Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с куче на съседи

Featured Replies

Живеещите над мен си взеха куче. Не тези точно над мен, през един етаж. Малко, но много нервно и лае (по-точно квичи) много често. Аз обичам животните, съседката до мен също има куче, но то лае рядко и въобще не ме дразни. Това, обаче, не мога да го трая повече. Понеже не съм в особено добри отношения с това семейство, не вярвам да го махнат само защото ми пречи. Те са абсолютни дебили, явно го връзват и в къщи, при това към тръбите за парно - обикновено като лае, дрънчат тръбите и се чува стържещ звук от триене на верига по тях. Не желая да влизам във физическа разправа - да пречукам кучето, докато го разхождат или да пребия разхождащия го (впрочем, те го разхождат доволно рядко). Поне не и без да съм опитал нещо цивилизовано.

Може ли да ми подскажете законово как е регламентирана подобна ситуация (бях чувал, че е необходимо съгласието на съседи, за да имаш куче и др. подобни)? Към коя служба трябва да се обърна, ако не се разберем цивилизовано? Ако трябва да ги съдя, как да постъпя и какви са шансовете ми? Това куче лае денонощно и много ми пречи...Публикувано изображение

Предлагам първо да поговориш със собствениците на кучето и да им обясниш, че те дразни. Отиваш точно в момента когато вие.

Ако не се получи - говориш с другите съседи наоколо - една колективна жалба до общината с копие до ветеринарната служба в града.

Ако и това не помогне или отговора не те задоволява - жалба до прокуратурата, като прилагаш неудовлетворяващите те отговори. Изложенията в прав текст и ги завеждаш с входящ номер.

Ако и това не помогне - консултация с адвокат или другите варианти до които и ти си стигнал.

Най-първо можеш да отидеш и да говориш с тях - че ти пречи да спиш, например, и да ги помолиш да не го връзват за парното или каквото правят - това е "човешкият" начин. 

"Цивилизованият" - отиваш в близкото РПУ и подаваш жалба със същото оплакване - не можеш да спиш, пречи ти на отдиха, комфорта и спокойствието, и т.н. Ще му се обадят или ще му пратят бележка по пощата, предполагам до седмица, и като отиде в РПУ-то ще му кажат, че при повторно оплакване го очаква солидна глоба.

Горното са ни го правили на нас, така че го знам от личен опит, и знам, че е много глупаво и обидно да не отидеш първо директно и лично да говориш с хората, а да пренебрегнеш човешките отношения и да прескочиш направо към по-крайния вариант - институциите. Това с пречукването няма да го обсъждам.

Редактирано от Velinka (преглед на промените)

А тези хора дали имат всичките документи за да гледат куче в апартамента си ?! Прати им една проверка и смятам , че много бързо ще се разделят с кучето ;)

"...през един етаж..."

Само на теб ли ти пречи животното ? Или отношението ти към собствениците поражда мъст ?

"пречукам" и "пребия" са думи които ме навяват на мисълта,че не точно животното е проблем .

Прати им ДС агенти и жандармите, със сигнал че в онзи апартамент има терористи. Може песа да го отнесе при акцията. :D Аз по описанието на тия комшии, точно за терористи че са, ми беше първата мисъл, минала през тиквата.

Като собственик на куче, ще Ви кажа, че такива проверки каквито си мислите даже и на улицата ги правят 1 път в годината, камо ли някой да отиде на адрес :D. Направо сте ми забавни как вярвате в държавните органи особено в този. И пак като собственик каквото и да прави ако си обичат кучето няма да го махнат доброволно никога, а ако кучето лае/шуми в периода от 07:00 до 22:00 и след 22:00 вечерта не издава тези дразнещи те звуци, също нямаш шанс за успех :). Надявам се да се кротне животинката скоро, но е крайно странно това, което изписваш в коментарите си за саморазправата, да не стане накрая вместо да им пратиш проверка, адвокат, полиция да полежиш зад решетките и да ти дойде акъла?

<p>.....</p>

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Като собственик на куче, ще Ви кажа, че такива проверки каквито си мислите даже и на улицата ги правят 1 път в годината, камо ли някой да отиде на адрес :D. Направо сте ми забавни как вярвате в държавните органи особено в този. И пак като собственик каквото и да прави ако си обичат кучето няма да го махнат доброволно никога, а ако кучето лае/шуми в периода от 07:00 до 22:00 и след 22:00 вечерта не издава тези дразнещи те звуци, също нямаш шанс за успех :). Надявам се да се кротне животинката скоро, но е крайно странно това, което изписваш в коментарите си за саморазправата, да не стане накрая вместо да им пратиш проверка, адвокат, полиция да полежиш зад решетките и да ти дойде акъла?

