Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус и Линукс на един диск

Featured Replies

преди 20 часа, Недко написа:

За какво да ми стига мястото в тази папка, като тя е последното място, в което съхранявам файлове.
Съвсем наскоро и вкарах няколко фотосесии и видео-десетки къси клипчета от конно състезание.

Въведох ги и след последната резултатът ми изглежда вече видян :

Но сайтът не ми позволява да кача файл по-голям от 0,06 Мб

Стигат ми толкова загуби на работно време за днес.
Отказвам се. 
Ще пробвам другата седмица да инсталирам актуалното Мини
и ще се освободи място от училищния софтуер на Десктоп версията

Благодаря !

Отваряш от профила си "мои файлове" и изтриваш тези, които мислиш за ненужни (вече) и ще може да качваш и по-големи.

Да, за много по-малко време щеше да инсталираш което и да е, вместо да се мъчиш да оправяш.

Актуалното "мини 9" ще е по-тежко от настоящето 8. Освен това към днешна дата е горе-долу пак ситуацията "веднъж на 2 години" - ще се инсталират много актуализации първоначално и още едно-две проблемчета, което на стандартно К/Л/Кс/Убунту не би повлияло, но тук проблемът е използването на многото допълнителни хранилища. Когато ползваш ОС със зависимости - трябва да обновяваш редовно и регулярно, за да могат зависимостите да се "уравновесят" и да не се стига до ситуация, за да се надгради нещо да трябва да се махне друго нужно. По принцип би могло да се оправи (ако се получи тази ситуация), но иска да знаеш какво правиш.

Затова ти предлагам да ползваш ЛинуксМинт (с XFCE), ще се влияе много по-слабо от "веднъж на 2 години" и с много малко донастройване ще покрива нуждите ти. Това, че преди инсталирането не е на Български не значи, че "след" ще е така. Ако имаме хипотетична ситуациа - УСУ и Стотинка ползваха някаква ама страшно тежка и натоварваща графична среда - пак ли тях щеше да искаш да ползваш (след като, хипотетично, даже не можеш ги подкара)? Да, аз искам да ползвам УСУ (със Стотинката проблема ми е друг, свикнал съм с apt), само че компа ми е архивен и ако искам да го ползвам - трябва да е нещо друго.

И последно - направи си само 2 дяла "/" и "swap".

преди 21 часа, бат'начо написа:

sudo apt-add-repository --remove ppa:kubuntu-ppa/backports

sudo apt-get update

sudo apt-get install -f

sudo apt-get dist-upgrade

Първата команда не работи, затова и резултата е същия, ще трябва да бъде така

sudo rm /etc/apt/sources.list.d/kubuntu-ppa-backports-precise.list /etc/apt/sources.list.d/kubuntu-ppa-backports-precise.list.save

Десктоп-версията може да стане на мини с инсталирането на usu-minimal и usu-minimal-skel, но първо трябва да се оправят зависимостите.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• Отговори 214
  • Прегледи 19,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 24.04.2016 г. at 20:57, Иво Димов написа:

Бат Недко .......това КДЕ е тежичко за тази машинка

на 24.04.2016 г. at 21:10, Иво Димов написа:

КДЕ е декстоп среда която изисква доста рам и добър процесор,слабичка ти е машинката .Най-добре ще е със LXDE ,MATE,XFCE .Самото стартиране на лаптопа с  това КДЕ ти лапа поне 400 мб от наличната рам

на 26.04.2016 г. at 18:56, бат'начо написа:

Затова ти предлагам да ползваш ЛинуксМинт (с XFCE), ще се влияе много по-слабо от "веднъж на 2 години" и с много малко донастройване ще покрива нуждите ти. Това, че преди инсталирането не е на Български не значи, че "след" ще е така. Ако имаме хипотетична ситуациа - УСУ и Стотинка ползваха някаква ама страшно тежка и натоварваща графична среда - пак ли тях щеше да искаш да ползваш (след като, хипотетично, даже не можеш ги подкара)? Да, аз искам да ползвам УСУ (със Стотинката проблема ми е друг, свикнал съм с apt), само че компа ми е архивен и ако искам да го ползвам - трябва да е нещо друго.

