Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Аз виждам ,че човека много разбира... защо не го оставим сам да си избира частите, без това и само му се месим в познанията от хардуеар!

Ми не аз каквото имах да кажа си изказах, само че такива твърдения ме вбесяват.

• Отговори 52
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Зависи кои точно процесори сравняваш и в какви приложения! Поразрови се и сам си направи изводите!

точно с G2140 го сравних...на една летва са.....да не говорим ако е i3(пак вдуядрен) :)

Предлагам Ви ,ако твърдо сте решили да закупите процесор-Процесор Intel® Core™ i3 3220, 3300MHz, 3MB, socket 1155, Box да е от Емаг.Цената е 206.09лв. с безплатна доставка.При условие,че се пазарува от Никем освен цената ще платите и за доставка,плюс 1% наложен платеж от стойността на продукта.

+1 Аз съм му предложил в пост номер 18 дъно/процесор/хард в рамките на бюджета. От тук насетне остава на автора иска ли i3 или не...

пс: тестове показват друго a реалността е друга... bildera_ мисля че отговори по въпроса.

Редактирано от ФенОмеН (преглед на промените)

• Автор

На база на какво сравняваш и правиш генерални изводи... ? Ма да знаеш колко обичам такива като вас фенчета.

и какво ще кажеш че е лъжа така ли ? :D на базата на benchmarks и тестове и сравнения....

+1 Аз съм му предложил в пост номер 18 дъно/процесор/хард в рамките на бюджета. От тук насетне остава на автора иска ли i3 или не...

пс: тестове показват друго a реалността е друга... bildera_ мисля че отговори по въпроса.

аз че искам искам ама не съм сигурен дали ще мога да отделя толкова пари....ще видим

и какво ще кажеш че е лъжа така ли ? :D на базата на benchmarks и тестове и сравнения....

Добре майсторе ! Така да е ... Щом имате необходимите технически познания, може би ще се оправите и нез помощта ни тук !

Хайде успех !

Пентиум 2140 ще извади по-добър резултат от стар Атлон. Тук не разбрах кой за какво спори? Алтернативата за актуален е Атлон 750К. Има предимства при видеообработка и нови игри. i3 е около 80 лв. по-скъп заради ХТ та е вече друг клас. Но отново имаме FX-6300 за тези пари.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Аверчето нещо много слуша приятелите си пишман хакери. Такова нещо, като нереални мегахерци няма. Навремето АМД слагаха уж някакви си пентиум индекси към процесорите си, тъй като техните собствени процесори бяха с по-ниска тактова честота от интелските и масовия потребител се бъркаше, мислейки си, че пентиумите с по-високата тактова честота определено превъзхождат котлоните, което в много случаи не беше така. Маркетингов трик за изравняване на силите в рекламния сегмент. В момента в ниския клас АМД е за предпочитане според мен.

• Автор

Аверчето нещо много слуша приятелите си пишман хакери. Такова нещо, като нереални мегахерци няма. Навремето АМД слагаха уж някакви си пентиум индекси към процесорите си, тъй като техните собствени процесори бяха с по-ниска тактова честота от интелските и масовия потребител се бъркаше, мислейки си, че пентиумите с по-високата тактова честота определено превъзхождат котлоните, което в много случаи не беше така. Маркетингов трик за изравняване на силите в рекламния сегмент. В момента в ниския клас АМД е за предпочитане според мен.

ок съгласен съм с теб...обясни ми тогава защо са по-евтини и защо всеки казва "ако искаш прозводителност купи си интел ако нямаш излишни пари купи си амд"....защо на бенчмаркове по сайтовете и по клипове в youtube почти винаги(да не казвам винаги) АМД-тата падат от интелите....и на кой е процесора на първо място по производителност в света ??? и това че двуядрен интел бие 4 ядрен АМД или 6 ядрен интел бие 8 ядрен АМД не си ги измислям а съм го видял :) порови се из гоогле и youtube ако не вярваш....и ако може ми отговори на въпросите по-горе :)

Пентиум 2140 ще извади по-добър резултат от стар Атлон. Тук не разбрах кой за какво спори? Алтернативата за актуален е Атлон 750К. Има предимства при видеообработка и нови игри. i3 е около 80 лв. по-скъп заради ХТ та е вече друг клас. Но отново имаме FX-6300 за тези пари.

За Атлона и 2140 не е точно така: http://www.cpu-world.com/Compare/134/AMD_Athlon_II_X4_645_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G2140.html

Колегата над мен ти е отговорил нагледно на главния ти въпрос. А това какво всеки казва.. грешат. Ако ти кажат, че скачането от мост повдига освен настроението и банковата сметка, ще скочиш ли? Стига несериозни писаници. Относно цената: генерално Интелите винаги са били по-скъпи от АМД еквивалентите ѝм, въпрос на ценова политика на пройзводител и retailers. Не вярвай на всичко, което четеш в интернет, там голям процент от информацията идва от такива като теб - незнаещи. Не целя да те обидя в случая.

