Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да намаля скоростта на интернет през безжичен рутер.

Featured Replies

Здравейте,отново ще помоля за помощ.Някой може ли да ми каже,как да намаля скоростта на интернета предаван чрез безжичен рутер "linksis, model-wrt 54gl ,а също и обхвата на предаване.Искам да я намаля защото е пуснат за свободно ползване,за хората да могат да си свършат работа когато им е необходимо и са в обхвата на сигнала,но има много така да ги нарека недоброжелатели,които злоупотребяват и като видят мрежата свободна ибсе закачат и започват да теглят филми,което претоварва мрежата.За това ми е необходимо намаляне на скоростта. Благодаря.

Слагаш една парола на безжичната мрежа - казваш я на когото искаш.

В настройките има функция за пестене на енергия.Задаваш икономичен режим,намалява се силата на излъчване,също така и обхвата.

Можеш да блокираш недоброжелателите по MAC - в последния таб, 'Status' > 'Local Network' > 'DHCP Clients Table' - там са дадени всички устройства, на които рутерът е раздал адреси, заедно с MAC-овете. Така е при мен с WRT54GS, но при теб трябва да е подобно.

Можеш да отвориш само конкретни портове точно за безжичната мрежа, но за съжаление при торент клиентите могат да се настройват портове и ще падне едно голямо надлъгване.

Най-добрия начин е да си защитиш безжичната мрежа с парола и да не може да я ползва никой друг (който не познаваш и не си му дал парола), още повече всички ползватели излизат от твоето Ип и се води всичко като изяви в интернет на твое име...

Можеш да блокираш недоброжелателите по MAC - в последния таб, 'Status' > 'Local Network' > 'DHCP Clients Table' - там са дадени всички устройства, на които рутерът е раздал адреси, заедно с MAC-овете. Така е при мен с WRT54GS, но при теб трябва да е подобно.

Колега, а не може ли да разреши само на определени МАК адреси да ползват безжичната мрежа?

Точно с този модел не виждам как. Но ако искате да предложите безплатна безжична връзка ще трябва да сложите парола на този, след него още един маршрутизатор, който да свържете жично и да ограничите неговата честотна лента (да сложите приоритета на този порт на Low)

Пускането на безжична мрежа без парола е едно иделистично, и доволно глупаво и безотговорно действие. Даваш свобода на някой да ти запуши канала, да ти подслушва трафика, за прави зулуми от твое име (утре някой ще прати сигнал за бомба в президенството от твоята мрежа, досещаш ли се чия врата ще строшат тия качулките след половин час???)?

Все пак, ако искаш да го правиш и да си спестиш поне подслушването и запушването на канала, с този рутер може да бъде направено, ако му се сложи dd-wrt / openwrt. Има скриптове и настройки и за влани, и за шейпене, и за отделни гост мрежи, и за изолации. Всъщност за гост мрежата не съм сигурен, трябва да се види дали съответния чипсет го може хардуерно.

Но се иска дооооста четене и учене.

Моят съвет ако не ти се чете и учи е да си сложиш парола и да не правиш излишна благотворителност на съседите за 5-10 лв.

• 2 седмици по-късно...

Пускането на безжична мрежа без парола е едно иделистично, и доволно глупаво и безотговорно действие. Даваш свобода на някой да ти запуши канала, да ти подслушва трафика, за прави зулуми от твое име (утре някой ще прати сигнал за бомба в президенството от твоята мрежа, досещаш ли се чия врата ще строшат тия качулките след половин час???)?

Този, който е запознат няма да има проблем да го направи това с безжична мрежа с парола :).

Здравейте,отново ще помоля за помощ.Някой може ли да ми каже,как да намаля скоростта на интернета предаван чрез безжичен рутер "linksis, model-wrt 54gl ,а също и обхвата на предаване.Искам да я намаля защото е пуснат за свободно ползване,за хората да могат да си свършат работа когато им е необходимо и са в обхвата на сигнала,но има много така да ги нарека недоброжелатели,които злоупотребяват и като видят мрежата свободна ибсе закачат и започват да теглят филми,което претоварва мрежата.За това ми е необходимо намаляне на скоростта. Благодаря.

Може да не ви хареса моето мнение, но имайте и него впредвид.

