Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус и Линукс на един диск

Featured Replies

Има ли безопасен начин да се намали дял "С" от 29 Gb на 19 GB, без да се преинсталира Windows XP ?
Съобразих, че ако преинсталирам ХР Pro от оригиналното DVD SP2, ще трябва да тегля и SP 3, (който видях, че се намира все още из мрежата, но дали само в него е проблема ? ).
Въпросът е какво ще се случи, като ги няма ъпдейтите, които си е получила в последните дни от поддръжката през април 2014 г и месеците след това (продължаваха да пристигат).
Също, има ли ефективен и безопасен начин да се почисти от всички излишни файлове, които е създала за 2 години и да се доближи (доколкото е възможно) до състояние на нова инсталация, най-вече, за да се ускори, почти, колкото е била тогава, не повече ?
Досега съм пробвал с дефрагментиране с вградената програма на ХР и чистене със CCleaner, Temp File Cleaner, а също и Avast май предлага отвреме-навреме да ми почисти ))

Благодаря !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

• Отговори 214
  • Прегледи 20,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 часа, Недко написа:

Има ли безопасен начин да се намали дял "С" от 29 Gb на 19 GB, без да се преинсталира Windows XP ?
Досега съм пробвал с дефрагментиране с вградената програма на ХР и чистене със CCleaner, Temp File Cleaner, а също и Avast май предлага отвреме-навреме да ми почисти ))

Дефрагментирай със това (свали второто, разархивирай и стартирай JkDefrag.exe и изчакай да свърши, ако искаш се информирай повече за него, тоя линк при мен е работещ и ми изглежда надежден). Или ползвай друга, но не и вградената програма за дефрагментиране.  След което свивай вече. Абсолютно безопасен начин няма.

А, да, може и в сейф мод да дефрагнеш.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 19 минути, бат'начо написа:

Дефрагментирай със това (свали второто, разархивирай и стартирай JkDefrag.exe

"Второто" го разбрах като втория ред от таблицата : JkDefrag 3.36 Fr (.zip) / pour Windows 2000/2003/XP/Vista/2008
Препрати ме в този сайт http://www.trad-fr.com/telecharger/details.php?file=58
и оттам с щракване на сивия бутон "Telecharger" ми даде направо JKDefrag_3.36_full.exe (не .zip) 
Нямам въпроси, действам нататък.

ОК. Това имам предвид (второто в таблицата)  http://www.trad-fr.com/telecharger/download.php?go=2&file=58&mirror=276

или https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=36360

• 2 седмици по-късно...
на 10.05.2016 г. at 22:54, бат'начо написа:

Да. И приложи вариант 1 от http://forum.learnfree.eu/viewtopic.php?f=6&t=2117&start=15#p34853

Приложих, 19 - 73 - 19 Гб.
С Парагон форматирах всичко в NTFS и ги преоразмерих и слях
Излязох от Windows и повече не мога да направя нищо.
Посреща ме черен екран с текст GRUB rescue > -
Не знам в кой момент се избира да зареди флашката с Mint
Първо опитах, докато бях в Windows, но нито тръгва сама, нито има иконка за щракане, с функции на Autorun.
И също ... как точно се стартира от флашка ?
Сега съм пуснал live-диска на деинсталираната УСУ Десктоп 8.3 и пиша от нея.
... и чета по същата тема :
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45441

Благодаря !

Щях да се учудя ако не се беше стигнало до този момент.

Имаш флашка, програма, исо-файл и от тях правиш нещо. Изпробва ли го първо дали работи - не. Оразмерява, мести, но имаш не само Уйн, а и Лин (който иска да знае от къде да зареди и ако му "кажеш" - ще го направи).

Стъпка 1 - поправяне на съществуващото (това може да помогне, с него вече се работи малко по-различно, понеже е по-нова версия, принципа е същия) ако има някакъв Линукс.

Стъпка 2 - как да стане флашката (и за предпочитане да се пусне и види след това като жива, дали работи).    # избягвай да работиш с dd-командата - може да останеш без никаква информация на харда при грешка. Бях трезв като репичка и пак успях да объркам веднъж. Та го имай предвид.

