Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е нужно за да си програмист

Featured Replies

...С++ е само инструмент !

Нека да кажем така :

Гениалният скулптур ще изсече шедьовър на изкуството само с прост чук и длето.

Бездарният каменоделец и с най-фини инструменти само ще похаби хубавия камък ...

За да правите нещата , достатъчно е средно образование (да изсечете заготовка от камъка).

От заготовката да направите произведение на изкуството , не е достатъчно само се да владее инструмента .Трябва да мислите нещата.

А това , се учи във висшите учебни заведения....Друг е въпросът кой колко успява там....

Това е пътят за създаване на шедьоври във всяка област от човешката дейност...

Наистина ли си вярваш относно това, че "висшите учебни заведения" ( в България ) дават някакви ( дори и основни, ПРАКТИЧЕСКИ знания )? Учебната програма в България ( що се отнася до програмиране ), не е съобразена изобщо с реалните бизнес нужди.

Колкото до математиката и алгоритмите ... не е важно да си бог в математиката, по-скоро е важно да можеш да разчиташ и прилагаш формули/теореми и т.н. ( не да наизустяваш нещо, а да знаеш, че съществува и когато ти потрябва да можеш да го намериш и да го използваш ).

• Отговори 59
  • Прегледи 18,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Теорията и практиката са едно и също нещо.Но на практика не са :D

Теорията и практиката са едно и също нещо.Но на практика не са :D

Не тъй. „На теория, теорията и практиката са едно и също нещо. На практика - не.“

Наистина ли си вярваш относно това, че "висшите учебни заведения" ( в България ) дават някакви ( дори и основни, ПРАКТИЧЕСКИ знания )? Учебната програма в България ( що се отнася до програмиране ), не е съобразена изобщо с реалните бизнес нужди.

Колкото до математиката и алгоритмите ... не е важно да си бог в математиката, по-скоро е важно да можеш да разчиташ и прилагаш формули/теореми и т.н. ( не да наизустяваш нещо, а да знаеш, че съществува и когато ти потрябва да можеш да го намериш и да го използваш ).

С риск да бъда ужасно досаден , ето малка част от отговора на Вашия въпрос : 

".....     Преобладаващото мнозинство , занимаващо се с информатика споделя схващането , че по настоящем се разполага с развита научна теория за програмиране . Това погрешно схващане е лесно обяснимо . Трудно е лаикът , а и не само той да бъде убеден , че това което му се предлага и му се внушава че е научна теория , в същност представлява  Отделни научни , а по някога псевдонаучни , Частни разработки от един или друг аспект на разглеждане на програмирането . В процеса на теоретизиране твърде често попадат под въздействието на съществуващите най-различни възможности въвеждащи в заблуда . Механизмът е общ и ние ще го разгледаме .

Анализирайки нещата несъмнено установяваме комуникационния аспект на информационните процеси . Това ни дава възможност да третираме информацията като съобщение . С помощтта на Теория на информацията можем да проведем един наистина задълбочен научен анализ на разглеждания проблем .

Това обаче е само едната страна на въпроса . Ако доволни от постигнатия резултат спрем до тук , няма да установим , че освен формалната си страна , въпросът за информацията има и съдържателна страна на разглеждане . Тя пък подлежи на анализ чрез средствата и метода на Теория на игрите .

Възможно е да се случи и обратното (в зависимост от това кой „буквар” Ви е попаднал под ръка ! J ) – да се разгледа съдържателната  и да се пропусне формалната страна на разглеждане  .

Тука е мястото където обикновено нещата се отделят , разкъсват едно от друго . За да се стигне до вярно решение , съответстващо на действителността , следва да се осъществи процес на синтез на получените резултати с помощта на Теория на познанието .

На най-високо ниво следва да се получат производни продукти чрез средствата и методите на науката Психология .

С най-голяма изненада бихте могли да установите (!!!), че са Ви необходими познания и върху научната дисциплина Термодинамика във всеки от горе посочените научни раздели , във връзка с фактора „време-пространство” и възникването на самата информация въобще като такава....  J

И за да можете да поддържате правилна , произтичаща от законите на изменение и развитие последователност на изследване , през цялото време трябва да контролирате процеса с помощта на науката Философия .

Обикновената практика обаче е друга – е , не всеки е длъжен да е запознат със всичко това едновременно , независимо интелектуалното си ниво и експертни възможности в множество други области от живота! Най-често се ограничават в разглеждането на само една част от необходимата съвкупна дейност . Занимаващият се с това , благодарение на натрупаната (заучената) практика , изхождайки въобще от личния си житейски опит обаче , подсъзнателно , интуитивно усеща непълнотата , „вакуума” породен от отсъствието на всичко останало . Подведен от това , той се чувства принуден да запълва празнините с разни измислени , привнесени извън даденото нещо съображения , аксиоми , постулати... И това обикновено са неща с „очевиден” характер , произлизащи от и в сила за други области от живота , които подменят реално действащите изследвани неща , имащи отношение към останалите части на научното изследване . В противен случай той не е в състояние да поднесе в развит вид собствената си теза , смятайки че от това тя губи своята научна стойност .