Почвач да ставаш копие на Симтеч. Вечния праведник. Непушач, Кучелюбец и заплашваш колега от форума?!?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Почвач да ставаш копие на Симтеч. Вечния праведник. Непушач, Кучелюбец и заплашваш колега от форума?!?

Подчертай как заплашвам колега от форума? Ама намери даже една дума от всичките ми коментари, която дори наподобява заплаха... Защото просто казвам на човека, че ако реши да убие животинката или да набие собствениците, има вероятност те да подадат жалба за телесна повреда или недай си боже убийство на животно! Не защитавам аз животните "sliderum" има си закон за тази работа. А ти ако имаш нещо лично мен, по - добре на ЛС! И естествено начините са тези които е написал колегата :

Предлагам първо да поговориш със собствениците на кучето и да им обясниш, че те дразни. Отиваш точно в момента когато вие.

Ако не се получи - говориш с другите съседи наоколо - една колективна жалба до общината с копие до ветеринарната служба в града.

Ако и това не помогне или отговора не те задоволява - жалба до прокуратурата, като прилагаш неудовлетворяващите те отговори. Изложенията в прав текст и ги завеждаш с входящ номер.

Ако и това не помогне - консултация с адвокат или другите варианти до които и ти си стигнал.

Други законови начини няма, като съседите трябва да съберат подписка 90% от всички! Все някой ще се застъпи за хората, примерно тези на първият етаж няма да ги интересува какво става на 8ият и надали ще се скарат със съседите си, защото на накой му пречи. Просто изразявам мнение. П.С.: Simtech е моят зъл брат близнак ... хахаха, нямаме нищо общо и определено с колегата simtech, сме влизали много пъти в спорове дори не много приятни по една или друга тема. Просто за цигарите сме на 1 мнение, а за кучета ти гарантирам, че точно simtech е ЗА САМОРАЗПРАВАТА! И с него сме спорили и по тази тема. Моля те преди да се изказкаваш прекалено неподготвен си научи поне заглавието на домашното, защото да искам от теб цялото е прекалено много :(

То и аз не виждам да е тръгнал да убива или бие някой. В мислите и думите си, много хора изтърват такива сценки, ама в реалността твърде малко ги осъществяват. Айде сега, що заплашваш човека със съд, заради това което си мисли. Баси демокрацията, ако ставаше като в "Специален доклад" работата....

Eййй от това писане в оная смотана тема "За и против забраната за тютюнопушенето" само негативи извадих аз в този форум, понеже имам ясна гледна точка, която за мое щастие се припокрива със закона... Колега sliderum не заплашвам никой с нищо, заплахите по интернет са ... как да го кажа по - меко, идиотски... Просто казвам на човека какви са му рисковете от "незаконовите" варианти, които обсъжда и които е оставил явно за краен вариант. Хубаво е човек да знае винаги какво може да извлече от една ситуация като + и -. И след като ме обвини в нещо, което не съм направил и едно "моя е грешката" щеше да бъде достатъчно, а не да ме обвиняваш в ново деяние, което не съм направил и не съм имал за цел да направя. Не знам какво е това "Специален доклад", но предполагам някой сериал или филм, телевизия гледам само на каналите "Discovery, Nat Geo, Nat Geo Wild" и мнооого рядко си пускам някое хумористично предаване. По темата, наистина законовите неща са малко, които могат да се направят. Към автора на темата, най - лесният и предпочитан вариант е подписка от всички съседи (поне 90% вече изяснихме), тя става като първо това се предложи на следващият дом. съвет който може да се свика спешно от дом. управителя. Събирате 90% пращате копие до общината и МВР, и го предавате на собственика. Тогава той или трябва да си научи кучето да не Ви притеснява или трябва да го махне, като срокът за изпълнение на такива съседски желание е от 3 до 7 дни (не съм 100% сигурен). Не му пращай проверка, защото всеки вече си слага чип на кучето, а има ли чип няма какво да му направят само ще разкарваш хората. Полицаи ще се отзоват на сигнала само ако шумът е в забранените за това часове или прекалено силен, не вярвам едно куче какво и да прави да шуми повече от съседа който си кърти банята примерно... Защото последното е разрешено в оказаните в закона часове. Винаги можеш да дадеш на някой твой приятел да звънне и да се представи за адвокат - този начин е на ръба на закона и се нарича "сплашване", а може и истински такъв да накараш, като последното струва пари.