Допълнително (ако се изпълни стъпка 1) със съществуващата в УСУ live-usb-install може да стане също, избира се режим - запис на имидж, мисля, се казваше (и показване на всички файлове, а не само на асоцираните с този файлов формат, за достигане/намиране на исо-то).

Стъпка 3 (или 1) - поправяне на Уйн , за да зарежда.

преди 9 часа, бат'начо написа:

Щях да се учудя ако не се беше стигнало до този момент.

Стъпка 1 - поправяне на съществуващото (това може да помогне, с него вече се работи малко по-различно, понеже е по-нова версия, принципа е същия) ако има някакъв Линукс.

Благодаря !
Преди 2 години точно това съм направил - GRUB в MBR, но с live-диска.
Тогава бях прочел почти цялото Ръководство на УСУ ...
и веднъж направено, не е имало нужда и споменът се е затрил,
а сега прочетох само Разделяне и форматиране на дискове и дялове.
При мен сега няма да е с по-нова версия, а от стария live-диск.

Не. При стартиране от жив диск на grub-customizer (ако не засече автоматично дяловете) при указване кое къде е и какво е, той само записва тази информация в МБР (иска и обновяване, за презареждане на тази информация) и си ползваш този от системата, а не от диска. Има и други графични инструменти (всеки си има плюсове и минуси), но ти имаш този под ръка.

Ако Ментата на флашката е по реда си (не останах с такова впечатление) - инсталирай направо, но с ръчно задаване на дяловете (както го мислиш, де).

преди 8 часа, бат'начо написа:

Не. При стартиране от жив диск на grub-customizer (ако не засече автоматично дяловете) при указване кое къде е и какво е, той само записва тази информация в МБР (иска и обновяване, за презареждане на тази информация) и си ползваш този от системата, а не от диска. Има и други графични инструменти (всеки си има плюсове и минуси), но ти имаш този под ръка.

Ако Ментата на флашката е по реда си (не останах с такова впечатление) - инсталирай направо, но с ръчно задаване на дяловете (както го мислиш, де).

Засега довърших дяловете, от GParted на лайв-диска.
Ще опитам още веднъж с флашката, да я направя отново или да я поправя.
И, ако не успея, ще опитам да запиша и лайв-диск на Минт, като се надявам, че от CD буутва по подразбиране (както става в момента с диска на УСУ). И да задам инсталация на Минт от диска и ... по-нататък - по инструкциите

snapshot1.jpg

Да. Няма да стане. Ти преоразмерява и дяловете с Линукс, и UUID-та са различни. Трябва първо в /etc/fstab да се зададе вярното/да се редактира и едва тогава с кустомизатора. Дано се получи с Ментата и не трябва "да научаваш" и още неща. Мисля, че по-лесно щеше да е фикснеш от инсталационния диск с Уйн МБР и да ти стартира нормално поне Уйна.

Бях малко невчас снощи. Успех.

на 21.05.2016 г. at 5:29, бат'начо написа:

Да. Няма да стане. Ти преоразмерява и дяловете с Линукс, и UUID-та са различни. Трябва първо в /etc/fstab да се зададе вярното/да се редактира и едва тогава с кустомизатора. Дано се получи с Ментата и не трябва "да научаваш" и още неща. Мисля, че по-лесно щеше да е фикснеш от инсталационния диск с Уйн МБР и да ти стартира нормално поне Уйна.

Бях малко невчас снощи. Успех.

Инсталирах наново старото УСУ от лайв-диска и MBR се появи. Не казвам "се оправи", защото бях сложил ръчно Windows XP да е най-горе и да зарежда без да му щракам повече. (Ако не греша, единият ти съвет е за подобно решение)
Сега на първо място е пак УСУ, а ХР е най-долу от всичко 5 реда.
После:
Свалих още веднъж образа на Минт от сайта и го записах по 3 различни начина на 3 DVD-та.
Както е цял архив неразархивиран ;(ред. Не е архив, а ISO.образ, иконките си приличат в моята програма)
като разархивирани папки и файлове
и като папка с тези папки и файлове.
Опитах да го инсталирам и от трите диска, но не успях и оставих за днес да прочета повече.
Също:
Влизах с F2  и F12 в BIOS и в BBS-pop-up да задавам от къде да зарежда, и пробвах с флашката и с новите дискове.
Флашката позволява само 1 до 2 щракания за избор,
но отникъде не стартира, просто замръзва на избраната опция.