• Автор

Разбира се, че си заслужава. Но пак ти казвам, с SSD  ще усетиш голямата промяна.

а според теб дали ще се усети промяна ако: моят хард в момента е Samsung HD160HJ Sata2 и е 8МB....ако сложа SeaGate Barracuda 16MB Sata3 ???

Айде стига спорове. В момента си настроих системата точно като клокнат G2140 на 3.47GHz, a на GTX  намалих честотите на ядрото и паметта така, че пропускателната способност на шината към паметта и текселите в секунда да са едни и същи с тия на GTS450. Ако някой го интересува как се представя клокнат G2140  с GTS450  при игри, мога да му кажа. Иначе само си чешите езиците. Пентиума не е толкова слаб, но пък i3 ще бъде идеалния процесор за тая карта - GTS450.  Отначало ви заблудих малко, защото се оказа, че имам проблеми с една програмка на Филипс за настройка на монитора, която почва да товари пшроцесора по време на игра, но след като локализирах проблема мога да кажа, че GRID2  си я пуснах на 1920х1080 и High  детайли с 4xMSAA. 55фпс  средно, но не това е важно. Важното е, че двете ядра се товарят средно на 70-80 %, което си е напълно в нормата и позволява процесора да не спъва видеокартата. А за това, кой процесор е по-бърз, има и друго. При игри все още е по-важна производителността на едното ядро, а там Интел бият и то с много. Алтернативата FX6300  е добра, но в доста игри i3 3220  е напред, а FX6300  му трябва и малко клок, за да оправдае парите си. Това, че АМД имат предимство при 2-3 игри по принцип не означава, че са по-добрия избор при всички ситуации.

• Автор

Айде стига спорове. В момента си настроих системата точно като клокнат G2140 на 3.47GHz, a на GTX  намалих честотите на ядрото и паметта така, че пропускателната способност на шината към паметта и текселите в секунда да са едни и същи с тия на GTS450. Ако някой го интересува как се представя клокнат G2140  с GTS450  при игри, мога да му кажа. Иначе само си чешите езиците. Пентиума не е толкова слаб, но пък i3 ще бъде идеалния процесор за тая карта - GTS450.  Отначало ви заблудих малко, защото се оказа, че имам проблеми с една програмка на Филипс за настройка на монитора, която почва да товари пшроцесора по време на игра, но след като локализирах проблема мога да кажа, че GRID2  си я пуснах на 1920х1080 и High  детайли с 4xMSAA. 55фпс  средно, но не това е важно. Важното е, че двете ядра се товарят средно на 70-80 %, което си е напълно в нормата и позволява процесора да не спъва видеокартата. А за това, кой процесор е по-бърз, има и друго. При игри все още е по-важна производителността на едното ядро, а там Интел бият и то с много. Алтернативата FX6300  е добра, но в доста игри i3 3220  е напред, а FX6300  му трябва и малко клок, за да оправдае парите си. Това, че АМД имат предимство при 2-3 игри по принцип не означава, че са по-добрия избор при всички ситуации.

това в подписа ти предполагам е твоята конфигурация....та да те питам i3-то клокнато ли ти е ? и ако да тогава няма ли проблем с охлаждането  ??? или стабилността на процесора ?

Редактирано от icakaaa (преглед на промените)

това в подписа ти предполагам е твоята конфигурация....та да те питам i3-то клокнато ли ти е ? и ако да тогава няма ли проблем с охлаждането  ??? или стабилността на процесора ?

Да, клокнат е малко, но това не може да стане с B75  дъно, каквото се каниш да купиш. На процесора най-малко му пука от 6-7 MHz  повече  на шината. Проблемите идват от други места. А за охлаждането не го споменавай друг път. Това е двуядрен процесор, а клока съвсем минимален. Освен това работи и на много ниска честота. проблемите с вдигането на шината се състоят в това, че не може да се стартира системата и BIOS  връща стандартните настройки. Стартира ли обаче веднъж, няма никакви проблеми. 