Щом сте решил САМ да пуснете своборна и отворена безжична мрежа, без никакво криптиране и пароли, то постът Ви е безмислен. Много хора и всички от тях са ви посъветвали какво и как трябва да стане. Най- лошото във Вашият случай е, че не знаете какъв човек ще попадне във вашата мрежа и какви ядове може да ви струва всичко това. Съвсем приятелски Ви съветвам

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Слагаш парола на мрежата+филтър по мак адрес и забравяш за проблема. Така ти е гарантирано,че само тези които трябва ще се  вържат без да ограничаваш  силатана сигнала.

• Автор

Благодаря,но явно аз съм се изразил непълно.Мрежата е за заведение.Няма ка да сложа парола,а и да сложа няма особен смисъл.За това искам да намаля скоростта и по възможност обхвата на сигнала само в границите на заведението.Ако не мога и двете поне скоростта или поне обхвата.

Ако сложиш рутера ниско долу(на земята) и някъде на "затънтено място" ще намалиш обхвата.Сигнала ще стане по-слаб, но ако се навържат 5-10 човека може да блокира нета.

Ето как са решили този проблем в една наша пицария.Идва сервитьорката и: "Добър ден, добре дошли .... ла..ла..ла.... ако искате да ползвате нашия интернет  паролата е ххххх ".Слагат някаква елементарна парола като аааббб111222.  

• Автор

Ако сложиш рутера ниско долу(на земята) и някъде на "затънтено място" ще намалиш обхвата.Сигнала ще стане по-слаб, но ако се навържат 5-10 човека може да блокира нета.

Ето как са решили този проблем в една наша пицария.Идва сервитьорката и: "Добър ден, добре дошли .... ла..ла..ла.... ако искате да ползвате нашия интернет  паролата е ххххх ".Слагат някаква елементарна парола като аааббб111222.  

Да,прав сте.Но на около има много магазинчета и продавачите като дойдат да пият кафе примерно и като узнаят паролата на нета пак ще се закачат на следващия пи следващи ден и т.н. и пак ще си свалят филми.И като се накачат няколко такива души клиентите на които им трябва наистина нет увисват.Пробвал съм на някой места да свалям и аз.За браузване няма проблем,но като тръгнеш да сваляш ти сваля много,много бавно,граничещо с безмислено.Може би по някакъв начин може да се ограничи скоростта на сваляне.Това искам да разбера дали може да се направи изобщо или аз съм в грешка,че може.За паролата е хубаво нещо,но трябва всеки ден да се сменя.

Да,прав сте.Но на около има много магазинчета и продавачите като дойдат да пият кафе примерно и като узнаят паролата на нета пак ще се закачат на следващия пи следващи ден и т.н. и пак ще си свалят филми.И като се накачат няколко такива души клиентите на които им трябва наистина нет увисват.Пробвал съм на някой места да свалям и аз.За браузване няма проблем,но като тръгнеш да сваляш ти сваля много,много бавно,граничещо с безмислено.Може би по някакъв начин може да се ограничи скоростта на сваляне.Това искам да разбера дали може да се направи изобщо или аз съм в грешка,че може.За паролата е хубаво нещо,но трябва всеки ден да се сменя.

за това слагаш парола. точка. стига глупости.

http://fun.hit.bg/index.php3?what=&cnt=282&pg=43

прочети виц номер 4 - точно за твоя случай е...

като искаш нем така хем инак - слагаш 2 рутера - един с пароли за тия дето им трябва нет, и един без пароли за останалите друг варинт е да забраниш всички протоколи освен http и https ... само че някои торрент клиенти могат да дърпат и по тия портове... варианта е да сложеш сериозен firewall дето може да блокира торенти на application level. може и да вкараш сайтовете за торенти и тракерите в block list

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Ограничаваш достъпа с парола и по МАК адрес и готово.

има и друг вариант - спира dhcp сървъра (няма да има нужда да се занимава с mac address-и и пароли) и раздава ръчно ip на всеки, на който му е важен нета... проблемът е че ако той иска после да си ползва нет на друго място ще трябва да маха ip-to

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Но на около има много магазинчета и продавачите като дойдат да пият кафе примерно и като узнаят паролата на нета пак ще се закачат на следващия пи следващи ден и т.н. и пак ще си свалят филми.

