Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е нужно за да си програмист

Featured Replies

Е, алгоритмите не са математика, така ли? :) Даже и дизайн патърните са алгоритми :)

По-скоро формална логика. :)

• Отговори 59
  • Прегледи 19k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е, алгоритмите не са математика, така ли? :) Даже и дизайн патърните са алгоритми :)

Може ли да пуснем една важна тема в "Други", наречена (например): "Какво ми трябва за да стана програмист", в стил на небезизвестната "Как да хакна сайт..." и да пренасочим на там останалите 20-50 в раздела?...

Може ли да пуснем една важна тема в "Други", наречена (например): "Какво ми трябва за да стана програмист", в стил на небезизвестната "Как да хакна сайт..." и да пренасочим на там останалите 20-50 в раздела?...

ТОва е много добра идея, утре ще започна да събирам темите :)

ТОва е много добра идея, утре ще започна да събирам темите :)

Идеята е много добра, но се опасявам, че има доста голям шанс да се получи ефект, подобен в раздела за C/C++ - Там колегата @flare е направил изключително полезна тема как да се поиска помощ за задачите по С/С++ и въпреки, че се вижда още с отварянето на раздела, почти в 80 - 90% запитванията са от типа "Можете ли да ми напишете програмата ...". При което се опитваме да измолим автора за написан досега код или да даде поне собствено предложение и виждане върху си казуса си.

Искрено се надявам конкретно в този случай да се получи желания ефект, защото доколкото си спомням и преди е бил задаван въпроса относно това колко и дали познанията по математика за задължителни, за да започва изучаването на даден език или технология, свързана с програмирането.

Поздрави :) !

.... Там колегата @flare е направил изключително полезна тема как да се поиска помощ за задачите по С/С++ и ... Искрено се надявам конкретно в този случай да се получи желания ефект, ...

Има една основна разлика: В моята тема аз моля потребителите да си научат урока - а голямата част пишат тук именно с идеята да го избегнат - така че е предварително обречена на неуспех (ама поне 2-3ма са я прочели) Докато сега предлагам да обединим всички отговори на един единствен въпрос, вместо да ги повтаряме за всеки новодошъл, който предпочита да напише 10 изречения в нова тема, отколкото 2 думи в търсачката. И така егоистично да прехвърлим цялата работа на плещите на capnemo, който ще трябва като се появи нова тема и да я заключва с препратка към общата.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Програмирането ми е интересно и ме влече, за момента е за развлечение, но може би ако стигна добро ниво и ако ми е лесна математиката да продължа и занапред като работа.

Досега математика не съм седнал да я науча просто защото не е имало причина, имам предвид преди си казвах защо ми е тая математика, тия триъгълници и тем подобни, като мога да знам умножение, деление, и обикновените неща които знае всеки. 

А за ученето като реша нещо сядам и го уча.. до 87клас по английски бях най-добър ама в пищовите... реших че се ще ми трябва за нещо и в 8 клас влязох в паралека по английски и го научих на едно добро ниво.

При мен проблема е докато почна нещо, почна ли го няма отказване, а понеже знам че ми трябва за програмирането ще я науча. Просто зададох този въпрос защото бях чел, че например трябват диференциални уравнения докато нещо друго не трябва, ама явно си трябва всичко.

Благодаря  за отговорите  ;)  ако има нещо допълвайте

Похвално е че искаш да се развиваш. Аз съм за. Просто от 4 клас си изпуснал доста материал и може да ти се стори доста трудно наваксването. Но ако имаш истинско желание това няма да те спре.

Ето новата обединена тема за това какво е нужно да се знае за да бъде човек програмист. Ако намерите и други подобни теми ми пишете за да ги обединя :)

• 1 година по-късно...

Абе вие много ги стреснахте хората, с тая математика не мисля, че трябва да се знае толкова много математика(важно е естествено да се развие алгоритмично мислене), според мене трябват само основни неща от математиката и от висшата математика да се знаят, като матрица, детерминанта, вектор и множества. Лично аз мисля, че математиките, които учат в университетите са прекалено много и част от тях не нужни, вярно е ,че за точно определена сфера на програмирането ще  ти потрябват и то не всичко ами пак точно определена математика, която си мисля, че за 20-30-40 часа ще се успееш да усвоиш ако не я знаеш.

Аз имам 3-ки във всичко математики, които уча и все пак във курсове като,Асемблер, Структури от данни Операционни Системи, С++, и тем подобни курсове имам предимно 6-ци и смея да твърдя, че ги разбирам нещата и мога да си ги представя.

Във Софтуерния Университет на С.Наков не се учи никаква математика, а се води един от най-добрите да не кажа най-добрия в България.(мое мнение)

Редактирано от NerdyBurdy (преглед на промените)

Абе вие много ги стреснахте хората, с тая математика не мисля, че трябва да се знае толкова много математика(важно е естествено да се развие алгоритмично мислене), според мене трябват само основни неща от математиката и от висшата математика да се знаят, като матрица, детерминанта, вектор и множества. Лично аз мисля, че математиките, които учат в университетите са прекалено много и част от тях не нужни, вярно е ,че за точно определена сфера на програмирането ще  ти потрябват и то не всичко ами пак точно определена математика, която си мисля, че за 20-30-40 часа ще се успееш да усвоиш ако не я знаеш.

Аз имам 3-ки във всичко математики, които уча и все пак във курсове като,Асемблер, Структури от данни Операционни Системи, С++, и тем подобни курсове имам предимно 6-ци и смея да твърдя, че ги разбирам нещата и мога да си ги представя.

Във Софтуерния Университет на С.Наков не се учи никаква математика, а се води един от най-добрите да не кажа най-добрия в България.(мое мнение)

Моите уважения, но вие в момента едвам пристъпвате в огромната джунгла на програмирането. Това, което до сега сте учил докосва едва повърхността на нещата. Имайте предвид че мненията че мненията за това че математика е нужда са на хора с 10-20-30 години стаж в програмирането.

И само алгоритмично мислене не е нужно, трябва да знаете тези алгоритми!

Знаех си, че ще се вдигне тема на две години, за да се похвали Наков. Напоследък има известен отлив от желаещи клиенти. Няма да ги наричам студенти, щото неговото школо, не е университет и произвежда само тъпи кодери.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...

А да попитам аз съм в 5ти клас и по математика смятам , че съм добра , но относно Java не съм много запозната с нея или с други от изброените по-горе в коментарите и искам да помоля някой ако знае дали може да ми обясни или да ми препоръча някоя книга за ночинаещи или нещо подобно ?!?

на 5/6/2013 at 13:37, boy1 написа:

MySQL, 

Windows Forms Application, SDL, SDK, QT

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.