Благодаря ви !
Съгласих се. ))

Редактирано от Недко (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте отново !

Моля да ме ориентирате за източниците и стъпките за набавяне на Минт и XFCE, също и информация тип упътване.
Гугъл ми показа едно много хубаво упътване, точно както го обичам, но за МАТЕ.
Коя е актуалната Минт ?

https://www.linuxmint.com/rel_qiana_xfce_whatsnew.php

http://www.xfce.org/ ?

https://reviews.kaldata.com/ревю-на-операционната-система-linux-mint-revu388.html ?

Предпоследното

https://www.linuxmint.com/release.php?id=26

ръководствато за инсталиране, е едно и също, и не зависи от средата (МАТЕ в случая), т.е. всяко ще свърши работа.

:D  ;)  Май никое няма да свърши работа в часта за разделянето на диска, освен ако не го исталираш на чист хард. Мисля, че доста съвети давахме как да е разпределен и в тая тема, все ще се оправиш. Всяко ръководство, което намериш, ще е морално остаряло.

Ето и форум на разбран език.

Здравейте !

Вече имам Mint 17.3 XFCE на флашка. Показвам папките на снимката.
За разделянето на диска  ще си чета записките и бележките отпреди 2 години в тази тема тук,
в аналогичната тема във форума на УСУ http://forum.learnfree.eu/viewtopic.php?f=6&t=2117&start=15
и в последните ви съвети от тези дни.

При 2 GB RAM, да спазя ли правилото 1,5хRAM, и да направя 3 GB SWAP ? 

26.jpg

преди 15 минути, бат'начо написа:

Да. И приложи вариант 1 от http://forum.learnfree.eu/viewtopic.php?f=6&t=2117&start=15#p34853

Благодаря !
Сега видях, че и lokster ми е писал да не правя отделен /home дял и ставате двама, при което "хубава традиция стана" )) да се съгласявам.

Засега дяловете са ето така :
"C" и "D" в Windows XP си остават както са и променям само Линукските.

27.jpg

Здравейте !

Днес GParted ми показва промяна в буквите на устройствата.
Хард дискът е станал /dev/sdb1,-2,-3, а снощи беше /dev/sda1,-2,-3
Съответно флашката от /dev/sdb1 е станала /dev/sda1

Извадих флашката, затворих GParted, обнових списъка на устройствата, но няма промяна, хард диска си е все /dev/sdb 

Това важно ли е, проблем ли е ?

28.jpg

И ми хрумва следният въпрос :

На "С", папката "Моите документи" е 12,8 Гб и остават 4,9 Гб свободни,
при положение, че все по-малко ще използвам Windows XP - поради бавност, спирането на поддръжката на Google Chrome, бързото блокиране при стрийминг и др. ...
бива ли този дял "С" да го намаля с 12,8 Гб , от 28,91 Гб на 16 Гб, (с преинсталация на ХР, но дали системата ще работи спокойно)
да увелича "D" с 12,8 Гб до 66,5 Гб,
а защо не и с част от бъдещия "/" на Linux Mint 17.3,
който се очертава по първоначални намерения да е 26 Гб, а SWAP да е 3 Гб.
Дял "/" засега има 15 Гб свободни,
бива ли да увелича "D" примерно с 14,5 Гб и да стане около 81 Гб,
а може и повече, защото вече си мисля ... защо са ми GIMP и Open Office по 2 броя - в Windows XP и в Mint ?,
май от тях ще се освободи общо към 1 Гб в ХР, ако ги няма там ...
..................
И последната ми идея за размерите на дяловете е следната :
1. "С" - 15 Гб
2. "D" - 82 Гб
3. "/"   - 11 Гб
2. SWAP - 3 Гб
и се получават около 111 Гб, почти колкото показва GParted - 111,79 Gb
0,79 Гб ще ги добавя към "D" или към "/"

Бива ли това разпределение ? Създава ли проблеми ?

