Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на компютър до 550лв.

Featured Replies

Сега разгледах из нета и излиза, че си прав. Какви са алтернативите сега?

Ако държиш да е същото видео:

PSU CM GX 550W APFC - 115.34 лв.

SAPPHIRE HD7950 3G GD5 OC FULL - 581.07 лв.

Обща стойност - 696.41 лв. с ДДС

• Автор

А ако пробвам първо със старото захранване имали риск да загубя някой компонент?

Ако КПД-то наистина му е 75%, не е най-удачният вариант.

Плюс това:

Phenom 955 - 125W

HD7950 - 200W (ако е оувърклокнатата версия, която сте си избрали, ще е повече)

Та тази конфигурация при по-сериозно натоварване съвсем спокойно ще минава 300W разход, което за това захранване ще е сериозно изпитание.

Но пък след като Вие смятате, че няма да има проблеми, не виждам причина да не си сложите HD7950 OC.

Може би на теория е така, но аз от 2007 година съм с GPS 450. Много пъти преди съм давал пример как товаря компонентите и как захранването все още не ме е предало. Та да повторея пак. 4 часа Метро 2033 нон стоп с GTX460 с клок на 900/4000 MHz и повишено напрежение на ядрото с 0.15 волта. Процесор на 3.5 GHz ( Е6750) и както се досещаш, тая честота се постига с боксовото охлаждане и доста по-високо напрежение от нормалното. Една бодната видеокарта 8800GT за физика, която също е клокната и с волт мод( + 0.1 V), макар тя да не се товари на повече от 20 % според MSI Afterburner. Два харда, работещи в RAID 0 и два отделно. 3 вентилатора на кутията, мрежова карта, записвачка. Нали разбираш, че каквото може съм клокнал . И аз се изненадах, как 450 ватовия Chieftec ме издържа 4 часа на Метро 2033, която си е игра, товареща и процесор и видеокарта почти на макс. Между другото, аз излязох от играта, щото ми писна да играя толкова време нон стоп. Така си търкалях конфигурацията близо месец, преди да се разделя с 8800GT. И след това продължавам да я търкалям с клок на процесор и видеокарта. Вече станаха точно 5 години, откак купих тоя Chieftec. Единствената ми забележка е, че след 5 години вентилаторът му вече се разби и е шумен дори при idle без натоварване, ако все още компютъра е студен. Загрее ли, шумовете намаляват :) та това мога да кажа за тия американски Chieftec-и, както бих казал и за американската ми памет SuperT. Иначе недолюбвам американците. НО...си прав, че е хубаво да имаме още по-добро захранване. За това не споря. Само казвам, че няма да има проблеми с тая карта HD7950 ( нали за нея ставаше дума).

Тук попаднах на едно тестче с Crysis 2, която е също игра, товареща доволно и процесор и видеокарта. Разликата с моята карта е +24 вата за HD7950. но и говорим не за Chieftec GPS-450A, а за Chieftec GPS-500A.:

http://www.computerb...0-crossfire/10/

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Може би на теория е така, но аз от 2007 година съм с GPS 450. Много пъти преди съм давал пример как товаря компонентите и как захранването все още не ме е предало. Та да повторея пак. 4 часа Метро 2033 нон стоп с GTX460 с клок на 900/4000 MHz и повишено напрежение на ядрото с 0.15 волта. Процесор на 3.5 GHz ( Е6750) и както се досещаш, тая честота се постига с боксовото охлаждане и доста по-високо напрежение от нормалното.

Твоят процесор и видео карта харчат по-малко:

E6750 - 65W

GTX460 - 160W

от което следва, че и захранването ще се товари по-малко, като при тебе линията +12V e 330W [450W - 120(+3,3V&+5V)]

така че при теб:

Е6750 + GTX460 = 65 + 160 = 225W при 330W на +12V => 68% товар

докато в случая, който обсъждаме, имаме:

Phenom 955 + HD7950 = 125 + 200 = 325W при 370W на +12V => 88% товар

Така че нещата са съвсем различни и при теб има запас дори и за оувърклок. ;)

Публикувано изображение

така че при теб:

Е6750 + GTX460 = 65 + 160 = 225W при 330W на +12V => 68% товар

докато в случая, който обсъждаме, имаме:

Phenom 955 + HD7950 = 125 + 200 = 325W при 370W на +12V => 88% товар

Така че нещата са съвсем различни и при теб има запас дори и за оувърклок. ;)

Готин, нали знаеш, че посочените стойности на консумация важат при пълно натоварване(100%...съответно на всичките ядра на процесора) на тези компоненти(без да са овъклокнати).

