Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно: дънна платка и видео карта

Featured Replies

Мастърплей, знам че си фен на билдера, ама нещо не ти схванах писанията. Изглеждат като безсмислено адвокатстване. :D Какъв клок, кви 5 лева? Я сложи в сметката на 4770К Ноктуата и допълнителните вентиалтори, а? Ако не си обърнал внимание в графиките в синьо са оцветени резултатите с процесорите на default. Някъде да виждаш разлика оправдаваща 200-те лева повече?

Първо не съм фен на никой, и на никого няма да бъда.  Нали говорехме за спъване на игри, или по-точно определени игри? Повечето threads ядра и съответно на по-висока честота, няма да спъва видеокартата. Така, че не е нужно да има oveclock при i7.  Защо му е Noctua охлаждане на i7, след като няма да повишаваме тактовите честотите, няма и смисъл да охлаждаме нищо, нали. Да не говорим, че ако искаме и ниски нива на шум, при overclock на i5-4670k, ще се наложи да вземем и водно охлаждане, например H100i, което е не е баш истинско водно охлаждане. И какво става, не станаха ли повече от двеста лева, включително и допълнителните вентилатори. Има ли смисъл да спорим, въобще? 

• Отговори 60
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти изобщо май не разбираш какво написах, а? При неклокнат 4670 и неклокнат 4770, кое точно е предимството на 4770 оправдаващо 200-те лева повече? Не видя ли резултатите с неклокнати процесори?

Първо не съм фен на никой, и на никого няма да бъда.  Нали говорехме за спъване на игри, или по-точно определени игри? Повечето threads ядра и съответно на по-висока честота, няма да спъва видеокартата. Така, че не е нужно да има oveclock при i7.  Защо му е Noctua охлаждане на i7, след като няма да повишаваме тактовите честотите, няма и смисъл да охлаждаме нищо, нали. Да не говорим, че ако искаме и ниски нива на шум, при overclock на i5-4670k, ще се наложи да вземем и водно охлаждане, например H100i, което е не е баш истинско водно охлаждане. И какво става, не станаха ли повече от двеста лева, включително и допълнителните вентилатори. Има ли смисъл да спорим, въобще? 

Човека е написал точно и ясно модела на процесора , тука пак се изопачават нещата!

Той ти казва ,че и и5  и и7 отключени разликата от 200лв. се запазва!

И защо намесваш 2 пъти по-скъп охладител от ноктуата , които докарва 3-4 градуса по-добри резултати?

Квото и да говорите двамата с билдера с тези 200лв. може да се вземе отключена и5ца с добро дъно и охладител , която да се клокне и тоя заключен и7 да изостане доста!

Абе що не вместо да се карате не го посъветвате за един Xeon в игрите като i5 в приложенията като i7 .

Ти изобщо май не разбираш какво написах, а? При неклокнат 4670 и неклокнат 4770, кое точно е предимството на 4770 оправдаващо 200-те лева повече? Не видя ли резултатите с неклокнати процесори?

Нали и аз това попитах, какви са тези изображения и какво точно доказват?  Говорим за спъване на игри, не за производителността между процесорите, при игри. Един i7 на default честоти, няма да спъва видеокарта като GTX 780. Това не говори ли нещо? 

Човека е написал точно и ясно модела на процесора , тука пак се изопачават нещата!

Той ти казва ,че и и5  и и7 отключени разликата от 200лв. се запазва!

И защо намесваш 2 пъти по-скъп охладител от ноктуата , които докарва 3-4 градуса по-добри резултати?

Квото и да говорите двамата с билдера с тези 200лв. може да се вземе отключена и5ца с добро дъно и охладител , която да се клокне и тоя заключен и7 да изостане доста!

Колега, Вас да съм питал нещо? Кажете за технологията Non-k и стига толкоз, знам, че за Вас, тя е достатъчна. 

Абе що не вместо да се карате не го посъветвате за един Xeon в игрите като i5 в приложенията като i7 .

