Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус и Линукс на един диск

Featured Replies

преди 3 часа, бат'начо написа:

Гугъл казва, че това трябва да проработи по следния начин: отваряш терминал и изпълнява следните команди последователно

sudo -i
service network-manager stop
rm /var/lib/NetworkManager/NetworkManager.state
service network-manager start
exit
exit

и би трябвало бутона за запазване да стане активен.

Благодаря !
Веднага започвам.

Да, знам за невидимостта на паролата.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

• Отговори 214
  • Прегледи 20,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

и би трябвало бутона за запазване да стане активен.

Благодаря !
Засега не става.
Ще погледна в Гугъл дали Lubuntu има български език ))

Лубунтуто си има БГ-език след инсталирането, но network-manager-а му е същия като на Ментата (те и всичките нет-менажъри са едни и същи в коя и да е дистрибуция). Много странни данни попълваш и много странно ги попълваш, това мога да кажа. Виж си записките от времето на УСУ - там е същия мениджър и виж къде бъркаш.

В Минт са възприели да ме насочват с цветове,
а не с точки, поставени предварително между всеки 3 знака.
Докато не напиша адреса с точките на правилните места - фонът на цифрите е червен.
Когато въведа последната точка от всеки адрес - фонът става зелен
След въвеждането на последната точка на втория DNS - бутонът стана активен.
Отделно, че вместо Enter, щраках на следващия параметър и ... Добавяне
... и не се отваря следващото каре вдясно, а по-долен ред

Както и да е, вече пиша от Минт.

Благодаря ви за съветите и търпението !

Бог да благослови вас и всички около вас !

И сега си инсталирай leafpad (и го ползвай за отваряне на текстови файлове от Уина) и pavucontrol, евентуално и скайп.

Но го направи през терминала, защото в Минт са изключили в Синаптика функцията да прихваща препоръчаните пакети като зависимости.

sudo apt-get update

sudo apt-get install leafpad pavucontrol skype

echo -e "[Qt]\nstyle=GTK+" | tee ~/.config/Trolltech.conf

последната команда, понеже само за VLC са се погрижили да има такъв стил (за нея съм видял).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Благодаря !

преди 2 часа, бат'начо написа:

И сега си инсталирай leafpad (и го ползвай за отваряне на текстови файлове от Уина) и pavucontrol

Благодаря !
И маркирам leafpad, щракам с десния бутон да се появи бързо "търсене с Гугъл" ... и ... не е Гугъл, а Yahoo.
Отивам да търся избор на търсеща машина ... Амазон и Уикипедия и още 2 неизвестни за мен, а Гугъл няма.
Може ли да се добави нова търсачка ?
Chrome или Chromium има ли как да инсталирам ?

http://www.linuxandlife.com/2013/06/search-engines-firefox-linux-mint.html

Ако е 32-битова ОС,  Хром - не. Сърди се на тез, дето правят търсачката.

Иначе - може. Намираш стар деб-пакет и инсталираш.

Хромиума се казва chromium-browser. И се инсталира без проблем.

преди 4 минути, бат'начо написа:

http://www.linuxandlife.com/2013/06/search-engines-firefox-linux-mint.html

Ако е 32-битова ОС,  Хром - не. Сърди се на тез, дето правят търсачката.

Иначе - може. Намираш стар деб-пакет и инсталираш.

Хромиума се казва chromium-browser.

Тъкмо гледах видео на английски за инталиране на Хромиум точно на 17.3
https://www.youtube.com/watch?v=ajkw3MBXut4

Стар deb пакет къде се търси ?

преди 18 минути, Недко написа:

Отивам да търся избор на търсеща машина ... Амазон и Уикипедия и още 2 неизвестни за мен, а Гугъл няма.

Може ли да се добави нова търсачка ?

Заповядай колега, това е първото което правя на Firefox след преинсталация:

преди 6 минути, Недко написа:

Стар deb пакет къде се търси ?

Не знам - никога не съм ползвал Хром (пробвал съм, но не съм го ползвал и обикновенно бързо-бързо съм го махал).

И да обясня - leafpad автоматично разпознава cp1251 кодировката и ти го отваря на "разбран" език. Иначе ще трябва да ти обясняваме и как да я променяш в стандартно пристигащия със системата текстов редактор. Вероятно (ако гледаш филм със субтитри) ще трябва да промениш кодировката да е ср1251 или windows1251, или нещо-подобно1251 в totem-a и  vlc-то, може би и размера на шрифта на първото.

pavucontrol - pulseaudio трябва за скайпа, а с това го настройваш графично . (и ще можеш да си усилиш микрофона, за да те чуват)

В Trolltech.conf е настройката на qt-програмите като скайп и влц и още други, и ще имат нехармоничен вид с останалите от системата, та затова. Може да се настройва и още, има и графични програми за целта с повече настройки, но и това е достатъчно.

