Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус и Линукс на един диск

Featured Replies

Тази версия 3,0 която искаш, и в сайта им вече я няма. Щом искаш Wine, свали го от хранилището. В Mint забравих как се казваше. Пишеш Wine и си готов.

Ето и опътване на български, за работа с Mint.

https://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/MATE/bulgarian_14.0.pdf

В тоя диск, като го отвориш има и deb пакет, на пустия openoffice? Копирай deb файла и му дай десен бутон. Избери да се отвори, с gdebi /при Минт го има по подразбиране/.

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

• Отговори 214
  • Прегледи 20,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 11 минути, AntiAlGor написа:

Тази версия 3,0 която искаш, и в сайта им вече я няма. Щом искаш Wine, свали го от хранилището. В Mint забравих как се казваше. Пишеш Wine и си готов.

Ето и опътване на български, за работа с Mint.

https://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/MATE/bulgarian_14.0.pdf

Имам Оо 3.0 на CD от списание Download.BG и тази процедура ми беше позната. Командите все още са ми неприятни.
И нали се говори и пише, че вече не се поддържа и е заменен и т.н. ...  изобщо не очаквах, че все още се предлага от сайта и то на български.
Затова и зададох въпроса си така, как да си получа своето (Open Office) при наличната, позната на мен ситуация.

Вече има "промяна в плана", по-лесно ми е от сайта с няколко команди,
отколкото да инсталирам Wine само заради Open Office

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 6 минути, Недко написа:

Имам Оо 3.0 на CD от списание Download.BG и тази процедура ми беше позната. Командите все още са ми неприятни.
И нали се говори и пише, че вече не се поддържа и е заменен и т.н. ...  изобщо не очаквах, че все още се предлага от сайта и то на български.
Затова и зададох въпроса си така, как да си получа своето (Open Office) при наличната, позната на мен ситуация.

Вече има "промяна в плана", по-лесно ми е от сайта с няколко команди,
отколкото да инсталирам Wine само заради Open Office

В тоя диск, като го отвориш има и deb пакет, на пустия openoffice? Копирай deb файла и му дай десен бутон. Избери да се отвори, с gdebi /при Минт го има по подразбиране/.

Ето и как се инсталират deb пакети, с gdebi. Само да знаеш, в Mint това gdebi е инсталирано.

преди 2 часа, Недко написа:

...като не изключвам отново някоя затрудняваща изненада от твърде прогресивни автори ...

Ми прогрес, почти като със иконите, по-минималистични и авангардни от Салвадор Дали на седем ракии (ако са домашни - и по-малко)...

Та значи - примера го дадох, да видиш, че трябва да се "поразходиш" из папките и да инсталираш пакетите, като за десктоп интеграцията ("купешка дума" някаква) ще трябва да е мааалко по-различна от (да кажем) другата - с основните пакети, с все БГ-езика в нея. На теория (понеже е Убунту), за да е всьо функционално както трябва - трябва и Енг-езика да е инсталиран (нищо, че си на Български). Освен това - не знам дали трябва да разкараш първо Либрето и тогава да инсталираш ОО, дали ако го разкараш няма да иска да "авторемувне" и половината Мента.

Та мисълта ми е - през Винто ще ти върви версията от диска и ако си свикнал с нея (колкото и да е остаряла и неподдържаща новите стандарти) - може да пробваш.

преди 1 час, AntiAlGor написа:

То го има, ама дали не трябва версията на ОС да е от 2002 година (харесва ми симетрията, затова избрах нея година). А с Виното ще работи.

преди 21 часа, бат'начо написа:

Ми прогрес, почти като със иконите, по-минималистични и авангардни от Салвадор Дали на седем ракии (ако са домашни - и по-малко)...