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Комшиите под мен дълги години(около7-8 най-малко) имаха една малка мастия, която живееше на терасата и всеки път когато и скимнеше лаеше без причина или когато се изтърсваше нещо през терасата лаеше много и беше ужас който не спираше преди да са минали 5 минути джафкане или тъпата комшийка с която всички са изпокарани не излезеше да му се кара. Никой нищо беше направил въпреки, че мастията долна беше там от май-малко 10-12 години. Нямаше нито разправии, нито полиция, нито подписка. Само веднъж съм им пращал директно полиция заради прекалено силна музика на рождения ден на живущите там. Да му е честито другата година ако прекали пак ще го направя с удоволствие да видя как плаща голямата глоба.

....

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не мога да разбера как в този публичен форум говорите за нещо, за което предвиденото наказание по закон  е от 1 до 3 години затвор. Недоумявам с кой акъл ги говорите тези, нали осъзнавате, че като подстрекатели и Вие носите отговорност? Спрете да подканвате човека да извърши престъпление, винаги има начини във всяка ситуация! Спрете с това ограничено мислене от към варианти!

Следващия, който предложи насилствени действия ще предизвика заключване на темата и ще получи дълго наказание!!!

Моят съвет е да поговорите с домоуправителя, и да се стигне до едно разумно за двете страни решение.

Поздрави !

куче....Публикувано изображение

когато и.д. гл. прокурор съобщи ,че има 400 000 не разрешени криминални дела , а ти си против куче да пази входа- ми звучи доста странно, да не би да предпочиташ да те обират или някой изненадан апаш да те цапардоса с кози крак по главата.

аз лично предпочитам да си купя тапи за уши ,

Съжалявам че ще трябва да го кажа ама това са нормални истории за многоетажни жилища !  Понякога се налага да се търпят капризите на комшиите.

Аз лично много бих се ядосал ако някой ми почука на вратата на собственото ми жилище и почне да ми обяснява какво му пречело и да ми нарежда живота според неговия мироглед !

когато и.д. гл. прокурор съобщи ,че има 400 000 не разрешени криминални дела , а ти си против куче да пази входа- ми звучи доста странно, да не би да предпочиташ да те обират или някой изненадан апаш да те цапардоса с кози крак по главата.

аз лично предпочитам да си купя тапи за уши ,

Малко, но много нервно и лае (по-точно квичи) много често.

....Те са абсолютни дебили, явно го връзват и в къщи, при това към тръбите за парно - обикновено като лае, дрънчат тръбите и се чува стържещ звук от триене на верига по тях...

Това никак не се връзва с тезата ти за куче пазач. Но и пазач да беше, я само някой да се замисли, до каква деградация е стигнало обществото че да е нужна такава функция.

• Автор

Здравейте, Приятно съм изненадан от активността Ви! Преди време поставих въпрос в този форум във връзка с един проблем с VB, а все още нямам отговор. Така че, искрено съм учуден от многото коментари тук. Благодаря за някои от отговорите! Сега разбирам, че няма законова регламентация, поне към момента. Значи, мога да разчитам само на добрата воля на собствениците, както и евентуално на полицията. Вариантът със събиране на подписи отпада, защото входът е много голям, със сигурност повечето живеещи въобще не чуват това куче, а някои са кучкари и ще се солидаризират. Едва успяхме да се откопчаем от топлофикация, макар че, почти всички го искаха, а за там бяха нужни подписите на само 2/3, тъй като просто има необитаеми жилища или пък ведомствени. Над мен е необитаемо, но сигурно ще се намерят още няколко засегнати. Все пак, това няма да е достатъчно. Трудно ще докажа кога лае, а и едно дело ще се точи дълго, знам го от личен опит. Тази възможност също явно отпада. Значи, първо ще разговорям със собствениците, после евентуално ще се оплача в полицията, домоуправителят за чеп на каца не става и не си струва загубата на време да търся съдействие от него. Вариантите с побой на собствениците и/или убийство на кучето е съвсем реален, макар че, е последен в списъка ми. Макар че, аз се занимавам с решаването на сложни научни задачи, едва ли това може да се предположи по външния ми вид. Освен това, чистосърдечно си признавам, че съм извършил няколко престъпления, свързани най-често с повреда и присвояване на чужда собственост. Но, никога не са ме разкривали, не е проблем за един средноинтелигентен човек да се прикрие. Та, единственото, което ме притеснява в случая е, дали си струва този разговор със собствениците и полицията? Ако накрая се наложи лично да реша проблема, подобни предварителни действия биха хвърлили подозрение върху мен. Не, че пак няма да се покрия, но ще е по-трудно - едно е да не се знае кой е, друго е да има заподозрян. Та, това ме терзае, ще помисля до края на седмицата как да действам. .... Само да поясня, че се касае за куче голямо колкото малък ботуш. Това не е куче пазач, още повече, че входът се заключва с чип, а в квартала практически няма мангали.

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.