Премини към съдържанието
Totalll

Митът е развенчан: Едва 20-и сме по интелигентност

Препоръчан отговор


Със същото IQ като българите - 94, са французите и румънците, следвани единствено от турците и сърбите

27.03.2006

Вече не сме най-умни в света след евреите. Българите се нареждат на 20-о място в Европа по коефициент на интелигентност (IQ), сочи изследване на професор Ричард Лин от университета в Ълстър, Северна Ирландия, публикувано в британския вестник "Таймс".

Със същото IQ като българите - 94, са французите и румънците, следвани единствено от турците и сърбите с 90 и 89 точки, съответно.

Най-интелигентни на Стария континент са германците и холандците

със среден коефициент на интелигентност 107. След тях се нареждат поляците - 106, шведите - 104 и италианците - 102, сочат данните.

Великобритания е на 8-о място с IQ 100. На 15-о място в списъка са испанците - 98 точки, а руснаците са две позиции след тях с 96 точки.

Проф. Лин, който м.г. предизвика горещи спорове с твърдението си, че мъжете били по-умни от жените с около пет пункта средно, обяснява, че населението в Северна Европа е развило по-големи мозъци, поради студения климат и пълния с предизвикателства начин на живот там.

"В северните части на континента първобитните хора е трябвало да оцеляват по време на дългите и мразовити зими, когато не е имало растителна храна и се е налагало да ловуват.

Храната има основно значение за коефициента на интелигентност,

а южняците приемат много по-малко белтъчини, витамини и минерали, които се съдържат в месото и са жизненоважни за растежа на мозъка", разказва специалистът.

Разликите в интелигентността на хората в рамките на самата Великобритания например той обяснява с факта, че от векове по-будните и амбициозни хора са мигрирали към столицата Лондон - правило, валидно за всяка една страна.

През 2003 г. проф. Лин, който от 30 години проучва IQ тестове, за да открие закономерността при еволюцията на човешкия ум, заяви, че е успял да установи връзка между нивото на жизнения стандарт в 60 страни по света и средния показател на интелигентност на населението им.

Нормалното IQ варира от 85 до 115, а при хора с изключителни заложби и ум е от 145 точки нагоре.

През март 2005 г. БНТ организира първия у нас национален тест за интелигентност. Според данните от шоуто "Тест на нацията" IQ-то на българите е около 100. Първо място в надпреварата зае 10-членната ВИП група, следвана от отборите на журналистите, блондинките, таксиметровите шофьори, студентите и рекордьорите. Допълнително в играта чрез SMS-и и интернет се включиха над 15 000 души.

:):wors::)ЦъК

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това са пълни глупости. На някой му се иска швабите да са номер едно и си измисля разни работи. Те са най-големите коне с капаци, които не разбират нищо повече от това за което са учили. Не казвам че наща нация е най-умна, но не съм и съгласен че швабите са това. Просто невъзможно.

Лично мение.

:bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не само че е възможно, ами и по-зле ще става. Влизал ли си скоро в училище? Аз излязах миналата година оттам и имам много ясна представа какво е. Никой не учи, всеки преписва, бяга и понякога сяда да зубри ако знае че ще го изпитат. От 9 клас почва якия запой и системното бягане от училище. Връзката се губи там някаде по дискотеките и после е много трудно да се намяри. От личен опит говоря. Едвам влязох в университет, където се влиза с много, ама много зубрене и разбира се пищови и пари. Единствено математиката не иска зубрене може би. И какво се получава, 95% от учениците не учат срещу само 5% учащи. Плащещо бих казал. Но най-лошото е че ще се усети след време.

П.П. Бях в езикова гимназия, една от най-елитните във Варна, представям си какво е в техникумите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

много жалко за нас ако тази статистика е вярна...но според мен неможе да се води статистика за коефициента на интелигентност на една нация.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. infinity1305 е права, статистика за коефициента за интелигентност не може да се води. Твърде относително е за да има някакъв смисъл. Това е просто чесане на езици (клавиатури).

2. Вярно е, обаче, че средното ниво на интелигентност в България спада. Това е много сериозен проблем.

3. Просто е невъзможно германците да са на първо място. Това е изключено. Всеки ден ги гледам и слушам. Това да не е статистиката ама отзад напред?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нивото на интелигентност в България спада и ще продължава да спада. Това се дължи основно на образователната система. В днешно време образованието е толкова занемарено и е занижено до такава степен, че за повечето хора вече не е приоритет, а просто част от живота. Ами тогава за каква интелигентност говорим, като нямаме основата?