Та значи - примера го дадох, да видиш, че трябва да се "поразходиш" из папките и да инсталираш пакетите, като за десктоп интеграцията ("купешка дума" някаква) ще трябва да е мааалко по-различна от (да кажем) другата - с основните пакети, с все БГ-езика в нея. На теория (понеже е Убунту), за да е всьо функционално както трябва - трябва и Енг-езика да е инсталиран (нищо, че си на Български). Освен това - не знам дали трябва да разкараш първо Либрето и тогава да инсталираш ОО, дали ако го разкараш няма да иска да "авторемувне" и половината Мента.

Та мисълта ми е - през Винто ще ти върви версията от диска и ако си свикнал с нея (колкото и да е остаряла и неподдържаща новите стандарти) - може да пробваш.

То го има, ама дали не трябва версията на ОС да е от 2002 година (харесва ми симетрията, затова избрах нея година). А с Виното ще работи.

Благодаря !
Намерих най-после най-простия, най-познатия и най-кратък път да имам, каквото ми трябва на първо време.
Спънката вчера беше, че не видях къде е полето (реда) за търсене, в старт-менюто на Минт (или както се нарича).
Гледах в горната част на прозореца и не го видях, 
и изобщо не ми дойде на ум, че на някого на света може да му хрумне,
да сложи инструмент, важен колкото заглавие на документ, НЕ горе - на обичайното място на едно заглавие,
и където най-често се намират адресните редове на браузърите, 
а долу, където обикновено стоят датата и подписа на един документ.
Въпросният "адресен ред" ми трябваше, за да питам Минт, дали има скрит Wine, някъде в недрата си )))
(из менютата Wine го нямаше).
Е ... на сутринта го видях пустия му ред, и го попълних с думата Wine ...
и всичко си тръгна по Уиндоуски тертип - "next/next/next/finish"

Оо 3.0 bg
ми е достатъчен за прости писма
и за по-дълги писма, с повечко факти и цитати от разни източници,
и за микросчетоводство.

Модерните екстри ще се усвояват, когато и ако му дойде времето и нуждата.
(Само успях да видя по снимките, че в Оо 4.1.2 са ми натресли отворено меню с настройки в работното поле.
Дано да има опция за махане оттам, иначе ме дразни, отвлича, стои притеснително и измества документа от центъра на "бюрото". И е достатъчна причина да ме откаже от тази версия.)

Междувременно изтрих Libre Office (а не беше желателно), 
изпълнявайки дисциплинирано командите от линковете с "how-to".
Сега търся как да го инсталирам отново ...
(не съм против прогреса, (в рамките на поносимото, целесъобразното и рентабилното). ))

И ... за да не стане "вече видяно"/"дежавю"/"deja vu" , си прочитам "how-to" от предната страница на тази тема :

"sudo apt-get update
sudo apt-get install leafpad pavucontrol skype"

,замествам "leafpad pavucontrol skype" с libreoffice

и ми остава само да въведа
- парола за SuperUser/root
- буквата "y" от "yes"
- и Enter,
която процедура е почти толкова проста, колкото next/next/next/finish

Още веднъж благодаря !

"Да ни е честитаа ... новатаа ... придобивка !!!"
("Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници")

преди 36 минути, Недко написа:

Похвално е, че работиш от команден ред. Ама няма ли да ти е по-лесно, да ползваш графичния инструмент? Всички важни и ползвани програми, са вкарани там и работят.

преди 1 час, AntiAlGor написа:

Похвално е, че работиш от команден ред. Ама няма ли да ти е по-лесно, да ползваш графичния инструмент? Всички важни и ползвани програми, са вкарани там и работят.

Май, както обикновено, стигам до прогреса със закъснение ))
Не съм разбрал че го има,
или не съм имал време да го погледна ...

... и още нещо ... заглавията на повечето линукски приложения/инструменти са нищонеговорещи
и ако се казва gdebi или нещо от сорта,
самото му име не носи информация (или подсказва, но на по-просветен кръг), за разлика от имена като PhotoShop, CorelDraw, AutoCAD, SketchUp, 3dsMax, Gwenview, ...office, ...editor, ... recorder  и пр.

