Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвременият бай Ганьо

Featured Replies

...А американците, паралела с тях и най-вече вкарването им в тезата на работата ти е една огромна грешка...

Подкрепям напълно това мнение, но отдавам слабостта на некачествената сглобка от "copy-paste", а и все пак става дума за 7 клас, простено е. Иначе написаното вероятно е за не повече от тройка, при това не става дума за заяждане, а за липсата на смисъл в преобладаващата част от текста, да не говорим пък и за допуснатите правописни, пунктуационни и стилистични грешки, но и това е разбираемо за тази възраст. 

А си мисля, че едва ли е уместно да се търси съвременен Бай Ганю, кой знае дали и на Алеко би му минала и през ум дори идеята да пише отново за героя си, този път в новото време. Не знам как ги съставят тия учебни програми, но никой не търси съвременни Ботев, Левски, Раковски или друга реално съществуваща личност, а се набляга върху събирателен образ, зорлем пренесен през десетилетията. Кому е нужно това, след като отговорът е предварително известен? Кога най-сетне тая прогнила образователна система ще излезе от клишетата?

А си мисля, че едва ли е уместно да се търси съвременен Бай Ганю, кой знае дали и на Алеко би му минала и през ум дори идеята да пише отново за героя си, този път в новото време. Не знам как ги съставят тия учебни програми, но никой не търси съвременни Ботев, Левски, Раковски или друга реално съществуваща личност, а се набляга върху събирателен образ, зорлем пренесен през десетилетията. Кому е нужно това, след като отговорът е предварително известен? Кога най-сетне тая прогнила образователна система ще излезе от клишетата?

Така е. Аз за това се плаша да правя друго, освен да давам насоки за фундаменталното, което няма как да се промени, защото наистина вече не знам в каква посока върви тази образователна система.

Може би това е начина да ги накарат да мислят самостоятелно. Не знам. Но е факт, че точно тези безумни теми бяха и по наше време. Дори правехме паралели между различни автори.

Още като ученичка мислех, че е много тъпо да отговарям на въпроса - "какво е искал да каже автора"?! Авторът го е казал. От там нататък е това, което всеки от нас разбира и приема...

Никога няма да забравя каква пламенна защитна реч праснах на Евгени Онегин. А бе такъв-онакъв, но аз си го харесвах. И Печорин от Герой нашего времени на Лермонтов си харесвах. "Из двух друзей всегда один раб другого, хотя часто ни один из них в этом себе не признается. Рабом я быть не могу." Би могло да се каже, че е тотално актуален! ;)

Подкрепям напълно това мнение, но отдавам слабостта на некачествената сглобка от "copy-paste", а и все пак става дума за 7 клас, простено е.

Не съм съгласен. Каквото му влезе в главата на човек през периода на обучение и на развиване на когнитивните връзки, за поведение, така ще продължи и като възрастен. Затова никаква прошка. Примера го виж в нашите политици, които вместо да седнат да напишат законите от нулата съобразени с нашите национални особености и евентуално след това адаптирани в някаква степен с европейските, колкото да покрият чужбинските изисквания и без да вредят на нашите интереси, те направиха точно обратното. Копираха европейските закони и само от немай къде адаптирара някои техни части към нас. Щото мързел батка, незнание и некадърност да се справят и минаха метър. От което всички страдаме. Та ако младия колега иска да просперира в живота и да е честен просперитет, да почне да си използува собственото сиво вещество, за да разсъждава с него.

... Та ако младия колега иска да просперира в живота и да е честен просперитет, да почне да си използува собственото сиво вещество, за да разсъждава с него.

+1! Но все пак става дума за 7 клас - на него му е важно да има домашно, а не как точно да използва качествено мозъчния си капацитет. Ако пък греша и авторът на темата се почувства засегнат от тия ми думи - моля за извинение.

Но Алеко ще бъде изучаван поне още веднъж в горните класове и тогава пак ще питат момчето за същото. И си мисля, че тогава ще може да вложи значително повечко собствено творчество в отговора си.