Горе питаш, дали двуядрен на Интел бие четириядрен на AMD. Сравняваш круши с ябълки. Първо, десктоп процесорите работят в много широк честотен диапазон. От да кажем 2.5 GHz до 5 GHz.   Второ, вече AMD  не лъжат с честотата, защото се налага да ползват по-голяма, за да се изравнят с Интел, но лъжат с ядрата. Когато кажеш 4 ядрен АМД , се има предвид 4 модула, два по два с обща кеш памет. Все едно ти и баща ти чакате за WC,  но единия е изпреварил другия. Нещо подобно е и с тия 4 ядрени АМД. Когато кенефа е зает, кофти.  Освен всичко написано дотук, важна е и останалата архитектура на процесора. Още по-важно е кой как ще напише програмите си и игрите. Ей затова при половината игри по-добър е единия процесор, при друтата половина другия. Тук нещата вече могат да се променят чрез честотата. Не може да сравняваме Пентиум на 2.6 GHz  с такъв на 3.3 GHz. Честотата си е честота. Същшо така тоя G2140  може в един момент да се окаже по-добър от да кажем Athlon X4, но в другия момент тоя Атлон изхвръква напред след клок. Или това е нещо, като да се опитва баща ти с мощната кола да изпреварва на пета предавка от 50 км/ч, а аз да мина край него като край пътен знак със слабата си машина на втора. 

Да, клокнат е малко, но това не може да стане с B75  дъно, каквото се каниш да купиш. На процесора най-малко му пука от 6-7 MHz  повече  на шината. Проблемите идват от други места. А за охлаждането не го споменавай друг път. Това е двуядрен процесор, а клока съвсем минимален. Освен това работи и на много ниска честота. проблемите с вдигането на шината се състоят в това, че не може да се стартира системата и BIOS  връща стандартните настройки. Стартира ли обаче веднъж, няма никакви проблеми. 

Горе питаш, дали двуядрен на Интел бие четириядрен на AMD. Сравняваш круши с ябълки. Първо, десктоп процесорите работят в много широк честотен диапазон. От да кажем 2.5 GHz до 5 GHz.   Второ, вече AMD  не лъжат с честотата, защото се налага да ползват по-голяма, за да се изравнят с Интел, но лъжат с ядрата. Когато кажеш 4 ядрен АМД , се има предвид 4 модула, два по два с обща кеш памет. Все едно ти и баща ти чакате за WC,  но единия е изпреварил другия. Нещо подобно е и с тия 4 ядрени АМД. Когато кенефа е зает, кофти.  Освен всичко написано дотук, важна е и останалата архитектура на процесора. Още по-важно е кой как ще напише програмите си и игрите. Ей затова при половината игри по-добър е единия процесор, при друтата половина другия. Тук нещата вече могат да се променят чрез честотата. Не може да сравняваме Пентиум на 2.6 GHz  с такъв на 3.3 GHz. Честотата си е честота. Същшо така тоя G2140  може в един момент да се окаже по-добър от да кажем Athlon X4, но в другия момент тоя Атлон изхвръква напред след клок. Или това е нещо, като да се опитва баща ти с мощната кола да изпреварва на пета предавка от 50 км/ч, а аз да мина край него като край пътен знак със слабата си машина на втора. 

Искаш да кажеш 2 модула с по 2 ядра във всеки с разпределена кеш по 2 мб за всеки модул примерно ако кеша е да речем 4МБ! Щото нещо друго май си написал или може би е печатна грешка?! И стига с тоя клок, дай да сравняваме процесорите при техните референтни стойности, мисля че така е по-правилно!

П.П. За изпреварването предполагам имаш в предвив на 2ра с някой наточен Ford Fiesta?! Шегувам се естествено :)

Искаш да кажеш 2 модула с по 2 ядра във всеки с разпределена кеш по 2 мб за всеки модул примерно ако кеша е да речем 4МБ! Щото нещо друго май си написал или може би е печатна грешка?! И стига с тоя клок, дай да сравняваме процесорите при техните референтни стойности, мисля че така е по-правилно!

П.П. За изпреварването предполагам имаш в предвив на 2ра с някой наточен Ford Fiesta?! Шегувам се естествено :)

Така да е. Модул, ядро, все за един кенеф чакаме. А ако сравняваме на едни и същи чстоти, то АМД винаги ще бъдат много назад. Сравнява се така, както се ползва. Понеже аз ползвам и видеокартата, процесора и паметта с клок, ще сравнявам така, защото съм дал определени пари за всичко това. И когато някой ку пува AMD,  той в повечето случаи си прави сметка, че ще клокне тоя процесор. Когато някой взема Интел, в повечето случаи знае, че няма да клоква и че тоя процесор дори без клок му предоставя нужната производителност. Не по-маловажен фактор е и тоя, с какво и как ще ъпгрейдваме в бъдеще. 

А за Форд Фиеста какво да ти кажа. Да се пробваме ти на пета или айде четвърта от 50, да видим кой ще дръпне по-бързо. давам ти 100 к.с. аванс. 