Ако в заглавието му имаше Wizard или Instaler или нещо друго от сорта, щеше да е по-общително.

Е за някой неща е така. Нима си мислиш, че знаех за gdebi? Ама като ползвах Ubuntu и исках да сложа скайп, ми се налижи да го науча. :D Щото Скайп от магазина на Ubuntu, не работеше. И питаш чичо Google - How to install deb file on Ubuntu :D

Но във софтуерни център на Mint, приложенията са ти в категории. Имат си картинки и обяснение. Намери ли, къде е?

преди 42 минути, AntiAlGor написа:

Е за някой неща е така. Нима си мислиш, че знаех за gdebi? Ама като ползвах Ubuntu и исках да сложа скайп, ми се налижи да го науча. :D Щото Скайп от магазина на Ubuntu, не работеше. И питаш чичо Google - How to install deb file on Ubuntu :D

Но във софтуерни център на Mint, приложенията са ти в категории. Имат си картинки и обяснение. Намери ли, къде е?

Ако е този http://imgur.com/1JxjprF
, сега пък са прекалили в обратна посока - няма го заглавието gdebi.
Нещо обичайно в Линукс средите ... ама май важи и за повечето специалисти (в т.ч. и аз),
че извън специалността си имат много недостиг ...

преди 2 минути, Недко написа:

Ако е този http://imgur.com/1JxjprF
, сега пък са прекалили в обратна посока - няма го заглавието gdebi.
Нещо обичайно в Линукс средите ... ама май важи и за повечето специалисти (в т.ч. и аз),
че извън специалността си имат много недостиг ...

Бях пуснал и едно видео в предния ми отговор. Имаш го инсталирано в Минт.

преди 11 минути, AntiAlGor написа:

Бях пуснал и едно видео в предния ми отговор. Имаш го инсталирано в Минт.

Както обикновено, трябва да е гадно и нещо при мен да липсва и да не сработи ...
... или ако проработи - да стане след големи разходи или ядове.

Намерих го, щракам на текста, щракам на иконката - никаква реакция, нищо не се появява на екрана ... не стартира !!!

Снимка на екрана_2016-06-10_14-25-42.jpg

Този Софтуерен мениджър не върши ли същата работа ? :

Снимка на екрана_2016-06-10_14-07-47.jpg

Цъкаш десен бутон, върху deb файла. Например свалил си Viber от сайта им. Даваш десен бутон, върху viber.deb и избираш отвори с gdebi.

Иначе това е софтуерния мениджър, дето да си търсиш програми и приложения. В раздела 'Най-отличени' има и Wine.

преди 12 минути, AntiAlGor написа:

Цъкаш десен бутон, върху deb файла. Например свалил си Viber от сайта им. Даваш десен бутон, върху viber.deb и избираш отвори с gdebi.

Благодаря !
А какво се прави, когато са много пакети като тук ?

Снимка на екрана_2016-06-10_14-49-54.jpg

Само да се изкажа: Мисля че е важно да кажете на потребителите че е важно ако ще подкарват Линукс и Уиндос на един HDD, SSHD или SSD, да започнат от организирането на файловата система. Да е такава която се чете от двете ОС. NTFS беше само за windows, за линукс ги забравих кои бяха и FAT32 мисля че се четеше и от двете. Да не настъпват много много по същите тармъци като мен.

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

И вах, както се казва. Защо си свалял, толкова неща? Или това е от оня диск? Ама като гледам, става въпрос за версия 4.1, а ти говореше за 3.0. Пробвай с openOffice-bg.4.1.3, тоест третия подред.

преди 2 минути, サムライオートバイ написа:

Има някои интересни неща при вас. Тоя вайбър как го подкарахте?

Ми свали го от сайта им. И по стандартния начин, дето казах го инсталирай.

преди 21 минути, AntiAlGor написа:

И вах, както се казва. Защо си свалял, толкова неща? Или това е от оня диск? Ама като гледам, става въпрос за версия 4.1, а ти говореше за 3.0. Пробвай с openOffice-bg.4.1.3, тоест третия подред.