Aз,ако съм на твое място,ще сложа лесна парола и както препоръча колегата по горе,сервитьора ще я дава само на клиенти,които ще използват нет.Това,че някой ще дойде да пие кафе и ще я научи,не ме притеснява,защото ще я сменявам всеки ден дори и два пъти на ден!Не си мисли,че клиентите няма да теглят пак,когато са в бара и им е нужно.По този начин ще се наложи,всички,които искат да злоупотребяват,да посещават бара,всеки ден!Нали това е целта в крайна сметка-оборотът!Така дори ще разбереш кой е виновника,но какво ти пука,ако той си дава парите всеки ден в бара!Сега някой от съседите,хем си има безплатен нет,хем не идва да ти прави оборот!                                                           П.п. Ще я сменявам също всяка вечер,след затваряне на бара,за да дойдат сутринта рано,пак на кафе...

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Не че не може да се заобиколи тази забрана, но за част от магазинерите ще свърши работа.

Регистрираш се в http://www.opendns.com/
Добавяш DNS адресите в настройките на рутера

Публикувано изображение

Слагаш отметка на

Публикувано изображение

И тук добавяш всички торент тракери който все още не се блокират

Публикувано изображение

Списък от друг подфорум с торент тракери

- Absolutetorrents.com
- Alein.org
- Allbg.eu
- Animeobsession.net
- Animes-bg.com
- ArenaBG.com
- Asi-bg.net
- Avetorrents.com
- Axelbg.net
- Bgbanana.com
- Bgzona.info
- Big-boss-tracker.net
- Bitdox.com
- Bollydream.com - посветен на Боливуд
- Bollywoodcentralbg.com
- Data-bg.org
- Deepseek.net
- Energy-torrent.com
- Escape-bg.net
- Gtracker.no-ip.org
- Hd-space.org - High Definition torrents
- HD-Torrents.org - High Definition torrents
- Lapache.info
- Mamuta.net
- Masters-tb.com
- Mediafind.org
- Nanoset.info
- Notrialsoftware.com - безплатни програми
- Novaset.net
- Omegabg.org
- Osx-files.net - за MAC OS X
- ######
- Powershare-bg.com
- Protraker-bg.info
- Skanaria.info
- Stardust.linuxolution.org
- Torentite.net
- Torrent-team.net
- Unisat.tv
- Voodoonet.biz
- Wild-torrent.com
- Wrzru.com
- Yoblin.net
- Zadruga.ru - за български и руски филми, музика и др.
- Zamunda-bg.org
- Zipbg.net

Редактирано от nikval (преглед на промените)

Варианти разбира се има много, но аз ще ти предложа да си флашнеш рутера с DD-WRT и след това от менюто Wireless -> Advanced Settings на tx power си нагласяш мощността на излъчване.

С това трябваше да почнеш, че е заведение. За заведение нито изключването на дхсп нито мак филтър или парола не е удобно. По принцип най-доброто решение за такива случаи е разгръщането на т.нар. captive portal, който дава възможност и за показване на реклами, трупане на статистики, ограничение по време и т.н. Има платени и безплатни, аз съм го правил с този рутер твоя флашнат с ddwrt + wifidog + хостинг за сървърната част. Това ти е програмата максимум, ако ти пука за статистиките и рекламната част и ти се влагат повече усилия.

Програма минимум ти е:

1) Да се погрижиш по някакъв начин ако имаш личен компютър да е изолиран тотално от мрежата на заведението. Дали ще е с втори рутер, с настройки на рутера, с влан, с втори акаунт за нет - няма значение. Просто си изолирай документите от обществената мрежа.

2) Желателно е клиентите да са изолирани едни от други

3) Задължително е да са ошейпени

4) Желателно е наистина да се намали силата на излъчване

Цели от 1 до 4 мисля че всичките можеш да ги покриеш само с настройки на ДДВРТ след като префлашнеш рутера. За излъчването колегата е писал вече, за изолацията на вифито имаш настройка, за изолирането на твоя компютър може да си направиш влан, за шейпенете има wrt54 script generator. Малко четене и проби 1-2 дена и си готов.

п.с. Ако не ти се чете - купуваш втори рутер, примерно тплинк 841 и го закачеш зад линксиса и той остава за гостите. Така изпълняваш 1. Тплинка в неговия си фърмуер има настройки за 2 и 3 и 4 без да ти се налага четене много много, там става с два клика.

Редактирано от teou (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.