Предварително благодаря !

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Уау, ако река да те цитирам - ще запълним страницата.

"Извадих флашката, затворих GParted, обнових списъка на устройствата, но няма промяна, хард диска си е все /dev/sdb 
Това важно ли е, проблем ли е ? "

Пропуснал си да рестартираш. И аз съм така. Флашката ти е била включена предварително, когато си рестартирал/пуснал компа.

Проблем може да се получи ако инсталираш стара версия на Дебиан или Убунту без графика (от тия за които знам, може да има и други), и недогледаш как се разпознава диска - /dev/sda или /dev/sdb, и инсталираш в МБР на флашката (ако е правена "в стил dd" - ще даде грешка, а иначе - ще трябва да ти е включена флашката, за да подаде на ГРУБ от къде да зареди, поправя се лесно второто).

Колкото повече "маневри"правиш, толкова увеличаваш риска нещо да се скапе. То винаги си го има, но... На Линукса, както и на Уиндоуса, му трябва и свободно място (не само суапа), като е малко/недостига - ще се бави, за да чисти. Така и така вече си решил - направи го. Do it!

преди 55 минути, бат'начо написа:

Уау, ако река да те цитирам - ще запълним страницата.

Има ли начин снимките да се публикуват "по-прибрано", компактно,
освен с предварително преоразмеряване, или изрязване на излишното ?

преди 55 минути, бат'начо написа:

Колкото повече "маневри"правиш, толкова увеличаваш риска нещо да се скапе. То винаги си го има, но... На Линукса, както и на Уиндоуса, му трябва и свободно място (не само суапа), като е малко/недостига - ще се бави, за да чисти. Така и така вече си решил - направи го. Do it!

Е не съм решил съвсем ... засега допълвам картината и събирам мнения ...
Най-новото, което се сетих е, че УСУ Десктоп и Линукс Минт имат значителна разлика в обема.
Каква е тя между УСУ Десктоп 8.3 и Минт 17.3 XFCE след инсталацията ?
Напомням, че сега съм с първата от двете.

Благодаря !

ЛиуксМинтДебианЕдишън - МАТЕ 32бита - след инсталацията му и инсталиране "отгоре" на

Spoiler

conky-all tint2 mirage pinta parcellite skype pavucontrol deadbeef gaupol imagination playitslowly smtube smplayer mpv youtube-dl hex-a-hop aisleriot atanks mahjongg gnotski qbittorrent fbreader geany leafpad bleachbit gparted ntfs-config  htop fortunes-bg wbulgarian aspell-bg myspell-bg nvidia-legacy-304xx-driver nvidia-settings-legacy-304xx  nvidia-detect nvidia-xconfig xfonts-terminus ttf-mscorefonts-installer mplayer gpac florence (сигурно и още някои невидими има), и махнати добавки за virtualbox (virtualbox-guest*)

"тежи" 5.5 Гб преди "минаване с чистача" и 4.92 Гб "след" (ако се вярва на конкито). ISO образа е 1.5 Гб.

Усу-десктоп е по-голямо след инсталиране от Ментата - накратко.

Редактирано от бат'начо
прецизиране (преглед на промените)

преди 28 минути, бат'начо написа:

Усу-десктоп е по-голямо след инсталиране от Ментата - накратко.

От 23,7 Гб дял "/"  до 15 Гб свободни, след изнасянето на всичко, създадено от мен,
По моя сметка са 8,7 Гб с всички файлове, които си е създала сама след 2 години работа. 

1. "С" - 15 Гб......се променя така :...1. "С" - 19 Гб
2. "D" - 82 Гб......................................2. "D" - 73 Гб    
3. "/"   - 11 Гб.....................................3. "/"   - 16 Гб
4. SWAP - 3 Гб...................................4. SWAP - 3 Гб

За да има всекиму - неговото ...
и да има мир. ))

Благодаря !