Тук има снимки на екрана от фотоапарат: http://imgur.com/a/6Mwl0

преди 19 часа, бат'начо написа:

Благодаря !

Записвал съм и с двете програми,
с Инфра Рекордер си правих DVD-то с УСУ преди 2 години, с което я инсталирах тогава
и снощи също.
Не ми изглежда да е в тази посока проблема.
Тук има снимки на BIOS, BBS и GRUB :http://imgur.com/a/4SvNo
също и ще сваля другата програма за лайв-флашки, която се споменава - UNetbootin.

Видях ти снимките за Live usb install. С IMG-файл не бях опитвал ... и това ще пробвам

ЮнетБута я забрави за момента. Ако искаш - по-добре rosa image writer . Какво е и т.н.

Ще трябва уточнение - в зависимост каква система и версия ползваш - може след работа с Росата флашката да не ти се вижда , както и да показва, че не може да се монтира. Обаче ще стартира лайв Ментата.

преди 15 минути, бат'начо написа:

ЮнетБута я забрави за момента. Ако искаш - по-добре rosa image writer . Какво е и т.н.

Нещо бъркам в начина на стартиране на DVD-то и може би и флашката.
Или не се е получил годен диск на друга дистрибуция с Live USB Install
Но пък и двата носителя да не стават, е подозрително.

Ще видя пак в Ръководствата на УСУ как точно и в кой момент се вкарва диска. Чудя се как снощи се получи и в live режим и после самата инсталация.
А след като стана инсталацията, не мога да повторя номера с Минт нито в live-режим, нито да я инсталирам.
Тръгва диска, върти се силно и дълго, аха да се зареди ... и стихва ... и се появява GRUB с наличните УСУ и ХР
И не намирам изход, нито път нататък ... и рестарт от бутона.
И многократни опити и промени в BIOS и BBS, и като ги погледна следващия път - пак си стоят със зареждане от хард-диска

Опитити ти досега са грешни. Записаните дискове и флашка няма да завършат процеса по инсталиране, ако успеят да тръгнат по някакъв начин.

Имам предвид ако е Линукс Минт. Виж в линка за Росата какво е хибриден образ. Е, заради това флашката се "пише" по друг начин.

преди 18 часа, бат'начо написа:

Опитити ти досега са грешни. Записаните дискове и флашка няма да завършат процеса по инсталиране, ако успеят да тръгнат по някакъв начин.

Имам предвид ако е Линукс Минт. Виж в линка за Росата какво е хибриден образ. Е, заради това флашката се "пише" по друг начин.

Записах IMG-файл с LiveUSB Install на 8 Гб флашка.
За  източник посочих сваленият от сървъра "кашон" с подпрян на него диск" (иконка на архиватора PeaZIP) 
с ISO-то, което свалих от сървъра на Минт.
Запис 351.000000 секунди, след което се опитах да видя какво има на флашката.
Излезе предупредително прозорче от ХР, че флашката не е форматирана.
И нали допускам, че някой мъдър програмист е писал програмата, допуснах, че аз нещо съм пропуснал 
и наредих да се форматира във FAT32.
После я записах наново. 342.000000 секунди и като поисках да видя съдържанието - отново напомни, че не е форматирана.
Този път не я форматирах, и поисках да видя свойствата и.
0 Гб заети, 0 Гб свободни.
В линка на ROSA пишат, че флашките се виждат от системата като файл ок. 5 мб.
При мен няма и толкова.
Редактирах BIOS и BBS да се зарежда само от флашката и стартирах компютъра.
И той ми изкара черен екран с бели букви от снимката.