И дори в своята си област той да е сведущ експерт и тъкмо за това , попада в клопката на невежествените амбиций , разпростирайки собствените си знания и умения там , където в същност няма нищо такова , или нещата стават съвсем други

По този начин за лаика , а и не само за него , е заложен непреодолим психологичен капан – от една страна изследването наистина е научно и заслужава съответното внимание и уважение . От друга страна обаче на него , който вече е готов да приеме и всичко останало на сляпо доверие , му се предлага поредния новопоявил се псевдонаучен сурогат , произтичащ от привнесените от вън неща , които неща от самият него са проверени в живота и звучат съвсем естествено и убедително.

Необходимо е човек наистина да стои изключително здраво на земята за да може да се оправи безпогрешно в неизбродимата джунгла , ако не притежава необходимата предварителна подготовка .

В допълнение , във висшите си форми новоизмисленото нещо приема такъв изтънчен и префинен вид , че неговото въздействие вкарва доверчивото съзнание в жесток психически колапс . Като пряк резултат от това е появата на своеобразна форма на религиозен фанатизъм , водещ до фатализъм и други реакционни състояния на мисленето на хората :” Слагате данните на входа на компютъра , облягате се удобно на стола и чакате на изхода крайния резултат .." Нищо такова няма да видите в живия живот - него как ще го програмирате?.....".

И това разбира се не е всичко , без каквито и да е претенции за изчерпателност.....

В допълнение , във висшите си форми новоизмисленото нещо приема такъв изтънчен и префинен вид , че неговото въздействие вкарва доверчивото съзнание в жесток психически колапс .

Ъ... Мдааа. Мисля че разбрах. Най-важното за да си програмист е да можеш да комбинираш подчертан с получерен шрифт, по начин максимално затрудняващ четенето - далеч повече, да кажем от прийомите, ползвани в "Облакът Атлас", но пък за сметка на това, без никакъв художествен ефект. Тък за кой ли път, напомням да не забравяме една от най-човешките черти - тази на първо място в подписа ми.

Ъ... Мдааа. Мисля че разбрах. Най-важното за да си програмист е да можеш да комбинираш подчертан с получерен шрифт, по начин максимално затрудняващ четенето - далеч повече, да кажем от прийомите, ползвани в "Облакът Атлас", но пък за сметка на това, без никакъв художествен ефект. Тък за кой ли път, напомням да не забравяме една от най-човешките черти - тази на първо място в подписа ми.

Съжалявам ако подчертаването Ви дразни , но то тъкмо за това е сложено - да възпрепятства пързалянето по формите и подкрепи вникването в съдържанието..... :)

Само за илюстрация :

„....След серия от вдъхновени , лечебни сеанси с група алкохолици , млад и амбициозен психиатър завършва цикъла на лечение с потресаващ експеримент. Той поставя пред тях две стакленици пълни прозрачна течност пояснявайки , че едната е пълна с дестилирана вода , а другата с чист спирт. После пуска един червей в тази с водата. След известни подчертани усилия червеят изпълзява на вън. Същият червей е пуснат и в стъкленицата със спирт. Пред очите на аудиторията червеят потъва на дъното и бавно се разлага.

- Какъв е изводът от проведеният експеримент ? – пита докторът своите пациенти.

Става един от задните редове и отговаря :

- Ами който пие , никога няма да се разболее от глисти....”

И ето Ви за програмиране алгоритъм на поведение , който ще Ви доведе до.......изходна позиция в психиатрията....  :D

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

...С++ е само инструмент !

Нека да кажем така :

Гениалният скулптур ще изсече шедьовър на изкуството само с прост чук и длето.

Бездарният каменоделец и с най-фини инструменти само ще похаби хубавия камък ...

За да правите нещата , достатъчно е средно образование (да изсечете заготовка от камъка).

От заготовката да направите произведение на изкуството , не е достатъчно само се да владее инструмента .Трябва да мислите нещата.

А това , се учи във висшите учебни заведения....Друг е въпросът кой колко успява там....

Това е пътят за създаване на шедьоври във всяка област от човешката дейност...

Да бе! Леонардо само във висши учебни заведения е учил. Редувал ги едно по едно. Праксител също му е правил компания в безумния му поход из ВУЗовете. За това и от творбите им повече от заготовки не стават. Нали! Глупости на тротинетки ти казвам! Да програмира може всеки, който може да си подреди мислите и да ги изложи в четим вид черно на бяло. И тука слагам една дебела точка.

