Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за ротвайлерите...

Featured Replies

Здравейте!

Напоследък обмислям вариант да си взема куче. За сега съм се спрял на ротвайлерите, но понеже чета противоречиви мнения, искам да поразпитам тук за мнения относно породата. Преди време гледах/слушах някъде за тях, че репутацията им на агресивни кучета е неадекватна. Агресията в тези кучета е изкуствено създадена от стопаните им, за разлика от питбулите на които агресията била заложена в гените. Тоест тези кучета не са агресивни освен ако не ги озлобиш. Поразрових се малко и общо взето навсякъде пише, че е много предана, стабилна и сигурна порода, тоест веднъж да се възпитат, няма шанс да им прещрака нещо в главите и да изядът някой на улицата. Също така са умни и се възпитават сравнително лесно. Общо взето искам спокойно куче което може да се възпита, да ходя навсякъде с него, за предпочитане свободно пуснато да ходи плътно до мен и да не хуква да бяха при първата кола или куче. Винаги съм искал да дресирам куче да тича с мен на пътеката във фитнеса. :D  Би било уникално. :eek:  Та ако може собственик на породата или човек който има опит в областта, да даде мнение за породата и доколко гореописаното е вярно.

Благодаря предварително!

Редактирано от ToDiR0S (преглед на промените)

Изискват повече време за разходка, затова ако нямате такова, по-добре не си взимайте.

Ако живеете в къща с двор, е по-различно. Верни са на стопаните си и се обучават лесно.

Пазят главно територията си и са кротки на улицата, стига умишлено да не се обучават да нападат.

Не се препоръчва да се пускат свободно навън, защото хората се плашат, а и е забранено да са без повод.

Имах ротвайлер, но за съжаление го застреляха без причина.

• Автор

Изискват повече време за разходка, затова ако нямате такова, по-добре не си взимайте.

Защо да не си взема? Ако е заради разходката, на мен не ми пречи да го разхождам. Иначе живея в апартамент. Гледал съм кавказка овчарка в апартамент, така че не вярвам да е по-лошо. :D

• Автор

Ако нямате време за разходки...., за да не го наказвате.

Ами поне по три пъти ден ще се разхожда. Надявам се това да е добре.

Ротвайлера изисква много много грижи и много внимание относно дресировката. Своенравно куче е и е много интелигентно. По принцип обичат да са водачи и ако не му покажеш още в началото кой е водача, ще вземе надмощие и няма да те слуша изобщо. Говорих преди време с човек от един от развъдниците в София и ми обясни доста неща за тях, защото и аз искам да си взема ротвайлер, но нямам физическото време да се занимавам с него, а това е важно за възпитанието му.

пп: А да, намери книжка или информация в интернет за тази порода, за да видиш какви са им силните и слабите черти в характер и физическо здраве

Глупости!

пп: А да, намери книжка или информация в интернет за тази порода, за да видиш какви са им силните и слабите черти в характер и физическо здраве

Глупости!

Така ли. От личен опит ли споделяш, или ей така колкото за спора.

Така ли. От личен опит ли споделяш, или ей така колкото за спора.

От личен опит!

От личен опит!

Радвам се, че не е горчив. Не знам каква е манията на някои хора, да отглеждат чудовища и да ги наричат домашни любимци. Смисълът на понятието домашен любимец, едва ли е да си държиш зареден пистолет, без поставен предпазител  на  холната маса, където да е съвсем достъпен до децата, или те за него... По същият начин, някои мммм хора от типа: ["звезди"-те ми го говорят], си гледат крокодили и тигри в къщата на свободен режим.

П.П. А в последствие, същите лаещи или части от поколенията им, непременно намират пътя си до улицата. Дали щото на "стопанина" им, му е омръзнало да се занимава с тях, щото са остарели, или щото са твърде малки, или щото са много и прочие "причини".

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Радвам се, че не е горчив. Не знам каква е манията на някои хора, да отглеждат чудовища и да ги наричат домашни любимци. Смисълът на понятието домашен любимец, едва ли е да си държиш зареден пистолет, без поставен предпазител  на  холната маса, където да е съвсем достъпен до децата, или те за него... По същият начин, някои мммм хора от типа: ["звезди"-те ми го говорят], си гледат крокодили и тигри в къщата на свободен режим.

Виж сега какво ще ти кажа, за да спреш да говориш врели некипели!

Отглеждането и възпитанието на куче е като отглеждането и възпитанието на човек!

Когато отглеждаш един човек като убиец, той става убиец, пример са почти всички терористични организации. Отглеждат и възпитават убиции, като насаждат на невинни хора в главите, че еди кой си е враг и трябва да бъде убит при първа възможност. Така се произвеждат убийци.

Когато едно куче от малко го учиш на агресия и да напада, то неминуемо се превръща в убиец, без значение от породата.

