Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Форматиране на хард

Featured Replies

Искам да си форматирам харда 80GB и да го разделя на 2 части - едната да е около 5 - 6 GB за уина и останалото за другите глупости, щото сега е цепнат на 3 части 10, 33, 34GB и е много неудобно. Как става тая работа с партишън меджик или с някой друг софт. А също мога ли да обединя C и D без да форматирам и без загуба на данни по дисковете?Достатъчни ли са тези 5 - 6 GB за уина?

Искам да си форматирам харда 80GB и да го разделя на 2 части - едната да е около 5 - 6 GB за уина и останалото за другите глупости, щото сега е цепнат на 3 части 10, 33, 34GB и е много неудобно. Как става тая работа с партишън меджик или с някой друг софт. А също мога ли да обединя C и D без да форматирам и без загуба на данни по дисковете?Достатъчни ли са тези 5 - 6 GB за уина?

<{POST_SNAPBACK}>

Става с Partition Magic, става и с друг софтуер. Аз си ползвам именно първия, защото съм му свикнал. Да обединиш C: и D:? Съдейки по това какво искаш, няма ли да е по-удачно да обединиш D: и Е:?

Иначе, да, можеш да обединиш дялове без да губиш информацията..

Като си пуснеш прогамата (говоря конкретно за Partition Magic 8), кликаш с десния бутон върху единия дял, който искаш да слееш и избираш Merge. Ще ти даде да си избереш кой дял да стане папка от другия. Например: ако избереш Merge на D: ще имаш оциите:

Е: ... becomes a folder of D: ... (Е: става папка в D:)

D: ... becomes a folder of C: ... (D: става папка в C:)

D: ... becomes a folder of E: ... (D: става папка в Е:)

Избираш желанат опция и в полето под тези опции пишеш как искаш да се казва тази папка.

После, ако ти разрешава, си избираш на каква файлова система да ги обърне: FAT, FAT32 или NTFS (препоръчително последната ако вече не са обърнати).

Потвърждаваш с ОК.

После, натиснеш бутона Apply долу вляво и чакаш. Докато не го натиснеш, няма да се извършат никакви промени по харда.

Дали 5-6GB стигат за Windows? За Уина си стигат отвсякъде. Въпроса е колко други програми мислиш да качваш. По-малко от 5 недей. Лично според мен, 5-6GB e нормално за средностатистическия потребител. И все пак зависи от това какво още мислиш да инсталираш на C:.

EDIT: пропуснах да добавя, че като приключи сливането, можеш да си разпределиш съдържанието на папката, която ти бившия дял, където искаш. Трябва да е ясно, де, ама аз да си кажа. Да ми чеиста съвестта. :huh:

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Определено зависи какво смята да инсталира на С-то! Щото ако там е само Win, а всичкия друг софт е на D-то, тогава са достатъчни!

А иначе 5 - 6 GB за Win и друг софт са доста малко! Като сложи SP2, Office пакета на MS или някакъв друг (ако му трябва), Java, и там разни други програми, С-то доста ще му поотеснее!!!

Моят съвет е поне 10 GB за С и каквото остане за D!

Определено зависи какво смята да инсталира на С-то! Щото ако там е само Win, а всичкия друг софт е на D-то, тогава са достатъчни!

А иначе 5 - 6 GB за Win и друг софт са доста малко! Като сложи SP2, Office пакета на MS или някакъв друг (ако му трябва), Java, и там разни други програми, С-то доста ще му поотеснее!!!

Моят съвет е поне 10 GB за С и каквото остане за D!

<{POST_SNAPBACK}>

Напълно се съгласявам със теб... Макар че MS,SP2,Office не му са нужни ако не се занимава със тях.И аз така мисля 10 ГБ

Ами не знам, моят C: е 5GB (реални 4.88). Всичките ми програми без StronDC++ се намират на C:. Не съм се лишавал особено, ама хич. Не ми е проблем да изредя какво съм инсталирал, но надали ще ви е интересно. Там ми се намира и Pagefile-a и имам още 650MB свободни. При правилна поддръжка и оптимизация 5GB са достатъчни да приютят Windows, Офис пакет и ВСИЧКО необходимо за нормалната работа на операционната система. Вярно е, че е по-добре повече. Винаги е по-добре. Но на мен в никакъв случай не ми е тесен C:. :) По-скоро са ми тесни другите. laugh.gif

• Автор

Благодара на всички!

Объркал съм буквите става на въпрос за D и E.

При Merge пречи ли ако единя е FAT32 a другия NTFS,

В C смятам да сложа само уина, офиса, SP и да му направя един имидж, че след преинсталация три дена инсталирам програми.

А как става формата на целия диск? Аз мисля че ще се оправя ама да питам все пак.

Благодара на всички!

Объркал съм буквите става на въпрос за D и E.

<{POST_SNAPBACK}>

Предположих. :ill:

При Merge пречи ли ако единя е FAT32 a другия NTFS,

<{POST_SNAPBACK}>

Ами не мога да ти кажа със сигурност, защото не съм правил такива процедури, но можеш да си обърнеш FAT32 дяла в NTFS и тогава да ги сливаш. Става от Convert. Информация няма да си замине. Вече друг е въпроса, че един дял форматиран с NTFS е по-добре отколкото да конвертираш дял със файлове от FAT32 в NTFS.

А как става формата на целия диск? Аз мисля че ще се оправя ама да питам все пак.