... ново двайсе, както се казва ))
Отивам на сайта, той ми отгатва с каква ОС съм, и ми предлага два бутона, на които да щракна и да си сваля версията, която е за мен.

Снимка на екрана_2016-06-10_15-21-03.jpg

току що, Недко написа:

... ново двайсе, както се казва ))
Отивам на сайта, той ми отгатва с каква ОС съм, и ми предлага два бутона, на които да щракна и да си сваля версията, която е за мен.

Снимка на екрана_2016-06-10_15-21-03.jpg

Е кое те изненадва? Свали пълната версия. В последното поле, където пише 4.1.2, можеш да си избереш и версия 3.4. Предполагам тя ще е по-близко визуално, до това което си свикал, във версия 3.0.

преди 24 минути, AntiAlGor написа:

Е кое те изненадва? Свали пълната версия. В последното поле, където пише 4.1.2, можеш да си избереш и версия 3.4. Предполагам тя ще е по-близко визуално, до това което си свикал, във версия 3.0.

Нищо не ме изненадва, отговарям на въпроса ти откъде съм свалил толкова нещо ...
Цялото "нещо" е 141 Мб и тези многобройни пакети са част от пълната версия, в една папка DEBS ))

Снимка на екрана_2016-06-10_15-25-03.jpg

Снимка на екрана_2016-06-10_15-25-45.jpg

преди 5 минути, AntiAlGor написа:

Ми свали го от сайта им. И по стандартния начин, дето казах го инсталирай.

Малко по-късно ще е. За днес се наинсталирах вече.

преди 30 минути, Недко написа:

Снимка на екрана_2016-06-10_15-25-03.jpg

Уф, това няма да се инсталира, както казах. Трябва през терминал. Това е другия проблем, на Линукс.

преди 4 часа, サムライオートバイ написа:

Само да се изкажа: Мисля че е важно да кажете на потребителите че е важно ако ще подкарват Линукс и Уиндос на един HDD, SSHD или SSD, да започнат от организирането на файловата система. Да е такава която се чете от двете ОС. NTFS беше само за windows, за линукс ги забравих кои бяха и FAT32 мисля че се четеше и от двете. Да не настъпват много много по същите тармъци като мен.

Благодаря !

Този въпрос е коментиран и решен на стр.1 в тази тема, преди 2 години, тогава и аз го правих за пръв път, 
и още веднъж на стр. 4,5 и 6 преди един месец, когато смених УСУ с Mint.

• 6 месеца по-късно...

Здравейте !

Опрях до преинсталиране и на двете ОС-и : ХР и Минт17.3.
Минт се повреди и след много опити за поправяне така и не оживя,
ХР се влачи и лесно се задръства по време на работа.
Вече архивирам документите и скоро трябва да стане и ОС-таналата
част от работата.

За ХР си имам оригинален диск със SP2 и още един ръчно правен инсталационен диск с добавени драйвери, за някое от устройствата.

Въпрос 1 е откъде е най-правилно да изтегля SP3 и евентуално, да си го запиша на диск (да го има, ако доставчикът изчезне, в тия смутни времена)
Въпрос 2 е дали да си инсталирам пак Минт 17.3,
или най-актуалната стабилна версия,
коя е тя,
и дали ще ми я понесе лаптопът, описан в подписа.

Разпределението на диска ще бъде както досега, 
1. "С" - 19 Гб
2. "D" - 73 Гб    
3. "/"   - 16 Гб
4. SWAP - 3 Гб

Ако не ви се пишат съвети, може и само линкове, ако някъде вече е писано по моите въпроси.

Предварително ви благодаря !

1.  Download Windows XP Service Pack 3 Final Build 5512 

2.  Mint 18.1 Mate Netix Ltd  или  XFCE Netix Ltd

3. Ще ти ги понесе лаптопа защото разлика във ползването на ресурси  няма значителна.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.