• Автор

Е аз все пак съм си тарикат и знам как да мина между капките. А и не точно го преписвам. избирам си 2-3 съчетавам си ги и така си го обработвам. :D  :D  :D

Още като ученичка мислех, че е много тъпо да отговарям на въпроса - "какво е искал да каже автора"?!

От един момент нататък започвах всяка тема точно с това пояснение. Беше ми попаднало едно есе на Еко за интерпретираното, интерпретанта и прочие. Бяха го пуснали в "Съвременник", ако се сещаш. И затова като почне някой, като моя приятел Рам. да ми обяснява в две страници как всеки провиждал в нещата своите вътрешни нагласи, очаквания и прочие, ми става много досадно. Щото това са азбучни истини.

Е аз все пак съм си тарикат и знам как да мина между капките. А и не точно го преписвам. избирам си 2-3 съчетавам си ги и така си го обработвам. :D  :D  :D

Докладвай се после колко си изкарал.

От един момент нататък започвах всяка тема точно с това пояснение. Беше ми попаднало едно есе на Еко за интерпретираното, интерпретанта и прочие. Бяха го пуснали в "Съвременник", ако се сещаш. И затова като почне някой, като моя приятел Рам. да ми обяснява в две страници как всеки провиждал в нещата своите вътрешни нагласи, очаквания и прочие, ми става много досадно. Щото това са азбучни истини.

И аз започвах винаги с тази уговорка. Но каквото и да кажех, госпожата по литература просто обичаше да ме слуша. Дори разигра процес против Онегин и Печорин, за да ги защитавам аз като адвокат. :D

Е, за сметка на това пък рускинята ме режеше постоянно, защото не трябваше да имам толкова велико самочувствие...

Казвам го, не за реминисценции от миналото, а за да го свържа с темата - ето момчето какво самочувствие е демонстрирало - че е тарикат и ще копне и ще пейстне, защото знае как да миксира... Хубаво, ама нали от първия пример видяхме избора на теза... Ами ако трябва да я защити... А ако се окаже без лаптоп в момента на тази защита... Работата ще тръгне на към киреча. :whist: Сиреч леко се изнервям, когато се опитваме да помогнем, а те дори не разбират какво се стремим да направим.

Както и да е. Ние нашето ученичество го минахме. Само да са здрави младите. Ясно е, че са по-пробивни.

Надявам се, че при "съчетаването" не коригираш текстовете по отношение на препинателните знаци, защото от тия 3 изречения в цитата оставам с впечатлението, че май само си губиш времето с тия часове по български език.

Надявам се, че при "съчетаването" не коригираш текстовете по отношение на препинателните знаци, защото от тия 3 изречения в цитата оставам с впечатлението, че май само си губиш времето с тия часове по български език.

Ей съвсем го отчайвате това момче ( кой знае, може и бъдещ министър на нещо си да е утре) !

Той не си го губи ами на него му губят времето. Човека така като го гледам няма да си изкарва хляба с разтягане на локуми на тема Бай Ганьо. Нали знае че е от Алеко Константинов какво повече искат от човека. Ако утре стане софтуерен инженер или оператор на голям оранжев камион за къв к*р му трябва да му пълнят главата с излишни глупости ? Има хора днес в среда на див капитализъм с една прочетена книга и само един майчин език на ниво улица ... държавата управляваха.

• Автор

много ясно че тук няма да пиша с препинателни знаци

Грамотните хора навсякъде пишат с препинателни знаци и го правят без замисляне. То е толкова автоматично, че който ги ползва по принцип, дори да иска, му е трудно да пише без тях. Ние само сме малко по-възрастни от теб, момче... Не падаме от Марс, нито сме родени вчера. И ние първо сме били младежи и сме минали по твоя път...

Ако утре стане софтуерен инженер или оператор на голям оранжев камион за къв к*р му трябва да му пълнят главата с излишни глупости ?

:) 

Едно произведение на мен ако не ми харесва не го чета изобщо.Набързо 5 страници зазубряне на литературна критика и казвам какво е искал да каже автора.И шестица.Четях си произведения,които на мен си ми харесват.Защо трябва да ми налагат отгоре какво да чета?То кат кажеш,че нямаш мнение щи пишат двойка. :D

Редактирано от Justin&Vanko (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.