Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква е разликата между OEM, Retail и RTM пакетите на Windows

Featured Replies

Нека аз да отговоря за стикера, защото съм питал официално.

При retail версията стикера не е задължително условие за доказване на валидността на копието (тоест не е задължително да е залепен на съответната машина, на която е въведен кода от него). Валидността на копието при проверка се доказва с пълен пакет от следните неща: фактура за закупуване на името на фирмата, която проверяват и незадължително показване на кутийката с диска и стикера, както и проверка на валидността на кода, с който е лицензиран виндовс дали отговаря на кода за твоята фирма. Естествено Вие можете да си регистрирате компютъра с хардуера при инсталацията, обвързвайки го с конкретния лицензионен код, но това не е задължително. В този случай при проблем с обвързаната машина или желание за миграция на лиценза на друга машина ще се наложи да се обадите на microsoft (излиза номер при инсталацията на новата машина) и да им продиктувате един код, а те ще ви продиктуват друг и с това копието се прехвърля (обвързва) с втората машина. Има някакво ограничение на броя прехвърляния, но това са подробности, с които не съм запознат.

Също така не е коментирано 'обемно лицензиране' и 'софтуер под наем', които също са алтернативи.

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

Да, губите го. Да не говорим че в общия случай не можете да инсталирате (примерно) ОЕМ за Асус на Леново

Добре де аз нали си купих ОЕМ диск с Windows с всички версии от басик до ултимейт(32-64 бит).Нямам никакъв проблем с други марки лаптопи и компютри...слик таплицата се инсталира след 1-я буут на уина.

На диска едната страна е уина,а на другата драйвърите..

Уина е купен от Русия...

Добре де аз нали си купих ОЕМ диск с Windows с всички версии от басик до ултимейт(32-64 бит).Нямам никакъв проблем с други марки лаптопи и компютри...слик таплицата се инсталира след 1-я буут на уина.

На диска едната страна е уина,а на другата драйвърите..

Уина е купен от Русия...

този диск е пиратски

този диск е пиратски

Е...купен е от магазин заедно с лаптоп.

Всяка от версиите си има ключ,който минава проверка.Дори при ъпгрейд от басик към ултимейт с ключ от диска става..

Е...купен е от магазин заедно с лаптоп.

Всяка от версиите си има ключ,който минава проверка.Дори при ъпгрейд от басик към ултимейт с ключ от диска става..

Това не променя положението. И в България в някои магазини ще ви инсталират Windows...

Момчета, тъй като и аз не съм много запознат с тези лицензи, за които се говори в темата, ще се възползвам да питам и едновременно с това да споделя опит. Та какъв е моя случай: На скоро ми донесоха два различни нетбука с молба да ги погледна, имало някакъв проблем, не се отваряли никакви файлове и т.н. Нямало нищо важно като документи да се запазва само няколко снимки. Викам ок, ще погледна. Докато оглеждах лаптопите, установявам, че и двата са с оригинален Windows 7 starter, ориентирах се по стикерите залепени по машините, както и по това, че отдолу имаше стикер на Майкрософт с продуктовия ключ, това си е ОЕМ от всякъде. Междувременно клиентите ме изненадват с ново искане, " ще ни трябват за утре, спешно е", казвам добре да не губим време, почвам ги. Решавам да подхвана единия, стартирам ОС, пуснах един MBAM профилактично, че клиентите загатнаха за наличие на вируси и к'во да видя, бъкан до козирката с гадини, е добре ще чистя. После се позамислих, че вместо да губя време и да се боря със зловреден код, мога да се възползвам и да възстановя системата от скрития рековъри дял, които си беше там. Разцъках да видя тези снимки, гледам диска му разделен на два дяла, C и D. Въпросните снимки бяха в D-то, хмммм отварям и... оооо няколко ли, те над 18 гб, обаче добре, в друг дял са и ще се запазят. Намисленото бе сторено, възстанових системата и тъкмо почвам да качвам скайп и разни други екстри, и опааа, нещо ме усъмни. Викам я, някоя гадина е възкръснала, пускам пак контролен скан с MBAM и да, отново гадини след възстановяването, тука вече ме хванаха нервите, вероятно гадината беше възкръснала от D-то или е имало MBR инфекция, не знам, но не исках и да знам, просто нямах време и не ми беше само това на лавата да се чопля. Боднах едно Linux Live USB и източих снимките на друга машина през лан, след което затрих всички дялове пак под линукс за по-лесно и ги създадох на ново, после инсталирах на чисто Windows 7 starter с имидж свален от нета, който си имам от доста време, само дето съм го отключил да мога при инсталация да избирам коя версия на 7-цата да се инсталира. След инсталацията и настройката на региона и езика, взех продуктовия ключ от стикера залепен на машината и през нета активирах Windows-a. Такова нещо съм правел и преди. С другата машина направих същото. Кажете ми сега, при мен какво се е получило с този лиценз?