Това означава ли, че всички хора са убийци, включително и ти? Аз мога ли да ти сложа табела убиец на челото ей така, щото хората били убийци?

Мисли преди да пишеш!

Чети, ако не ти е ясно, но спри да се изказваш неподготвен.

Ротвайлера като всяко едно куче, може да бъде душица, може да бъде и убиец, в зависимост от това, какво искаш да създадеш.

Или ей така по инерция пишеш....и какво общо имат крокодилите и тигрите в темата за кучета не ми е ясно. 

Защо намесваш диви животни при кучета?

Когато едно куче от малко го учиш на агресия и да напада, то неминуемо се превръща в убиец, без значение от породата.

Това означава ли, че всички хора са убийци, включително и ти? Аз мога ли да ти сложа табела убиец на челото ей така, щото хората били убийци?

Мисли преди да пишеш!

Чети, ако не ти е ясно, но спри да се изказваш неподготвен.

Ротвайлера като всяко едно куче, може да бъде душица, може да бъде и убиец, в зависимост от това, какво искаш да създадеш.

Или ей така по инерция пишеш....и какво общо имат крокодилите и тигрите в темата за кучета не ми е ясно. 

Защо намесваш диви животни при кучета?

Щото кучетата са също толкова животни, колкото и тигрите. Поведението и на едните и другите при равни условия не е напълно предсказуемо. Каквото искаш си твърди. Ако си беше направил труда да отвориш някои от статиите за нападения от ротвайлер, щеше да разбереш че въобще не става въпрос за тренирани за нападение екземпляри. Спри моля те когато някой не ти отърва на мнението, да използуваш епитети. Щото ако кучето ти мяза на стопанина си, вероятно и двамата участвате в битки с залагания.

Щото кучетата са също толкова животни, колкото и тигрите. Поведението и на едните и другите при равни условия не е напълно предсказуемо. Каквото искаш си твърди. Ако си беше направил труда да отвориш някои от статиите за нападения от ротвайлер, щеше да разбереш че въобще не става въпрос за тренирани за нападение екземпляри. Спри моля те когато някой не ти отърва на мнението, да използуваш епитети. Щото ако кучето ти мяза на стопанина си, вероятно и двамата участвате в битки с залагания.

И хората са животни, но за тях не казваш нищо.

Да ми отърва на мнението ли?

Ти пък кога си имал досег с куче? Особено с ротвайлер...

Ако нямаш лично мнение, подкрепено с личен опит (а не цитиране на някакви висящи статии от нета) по въпроса си трай и не обърквай хората.

Направи си труда да посетиш някой развъдник за ротвайлери и поговори с хората там. Виж отблизо по-малки и по-големи ротвайлери.

Направи си труда да посетиш някое училище за кучета и поговори с хората които работят там. 

Направи си труда да изгледаш някоя и друга серия на "Говорещият с кучета" и тогава говори за чудовища!

Ротвайлера е една от най-умните породи! И не го казвам аз, специалистите го казват!

И хората са животни, но за тях не казваш нищо.

Да ми отърва на мнението ли?

Ти пък кога си имал досег с куче? Особено с ротвайлер...

Ако нямаш лично мнение, подкрепено с личен опит (а не цитиране на някакви висящи статии от нета) по въпроса си трай и не обърквай хората.

Направи си труда да посетиш някой развъдник за ротвайлери и поговори с хората там. Виж отблизо по-малки и по-големи ротвайлери.

Направи си труда да посетиш някое училище за кучета и поговори с хората които работят там. 

Направи си труда да изгледаш някоя и друга серия на "Говорещият с кучета" и тогава говори за чудовища!

Ротвайлера е една от най-умните породи! И не го казвам аз, специалистите го казват!

Имам опит с кучета, главно с немски овчарки комшията е с такова. Но и с други породи. Сестра ми е кучелюбка, една бабичка с която са приятелки също е такава. Но те гледат по едно куче съответно от малък и среден размер породи. Имам и комшия с каракачанки и няколко хм, де да знам каква порода по.дребни песчета.. Не са тренирани за нищо, ма си пазят територията, която явно е по-голяма от площта, достъпна им от веригите, с които са вързани(и добре, че са вързани). Разлайват махалата. От тази гледна точка, ако автора на темата е в гъстонаселен район или блок, ще е още по-добре да не мисли за куче въобще, за да си няма неприятности с комшиите.

Ти въобще направи ли си труда да прочетеш каква е прищявката за отглеждане на куче от автора на темата!?:

Винаги съм искал да дресирам куче да тича с мен на пътеката във фитнеса. :D  Би било уникално.

Детинщина някаква. Не знам в кой фитнес център, на уважаващ себе си собственик, биха пуснали песа вътре, ама нейсе.