13256336_1174049095980513_9141083898355493872_n.jpg

Мале мале  изписали сте 6 страници за нещо което се прави за 13 минути :)  До  25 декември ще  успеете ли да инсталнете   едно линукс дистро ? Толкова ли пък са дефицитни дисковете от 50 ст.  и  която и да  безплатна програма а запис ,че се потите вече 1 месец за толкова елементарни работи ? А със  UNetbootin   е още по елементарно  да се запише на флашка. Форматираш флашката във ФАТ 32  и  стартираш  UNetbootin   след което посочваш сваленото исо и си правиш флашката за 10 минути . Какви рекордери какви архиви  сваляте и ползвате ми е пълна мъгла.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 21 минути, AlkatrazBG написа:

Мале мале  изписали сте 6 страници за нещо което се прави за 13 минути :)  До  25 декември ще  успеете ли да инсталнете   едно линукс дистро ? Толкова ли пък са дефицитни дисковете от 50 ст.  и  която и да  безплатна програма а запис ,че се потите вече 1 месец за толкова елементарни работи ?

Благодаря ! В събота вечер са дефицитни. Снощи записах 3 DVD-та по 3 различни начина, единият от които, точно както и на УСУ преди 2 години. Но нито един не успява да се инсталира. 
Наистина са елементарни работите, и преди 2 години си инсталирах УСУ за доста по-кратко време.
Но за нея хората са се погрижили да напишат Ръководство с много страници, да предвидят програмки за важните стъпки ... и имах много по-малко въпроси.
Казах ти - толкова ми е опитът и засега толкова мога. Ти вероятно ще си същият, ако се заемеш с простата (за мен) задача да нарисуваш портрет по снимка, или друга задача от далечна за теб професия.

Исо-файлът се посочва за източник и ако записваш диск, и ако записваш флашка. Ако и с това не успееш да запишеш исо-то на диск - се предавам, не е най-доброто, но има Руски и се вижда ясно "запис на исо-образ". Говоря за PowerLaser Express, не за другите.

Флашката я пропускаме за момента, защото ще иска поправяне, за да работи с live-usb-install-a.

Възможно е (от снимката) да иска още едно рестартиране без вадене на флашката, за да "захапе" (ако се е получило, обаче).

Дисковете се записват от 20 години по един и същи начин.  Разбирам да няма клипове,инструкции  в интернет  та да се  тормозиш толкова време ама то е пълно и са буквално стотици хиляди на 100  езика. Документацията за Усу ти е актуална за всичко що е Дебиан и Убунту базирано на тоя свят. Нещата не са се изменили  и на 2%  от това което е било преди 5,2 или 1 година относно записа и инсталацията. Програмите за запис на флашки и дискове  са еднакви на 99%  и разликата от 1%  идва от това ,че на едната  бутоните  за запис са от ляво пък на другата са отдясно :)

преди 4 часа, бат'начо написа:

Исо-файлът се посочва за източник и ако записваш диск, и ако записваш флашка. Ако и с това не успееш да запишеш исо-то на диск - се предавам, не е най-доброто, но има Руски и се вижда ясно "запис на исо-образ". Говоря за PowerLaser Express, не за другите.

Флашката я пропускаме за момента, защото ще иска поправяне, за да работи с live-usb-install-a.

Възможно е (от снимката) да иска още едно рестартиране без вадене на флашката, за да "захапе" (ако се е получило, обаче).

Благодаря ! Няма нужда !
Програмката на ROSA се справи безпроблемно и вече имам инсталирана Минт точно от флашката.
Първо я изчистих, както пише в руския текст, после я форматирах в ХР, и пак я записах с Rosa Image Writer.

Проблемът през цялата седмица е бил софтуерът на УСУ - Live USB Install.
Флашката, записана с него не тръгваше, въпреки, че изкарва начален екран за избор на инсталация
и може да се щрака по него веднъж или два пъти ... и замръзва.

Когато всички елементи са изправни - се справям.
Проблем е, че не съм специалист да ги поправям, когато не са в ред.

Другият проблем, вероятно е бил, че не знаех как да точно да променя буутващото устройство в BIOS и BBS.
И това разбрах, но допреди последния запис на флашката не проработи с нито един от другите варианти
на запис и носител.

Сега се боря с панелчето за настройване на кабелната мрежа в Минт.
Бутонът "Запази" е неактивен, (сив) 
и ми показва обяснение, че трябва да се идентифицирам, за да запазя тази връзка ...

13221116_1174033569315399_5784519724797943418_n.jpg

преди 5 часа, AlkatrazBG написа:

Какви рекордери какви архиви  сваляте и ползвате ми е пълна мъгла.

