Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

The Good Old TIme

Висше образование - специалности

Препоръчан отговор


Здравейте, приятели :)
Реших да пусна тази тема понеже имам някои въпроси относно висшето образование и видях, че този раздел най-вероятно е създаден и за това, което правя в момента - задаване на въпроси относно ученето. 
Малко ще разкажа за мен - аз съм на 21 години, живея в София. От около 10 годишна възраст започнах да тренирам футбол и тренирах до преди 1 година. Контузих се. Спрях да играя, контузията е дискова херния. Самата контузия е такава, че не мога да се развивам с нея за момента във футбола. Също ако работя тежка работа, може би ще се наложи да изпитвам големи болки, не знам дали ще издържа, но знаете, че ние хората привикваме към почти всичко, борбени натури сме. 
Обаче понеже всичко посветих на футбола и знаех, че поради несериозността ми в училище ако не стана футболист ще съм в нещо, като объркване относно следване на висше образование; работа или нещо друго, след, като завърша средно образование. Не бях силен по никой предмет и сега не знам какво да правя и на къде да поема. Чудя се дали да уча, или да се опитам да работя с болки тежка физическа работа до където стигна, понеже искам и на нашите да им помага, те толкова много години ме гледат без почти да са се оплаквали и да са недоволствали. Имам прекрасно семейство, баба и дядо. 
И сега идва въпроса - ако следвам какво да следвам, като по нищо не съм добър ? Може би ако уча една година и се подготвям за някоя специалност, може би, може и да успея и да влезна по нея в някой университет. Но не ме влече и почти нищо ... Ако говорим за нещо, което ми изглежда по-интересно от другите неща, може би това е да откривам как сме създадени ние хората, животните, растенията, природата, като цяло - в смисъл частиците от които сме изградени, какви процеси стават в нас и подобни неща, това е едното. Другото е да изследвам пак за това как е съставена Земята, Вселената, какви процеси стават в нея, какви явления има, да откривам нови неща за това как са изградени. Но не знам първо на първо точно коя специалност е нужна за тези две неща. Нито знам какви точно професии могат да се придобият с изучаване на дадените специалности за тези две неща, които написах. Нито знам дали тези професии биха могли да ми осигурят доход за прехрана, да съм в горе-долу стабилно финансово положение. 
Или може би друга професия е нужно да търся, друга специалност, просто нещо за което не е нужно много натоварване и се взимат пари за прехрана. 
Ако искате ми дайте някой съвет. Благодаря на всички, които прочетоха това, което съм написал :) .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера по националното радио говориха че летния сезон ще стартира до броени дни и има огромна липса на кадри.

Не си бил силен по нищо а искаш да учиш физика,биология и химия!?  с едногодишно учене и частни уроци няма как да наваксаш пропуснатите знания.

 

Между другото не се обиждай но познавам няколко бивши футболисти и да ти кажа освен за Бакшиши (таксиметров шофьор) за здруго не стават.

Много са добри в ходенето напред назад, отстрани изглеждат супер заети и забързани а резултата в края на деня е нулев, оказва се че не са

свършили работа за пет пари. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Еми не знам, и на мен ми изглежда, че ще е трудно да наваксам за 1 година нужният материал за изпитите. Инак за футболистите не се обиждам, ясна ми е картинката. Но това си е мой избор. Ето аз реших да играя футбол без да уча, реших да рискувам и много не се замислях, но знаех, че ако не стана футболист най-вероятно ще ми е много трудно и така се получиха нещата, усещах, че има шанс да стане така, но какво .. не съжалявам, това избрах и така направих. Благодаря ти за коментара :) !!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По първата ти специалност се влиза или медицина с биология и хилия или ботаника за растенията с беология, може и за ветеринар в Стара Загора само с биология. За втората специалност с физика за физик, но не ти го препоръчвам, защото не познавам много хора завършили физика и работещи по специалността. От всичките тези най добре е медицина, ще взимаш много пари, ще помагаш на хората, но и ще трябва да си скъсаш г*за от учене.