Тук не става въпрос за достатъчност, както и да е. 

Нали и аз това попитах, какви са тези изображения и какво точно доказват?  Говорим за спъване на игри, не за производителността между процесорите, при игри. Един i7 на default честоти, няма да спъва видеокарта като GTX 780. Това не говори ли нещо? 

Колега, Вас да съм питал нещо? Кажете за технологията Non-k и стига толкоз, знам, че за Вас, тя е достатъчна. 

Тук не става въпрос за достатъчност, както и да е. 

Тази технология изтисква максимума на възможностите на този процесор , та на виждам защо да не се възползвам от това!

Ти като си с тези познания , как не можа да разчетеш графиките - значи и7 няма да спъва картата ,а и5 дето вади 3-4 кадъра в равни условия ще я спъва?

Нямам думи просто!

Аз повече няма да пиша в темата щото с корави глави да спориш просто нестава!

Абе що не коментирате разликата от 400 лева между GTX780 и GTX 770, a сте се хванали за двеста лева между процесори? Разбира се, че i7  е за предпочитане дори с GTX770  вместо I5 с GTX780. Да, малко по-бавна ще е системата, но пък ще е по-евтина с 200 лева. На всичко отгоре ще има и процесор, с който след 3 години ще може да се бодне и два пъти по-бърза карта, а защо не и втора в SLI, ако дъното позволява това? Или викате, давай да взема B75 Или B85 дъно, че да пести. То за българина всичко е пестене и затова сме я докарали дотук - да отхвърляме по-доброто за сметка на по-лошото, по-некачественото и леко по-евтиното. Ама добре че са англичаните да ни научат, как евтиното винаги излиза скъпо.

Поздрави на всички разпенили се :P

ПП: Специално за любимия ми трол  - Людмил. Не всичко е кадри. Понякога 2-3 fps в повече лъжат в името на гладката игра. Ама кой да знае това, като един тест не седне да направи по проблематиката?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Не ми бери грижа на мен дали съм тествал или не. Не си пазя ревностно всички шотове и графики, нито съм длъжен да доказвам нещо на единствения неразбрал относно видеокартите и процесорите. Имам достатъчно опит и достатъчно хардуер ми е минал през ръцете и знам кое как и защо спъва. Тия 2-3 кадъра в секунда на фона 100 каква точно разлика ще дадат? Чуваш ли се какви глупости пишеш?

Колкото и да си спорите, за игри най-важния компонент е видеокартата! Това, че даден процесор спъва дадена видеокарта не е от кой знае какво значение! Дали играта ще върви с 80 или 85 кадъра е без значение! Важното е на човек да му доставя удоволствие! Естествено, че процесора е важен, но чак пък толкоз не мисля! Всичко друго е издребняване, което само пречи да се изживее удоволствието от даден геймплей! Щом автора е решил да си закупи върхова видеокарта, еми нека го направи! После ще си вади той и само той изводите! Ние само се опитваме да му помогнем и ориентираме в правилния избор! Спорове като вашия не мисля че му помагат! Всеки има своите разбирания за хардуеър, но нека не му налага неговите вкусове и предпочитания - не е редно все пак! 

П.П. И bildera_ и Людмил имат своите доводи, произтичащи от тестове и наблюдения, но мисля че достатъчно досадиха на всички с техния безмислен спор!

Поздрави и лека вечер :D!

Редактирано от XECUTIONER (преглед на промените)