За другите страни не мога да кажа доколко са образовани и за какъв коефициент на интелигентност претендират, но никога не може да се изчисли като общо понятие. Винаги ще има умни и не чак толкова умни. Това не е въпрос на възможности, а на желание и упоритост. Всеки има възможности, важното е как ще ги използва и как ще се развива.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На 20 място сме,защото не сме участвали ние,които сме в този форум. :bye: :P

Редактирано от the_flapper (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
На 20 място сме,защото не сме участвали ние,които сме в този форум. :bye:  :P

<{POST_SNAPBACK}>

:) Така е !!! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много ми е интересно този професор как е подбирал хората на които да им изчеслява интелигентноста . Та нашите математици когато ходят на международни олимпиади , почти винаги заемат призови места . Когато фактите говорят и боговете мълчат . Така , че спокойно българи . Не си влияйте от някакви си там маниполирани изследвания .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Та нашите математици когато ходят на международни олимпиади , почти винаги заемат призови места . Когато фактите говорят и боговете мълчат . Така , че спокойно българи . Не си влияйте от някакви си там маниполирани изследвания .

<{POST_SNAPBACK}>

Когато фактите говорят и боговете мълчат!

Да, но какви са фактите?

Факт е, че тези математици са изключения. Изследванията сигурно са манипулирани. Няма какво да им вярваме. Но просто трябва да се замислим и да си дадем равносметка къде сме ние.

Доказано е, че по тези територии, където сме българите се раждат едни от най - даровитите по всяко едно отношение. Вярно е, че българският народ е един от най-надарените и като красота и като сиво вещество.

Обаче това не е достатъчно. Вярно е също, че по притежание на елементарни знания, образованост и култура сме мноооого, много назад. Най-голямата причина за това е смешната ни образователна с-ма.

Тези математици са изключения. Наистина изключения и абсолютно никой от държавата не им е помогнал с нищо, за да постигнат това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За средното ниво на интелигентност в България съм съгласен,че пада.За това сме виновни всички.

Аз например като влезнах в гимназията(след 7 клас) мозъкът ми сечеше доста повече от сега(11кл.).Причините са много-лоша образователна система,лоши учители-под такива разбирам и тия,които не могат да стимулират учениците си да учат и/или не могат да да ги накарат да РАЗБЕРАТ.Сега се преписва масово,никой не го е грижа.По едно време и теб те хваща яд и си казваш-аз знам повече от еди кой си,ама той преписа и има повече от мене.И от тук почва порочния кръг-а един път свикнеш ли да не учиш няма оправия-поне при мен е така.

А за цялостното състояние на нацията не може да се съди по тв игри със СМС-и.Като целят да бъдат максимално точни,защо не направиха смс-ите безплатни?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен не пада нивото на интелигентност. Спорен въпрос е дали това проучване изобщо показва някакви реални и обективни резултати. Все пак, ако решим да ги приемем, то не можем да кажем, че нацията ни е станала по-малко интелигентна. Може да ставаме по-зле образовани, да сме по-малко мотивирани, да не искаме да се развиваме и т.н. Но интелигентността не мисля, че може да се обсъжда в тази насока.

Може би повечето от Вас знаят какво представлява теста за интелигентност. Там не показваш нито колко знаеш, нито колко си чел и си учил, нито нищо подобно. В тези тестове показваш свои дадени способности - наблюдателност, логическо мислене, памет и т.н.

Тези неща са даденост за човека, той може да ги развива и да подобри способностите си чрез тях, но по това да определят кой колко повече струва... смешници!

Ами това е! Тестовете за интелигентност са доста интересни, поне за мен! Правете ги за удоволствие и за собствено удовлетворение, но нека цифричката накрая Ви донесе просто една усмивка! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Сега се преписва масово,никой не го е грижа.По едно време и теб те хваща яд и си казваш-аз знам повече от еди кой си,ама той преписа и има повече от мене.И от тук почва порочния кръг-а един път свикнеш ли да не учиш няма оправия-поне при мен е така.

<{POST_SNAPBACK}>

И аз съм така.Уча,а тея които ги мързи да учат преписват и вадят повече от мен :) е това вече не е честно.....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз съм така.Уча,а тея които ги мързи да учат преписват и вадят повече от мен :)  е това вече не е честно.....

<{POST_SNAPBACK}>

Ти си учи и гледай напред, пък тези неуките те си знаят! Все някога и някъде става издънка! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ти си учи и гледай напред, пък тези неуките те си знаят! Все някога и някъде става издънка! :)

<{POST_SNAPBACK}>

Не казвам,че съм много "учен".Нали знаете "много хубаво,не е за хубаво".... Поздрави на всички :bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е добре математиците били изключения,ами и шахматистите ли?

България има действащи 5-световни шампиона по шах-мат

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Е добре математиците били изключения,ами и шахматистите ли?