Не става ли в НСА за учител по физическо? Щом си бил спортист би трябвало да си удовлетворен от тази работа. Или треньор?

А ако ти се учи аз перпоръчвам на всички хора програмиране :D щото тва са моите планове.

Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

totkov, благодаря ти за отговора, братле ! Благодаря ти за информацията, която ми даде ! Не искам да се занимавам с нещо свързано със спорт, понеже това ми напомня на времето в което аз играех и ми става тъжно, но не знам ако нямам друг вариант, може и до това да се стигне. Но то и това да станеш пак е нужно да учиш нещо, да влезнеш с някакви изпити и дори и затова не знам дали ще ме приемат - за треньор или учител по физическо, например. А и не знам, тези дипломи от България, дали ги приемат в чужбина, например в Испания, да мога да бъда треньор или учител по физическо ? За програмирането ще ти пиша на лично съобщение !

Успех и на теб, братле !


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И сега идва въпроса - ако следвам какво да следвам, като по нищо не съм добър ?

 

Значи си идеален кандидат за специалности от рода на "бизнес мениджмънт", "маркетинг" и "стопанско управление". Друг е въпросът дали през целия ти период на обучение ще те научат на нещо полезно за реалния живот и дали след това ще си намериш работа по специалността. Ако просто искаш някакво "вишо", ей така, за дипломата, това е добър избор.

 

 

Ако говорим за нещо, което ми изглежда по-интересно от другите неща, може би това е да откривам как сме създадени ние хората, животните, растенията, природата, като цяло - в смисъл частиците от които сме изградени, какви процеси стават в нас и подобни неща, това е едното. Другото е да изследвам пак за това как е съставена Земята, Вселената, какви процеси стават в нея, какви явления има, да откривам нови неща за това как са изградени.

Много хубаво, че са ти интересни тея работи, но се замисли къде ще намериш реализация след това. Науката в България не се цени особено. Предполагам, че не искаш след като си учил здраво 4-5 години да взимаш 450 лв. Разбира се, винаги можеш да отидеш в чужбина - там наистина се търсят химици, физици и биолози. Ако пък искаш да прилагаш знанията си на практика, а не да се занимаваш с научни открития, предполагам, че ще се намерят доста фирми дори в България, които търсят технолози за производство на храни или нещо от тоя сорт. Можеш да станеш и учител по Биология/Химия/Физика, ако преподаването те влече. В момента има огромен недостиг на млади учители и намирането на работа ще е лесно.Ако си готов да започнеш от нулата, програмирането е идеалният избор за теб. В интернет има безброй много безплатни материали (вече дори на български) - видео-уроци, книги, статии и софтуер за разработка. Съветвам те да потърсиш в интернет "Telerik Academy" и "Software University". Това са две много добри алтернативи на официалното образование, а обучаващите там са професионалисти, които преподават най-модерните и търсени технологии, които ще са ти нужни в реалния живот. От сега ти казвам, че математиката не е задължително условие, за да станеш програмист. Освен ако няма да кандидатстваш в някой от университетите. От друга страна в нашия университет влязоха и много хора, които не са държали никакви изпити, защото имаше прекалено много свободни места...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

AxCx, благодаря ти за дългият и изчерпателен коментар, брато !

Може ли да те попитам относно специалностите, които изброи - "бизнес мениджмънт", "маркетинг" и "стопанско управление", горе долу какво представляват, с какви предмети се влиза за учене на тези специалности, какви професии след това могат да се работят (например най-често срещаните и най-лесно намираните) ? Въобще не съм запознат с която и да е от тези специалности. И какво имаш предвид под това, че не се учат неща от живота, какво горе-долу се изучава в тези специалности, имаш ли представа, братле ?

 

Мхм, прав си, човек, изглежда тези неща с физиката, биологията, математиката и химията ще ги отпиша, понеже тук наистина е нужно много учене, ама много и пак не се знае после дали след завършване на някоя от тези специалности ще има работни места.