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Кое ти е притеснението колега - не разбирам?

Лиценза на лаптопите е ОЕМ - тоест важи само за лаптопа. Инсталираш версия на стартер (каквато и откъдето си искаш взета) и я активираш с ключа от стикера. Щом се е активирала - всичко е наред. За валидност на лиценза на клиента ще му трябва и фактурата за покупка при проверка от компетентните органи.

Това е.

А за другия колега с диска с многото операционни системи - има такива дискове в сервизите на големите производители (асемблатори) на системи, за да може сервизния по време на инсталацията да избере която версия му трябва, а не да се чуди на кой диск беше. Предполагам вие сте получили такъв диск и това не е проблем, стига ключа, който въвеждате да е валиден и закупен от вас, да отговаря на версията, която сте инсталирали (иначе не би трябвало да го приеме).

Кое ти е притеснението колега - не разбирам?

Лиценза на лаптопите е ОЕМ - тоест важи само за лаптопа. Инсталираш версия на стартер (каквато и откъдето си искаш взета) и я активираш с ключа от стикера. Щом се е активирала - всичко е наред. За валидност на лиценза на клиента ще му трябва и фактурата за покупка при проверка от компетентните органи.

Това е.

Не нямам притеснения, както казваш щом мина валидацията и се активира Windows-a значи и според мен вс е ок. Исках просто да споделя, а и да съм сигурен, че ако разполагаме с продуктов ключ, може да качим win без оглед на това от къде е взет имиджа и после да се активира с ключа, разбира се версията на windows-a трябва да е същата и така си запазваме оригинален лиценз на ОС.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Интересно тогава какво ли означава преносимостта на Retail лиценза?! Мога ли или не мога да го инсталирам на друг компютър и при какви условия? И какво се случва с лицензионният стикер, съдържащ ключа на лиценза, който по условие трябва да бъде залепен на кутията след активацията на Windows и е условие за да бъде признат софтуера за лицензиран?

Не задавай глупави въпроси, а чети EULA. Преносимостта означава, че можеш да прехвърлиш Windows и прилежащият лиценз на друг компютър, като изтриеш операционната система от текущият. Можеш да прехвърляш между компютрите, но не и да ползваш един лиценз за два компютъра, като във всеки момент активиран и инсталиран може да бъде Windows само на един твой притежаван компютър. При OEM лицензът е обвързан с компютър и ако си закупиш друг - не можеш да го прехвърлиш, като го изтриеш от текущият компютър.

И последно уточнение на последния пост за ОЕМ лиценза - ти можеш (възможно е) да изтриеш windows-a от компютъра, с който е закупен лиценза и да го инсталираш на друг компютър със същия ключ и да го активираш, но при проверка по документи си нередовен и подлежиш на санкция, все едно ползваш пиратски windows.

И последно уточнение на последния пост за ОЕМ лиценза - ти можеш (възможно е) да изтриеш windows-a от компютъра, с който е закупен лиценза и да го инсталираш на друг компютър със същия ключ и да го активираш, но при проверка по документи си нередовен и подлежиш на санкция, все едно ползваш пиратски windows.

Всъщност това е трудно, защото има проверка за конкретен хардуер при активацията на Windows и е напълно възможно да не мине активация.
  • 1 година по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.