<{POST_SNAPBACK}>

Да, и шахматистите са изключения. Говорим за целия народ. :speak: Трябва да се гордеем с тези хора, които ни представляват пред света и се доказват многократно, но те не оказват влияние на интелигентността на цялата страна. Можем ли да сравняваме тези пет действащи шахматисти с цялото население? Ами не, защото не всеки може да достигне това ниво, независимо в каква област. Такива са възможностите в страната ни. Дори и да имаш възможност, не можеш да продължиш да се развиваш. Тези хора обаче го правят, защото са упорити и вярват в това, което правят. Трудно може да се промени това и е тъжно, че са наистина малко.

Не казвам, че никога няма да сме на по-добро ниво по отношение на интелигентността, даже силно се надявам.. но трябва много време.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Е добре математиците били изключения,ами и шахматистите ли?

България има действащи 5-световни шампиона по шах-мат

<{POST_SNAPBACK}>

Да не забравяме и Джон Атанасов .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Да, и шахматистите са изключения. Говорим за целия народ. :) Трябва да се гордеем с тези хора, които ни представляват пред света и се доказват многократно, но те не оказват влияние на интелигентността на цялата страна. Можем ли да сравняваме тези пет действащи шахматисти с цялото население? Ами не, защото не всеки може да достигне това ниво, независимо в каква област. Такива са възможностите в страната ни. Дори и да имаш възможност, не можеш да продължиш да се развиваш. Тези хора обаче го правят, защото са упорити и вярват в това, което правят. Трудно може да се промени това и е тъжно, че са наистина малко.

Не казвам, че никога няма да сме на по-добро ниво по отношение на интелигентността, даже силно се надявам.. но трябва много време.

<{POST_SNAPBACK}>

Пет действащи шампиона да има една страна означава школа и то невероятно солидна,успяваща да конкурира руската.

Шах-мата е наука по-скоро отолкото спорт.Шахматистите са най-интелигентните хора.Изхождам от приципа,че интелигентност означава способност за правилна реакция въз основа на минимална информация.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Изхождам от приципа,че интелигентност означава способност за правилна реакция въз основа на минимална информация.

<{POST_SNAPBACK}>

Това си е за шахмата. Интелигентността не се изчерпва само с това. Зависи от конкретната област.

Това, че сме на двадесето място по-интелигентност, не означава, че нямаме добри математици, шахматисти, спортисти.. но става дума за цялото население на страната.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Пет действащи шампиона да има една страна  означава школа и то невероятно солидна,успяваща да конкурира руската.

<{POST_SNAPBACK}>

Точно това е една от големите заблуди! :)

Когато някой заеме престижно място на някое състезание по математика например, се прави извод, че това за това имат заслуги училището, учителите, школите и изобщо държавата, а ТО НЕ Е ТАКА!

Когато някой от тези хора (ИЗКЛЮЧЕНИЯ) в нашата страна постигнат успех, към тях се прикрепват като ПАРАЗИТИ учители, школи и други институции хвалещи се без да имат никаква заслуга за това. Те дори пречат!

ПОВЯРВАЙТЕ МИ - ВИЖДАМ ГО И ГО ЗНАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ! :)

Edit: Не твърдя, че руският народ е тъп, но понеже с него си дал пример и аз с него ще дам:

Случва се така, че "ТЪПИЧКИТЕ" БЕЗ кой знае какви заложби, но благодарение НА ДОБРИТЕ СИ ШКОЛИ постигат същият резултат както и нашите природно надарени с логика шахматисти, на които обаче всякакви институции им пречат да се развиват и излиза, че са на същото ниво, а не са!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това си е за шахмата. Интелигентността не се изчерпва само с това. Зависи от конкретната област.

<{POST_SNAPBACK}>

Не бих се съгласил.Това е дефиницията за интелект.Без значение на областта.

Информираност,начетеност,образованост и др. не са интелигентност.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не бих се съгласил.Това е дефиницията за интелект.Без значение на областта.

Информираност,начетеност,образованост и др. не са интелигентност.

<{POST_SNAPBACK}>

Значи излиза, че интелигентност означава способност за правилна реакция въз основа на минимална информация, според теб. А това нямало нищо общо с образованието? И как става тоя номер?! Откъде ще дойде интелигентността тогава? Не съм съгласна. Нищо не е наготово. Напротив. Много знания трябват.. и практика, и идеи, и възможности. От това се гради този интелект.

И между другото по тази логика излиза, че хората, които цял живот четат, интересуват се, трупат знания в дадена област, са просто "информирани" и толкова. Точно затова не съм съгласна с това, което каза, защото именно това е интелигентността - знания, образованост, компетентност..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Значи излиза, че интелигентност означава способност за правилна реакция въз основа на минимална информация, според теб. А това нямало нищо общо с образованието? И как става тоя номер?! Откъде ще дойде интелигентността тогава?

<{POST_SNAPBACK}>

Кога съм твърдял,че нямат нищо общо.Интелигентостта се развива с помощта на образованието,но не е образованост.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.