Жалко, че на твоите глупости се връзват хората. i5 щял да спъва GTX780? Ти колко 780-ки с i5 тества, че да твърдиш такива неща? Ще спъва спрямо какво? А хората с 3-way SLI с какви процесори са? Дай едно ревю или тестове в които личат безпочвените ти твърдения. Да го видим тоя Hyper-threading колко "голямо" предимство дава в игрите. Вече си смешен и от две години повтаряш като папагал, че процесора бил по-важен за гейминг, което са пълни глупости. Вземи си оправи системата и не се опитвай да играеш на 1080p с филтрации с умрялата 768-мегабайтова 460-ка и после да твърдиш, че виждаш ли процесора я спъвал. Спъва я задклавиатурното устройство с безумни тестове с две игри, вместо да си играе игрите спокойно и да не се впечатлява дали му върви с 40 или 45FPS. GTX460 768MB e най-добрата видеокарта и само Core i5 на 3.2GHz не я спъва... това го четем вече две години. Какво ли са правили хората с 460-ки преди да се появи Sandy bridge i5? Как ли са играли? А хората с GTX580 да не говорим, за тях само двупроцесорни дъна с два 6-ядрени, иначе картата ще е спъната. А ако някой вземе двa Titan-a?

Ще е безумна глупост, при положение, че трябва да събира парите, да даде 200лв. отгоре заради неадекватните съвети на някого и накрая да не получи нищо за парите си. Ако ще се взема многонишков за игри един FX-8350 е много по-разумна инвестиция при ограничен бюджет от скъпия i7. Най-малкото двете основни фирми с най-голямо влияние в гейминга, Sony и Microsoft в новото поколение конзоли PS4 и XBOX One сложиха 8-ядрени AMD процесори с x86 архитектура. Що ли не са сложили Intel с hyper-threading? Защото технологията е такава, че не дава никакво предимство в игрите. И следващите 5 години игрите, които излизат ще се оптимизират именно за тоя хардуер, колкото и да не има се иска на PC-геймърите.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аз не виждам някаква разлика, която струва 200лв. повече и ако някой твърди обратното е сляп.

Егати. Чак сега ти намерих скрития пост. Така е, като съм те блокирал. Ама да ти отговоря. Първо, преди малко и аз попаднах на тест на Crysis 3, при който FX8350  е минимума. Проблемът обаче бе, че тестът бе на ниво, което по принцип върви с много по-слаби процесори. Така. дай да видим кое е това ниво на Crysis 3, при което е направен теста. Аз изрично споменах - The Jungle  като едно от тежките нива, при които е доста важен процесора. Бъди спокоен, аз също почти съм изиграл тая игра и то с 50-60 fps. Въпрос на настройки, нали знаеш. Има един много малък проблем при тая игра - тя иска и процесор и видеокарта. Толкова за нея. В бъдеще не вярвам нещата да се променят с Crysis 4, 5. Предполагам тая покушпка ще хване и Crysis 6 или някакъв негов аналог. Tomb raider  пък не е никакво мерило. При мен си хвърчи с вертикална синхронизация и то на максимални настройки. Тая игра пък изобщо не е претенциозна към нищо. MetroLL  е същата работа, както и Метро 2033. Взискателни са за процесор, но може би максимум до най-слабия i5. Поне това са моите наб;юдения. Тая игричка си иска видеокарта за DX11  и повечкото филтрации. Така, че тия три графики са леко не на място. Бях споменал по-горе, че 2-3 фпс може да се окажат решаващи за гладката игра. какво имам предвид. При по-слаб процесор, който на места спъва дадена видеокарта, се получава лек дроп в кадрите или по-скоро може да се получи. Вече всичко зависи от конкретния случай, но при постоянното игране на игри, такива случаи има много. Веднага давам пример с NFS Shift 2 и GasGuzzlers. При първата разлика в кадрите при тест с i3 и i5  е да кажем 1 fps, но какво имаме с i3? Ами точно дроп при някое меле или в някой завой. А точно в завоите това е най-гадно при рейсърите. Gas Guzzler, който е с поддръжка на PhisX,  товари съвсем малко процесора, но какво се получава? Ами накъсана картина на моменти с i3, дори с включена ВС  и липса на такова накъсване с i5. А процесора се товари 20-30% може би. Минавам на FC3. Да, i3  се справя чудесно, но...не винаги. Има моменти, когато отново се появява това накъсване на картината, което абсолютно липсва с i5. При много други игри е така. Затова и споменах, че 2-3 fps  в повече на хартия са нищо, но в практиката може да са много. А в случая с GTX780, казах мнението си в горните постове. Който ги прочете последователно един след друг, вероятно ще ме разбере. Иначе е лесно да правим извадка от дадено изказване, да прибавяме нещо от себе си и да плюем след това. Разбирам тук да се говореше за пари. Тук просто се говори така, както трябва да се говори - събираме пари и купуваме хубави неща. Наистина, тия игри могат да се играят дори и с вградена видеокарта в G860. Пускал съм такива клипчета, сега няма да го правя. Но не в това е въпроса. Въпроса е, че не искаш да приемеш други мнения, различни от твоето. А дали твоето е вярно, би трябвало сам да се напънеш за отговор. Аз каквото съм видял, пиша. Заради теб дадох стотици левове за ъпгрейд, понеже ако се сещаш, миналата есен наляво и надясно тръбяхте, как G860  бил достатъчен. Е, хубаво, твърдите, ама пробвахте ли го? Аз поне го пробвах, че и други процесори след и преди това. Просто не вървиш с твърденията си за маловажния процесор. А в случая нямаме ограничен бюджет, което и обезсмисля спора. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Колкото и да си спорите, за игри най-важния компонент е видеокартата! Това, че даден процесор спъва дадена видеокарта не е от кой знае какво значение! Дали играта ще върви с 80 или 85 кадъра е без значение! Важното е на човек да му доставя удоволствие! Естествено, че процесора е важен, но чак пък толкоз не мисля! Всичко друго е издребняване, което само пречи да се изживее удоволствието от даден геймплей! Щом автора е решил да си закупи върхова видеокарта, еми нека го направи! После ще си вади той и само той изводите! Ние само се опитваме да му помогнем и ориентираме в правилния избор! Спорове като вашия не мисля че му помагат! Всеки има своите разбирания за хардуеър, но нека не му налага неговите вкусове и предпочитания - не е редно все пак! 