• Автор

Детинщина някаква. Не знам в кой фитнес център, на уважаващ себе си собственик, биха пуснали песа вътре, ама нейсе.

"Прищявката" беше шега. А като ти чета коментарите ми става ясно какво ти е мнението за кучетата.

Относно инцидентите.... Вината не е в кучетата а в стопаните. Да не говорим, че може да се случи с всяка една порода, разликата е, че ротвайлера е куче с характер и ще се защитава ако се почувства заплашено, в което не виждам нищо лошо. Любопитно ми е защо повечето жертви са кротки деца. Те си стоят кротко и си играят и от нищото ги напада куче. Айде стига... Виждал съм рот, който е по мил и от котката на майка ми, и то отгледан не от човек който е "опитен" с кучетата, а от семейство което го е отгледало с грижи и любов. Всичко е относително...

Редактирано от ToDiR0S (преглед на промените)

Имах ротвайлер, за съжаление почина от рак на белите дробове (на 9 години беше), женски. Таа ник'ви проблеми с него, навън не обръщаше внимание на кучетата, които го лаят /бездомните/, освен ако не тръгна да го насъсквам. Много добро с хората, дори непознати. Всичко опира до възпитанието. Т'ва е истината. Разходките с повод, но дори да го пуснех за малко, когато нямаше хора, никога не се отдалечаваше на повече от 10 метра, постоянно се озърташе дали съм наблизо. С други кучета също не е имало проблеми, освен тук-таме с някое женско. Не помня да е имало случай да почне да лае първо дори....

И да, важни са разходките...

Харесвам ротвайлерите, защото са красиви, умни и се обучават лесно.

Доколкото знам обаче, трудно се гледат и навярно това е причината да се срещат все по-рядко.

Toтални глупости са това. Ротвайлера е куче което задължително трябва да се подложи на възпитание от ранна възраст. Най добре е всеки желаещ да си закупи куче от тази порода или от която и да е порода най напред да се запознае със съдържанието на Paul Owens  The Original Dog Whisperer Paul Owens - Compassionate, Non-Violent Dog Training Classes, Products & Resources

Не е редно преди човек да опознае цялностно eзика на тялото на кучетата и тяхната психология и не е достатъчно оравновесен, не е подготвен за водач на куче да става собственик на такова животно от която и да е порода. Това разбира се е изцяло мое мнение.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Куче в апартамент?Никога!

Да ще рахитяса. За това няма никакъв спор.

Стана ми интересно защо този наплив към ротвайлерите. Потърсих в жълтата преса и естествено намерих отговора. :D

Доста познати отглеждаха подобно куче, но след време  се отказаха. Опитаха се да ми пробутат и на мен такова, но други любители на четириногите ме разубедиха. Истината е, че беше на мода да се "развяваш" с подобна гадина. Такова куче, изисква добра дресировка, много разходки и пространство. При определени условия може да се превърне в доста опасна твар както за околните, така и за собственика

Доста познати отглеждаха подобно куче, но след време  се отказаха. Опитаха се да ми пробутат и на мен такова, но други любители на четириногите ме разубедиха. Истината е, че беше на мода да се "развяваш" с подобна гадина. Такова куче, изисква добра дресировка, много разходки и пространство. При определени условия може да се превърне в доста опасна твар както за околните, така и за собственика

Айде де. Глупости тотални говориш. Ротвайлера по принцип е овчарско куче. Няма агресивно овчарско куче - има неуравновесени, необучени, хора които са неспособни за водачи. Техники за обучаване на кучета има доста освен изброената от мен. Аз самия дори познавам хора занимаващи се именно със такива дейности. Те могат да оборят всеки негативно настроен към всяка порода. Първата и основна грешка на всички е че се опитват да третират кучето като човек, възприемат го като такъв и жеалят да го моделират като такъв. Кучето е куче. Не е редно да се опитваме да променим всъщноста на животното, редно е да го приобщим към заобикалящия го свят такова каквото е като същевременно със това създаваме норми за неговото поведение.

Ще дам най елементарния пример - когато се опитате да моделирате човек като животно той няма да се впише във тази му роля. Това е против неговата природа, против всъщността му. Същото със пълна сила важ и за четириногите ни любимци. Най успешния период за обучение на куче е между 2 и 6ти месец на неговия растеж. След този период всичко останало е надграждане на наученото от животното през този период. Ако през това време животното не се научи на основните принципи от спокоен и уравновесен човек, подготвен да е негов водач задачата това животно да бъде правилно обучено и социално приобщено става ужасно трудна за изпълнение. Не казвам немислима защото няма немислими и невъзмнжни неща на този свят.

Истината е че твоите познати са се захаванали със нещо за което нямат абсолютно никаква реална подготовка, от което следва че не са преминали правилното обучение при подходящия за целта водач-инструктор.

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.