Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как оценявате българското образование днес?

Featured Replies

Стига ве всички тука мислят че БГ образованието е много зле. Може и да е много зле но в сравнение с другите държави сме много по-добре. Вие знаете ли, че в някои от европейските държави таблицата за умножение се учи в 5 клас?!?

Не сме толкоз зле!

Би ли дал конкретен пример точно в кои, защото така казано е все едно на вятъра.

А пък и по това не може да съдиш, че е зле образованието, макар че се съмнявам в достоверността му.

• Отговори 58
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Всичко е бизнес братля.

Чак пък в образованието не всичко е бизнес...

Мога да кажа че образованието ни е доста на ниво, макар че системата куца.Факт е че в българия има много повече учени хора отколкото в Америка да речем...Това го осъзнах един ден, когато си говорих с една приятелка от Канада...Оказа се че тук учим толкова по сложни и сериозно неща...Става въпрос за началните училища и средното образование.В осми клас аз съм изучила толкова неща колкото тя за 5 години...Даже моито ниво беше по високо...Аз уча във френска, а тя просто си го учи, защото живее в Канада и там е задължително.Вече казах...за едно година научих толкова колкото тя за 5...

Макар че ако трябва да говорим за висше образование, България куца яко.Университетите в България са...ужаст :) Защо винаги когато говорим за образование в страната го сравняваме с това в Америка?Може би защото там е по добро...Незнам...Но тук...тук просто си даваш парите и получаваш дипломата....И готово ...

• Автор
Всичко е бизнес братля.

Не става много ясно за какъв бизнес става въпрос!

Уточни! ;)

Чак пък в образованието не всичко е бизнес...

Мога да кажа че образованието ни е доста на ниво, макар че системата куца.Факт е че в българия има много повече учени хора отколкото в Америка да речем...Това го осъзнах един ден, когато си говорих с една приятелка от Канада...Оказа се че тук учим толкова по сложни и сериозно неща...Става въпрос за началните училища и средното образование.В осми клас аз съм изучила толкова неща колкото тя за 5 години...Даже моито ниво беше по високо...Аз уча във френска, а тя просто си го учи, защото живее в Канада и там е задължително.Вече казах...за едно година научих толкова колкото тя за 5...

Макар че ако трябва да говорим за висше образование, България куца яко.Университетите в България са...ужаст :) Защо винаги когато говорим за образование в страната го сравняваме с това в Америка?Може би защото там е по добро...Незнам...Но тук...тук просто си даваш парите и получаваш дипломата....И готово ...

А моят въпрос е такъв: Даваш си парите и като идеш да работиш разбираш, че тая няма да стане!? :)

Абе образование има-образованието е добро само в някой училища!!!

• Автор
Абе образование има-образованието е добро само в някой училища!!!

A защо само в някои училища?

Не трябва ли да е така във всички училища!?

:angry:

Естествено, че трябва да е добро образованието във всички училища. Но виждам разликата в момента в едно ОУ "Братя Миладинови" в 8 клас най-вече и в Гимназията за европейски езици. И двете в Русе. Брат ми учи във второто и е 9 клас. Понеже имам контакти покрай него със съучениците му и искам да кажа, че докато в Миладинови осмокласниците нямат грам обща култура, то в Европейските изобщо не е така. В случая сравнявам 8-ми и 9-ти класове от две училища. Европейските е едно от елитните училища в града, а Миладинови не е. А някога е било най-доброто училище в града. Как така нещата се променят за 10-на години?!

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

• Автор
Естествено, че трябва да е добро образованието във всички училища. Но виждам разликата в момента в едно ОУ "Братя Миладинови" в 8 клас най-вече и в Гимназията за европейски езици. И двете в Русе. Брат ми учи във второто и е 9 клас. Понеже имам контакти покрай него със съучениците му и искам да кажа, че докато в Миладинови осмокласниците нямат грам обща култура, то в Европейските изобщо не е така. В случая сравнявам 8-ми и 9-ти класове от две училища. Европейските е едно от елитните училища в града, а Миладинови не е. А някога е било най-доброто училище в града. Как така нещата се променят за 10-на години?!