Как не е от значение? Това, че една игра вървяла на тестовете с 80-85 кадъра, съответно, при незнайно какви обстоятелства, нищо не значи.

Пример мога веднага да дам. Ето една графика:

Публикувано изображение

Справка си правя от това ревю: Nvidia GeForce GTX 780 Review

Най-интересното е, че ако процесорът не е важен, защо ли тестват игрите с процесор като i7-3960X Extreme Edition.

Ето примерно при Crysis 3, нямаме над 60 кадъра, но и това не значи, че ако имаме спъването няма да се забележи. Имаме около 43 кадъра, при ограничаване от четири-ядрен без overclock процесор, кадрите биха били около 35, примерно. То когато има истински bottleneck, ограничаването е едно към сто, в дадена сцена. Та се предполага, че при постоянно(а то е наистина постоянно) спъване реално ще имаме около 18-20 кадъра, не повече. Сега вече всеки може да изгуби смисъла на "удоволствието“ от такъв “геймплей“ разбира се. Ами това спъване/ограничаване не се забелязва само в кадри, а като цяло в самата картина на играта/сцената, здраво насичане, забавяне и т.н. Мисълта е, че не само видеокартата не може да даде хубава картина, но и процесорът не може да достави достатъчно кадри за самата игра, от негова страна идва изискването за по-производителната видеокарта. Така, че процесо-зависимите игри са много, те се забелязват при тестове, а най-много и вероятно след overclock на процесорът, разбира се. Има и други фактори, при които видеокарта се ограничава, не от процесорът, но това е отделен въпрос. 

Тези писания не са безсмислени, щом се пишат, както и в много други форуми. А затова дали автора ще се опари след това, когато вземе "върховата“ видеокарта, е много относително, все пак зависи, какво ще избере, като процесор.  Един съвет към автора, да не взима процесор без отключен множител, ако има достатъчно пари може да вземе един i7, така ще изключим сумата часове тест на процесорът, които е с отключен множител. Това за разбиранията над хардуерната част, не я разбрах, но някой хора имат доста изкривено разбиране, според мен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.