 

Благодаря ти за препоръките, ще проверя тези две неща, които ми написа да видя за какво става на въпрос. Аз ще проверя де, но е така просто да попитам, да не би нещо да не разбера - то ако и математика не е нужно тогава какво е нужно за да човек се занимава с тези неща ? Тези специалности, като висше образование ли се водят ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И какво имаш предвид под това, че не се учат неща от живота, какво горе-долу се изучава в тези специалности, имаш ли представа, братле ?

 

В повечето университети се учат остарели неща, които за преподавателите са „фундаментална основа“, но едва ли за да станеш добър мениджър ти трябват изпити по висша математика, или пък психология за ветеринар. Образованието в България не е ориентирана към намирена на работа, а към изочаване на остарели програми. Може би само мезицината и медицинските специалности са на ниво, защото там нищо не се е променило. Не може при днешното бурно развитие на всичко да се учи по програми от преди 50 години.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хора ами да ви попитам нещо, понеже от 2-3 месеца започнах да вярвам по-силно в БОГ и се чудя дали ако се запиша със специалността Теология (Богословие) ще мога да си обогатя знанията свързани с тази област ? Бях си писал с един приятел, който ми каза, че след завършване на Теология мога да се запиша да изкарам магистърска степен за около 2 години учене, по психология и философия, понеже са били свързани и голяма част от тях се учат в Теологията. Каза ми, че изпитите, които е нужно да държа за да уча 2 години философия или психология са върху неща, които вече съм учил през 4-те години, докато съм следвал Теология. Имате ли представа дали това е така ? Ами ако е така дали има добре платени места за завършена магистърска степен по философия или психология ? За завършена бакалавърска степен по Теология, мога да стана най-вече поп и като цяло да имам някакво място в църквата или учител по Богословие, нещо във връзка с това. Как мислите вие ? Какво мислите за тази специалност ?

 

totkov, ясно , братле ! Благодаря ти за уточнението, приятел !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Хора ами да ви попитам нещо, понеже от 2-3 месеца започнах да вярвам по-силно в БОГ и се чудя дали ако се запиша със специалността Теология (Богословие) ще мога да си обогатя знанията свързани с тази област ? Бях си писал с един приятел, който ми каза, че след завършване на Теология мога да се запиша да изкарам магистърска степен за около 2 години учене, по психология и философия, понеже са били свързани и голяма част от тях се учат в Теологията. Каза ми, че изпитите, които е нужно да държа за да уча 2 години философия или психология са върху неща, които вече съм учил през 4-те години, докато съм следвал Теология. Имате ли представа дали това е така ? Ами ако е така дали има добре платени места за завършена магистърска степен по философия или психология ? За завършена бакалавърска степен по Теология, мога да стана най-вече поп и като цяло да имам някакво място в църквата или учител по Богословие, нещо във връзка с това. Как мислите вие ? Какво мислите за тази специалност ?

 

totkov, ясно , братле ! Благодаря ти за уточнението, приятел !

 

Специалност ти трябва за да я работиш след като завършиш.С оглед на това би трябвало да се ориентираш към такава която е ликвидна на трудовия пазар т.е. има търсене на специалисти.Бих те посъветвал да отвориш някой сайт за работа и да прегледаш за кои специалисти има най-много обяви и така би могъл да добиеш някаква представа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Специалност ти трябва за да я работиш след като завършиш.С оглед на това би трябвало да се ориентираш към такава която е ликвидна на трудовия пазар т.е. има търсене на специалисти.Бих те посъветвал да отвориш някой сайт за работа и да прегледаш за кои специалисти има най-много обяви и така би могъл да добиеш някаква представа.

Всъщност добър съвет ! Благодаря ти ! Ще проверя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Теология, Какво мислите за тази специалност ?