Найстина си е така!

Най-добрите училища в даден окръг са тези, в които се изучава чужд език или компютърна техника. Можеби това са професиите, които са ний-доходни и за това е така!? :)laugh.gif

Казват, че първите 7 години от живота на всеки един човек са много важни за формирането му като личност, изграждането на ценностна система и започване на начално формиране на интелекта (Габриела е педагога тук, мисля че тя може да потвърди това или да го отрече). Какво очаквате от младежи и девойки, чийто родители точно в тази важна за тях (децата) начална възраст вместо да ги възпитават правилно изпадаха в еуфория и екстаз от настъпващата "демокрация" в нашата Родина? Родители, които малко след "отрезвяването" усещаха безработицата и безпаричието и се принуждаваха да тръгват за западна Европа или Америка да изкарват насъщния и липсваха на собствените си деца в продължение на години?

Е това са "плодовете", които сега си "берем" в училищата. Лично мое виждане, е че след максимум 10-тина годинки тия "плодове" ще си ги берем и сред активно работещото население на България.

За мен нещата са прекалено комплексни и не може да се обобщят в едно изказване, в един пост.

П.С. Габриела, мисля, че в твой пост по-нагоре по темата мярнах изказване цитирам по памет: "... той не говорел, защото родителите му членували в секта ..." - ами като не говори защо не го точкувахте със "Слаб - 2"? След две седмици примерно пак го изпитай отново и като не иска да говори - "Слаб - 2". И накрая на годината какво му пречи да се яви на изпит? Пък и там щом иска нека си мълчи. Какво му пречи да повтори същият клас и така докато проговори! И следващото "... писаха му 4 и детето ревна понеже в къщи го биели за ниски оценки и класната му потвърди, че е така...", а не смятате ли, че "горкото" дете може да Ви манипулира по този начин? Замисляли ли сте се за ефекта на Вашето действие в/у другите деца в класната стая? Не смятате ли, че Вие сте учители и Ваша работа е да учите децата и да ги оценявате според техните знания, а не според действията на родителите им? За семейното насилие няма ли си други органи, който да съблюдават за него?

Съгласен съм, че може би съм доста краен и че е много лесно да се критикува, но според мен по-добре така отколкото вечно отстъпващата (вечно правещата компромиси) позиция.

Казват, че първите 7 години от живота на всеки един човек са много важни за формирането му като личност, изграждането на ценностна система и започване на начално формиране на интелекта (Габриела е педагога тук, мисля че тя може да потвърди това или да го отрече). Какво очаквате от младежи и девойки, чийто родители точно в тази важна за тях (децата) начална възраст вместо да ги възпитават правилно изпадаха в еуфория и екстаз от настъпващата "демокрация" в нашата Родина? Родители, които малко след "отрезвяването" усещаха безработицата и безпаричието и се принуждаваха да тръгват за западна Европа или Америка да изкарват насъщния и липсваха на собствените си деца в продължение на години?

Е това са "плодовете", които сега си "берем" в училищата. Лично мое виждане, е че след максимум 10-тина годинки тия "плодове" ще си ги берем и сред активно работещото население на България.

За мен нещата са прекалено комплексни и не може да се обобщят в едно изказване, в един пост.

П.С. Габриела, мисля, че в твой пост по-нагоре по темата мярнах изказване цитирам по памет: "... той не говорел, защото родителите му членували в секта ..." - ами като не говори защо не го точкувахте със "Слаб - 2"? След две седмици примерно пак го изпитай отново и като не иска да говори - "Слаб - 2". И накрая на годината какво му пречи да се яви на изпит? Пък и там щом иска нека си мълчи. Какво му пречи да повтори същият клас и така докато проговори! И следващото "... писаха му 4 и детето ревна понеже в къщи го биели за ниски оценки и класната му потвърди, че е така...", а не смятате ли, че "горкото" дете може да Ви манипулира по този начин? Замисляли ли сте се за ефекта на Вашето действие в/у другите деца в класната стая? Не смятате ли, че Вие сте учители и Ваша работа е да учите децата и да ги оценявате според техните знания, а не според действията на родителите им? За семейното насилие няма ли си други органи, който да съблюдават за него?