Не знам - никога не съм ползвал Хром (пробвал съм, но не съм го ползвал и обикновенно бързо-бързо съм го махал).

Благодаря !
Засега Хромиум се държи без видими разлики от Хром и може да не го потърся.

• 2 седмици по-късно...
на 5/22/2016 at 11:31, бат'начо написа:

И сега си инсталирай leafpad (и го ползвай за отваряне на текстови файлове от Уина) и pavucontrol, евентуално и скайп.

Но го направи през терминала, защото в Минт са изключили в Синаптика функцията да прихваща препоръчаните пакети като зависимости.

sudo apt-get update

sudo apt-get install leafpad pavucontrol skype

echo -e "[Qt]\nstyle=GTK+" | tee ~/.config/Trolltech.conf

последната команда, понеже само за VLC са се погрижили да има такъв стил (за нея съм видял).

Друг визуализатор за снимки, напр. Gwenview, по същия начин ли се инсталира ?
Gwenview в УСУ има плъзгач за увеличаване с много фини резултати. В Минт е на скокове, от бутон.

Как да изкарам в лентата знак за езика на клавиатурата ?

Как да махна наличния GIMP ? След това мисля отново да го инсталирам ръчно.
Не му работи един инструмент, или по-точно функцията за регулиране на размера на инструментите за замъгляване и замазване. Може да има и други неработещи, но засега това видях.

Благодаря !

Gwenview ще ти "вкара" много ненужни КДЕ зависимости (и програми, евентуално), но - да, можеш да го инсталираш през Синаптика (препоръчително). Gthumb няма ли да свърши работа? Не знам и кой е при тебе.

С ГИМП мисля, че проблемът е от това, че в УСУ е добавено хранилището му и е по-нова версия. Нека някой с Мента ти обясни как да добавиш това хранилище и после само ще обновиш версията.

За клавиатурния индикатор гледай снимките.

Gwenview ще ти "вкара" много ненужни КДЕ зависимости (и програми, евентуално), но - да, можеш да го инсталираш през Синаптика (препоръчително). Gthumb няма ли да свърши работа? Не знам и кой е при тебе.

С ГИМП мисля, че проблемът е от това, че в УСУ е добавено хранилището му и е по-нова версия. Нека някой с Мента ти обясни как да добавиш това хранилище и после само ще обновиш версията.

За клавиатурния индикатор гледай снимките.

Благодаря !
Който и да е визуализатор с плъзгач, а не с фиксирани скокове, ще е по-удачен.
Сегашният се казва "Програма за разглеждане на снимки" или нещо подобно ))

Сетих се, че е по-добре да питам в другата тема за начинаещи в Линукс или в други форуми, пр. Линукс за българи или ако има специализиран форум на Минт.
Имам спешна работа няколко дни и после ще е.

Екрана гасне след няколко минути пасивност, и трябва да мръдна нещо, за да светне, а аз съм свикнал да е винаги налице без излишни движения.
Не мога да открия из наличните мениджъри опция за настройка.
По подразбиране бяха настроили прозорците при преместване да се развяват като чаршафи ... адски неудобно, защо ли изобщо е похарчено време да се създава !
Постоянно се чудя защо по подразбиране се слагат не най-простите и удобни опции, а някакви идиотщини...
Толкова версии на Уиндоус показаха какъв е вкусът и нуждите на масовия потребител, нужно е само да се ползва опитът. Едва ли настройките са лицензирани ...

Здравейте, имам убунту 15 и уиндоус 7 на една машина. Убунтуту е инсталирано март месец, работи 2 -3 дни добре и след това започна да изписва  че има някакъв проблем/не пише какъв/ и иска да изпрати рапорт. До сега сигурно само аз съм изпратил поне 20-30 рапорта. Преди малко погледнах пак, но не дава никаква информация какъв е проблема. Харда е чист- спиид фан и кристал диск казват че няма лоши сектори, но по време на работа от време на време се рестартира компа при работа с убунту. При работа с уиндоус няма проблем. Може ли да каже някой защо се получава това и какъв е проблема. Инсталирано е от флашка, преди малко като го гледах за проблеми искаше да тегля от немски сървър и да правя диск. Уиндоуса се държи много по добре за момента от убунту. Какво да правя- да го махам и да си оставя уиндоуса само или да се мъча да го правя с ваша помощ

Моля модератора ако прецени че въпросът не е за тази тема да премести питането в друга тема по негово усмотрение

Редактирано от v_tin (преглед на промените)

Приемаме, че е 15.10 и до изтичането на поддръжката имаш 2 месеца... от там нататък ти ще си умуваш дали да минеш на по-актуално.

Натискаш едновременно Alt+F2 и там пишеш

su-to-root -X -c "gedit /etc/default/apport"

и натискаш ентъра, ще ти поиска паролата, която трябва да въведеш, след което в текстовия файл променяш  enabled=1 на enabled=0  (не е "о" , а нула), и запазваш и рестартираш. Или пък четеш от тук примерно, ако не вярваш.