Юнак! Хващай редактора и почвай да си търсиш проблеми, които да решаваш. Всичко се учи от ход. Няма да им се плашиш. Програмирането има много лица! Може в живота ти, дори да не ти се наложи да решаваш математически или оптимизационни проблеми. Пробвай, натисни здраво и ако ти идва отръки и ако те радва - давай напред!

Успех!

• 2 седмици по-късно...

Практиката е конкретизация на теорията в определен контекст! :tongue2:

Много професорско звучи, зат'ва няма да ти се доверя. :P  

Може в живота ти, дори да не ти се наложи да решаваш математически или оптимизационни проблеми.

Хеля па в Уеб средите. Щом Jeff Atwood рече, че е зле в таз' страшна наука, значи мога да спа спокойно. :)
  • 2 седмици по-късно...

Понеже темата е доста дискутирана, бих искал само да попитам какво следва при условие, че мога да направя всички задачи от този списък?

Понеже темата е доста дискутирана, бих искал само да попитам какво следва при условие, че мога да направя всички задачи от този списък?

Ако можете да направите всичките започвате да изучавате някакъв език като паралелно хвърлите едно око на архитектура на операционните системи, структури от данни, мрежи и подобни

Ако можете да направите всичките започвате да изучавате някакъв език като паралелно хвърлите едно око на архитектура на операционните системи, структури от данни, мрежи и подобни

Бих си позволил да добавя и да се оглеждате за стажантски програми и дори за някаква позиция евентуално. Колегата capnemo много добре Ви насочи в теоретичната/читателска част от подготовката Ви, докато аз ви съветвам да помислите и за практическата част - там вече ще видите как реално се получават нещата. Освен това, осланяйки се на личен опит, бих добавил да погледнете и както е това животно Revision control / version control source control. В реалният живот на работа, това е първото нещо, с което ще се сблъскате, но в университета, а и като цяло при обучение, това остава по-скоро на заден план. Погледнете какво е Git, Github, SVN и други системи за source control.

Поздрави !

Така и така е направена тема искам да попитам ако някой е зле с математиката има ли шанс за програмист ?

Не съм голям експерт, но с риск да повторя друго мнение, ще драсна няколко реда.

Според мен може съвсем спокойно да си станеш програмист. Математиката е важна с това, че те кара да мислиш логично и концентрирано и да решаваш проблеми по-лесно. Това, че знаеш как се решават диференциални уравнения, няма да е от голямо значение. Ако си добър в математиката/физиката, ще бъде доста по-лесно да станеш програмист, но не мисля, че е предпоставка за това. Във ФМИ и по-точно "Софтуерно инженерство" се учи доста математика, и все пак повечето кадърни фирми не гледат дипломата а уменията и опитът.

• 2 месеца по-късно...

Като за начало се извинявам, ако има други такива теми. Нов съм във форума. Не че това ме оправдава, но както и да е.

Причината поради която публикувам тази тема е, че бих искал да започна да се занимавам по-сериозно с програмиране. Като цяло съм се насочил в създаването на уеб-сайтове и уеб-дизайни. За целта ще са ми нужни доста умения и практика. За това се надявам от Ваша страна да получа съвет относно това - от къде да започна? Препоръки за някакви книги или сайтове от където мога да науча повече за посочения от Вас език за програмиране. И като за финал да кажем, че нямам почти никакви познания в тази насока, за това предпочитам книгата или уроците да са разбираeми и за новаци. ^_^ Благодаря предварително за отзивите!

Редактирано от Fr0oZe (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Проблема ми е че в училище до сега никога не съм учил математиката, смисъл не съм отварял  учебника и това сигурно от 5 клас така. Учителката ми е печена и пише 4 без много много да ни закача. От скоро уча програмиране и въпросът ми е кои неща от училилището трябва да знам, и които може да ми потрябват. Та постепенно да ги науча :D. Уча C 11 клас съм.

Ако от 4 клас не си учил математика няма да стане програмист от теб. Заемаш се поетапно и системно да  учиш стабилно математика. Ще ти трябват и частни уроци.

Проблема ми е че в училище до сега никога не съм учил математиката, смисъл не съм отварял  учебника и това сигурно от 5 клас така. Учителката ми е печена и пише 4 без много много да ни закача. От скоро уча програмиране и въпросът ми е кои неща от училилището трябва да знам, и които може да ми потрябват. Та постепенно да ги науча :D. Уча C 11 клас съм.