 

Пълна скръб, като 90% от изучаваното в българските вузове. Насочи се най-добре към някакви компютърни курсове, не е задължително да са към университет. Образование, и то качествено има в чужбина, животът не е само мизерната България.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пълна скръб, като 90% от изучаваното в българските вузове. Насочи се най-добре към някакви компютърни курсове, не е задължително да са към университет. Образование, и то качествено има в чужбина, животът не е само мизерната България.

Аз и да се науча да програмирам до някаква основна степен, например, после каква работа мога да си намеря, ако нямам висше образование ? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз и да се науча да програмирам до някаква основна степен, например, после каква работа мога да си намеря, ако нямам висше образование ? 

Има много работа за програмисти и никой не ти иска диплома а знания, за тва поне съм сигурен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Тук има безплатни курсове, но има много за учене.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тук има безплатни курсове, но има много за учене.

Благодаря ти, братле. Но не знам дали мога да влезна в софтуерния университет, който е на Наков, понеже не знам изобщо английски. Как мислиш ? Дали ако гледам тези клипчета мога да науча достатъчно английски за да ме приемат в двумесечната подготовка, която предлагат от softuni преди изпитите. Доколкото разбрах има такава подготовка. Но не знам дали ще могат да ме приемат за нея, тъй, като не знам изобщо английски. А тази подготовка, доколкото разбрах, е след около месец и половина. За това време не знам с тези клипове от телерик дали ще мога да науча достатъчно английският, че да ме приемат на двумесечното обучение. А пък после и на изпитите, сигурно ще е нужен много повече английски и не знам направо дали ще ме приемат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Приятел, бих те насочил към икономическите специалности, много повече хляб има после като реализация. Например в УНСС има добър факултет "Международна икономика и политика". Ако ти стане интересно и искаш малко подробности за факултета

тук ще намериш повече инфо. Успех! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали е правилната тема, за което се извинявам ако наистина не е. Кандидатствах във Великотърновския университет. Имах изпит "тест по български език" на 12-ти. Изкарах оценка 3,30. Дипломата ми също не е висока - 3,94. Смятах си и бала - излиза 16. 16 бал достатъчен ли ще ми е да вляза? Става въпрос за специалност Психология. :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Виж минималните балове от 2012 и 2013 година. Това е за първо класиране. За второ и трето падат. Ето минимални балове от трето класиране за 2013 година.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интересно защо на първото класиране най-ниския бал за Психология е 16,85, а на третото е по-висок - 17,30 ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Интересно защо на първото класиране най-ниския бал за Психология е 16,85, а на третото е по-висок - 17,30 ?

Мисля, че е защото има значение по какъв начин са подредени специалностите. Ако аз имам по-нисък бал, но съм писал психология на първо място, а ти с по-висок бал, си писал психология на пето място - аз те изпреварвам. Поне при мен беше така. Баловете падат всяка година, така че имаш шанс.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че е защото има значение по какъв начин са подредени специалностите. Ако аз имам по-нисък бал, но съм писал психология на първо място, а ти с по-висок бал, си писал психология на пето място - аз те изпреварвам. Поне при мен беше така. Баловете падат всяка година, така че имаш шанс.

Сега обаче ми се наби на очи - пише "достигнат най-нисък бал". Това означава, че миналата година човекът, който е имал бал 16.85 е бил всъщност човекът успял да се класира с най-нисък бал (който са го приели с най-нисък бал, казано по-кратко), нали така? Че тотално се обърках. Говорим за Психология (редовно), да подсетя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Спокойно, влизаш. Те така ако изпускаха всеки, че му е нисък бала, откъде ще събират такси!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да. Това е най-ниският бал, успял да се класира на първо класиране. Класирането става по низходящ ред (от по-висок към по-нисък бал) и човека с най-нисък бал го изтипосват на списъка. :D  :offtopic_s: Вижте през 2010 колко високи са били, а през 2013 са по-ниски. Във всички университети е така. През 2014 сигурно ще са под 16, така че споко.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...