Съгласен съм, че може би съм доста краен и че е много лесно да се критикува, но според мен по-добре така отколкото вечно отстъпващата (вечно правещата компромиси) позиция.

Съгласна съм с теб за всичко, което казваш. Но случаите, които съм посочила, съм ги посочила точно защото са такива, каквито ги описвам. Момчето, което го е страх да не го бият заради по-слабите оценки, го е страх, защото родителите му го тормозят. Свиделстват за това и други учители, които са ги виждали по родителски срещи. А и едно дете, на което не му тровят живота вкъщи да изкарва само шестици, едва ли ще се стресира от една четворка. А другия господинчо, който мълчи, та той си има почти само двойки, на писмените има и 3, и 4. Ама получаването на двойки явно пък тук не влияе нито на родители, нито на него. Ще повтори някой клас...Че какво?! Не знам дали е "че какво", ама така си мисля, че си мислят. Толкова много деца в това у-ще повтарят класове и после пак минават с 3 по милост. Има деца от дом за сираци /циганчета/ с по над 200 неизвинени - как ти звучи, ама проблем няма. Не знам ако минат на някава проверка какво ще правят някои даскали и директорът, т.к. тази бройка фигурира в дневника...

Да, аз трябва да оценявам детето според знанията му, а не според действията на родителите му, но това дете е 5 клас и когато аз разбирам, че нещо вкъщи му пречи да покаже себе си и това, което може, е неправилно /мисля/ да го наказвам заради това, че слуша мама и тати. Ей за тая работа трябва да има психолози и социални работници за всеки един клас. Определено няма да стоят без работа. И учителите да комуникират с тях и заедно да решават проблемите на децата. Защото пък аз не искам да вкарвам само знания, т.к. на дете, което расте в спокойна семейна среда, което е обичано, чиито родители имат нормални изисквания от него, което е разбирано, много лесно можеш да му наливаш знания.

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Представете си следната ситуациа:

Аз съм отличник от сравнително добра гимназия, кадето образованието е все още на прилично ниво. Завършвам и отивам в университета кадето подхода към образованието е съвсем друг- толерират се не умните хора а тези които зазубрят големи количества информация за малко време. Няма кои да види на кои мъ сече пипето и на кои не... В края на краищата завършвам с не много добра оценка. Отивам да кандидатсвам за работа(в България и чужбина) и се изправям дирекно срещу конкуренцията - мойте бивши колеги. Обаче като ми погледнат дипломата и видят че имам 3 шансовете ми да спечеля мастото е равно на 0. Тогава моя колега които помни какво сме учили само до следващият изпит е назначен. След ден-два тои се изправя пред проблем които изисква знания от по предишен курс. Огелпва всичко едно хубаво и е уволнен. Моят шанс да ме назначат на тази работа е спаднал още повече.Аз следвам за тесен спецялист и пазарът на моя труд е ограничен.

Питам:

Дори да не е порочна системата на образование,и ако аз получа добро такова, как да го използвам???