Готин, нали знаеш, че посочените стойности на консумация важат при пълно натоварване(100%...съответно на всичките ядра на процесора) на тези компоненти(без да са овъклокнати).

Ето тук съм обяснил как стоят нещата.

Повече не смятам да коментирам темата.

Ето тук съм обяснил как стоят нещата.

Повече не смятам да коментирам темата.

Не се сърди, не искам да засягам никого. Просто коментирах. A Phenom II X4 970 наистина харчи повечko според тия таблици, покзаващи консумираната мощност при различни процесори:

http://www.computerbase.de/artikel/prozessoren/2011/test-intel-sandy-bridge/48/

Там много добре се вижда, че I7 на 3.4 GHz харчи 168 вата при теста, докато Phenom II X4 970 на 3.5 GHz - 187 W при пълно натоварване. Вярно, че при игри нещата са в полза на 2600К, понеже се товари много по-малко заради по-добрата си архитектура и невъзможността да ползва всички ядра. Обаче при горния тест, който ти дадох, 2600 К от тестовата конфигурация е клокнат на 4.5 GHz, което предполага и малко по-висока консумация на енергия. Най-малкото заради повишеното напрежение ако приемем, че натоварването при игра намалява пропорционално на повишената честота ( ОК, нека не е точно пропорционално). Въпреки всичко, консумацията е около 280 вата с HD7950. Не знам колко би харчила системата при ползване на Phenom II и вероятно ще бъдеш много прав при някои процесорно зависими игри, но ако вземем максимума от 187 вата за цялата система и прибавим консумацията на видеокартата при тежки игри, се получава нещо интересно, което се опитах преди месец-два да обясня, правейки собствени тестове с игри. Тогава нещо се разсърдихте и ме нарекохте...как беше думата, че забравих...а, тролство. Не е така. Искам просто да покажа, какво съм получил при тестове и да го свържа с цялата ситуация при игрите. Та там получих нещо интересно при тестовете ми с два процесора и GTX460. Когато ползвам E6750 при някои игри, той се товари максимално. Приемам, че достига 65 вата консумация, което не е точно толкова, защото все пак има и малка почивка при работата си. Видеокартата не може да покаже потенциала си с тоя процесор и съотвеетно примерно се товари на 60 % ядрото. Когато се вдигне честотата на процесора, ядрото на видеокартата започва да се товари пропорционално. Там възникна и спор между нас, където ти твърдеше, че не е пропорционално, а аз, че е долу горе пропорционално. Тестовете просто го доказват. Когато обаче поставя I5 3570, то тоя процесор се товари да кажем на 50 % ( без да претендирам за голяма точност). Видеото, понеже вече не е спъвано от процесора, почва да се товари почти максимално. Разбира се, там имам и ограничение на паметта и 192 битовата шина, но това не е толкова важно в случая, защото ако вземем HD7950, там тия проблеми липсват. И като претеглим нещата се получава, че имам около два пъти повече кадри с тая комбинация. Това обаче трябва да се отрази и на консумираната мощност, защото ако с E6750 видеото се е товарило наполовина, то с I5 3570 вече натоварването клони към максимума. И напълно логично, ако картата харчи максимум 300 вата, 50 % от тая мощеност е 150 вата + 65 вата за процесора, ето ти 215. + другите нещица, всеки може да си го сметне. Ако обаче картата е на макс с почти ненатоварен I5, тогава консумацията е по-голяма и да кажем, вече имаме тия 300 вата + някаква малка консумация от i5. Да, но вече имаме два пъти повече кадри. Логично е да имаме и приблизително 2 пъти по-голяма консумация на енергия в конкретния случай. Сега да прехвърлим нещата към Phenom, i7 2600K от примера и процесорнозависимите игри. Положението е сходно и нека приемем, че процесорът се товари максимално 125 вата. За да стане това, видеокартата трябва да е достатъчно мощна. HD7950 е такава и би трябвало да не се товари максимално. Тоест, процесорът консумира голяма енергия, но пък видеокартата от своя страна стои разтоварена. С i7 2600 К нещата са обратно. Малко натоварване на процесора, а от там и малка консумация на енергия. За сметка на това, видеокартата се товари максимално. Коя консумация е по-голяма? Логично е, ако погледна моите тестове да предположа, че точно конфигурацията с I7 ще е с по-голяма консумация при тежка игра на FullHD. А конфигурацията с Phenom ще консумира по-малко мощност, колкото повече процесорът спъва видеокартата. Незнам дали ме разбра, но да обобщя. При процесорнозависими игри важна роля играе процесора, но над определен модел ( да кажем i3 за HD 7850 ) , колкото и мощен процесор да поставяме, то той няма да промени нищо в игрово отношение. Phenom е по-слабият процесор и е вероятно при доста игри да спъва видеокартата. А спъването на видеокартата се изразява в това, че тя изчаква натоварения процесор да си свърши работата, като от своя страна видеото не може да се натовари над определена стойност, дори и да бъде клокнато зверски. Стига разбира се да не вдигаме и напреженията, че тогава консумацията се увеличава и без клок. В идеалния случай и видеокарта и процесор се товарят максимално. Тогава и консумацията е най-голяма, но лично аз съм забелязвал това само при една игра - Battlefield 3. Говоря разбира се за моята комбинация процесор - видеокарта. Та според мен, тоя Phenom ще спъва в една или друга степен тая видеокарта, а тя от своя страна няма да се товари максимално при някои процесорнозависими игри. Всичко разбира се зависи от това, доколко подходяща е тая комбинация процесор - видеокарта. Тогава тия гранични стойности от 125 и 300 вата да кажем, ще бъдат постигани само при пускане на два отделни теста - примерно Prime95 и FurMark за видеото.