Така да е. Модул, ядро, все за един кенеф чакаме. А ако сравняваме на едни и същи чстоти, то АМД винаги ще бъдат много назад. Сравнява се така, както се ползва. Понеже аз ползвам и видеокартата, процесора и паметта с клок, ще сравнявам така, защото съм дал определени пари за всичко това. И когато някой ку пува AMD,  той в повечето случаи си прави сметка, че ще клокне тоя процесор. Когато някой взема Интел, в повечето случаи знае, че няма да клоква и че тоя процесор дори без клок му предоставя нужната производителност. Не по-маловажен фактор е и тоя, с какво и как ще ъпгрейдваме в бъдеще. 

А за Форд Фиеста какво да ти кажа. Да се пробваме ти на пета или айде четвърта от 50, да видим кой ще дръпне по-бързо. давам ти 100 к.с. аванс. 

Ха-ха, шегаджия си ти(за колата говоря) :)  А за другото, надали обикновения потребител(не говоря за ентусиасти като теб) ще си купи АМД с едничката мисъл да го клокне, че видиш ли как може Интела да е по-бърз!

П.П. Моята японка е червена и много люта(за колата говоря) :angry22:

Редактирано от XECUTIONER (преглед на промените)

Ха-ха, шегаджия си ти(за колата говоря) :)  А за другото, надали обикновения потребител(не говоря за ентусиасти като теб) ще си купи АМД с едничката мисъл да го клокне, че видиш ли как може Интела да е по-бърз!

П.П. Моята японка е червена и много люта(за колата говоря) :angry22:

Изобщо не се шегувам. Най-добре е да си направиш справка, за колко даден автомобил доускорява на определена предавка. Приятелска препоръка, за да не губиш парички, ако се хващаш на бас без да мислиш. 

Ами то ако нямаше ентусиасти, едва ли щеше да има купувачи на АМД. Дори отдавна не е вярно, че AMD  предлагат по-евтините неща от тия на Интел и NVIDIA. AMD може да бъде предпочетен единствено при APU-тата,  ако човек смята ей така да я кара. Макар че по-изгоден и добър би бил варианта с интелски процесор и външна видеокарта. Тук на няколко пъти се спомена, как видиш ли A10 бил с по-добра вградена карта от HD6670. Нима? А слага ли някой необходимата като количество и качество RAM  памет?  Или пък слага ли цената на по-скъпите дъна за АМ2? A къде остана качественото дъно, защото тоя чипсет A55  не предлага нито SATA III, нито USB3.0? По тая логика винаги може да се мине с дъно H61  за 60-70 лева, някакъв Пентиум за стотина лева и една HD7750. И ако тръгна нагоре по стълбичката, пак се оказва, че с Интел базирана платформа може да се извлече повече за парите. Знам, сега някой ще подхвърли Athlon 750K  и ще ме забие в Земята. Така си мисли:) 

• Автор

добре предложи ми някакво дъно което е подходящо за клок и ми кажи по какво да разпознавам дали едно дъно става за клок или не ??

добре предложи ми някакво дъно което е подходящо за клок и ми кажи по какво да разпознавам дали едно дъно става за клок или не ??

Ако говорим за дъно на Intel се търси такова с чипсет Z77! Аз ти отговарям, защото Билдера сигурно още спи :)

Ето ти едно за пример:  GIGABYTE Z77X-UD3H, Z77, DDR III 2666(OC)/1066, VGA, DVI, HDMI, DP, RAID, mSATA, eSATA, LGA1155

Редактирано от XECUTIONER (преглед на промените)

Ако говорим за дъно на Intel се търси такова с чипсет Z77! Аз ти отговарям, защото Билдера сигурно още спи :)

Ето ти едно запример:  GIGABYTE Z77X-UD3H, Z77, DDR III 2666(OC)/1066, VGA, DVI, HDMI, DP, RAID, mSATA, eSATA, LGA1155

За какво ще му е пък скъпо Z77 дъно, освен ако има намерение да клоква.

• Автор

добре де а има ли някакъв...фактор ако мога така да се изразя или характеристика по която да се познава че дъното държи на клокване ?

добре де а има ли някакъв...фактор ако мога така да се изразя или характеристика по която да се познава че дъното държи на клокване ?

Добре а Z77 чипсет нищо ли не ти говори ?

http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1155

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

• Автор

Добре а Z77 чипсет нищо ли не ти говори ?

http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1155

разбрах.....Z серията :) Sandy-Z68 Ivy-Z75,Z77

а според вас кой са по добрият избор за дъно....Asrock,Gigabyte,Asus,MSI ??? аз съм се нацелил на asrock а в момента съм с Gigabyte :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.