• Автор
Представете си следната ситуациа:

Аз съм отличник от сравнително добра гимназия, кадето образованието е все още на прилично ниво. Завършвам и отивам в университета кадето подхода към образованието е съвсем друг- толерират се не умните хора а тези които зазубрят големи количества информация за малко време. Няма кои да види на кои мъ сече пипето и на кои не... В края на краищата завършвам с не много добра оценка. Отивам да кандидатсвам за работа(в България и чужбина) и се изправям дирекно срещу конкуренцията - мойте бивши колеги. Обаче като ми погледнат дипломата и видят че имам 3 шансовете ми да спечеля мастото е равно на 0. Тогава моя колега които помни какво сме учили само до следващият изпит е назначен. След ден-два тои се изправя пред проблем които изисква знания от по предишен курс. Огелпва всичко едно хубаво и е уволнен. Моят шанс да ме назначат на тази работа е спаднал още повече.Аз следвам за тесен спецялист и пазарът на моя труд е ограничен.

Питам:

Дори да не е порочна системата на образование,и ако аз получа добро такова, как да го използвам???

В този живот ВИНАГИ тарикатите са по-добре от другите!

Винаги ще има хора, които ще заслужават нещо повече от другите, но някой друг там ще обере всичко не защото е по-умен, а защото е по-голям ТАРИКАТ!!!

Редактирано от vankata_6 (преглед на промените)

Дали е добро нивото - различно, някъде зле, другаде що-годе бива. Просто всичко зависи от желанието. Ако човек иска да научи нещо, ще го научи.

Мисля, че както проблема за ниското ниво е в учениците, така и е в учителите.

Какво да ти кажа не е точно така с това ако човек иска нещо да научи че ще го научи ...

Аз съм ученик в Хасково в едно от най-реномираните средни училища специалност Машинна обработка на информацията ... и ме приеха в паралелка със "засилено обучение " на английски но иначе първата година си беше добре ... а после ни смениха госпожата с една която си няма и понятие от английски ... и вече четвърта година се мъчи горката да вземем един учебник biggrin.gif А да не говоря какви грешки прави тази госпожа и че се допитва до мен за правописа на думите ... нима това е нормално?!

ohmy.gifohmy.gif

Иначе сега ще кандидатствам за Висше и имах голямо желание да пробвам за Международни икономически отношения ... но нали се иска и език та явно няма да го бъде госпожата ме провали xD

Но не казвам че проблемите в образованието ни са само от некадърни учители ... според мен трябва малко да се завишат критериите за подбирането , защото с такива учители като въпросната горко всекиму ;)

Редактирано от Fernando (преглед на промените)

• Автор
Какво да ти кажа не е точно така с това ако човек иска нещо да научи че ще го научи ...

Аз съм ученик в Хасково в едно от най-реномираните средни училища специалност Машинна обработка на информацията ... и ме приеха в паралелка със "засилено обучение " на английски но иначе първата година си беше добре ... а после ни смениха госпожата с една която си няма и понятие от английски ... и вече четвърта година се мъчи горката да вземем един учебник biggrin.gif А да не говоря какви грешки прави тази госпожа и че се допитва до мен за правописа на думите ... нима това е нормално?!

ohmy.gifohmy.gif

Иначе сега ще кандидатствам за Висше и имах голямо желание да пробвам за Международни икономически отношения ... но нали се иска и език та явно няма да го бъде госпожата ме провали xD

Но не казвам че проблемите в образованието ни са само от некадърни учители ... според мен трябва малко да се завишат критериите за подбирането , защото с такива учители като въпросната горко всекиму ;)

Найстина си е така!

Аз имах учителка, която заместваше нейна колежка и на втория ден от заместването тя излезе в болнични, понеже материалът не бил лек и тя не можела да издържа! :)

ohmy.gifohmy.gif

Но не казвам че проблемите в образованието ни са само от некадърни учители ... според мен трябва малко да се завишат критериите за подбирането , защото с такива учители като въпросната горко всекиму :)

Ами не е нормално, но каква е мотивацията (и не само финансовата) на един добър учител - особено по език - да стои в училище? Добрите специалисти излизат от системата на образованието.

Всъщност-права е baby_muse.Ако имаш желание да научиш нещо-ще го научиш.Щом аз искам да кандидатствам с английски и в училище преподавателя не може да ме подготви,има и други начини-нали.Не те е провалила госпожата,Fernando,просто си се оставил на течението...