• Автор

Добре, щом се налага да се взима ново захранване, тогава нека новото да е достатъчно за бъдещи ъпгрейди. Ако речем си взема сега картата и захранването, а по-късно нов процесор и овърклокна и 2те + още 2 плочки рам, вентилатори, хардове и т.н, колко вата ще е необходимо. Най-добре препоръчайте вие някое захранване :) . Също така сегашното захранване бих могъл да го продам и то като гледам това излиза към 80 кинта.

Редактирано от horche (преглед на промените)

Ако е AB-A, a не A, ще издържи без проблем 7950 и ефективността му е над 80% но 80лв. хмм, цената е доста надута.

Честно казано, Seasonic SSR-650RM 650W 80 PLUS Gold за мен лично е най-доброто в този клас (от това, което се предлага в България) и ако искаш да си напълно застрахован и спокоен за в бъдеще, няма какво да се оглеждаш и да търсиш друго захранване. Това е без компромиси. Другото много хубаво в класа е COOLERMASTER Silent Pro M600 - най-добрата и за мен единствената серия захранвания на СМ, която си заслужава да купиш. И то, като Seasonic-a, е модулно, тихо и високоефективно. Това в случай, че се въртим около такъв бюджет за захранване и искаш нещо наистина добро.

Компромисен, малко по-бюджетен, но в никакъв случай лош, вариант са SEASONIC SS-620GB/620W/APF (S12II-620Bronze) и COOLERMASTER GX-550W.

Но, както каза Людмил, провери какво точно ти е захранването и дали наистина се налага неговата смяна.

• Автор

Оказа се, че е А, а не АВ-А. Сега разгледах из нета форуми и ревюта и силно се засмилям да взема Seasonic SSR-650RM GOLD. Някои казват че това захранване може да издържи не само 7950, но даже и Crossfire. Другия бранд хвалени захранвания из нета са XFX, но пък тях не ги предлагат на българския пазар (или поне аз не можах да намеря). Щом ще се взима захранване, поне да е хубаво и стабилно, защото последния път спестих от такова и сега трябва да взимам ново. Това старото ще го продам и ще добавя към бюджета, но не знам какви пари да му искам. ПП. Какво ще кажете за това: http://nikem-bg.net/computer-components/PSU-FORTRON-RIDER-750-BRONZE

Редактирано от horche (преглед на промените)

Оказа се, че е А, а не АВ-А. Сега разгледах из нета форуми и ревюта и силно се засмилям да взема Seasonic SSR-650RM GOLD. Някои казват че това захранване може да издържи не само 7950, но даже и Crossfire. Другия бранд хвалени захранвания из нета са XFX, но пък тях не ги предлагат на българския пазар (или поне аз не можах да намеря). Щом ще се взима захранване, поне да е хубаво и стабилно, защото последния път спестих от такова и сега трябва да взимам ново. Това старото ще го продам и ще добавя към бюджета, но не знам какви пари да му искам.

ПП. Какво ще кажете за това: http://nikem-bg.net/...IDER-750-BRONZE

Fortron - НЕ ! не гледай ватовете ! аз се набутах с фортрон и сега се чудя какво да го правя , шуми , дефектна бройка ми се падна и сърка и е некачествено ! с трудно угаваеми кабели

• Автор

Значи като цяло реших на първо време да взема една 7950 ОС и захранването. Като захранването ще е сеасоник 650 вата, но не знам дали ще мога да попитам в никем за това от Х серията. По-нататък ще взема дъното и процесора, който ще са и5 2500к и може би дъното на асрок екстриим 4, което поддържа кроссфайър за в бъдеще или Про3 (ако захранването не е достатъчно за 2 карти).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.