<{POST_SNAPBACK}>

Това можеш да го направиш по два начина:

1) Набарваш си 2 дискетки и си ги правиш стартови за Partition Magic. С тях винаги можеш да си правиш всичко под DOS (прехвърля целия Partition Magic на DOS вариант. Така можеш да си форматираш ЦЕЛИЯ хард и да си го разцепиш още пред да инсталираш каквото и да било, а после да ръгнеш диска с Джамеците и да си ги инсталираш;

2) Да извършиш разцепването и форматирането по време на инсталацията на Windows (когато те пита на кой дял да го сложи). Мисля, че с D се триеше дял, то си пише, де. Триеш всичките и си ги правиш наново. Само че Windows-a ще форматира в NTFS само този дял, на който ще се инсталира. Останлия(те) ще трябва да си ги форматираш после ръчно под Windows след инсталацията с Partition Magic или с десен бутон върху устройствата и Format.

А може ли с Hiren's boot cd?

<{POST_SNAPBACK}>

За това не знам. Не съм го пробвал никога.

• 4 месеца по-късно...
За това не знам. Не съм го пробвал никога.

Пичове прочетох ви коментарите и аз имам проблем с формата.Купих нов хард 160 GB форматирах го с Windows и разпозна само 132GB ,но после го смених с 200GB пак си го форматирах с Windows-a и пак разпозна само 132GB ,а същия Windows съм го инсталирал и на друг комп с 160GB и там разпозна пак 132GB ,казаха ми,че трябва първо да форматирам диска с някаква дискета и тогава да инсталирам Windows-а кажете как става ако знаете,мерси предварително! :yanim:

Ако компютрите,на които монтираш хардовете, са стари - напълно нормално е Уина да не разпознае повече от 130 ГБ. Това можеш да го провериш като след монтирането на харда на съответния комп,влезеш в Биос и провериш като какъв обем е разпознат харда.Сигурен съм,че и в Биос-а ще видиш същата големина 130 ГБ.Това можеш да го оправиш или като флашнеш Биос-а на дъното с най-новия от сайта на производителя , или като си качиш програмата TuneUpUtilities ( в нея има една опция,която разрешава разпознаването на дискове по-големи от 130ГБ )- но не е сигурно в крайна сметка дали ще стане.

Флашвай биоса и форматираният хард ще си дойде на място !

Или инсталираш TuneUp 2006 и на TuneUp Sistem Control

Слагаш тази отметка

dibujogc6.gif

kokomil пак е дал правилният съвет за проблема.

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Той и моя е разделен на три части и C: ми е 20 GB. А аз моя го форматирам най сигурно със системна дискета после трудно може да се възстанови нещо и си прейнсталирам Windows-а. :)

Той и моя е разделен на три части и C: ми е 20 GB. А аз моя го форматирам най сигурно със системна дискета после трудно може да се възстанови нещо и си прейнсталирам Windows-а. :)

Ама защо със системна дискета? Даваш му куик формат от инсталацията на XP и това е! Това е често срещана грешка, която ви скъсява живота на харда, не че прави нещо друго... Не оставяйте по-малко от 20% свободни на дял, това е другото. Скоро попаднах на един форум, разискваше се въпроса, как най-бързо да се умори хард, и да се вземе гаранцията... Много полезно, от гледна точка на това, което не трябва да се прави... Линк към темата няма да дам, но един от начините е да се прави често дефрагментация ;):):)

Мерси за отговорите.BIOS-a и AIDA-та разпознават харда като 200GB само Windows-а го разпознава като 132GB ,a съм го монтирал на нов комп дъно ASUS. Може ли проблема да е от версията на самия Windows.Може би ще прозвучи тъпо ,но обяснете по-подробно как се форматира при този проблем PLS. :)

Проблемът е от уин-а. Имаше един пач,който оправяше този проблем с 48-битова адресация или както там се наричаше, изчакай малко и ще ти дам малко повече информация и решение за проблема.

П.П. Направи си някъде нов текстов файл. Отвори го. Сложи му следното съдържяние:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters]

"EnableBigLba"=dword:00000001

След това го преименувай на 48bit.reg, например. Важното е да има разширение *.РЕГ. После съхраняваш и затваряш. Клик-ваш два пъти на файла, уин-ът те питам, дали искаш да добавиш този ключ към регистъра, което ти потвърждаш с едно хубаво "йес". След рестарт, за по-сигурно, всичко би трябвало да е наред.

Редактирано от waterjess (преглед на промените)

Проблемът е от уин-а. Имаше един пач,който оправяше този проблем с 48-битова адресация или както там се наричаше, изчакай малко и ще ти дам малко повече информация и решение за проблема.

П.П. Направи си някъде нов текстов файл. Отвори го. Сложи му следното съдържяние:

След това го преименувай на 48bit.reg, например. Важното е да има разширение *.РЕГ. После съхраняваш и затваряш. Клик-ваш два пъти на файла, уин-ът те питам, дали искаш да добавиш този ключ към регистъра, което ти потвърждаш с едно хубаво "йес". След рестарт, за по-сигурно, всичко би трябвало да е наред.

Отворих си Word-а копирах:

преиненувах го и го записах,но като го кликна 2 пъти само ми отваря Word документа к'ъв е проблема? :rolleyes:

Не го разпознава въпросният документ каро REG това е проблема

сигурен ли си ,че имаш разширение REG накрая ?

можеш да направиш тов във регистера направо

напиши във RUN .... REGEDTI

И добави въпросният ключ

Забрави за Word a с Notepad го направи и при сайфирането дай safe as type all files и тогава няма да имаш проблем ако не можеш да се оправиш кажи да го качим в нета (готовия файл)

Качих ти го в нета десен цък

Редактирано от yuks (преглед на промените)

Много мерси за съдействието :rolleyes: направих всичко и се га какво трябва да се промени?

Рестартирай компютъра и провери във биоса как се вижда харда

след това влез под Win и във менаджера и там провери

В BIOS-a го разпознава като 200 ,но му пуснах инстала на Windows-a и пак него разпознава,явно нещо него чаткам кажете к'во?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.