За източник на обновявания избери основния сървър, презареди/обнови хранилищата и (ако има) инсталирай всички обновявания.

преди 1 час, бат'начо написа:

Приемаме, че е 15.10 и до изтичането на поддръжката имаш 2 месеца... от там нататък ти ще си умуваш дали да минеш на по-актуално.

Натискаш едновременно Alt+F2 и там пишеш

su-to-root -X -c "gedit /etc/default/apport"

и натискаш ентъра, ще ти поиска паролата, която трябва да въведеш, след което в текстовия файл променяш  enabled=1 на enabled=0  (не е "о" , а нула), и запазваш и рестартираш. Или пък четеш от тук примерно, ако не вярваш.

За източник на обновявания избери основния сървър, презареди/обнови хранилищата и (ако има) инсталирай всички обновявания.

Да приема ли че това е за мен, пробвах го/ включително копи-шейст/ - нищо не става

Да, за тебе е. Не разбрах кое не става - излизат съобщенията за грешка или клавишната комбинация не работи?

преди 8 минути, v_tin написа:

Да приема ли че това е за мен, пробвах го/ включително копи-шейст/ - нищо не става

преди 14 часа, бат'начо написа:

Да, за тебе е. Не разбрах кое не става - излизат съобщенията за грешка или клавишната комбинация не работи?

Амииииииии изписа ми че търси доколкото разбрах в някаква библиотека и по нататък нищо, пробвах няколко пъти не стана. След това направих както е в английската версия и се получи, не ми излиза вече съобщение за грешка. Благодаря за помощта

на 6/1/2016 at 18:05, бат'начо написа:

Gthumb няма ли да свърши работа? Не знам и кой е при тебе.

Визуализаторът ми вероятно се казва Ristretto.
Освен че няма плавно увеличаване, няма и завъртане на снимки.

sudo apt-get update
sudo apt-get install gthumb

Това ли са командите ?
.................
Вече изпълних тези, също и предишните.

Благодаря !

Здравейте !

Зададох въпроса си и в темата за начинаещи в Линукс, но засега получавам отговори само как да настроя Libre Office.

Искам точно да имам Wine и да си инсталирам познатия Open Ofiice 3.0 и толкова.

Разучаването и настройките на Libre Office - после, при удобен случай.

Благодаря ви !

преди 1 час, Недко написа:

... и да си инсталирам познатия Open Ofiice 3.0 и толкова.

От официалния сайт. Най-ниско там е 3.3.0.

По принцип трябва да свалиш архива, който ти е нужен - този с deb-пакетите, да разархивираш, да отидеш в папката и да инсталираш пакетите, дали с gdebi (доста бавно се уцелва последователноста) или с командата sudo dpkg -i *.deb от отворен терминал от папката с пакетите (за пример), което ще инсталира всички пакети от папката. Би трябвало и профилактично едно sudo apt-get -f install .

Имам чувството, е нещо подобно съм обяснявал, в някой форум. ("френската дума", като шрифта, ми звучи пе....ски)

От официалния сайт. Най-ниско там е 3.3.0.

По принцип трябва да свалиш архива, който ти е нужен - този с deb-пакетите, да разархивираш, да отидеш в папката и да инсталираш пакетите, дали с gdebi (доста бавно се уцелва последователноста) или с командата sudo dpkg -i *.deb от отворен терминал от папката с пакетите (за пример), което ще инсталира всички пакети от папката. Би трябвало и профилактично едно sudo apt-get -f install .

Имам чувството, е нещо подобно съм обяснявал, в някой форум. ("френската дума", като шрифта, ми звучи пе....ски)

Благодаря !
Пропуснах да обясня тук, че става дума за Open Office 3.0 на български език, от диск от списание, който съм ползвал на двете ми предишни дистрота Suse  и УСУ.
Това, което ми пишеш е пак непознат път и, както обикновено, ще ми усложни живота (или предварително намисленото решение) )) 

:) Няма да се разбираме, явно.

Ами както си го инсталирал - пак пробвай да го инсталираш.

Ако инсталираш ООфис 4.1.2 на Български - голям проблем ли ще е?

Подчертавам : от CD от списание Download.BG
Само на думи се казва, че съм го "инсталирал", а в действителност го е инсталирал Wine,
който в Suse и УСУ си изкарваше подскачащата винена чашка при всеки удобен случай,
а в Минт не го откривам.
Ако с едно щракване да задействаш инсталатор-wizard или .exe се брои за инсталиране ...

Междувременно видях в сайта, че ОО 4.1.2 е на български и вероятно ще го направя по този начин, 
като не изключвам отново някоя затрудняваща изненада от твърде прогресивни автори ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.