аз сега да мина на Q8300 от сегашния ми E6750. Миналата година бе 280 лева, а печалбата толкова малка, че една проста платформа AM3 бе по-добро решение за същите пари.

Е те това вече се нарича сляпа фенщина. :D

Какво печелиш ли, ми печелиш кило чушки и домати. ;)

Какво не си разбрал http://pcworld.bg/20...estovete&page=5 прочето отдоло '' Все пак AMD (за разлика от Intel) има доста по-либерална политика относно цоклите и ги сменя много по-рядко и в случая добрата новина е, че и следващото поколение APU ще използва цокъл FM2.'' Ако си прочел поне малко от темата щеше да разбереш нещо ;)

Редактирано от VipKokata (преглед на промените)

Ами дай ги тия чушки и домати, че хич не са евтини на пазара. Аз ще ти препоръчам нещо. Прегледай темите във форума за ъпгрейд на стари конфигурации и ми кажи колко препоръки са дадени за нови и колко за покупка на някаква част. Ще се изненадаш вероятно, как още в първият или вторият пост се препоръчва смяна на платформа. Ти ми говориш за ъпгрейд на i3 с печалба на чушки и домати. Май си прав, точно това се печели с подобен скъп ъпгрейд :) Друг е въпроса да ъпгрейднеш стария си Пентиум, само дето тоя с Пентиум-а обикновено си е купил и подобаващо дъно. Да не говорим за захранването, щото както са тръгнали темите, се препоръчва от всичко по малко и накрая нищо.

Как не се намери един да каже - Абе аланкоолу, след като нямаш пари, вземи си най-напред добро захранване, подобаваща кутия. След това си смени платформата - хубаво дъно, достатъчно добър процесор и смислено количество и качество РАМ. Най-накрая мисли за видеокарта като събереш пари. Вече всички процесори се предлагат с вградени видеокарти и не се налага да правим компромиси, след като ни липсват на тоя етап пари. Вместо това се осмива, оплюва, смазва всяко подобно мнение и се шитва един скапан пентиум с още по-скапана видеокарта, кутия със захранване, микро дъно, най-евтината RAM и проблема е решен.

Какво му е на микро дъното или на най-евтината RAM ?При по-нисък бюджет и при положение,че няма се клоква е най-удачният вариант.Пък и всеки говори за тея АМД-а как като се клокнат щели да са по-добри в дадения случай от i3,ама нали се сещате,че не всеки може да клоква и да си нагласи системата 24/7,отделен въпроса както са казали по-горе,че трябва по-скъпи части,което в крайна сметка излиза по-скъпо.....

Ами това, че тук се говори за бъдещ ъпгрейд на i3. С какво? И върху какво? Върху дъно за 80 лева? Захранване за 30-40 лева? Рам за 30 лева? И защо аджаба ще е тоя ъпгрейд с мощен процесор? Може би заради някоя мощна видеокарта? И как това ще се съчетае със скапаното дъно, вероятно притежаващо само един или два PCI-E x1 слота? А ако кутията е мини и видеокартата не се побира? Ще махнеш касетката за хард дискове? И да те попитам, как с микро дъното ще поставиш видеокарта над 28 сантиметра в кутия CM311? Ще ти кажа. С микро дъно няма как да стане. Да не говорим, че вероятно няма да се разполага с нито един разширителен слот или в най-добрия случай само с един. Вече за възможни клокърски опции на дъното не говоря. По подразбиране, там нещата са сложни. И тогава те питам пак. -за какъв чеп ще ъпгрейдваш процесора? Няма как да стане дори и при добро желание.

ПП: И още нещо за клока. Колкото и да е странно, когато за сефте вземах първата си конфигурация, ми предложиха и клок на процесора :) След това при покупка на една от следващите платформи, майстора по свое желание клокна процесора на 3.2 GHz, макар аз след това да го направих на 3.6 GHz. Мецду другото и аз правя така по някога за клиенти с нови конфигурации. Безплатен клок, отключване на ядра и така нататък. Това е положението. Който иска да клоква, има глава на раменете си, има вече и интернет, има вероятно и познати, които биха му помогнали. В крайна сметка никой не се е родил научен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.