Българското образование не е много на ниво , защото всеки който иска да постигне нещо повече ходи на часни уроци по какво ли не sad.gif И точно по тези уроци отиват много пари , пари който за мен отиват на вятъра , защото ако на човека не му се учи и с 300 часни уроци няма да стане :P

• Автор
Всъщност-права е baby_muse.Ако имаш желание да научиш нещо-ще го научиш.Щом аз искам да кандидатствам с английски и в училище преподавателя не може да ме подготви,има и други начини-нали.Не те е провалила госпожата,Fernando,просто си се оставил на течението...

А не смяташ ли, че не е едно и също да знаеш, че за утре имаш да научиш 150 думи, или че тези думи могат да почакат за по-нататък! :nono:

Не е същото! laugh.gif

А ако имам желание да науча 15 предмета по всички ли трябва да ходя на частни уроци? ohmy.gif

Въпроса ми тогава е защо да ходя на училище изобщо (: ?

Или както е случая с кандидатстването въобще няма да говоря за равнището и на преподавателите по Математика ... но там както и да е поне имам странична подготовка , но е просто нереално да можеш да се образоваш сам. :bye:

И да добавя специалността на преподавателката по Английски е Руска филология ...

Редактирано от Fernando (преглед на промените)

А не смяташ ли, че не е едно и също да знаеш, че за утре имаш да научиш 150 думи, или че тези думи могат да почакат за по-нататък! :)

Не е същото! laugh.gif

Какво значи, че може да почакат? Кой ти го налага да чакат? Учителката ли ти решава, че може да пропуснеш да ги научиш или ти самия? ;)

А ако имам желание да науча 15 предмета по всички ли трябва да ходя на частни уроци? ohmy.gif

Въпроса ми тогава е защо да ходя на училище изобщо (: ?

Или както е случая с кандидатстването въобще няма да говоря за равнището и на преподавателите по Математика ... но там както и да е поне имам странична подготовка , но е просто нереално да можеш да се образоваш сам. :bye:

И да добавя специалността на преподавателката по Английски е Руска филология ...

В училище се учат основните неща. Не може всеки пропадавател да те потготвя за студент. Има си програма, измислена от хората, които правят учебниците и мисля, че тази програма се следва. Това, че ти искаш да се занимаваш с 15 предмета едновременно, не те задължава да ходиш на частен учител, просто малко повече самоподготовка няма да е излишна. Пък и не смятам, че има някой дотолкова луд, че да кандидатства с 15 предмета едновременно! biggrin.gif

Виж, за математика ще ходиш, след като това е жаланието ти, но не пречи и сам да си подготвиш урок по история примерно.. след като той е даден като задължителен за обучение в учебника :yanim:

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Само ще допълня,че непознавам никой,който да е постъпил във висше учебно заведение,без допълнителна подготовка.Само знанията от училище не стигат.

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Само ще допълня,че непознавам никой,който да е постъпил във висше учебно заведение,без допълнителна подготовка.Само знанията от училище не стигат.

Да се запознаем ако толкова искаш. :speak: Ще добавя, че даже не съм учил за кандидатстудентския изпит за МЕИ-то и изкарах 5.30 по математика.(това преди 7 години не като последните години с тоя смешен тест който ще изкарам с една ръка) Това зависи изцяло къде (в каква гимназия) си учил и колко преподават там предмета с който кандидатстваш. Аз бях в ОМГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив и мога да кажа че преподаването по математика тогава там беше перфектно. Сега не зная какви са промените но чак толкова не мисля че е по-различно. Не смятате ли че и мнението на днешните ученици за образованието се е променило? Може би и те носят вина? Важно е само желанието така мисля аз. И да знаеш какво искаш също. Не като някои (сега не знам как е но когато аз кандидатствах направо ненавиждах хората които попълваха списъците със всичките възможни специалности на пет университета и по този начин влизайки в някаква специалност която не харесват (по-скоро не им пука коя е) само заради това да учат висше отнемат възможността на други които наистина искат да учат там, но са изкарали по-малко)