Обикновено отговорът е: "зависи какво ще правиш". "Програмиране" е ужасно общ термин. Чисто институционно, проблемът ти е че в Вългария, в специалностите свързани с Програмиране, се влиза с математика. Чисто практически, проблемът с който ще се сблъскаш е че трябва да се учи и то много, и то сам, не само да разчиташ, че ще ти го налеят в главата, а някакси... Трудно е да се повярва, че след като не си отварял учебниците, ще седнеш сериозно да учиш нещо друго.

Здравейте,

Както колегите казаха в постовете над мен, отговора на въпроса Ви твърде много зависи както от посоката в която искате да се развивате като програмист, както и в личната амбиция, желание и отдаденост. Последните 3 не напразно ги споменавам, защото нямате ли амбиция и готовност да се заемете със задачата да наваксате 7 години математически знания, както и тепърва да градите познания за програмирането и развиване на математическо - програмистка мисъл, то тогава не рискувайте да си изгубите времето и да се откажете след Х дни/седмици/месеци/години от това. Не напразно засягам психологическите аспекти на проблема - нагледно казано, пред Вас стоят върховете Еверест и К2 - за да станете програмист, трябва да сте готов не само да покорите и двата, но след това сам да търсите нови висоти, които да изкачвате. За съжаление или не, това е доста динамичен свят, където човек трябва да е в крак с новостите. Нещата буквално се променят в рамките на месеци и седмици.

Колкото до отговор на оригиналния Ви въпрос:

- Ако смятате програмирането за Вас да е "просто един от останалите предмети", по-скоро и учебниците по математика ще са достатъчни. Съдържат основните понятия, принципи, обяснения и термини, които са Ви необходими, за да разбирате и пишете код, като например да намерите лице на кръг, обиколка на окръжност и намиране на най-малко число от някакво множество. Това ще бъде недостатъчно обаче в случаите в които например искате да напишете по-сложен калкулатор или алгоритъм за хеширане/архивиране или при game development. 

- Ако искате по-сериозно да се занимавате с С или който и да е друг език, тогава учебниците ще са като "интро" - тук вече говорим за придобиване на доста големи познания по математика, както и добро разбиране на понятията, закономерностите и зависимостите, който съществуват и описват.

За частен учител не съм сигурен дали ще Ви трябва, понеже няма как да преценя Вашите възможностите за придобиване на знания. Ако се наложи, може да се обърнете към такъв. Но като за начало, трябва Вие да сте готов и амбициран да започнете с това. 

Надявам се да съм полезен.

Поздрави !

Обикновено отговорът е: "зависи какво ще правиш". "Програмиране" е ужасно общ термин. Чисто институционно, проблемът ти е че в Вългария, в специалностите свързани с Програмиране, се влиза с математика. Чисто практически, проблемът с който ще се сблъскаш е че трябва да се учи и то много, и то сам, не само да разчиташ, че ще ти го налеят в главата, а някакси... Трудно е да се повярва, че след като не си отварял учебниците, ще седнеш сериозно да учиш нещо друго.

Да не изглеждам черноглед, но няма да седне да учи. Това го гарантирам.

Да не изглеждам черноглед, но няма да седне да учи. Това го гарантирам.

Не виждам причина, ако колегата е амбициран да не успее да усвои нужните знания както в математиката, така и в програмирането. Въпрос на мотивация е, според мен.

Не виждам причина, ако колегата е амбициран да не успее да усвои нужните знания както в математиката, така и в програмирането. Въпрос на мотивация е, според мен.

Не го оспорвам. Ще се радвам да успее. Прав си, че всичко е въпрос на желание и амбиция.

Програмирането ми е интересно и ме влече, за момента е за развлечение, но може би ако стигна добро ниво и ако ми е лесна математиката да продължа и занапред като работа.

Досега математика не съм седнал да я науча просто защото не е имало причина, имам предвид преди си казвах защо ми е тая математика, тия триъгълници и тем подобни, като мога да знам умножение, деление, и обикновените неща които знае всеки. 

А за ученето като реша нещо сядам и го уча.. до 87клас по английски бях най-добър ама в пищовите... реших че се ще ми трябва за нещо и в 8 клас влязох в паралека по английски и го научих на едно добро ниво.

При мен проблема е докато почна нещо, почна ли го няма отказване, а понеже знам че ми трябва за програмирането ще я науча. Просто зададох този въпрос защото бях чел, че например трябват диференциални уравнения докато нещо друго не трябва, ама явно си трябва всичко.

Благодаря  за отговорите  ;)  ако има нещо допълвайте

За програмирането ти трябват най-вече алгоритми и дизайн патърни.

Е, ако ще пишеш приложение за статистически анализ, ще ти трябва и математика. ;)

За програмирането ти трябват най-вече алгоритми и дизайн патърни.

Е, ако ще пишеш приложение за статистически анализ, ще ти трябва и математика. ;)

Е, алгоритмите не са математика, така ли? :) Даже и дизайн патърните са алгоритми :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.