И Гугъл ми показа едно обилно Ръководство "Точно по моя вкус !"
Точно за 17.3 XFCE
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/first-mint-xfce

и още едно ревю :
http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rosa-xfce.html

и засега нямам какво повече да питам.

Пак благодаря !
Като има новини, ще пиша.

Едно клипче и от мен направено  току що. Не ме псувайте много ако някъде нещо съм пропуснал :)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Note: do you have a 32-bit operating system? Then you can't install Google Chrome. In that case select Chromium, which can be installed by means of Software Manager.

К`во прайм ?
Има ли как да си ползвам отметките от Chrome ?

Или да ползвам стара версия, от сегашната инсталация, или не знам откъде ...
флашката с УСУ я форматирах още вчера.

Да търся някой диск от списание, с последните версии на Chrome преди да спрат поддръжката на 32 битови ОС ?

Качи си  Chromium  и не  търси нищо. За 38 минути се инсталира това дистро  и е готово за ползване. Какво толкова  му се кумиш вече  няколко дена за 3  дяла и 5 цъкания с мишката ?  Значи ако нямаме Хром за 32 бита умираме и  всичко е приключило  заради огромната драма и трудност  :)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 3 часа, AlkatrazBG написа:

Качи си  Chromium  и не  търси нищо. За 38 минути се инсталира това дистро  и е готово за ползване. Какво толкова  му се кумиш вече  няколко дена за 3  дяла и 5 цъкания с мишката ?  Значи ако нямаме Хром за 32 бита умираме и  всичко е приключило  заради огромната драма и трудност  :)

Има ли как да си импортирам отметките от Chrome ?
За мен това е нещо като важна библиотека с информация, която често ползвам.
Не е въпросът за колко минути се инсталира новото, ако се пропилее нещо ценно от досегашното.
"На чужд гръб и сто тояги са малко"

Не съм учил информатика в училище, не съм имал кабинети, обзаведени с "Правец", не съм имал домашен компютър като дете и не се чувствам сигурен, няма как да ми е много "интуитивно" отношението с операционните системи.

Благодаря !

преди 6 минути, AlkatrazBG написа:

Няма браузер който да не го може https://support.google.com/chrome/answer/96816?hl=bg

Още веднъж благодаря, най-вече за написаното с черните букви !
Инфото от линка ми е известно, при всяка преинсталация съм го правил,
и между тях, когато се зарази браузъра с рекламна "зараза" и се наложи да го изтрия.))

Направо си ги синхронизирай  със един акаунт  и не ги мисли :) Когато и да инсталираш браузера  след като влезеш в акаунта си всичко ще ти цъфне  подредено.

преди 12 минути, AlkatrazBG написа:

Направо си ги синхронизирай  със един акаунт  и не ги мисли :) Когато и да инсталираш браузера  след като влезеш в акаунта си всичко ще ти цъфне  подредено.

Вече е свършено и работи между браузърите Chrome в двете ОС.
Дали синхронизирането върши работа с други браузъри, не бях наясно.
Вероятно да, защото Хром и Хромиум май са братя или поне братовчеди ))

Е, те, тва, съм го виждал (подобно) и на Руски, но къде ... https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/first-mint-xfce

Нямай му доверие (на казаното), то си важи за него, примерно тая команда - sudo apt-get install gnome-commander libgnomevfs2-extra leafpad pavucontrol - аз съм свикнал с това, то ще ви трябва и на вас. Да, бе,да. За зрама - м-не, със старите ядра ммможе да има мммалко ефект, сега - ... Със или без, като ти гръмне средата, ефекта е един и същ.

С две думи - морално остаряла информация/съвети.

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Нямам доверие на тия работи. И си изнасям периодично отметките. И после като трябва - си ги връщам. Фокса работи и с *.json, и с *.html , т.е. може да зареди и тия от Хром, и обратното. Е, няма да имат икони (първоначално) - голяма работа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.