Да се запознаем ако толкова искаш. :speak: Ще добавя, че даже не съм учил за кандидатстудентския изпит за МЕИ-то и изкарах 5.30 по математика.(това преди 7 години не като последните години с тоя смешен тест който ще изкарам с една ръка) Това зависи изцяло къде (в каква гимназия) си учил и колко преподават там предмета с който кандидатстваш. Аз бях в ОМГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив и мога да кажа че преподаването по математика тогава там беше перфектно. Сега не зная какви са промените но чак толкова не мисля че е по-различно. Не смятате ли че и мнението на днешните ученици за образованието се е променило? Може би и те носят вина? Важно е само желанието така мисля аз. И да знаеш какво искаш също. Не като някои (сега не знам как е но когато аз кандидатствах направо ненавиждах хората които попълваха списъците със всичките възможни специалности на пет университета и по този начин влизайки в някаква специалност която не харесват (по-скоро не им пука коя е) само заради това да учат висше отнемат възможността на други които наистина искат да учат там, но са изкарали по-малко)

Ми...браво :clap:

Аз нямах време нито за сън,нито за нещо друго,когато се готвех за кандидатстудентски.Вземах допълнителни уроци,макар да завърших средно в доста реномирано учебно заведение...което завърших с отличие...

Прав си,че е най-важно желанието.

sad.gif Това е много сложна тема...Мнението ми е противоречиво,защото от една страна образованието ни е на добро ниво,но от друга начинът,по който се преподава и учащите се... :)

Който има желание ще намери начин да постигне това,към което се стреми,но понякога самата бюрокрация не ти го позволява...не можем и да си кривим душата,че и сред учениците има голе-е-еми издънки.Лошото е,че в ежедневието си виждам повече такива младежи,отколкото сериозни... sad.gif

Абе,както казах това е сложна тема,по която може да се дискутира безкрай...Важното е не непрекъснато да се оплюва българското образование,а да се направи крачка към неговото подобряване... cool.gif

Образователната система в България е невалидна за днешните времена. Тя може би е била добра за преди 20-30 години, но сега трябва да се извършат някои драстични промени. Например всички знаем, че математиката, която се използва всекидневно в живота, се учи до 5-ти клас. От там нататък всичко е абсолютно ненужно (освен за тези, които са решили да се реализират в областта на математиката). Учителите са от индустриалната епоха, учениците са от информационната. Учителите имат присъщи за тяхното време виждания, и учат учениците на тези виждания, макар и те да не са валидни за информационната епоха.

Днес се изискват умения за:

* бързо възприемане и обработване на информация

* разбиране по отношение на информационните технологии

* управление на личните финанси

* бърза реакция при рязка промяна на борсата, за да може да се намери най-добрата сделка

Човек трябва да бъде в крак с променящия се свят и винаги трябва да се попита дали това, което той знае все още е актуално или е нужно да си промени начинът, по който вижда нещата. Ето затова аз презирам начините на преподаване в училищата. Въобще не е оправдание, че всичко се учи "за обща култура".

Редактирано от [He4oBek] (преглед на промените)

В училище се учат основните неща. Не може всеки пропадавател да те потготвя за студент. Има си програма, измислена от хората, които правят учебниците и мисля, че тази програма се следва.

Лошото е , че го мислиш , а аз знам че не се следва , та ние по английски сме взели само 1/2 от учебника който ни беше през 11 клас а сега вече свършваме 12-ти ... ми не вярвам министерството да е одобрило такова нещо и такъв план за паралелка с засилено обучение на английски и бизнес английски ... laugh.gif

Държа да отбележа, че учениците взехме инициативата в наши ръце и събрахме пари да си купим Калиакра сандвич , та поне със самоучителя по английски да научим и нещо друго освен азбуката laugh.gif:)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.