1. http://infrarecorder.org/?page_id=5
2. Когато не виждах двете иконки заедно, се заблудих, че дясната е на архив, а не на ISO

И ... за да мога снощи безпроблемно да си инсталирам 2 годишния диск с УСУ, който съм си записвал сам,
и да имам записана флашка с УСУ също от 2014 г.
а с новите да не ставаше, (нито с диск, нито с флашка) ... значи проблемът е друг
и го търсех какъв е и къде е ... и дори го открих и го реших.
Вкл. и с твоя помощ, за което благодаря !

ZIP-ISO.jpg

преди 5 часа, AlkatrazBG написа:

Мале мале  изписали сте 6 страници за нещо което се прави за 13 минути 

Благодаря !

Темата е започната преди 2 години от друг, и на стр.1 и 2 решаваме тогавашните си проблеми с двойното зареждане.
После, до стр.5 се опитваме да пооправим, дооправим и да забързаме наличните от преди 2 години ОС.
И едва от стр.5 работим по нова инсталация на нова ОС.

Портрет по снимка с фотореалистично качество се рисува за 3 часа и дори за по-кратко, когато отпътуват автобуси и самолети от курортите. Отделни колеги го правят и за един час.
Ти можеш ли го ?

Няма място за сравнение между рисуването  и инсталацията  на която и да е опер. с-ма. Едното е дарба  и е въпрос на творческо мислене а другото е  прост ред от действия които се повтарят до автоматизъм.Колкото е трудно да  се научи човек да си върже обувките толкова е и трудно да инсталираш от диск или флашка. Още повече ,че това което искаш да инсталираш е преведено на родния ти език  и е сведено до има няма 10-на клика с мишката . Хората  вече добили навици за нещо трудно ще  се приспособят към друго.  То е като удобните обувки   дето са ти любими и ти предоставят комфорта при ходене.  Ти си се хванал на морално остаряла техника да вдъхнеш живот със нещо  което виждаш за 1-ви път и очакваш някой да ти проведе  2 дена курс за обучение. Както в рисуването има различни техники така и в  хардуера  има различни производители . Сценариите могат да бъдат  много   за постигането на определена цел  и ще е много трудно да се избере най подходящия . Реално погледнато  ако се замислиш има точно определена логика в действитя за инсталация която се повтаря при всички дистрибуции. Който и  инсталатор да вземеш прави едно и също нещо ,само пътя е леко изменен с цел индивидуалност. Има 100 програми за запис и 100 плеара за музика  но всичките реално правят 2 неща ,пускат и спират музика и записват и трият дискове. Та такива ми ти работи чичо Недко.

П.П.

Логиката на работа е коренно различна  между Windows и Linux  дистрибуциите. Абсолютно всичко е различно  и ако не си промени човек мисленето и нагласата никога няма да  почувства  удобство. Ако едното може да функционира без графична среда  то другото няма как да го направи. Ако едното е изградено  от прости текстови файлове и  най елементарни папки и директории със определени права за достъп то другото е 99% затворено за къстъмизация и ограничено. Опер. сми са писани на машинен език който се подчинява на точно определени правила и ред а рисуването,пеенето,танцуването и тн.  са творчество и фантазия . Всички могат да косят ливадата с косачка която я буташ ама не всички могат да окосят тая ливада със коса.Тука е същото нещо реално погледнато. От тебе се изисква да боядисаш една стена с мечето а не с маслени бои да  нарисуваш пейзаж. Колко време е нужно да го направиш сам си отговори.

преди 7 часа, Недко написа:

Сега се боря с панелчето за настройване на кабелната мрежа в Минт.
Бутонът "Запази" е неактивен, (сив) 
и ми показва обяснение, че трябва да се идентифицирам, за да запазя тази връзка ...

13221116_1174033569315399_5784519724797943418_n.jpg

Гугъл казва, че това трябва да проработи по следния начин: отваряш терминал и изпълнява следните команди последователно

sudo -i
service network-manager stop
rm /var/lib/NetworkManager/NetworkManager.state
service network-manager start
exit
exit

и би трябвало бутона за запазване да стане активен.

След първата команда ще ти поиска паролата, тя няма да се вижда (какво въвеждаш), но това май вече го знаеш, нали.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.