Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомняме ли си аварията в Чернобил ? Сякаш бе днес...

Featured Replies

Публикувано изображение

Катастрофата в Чернобил наруши основите на човечеството, заяви в обръщението си по повод 19-ата годишнина от аварията в Чернобил премиерът на Украйна Юлия Тимошенко.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 г. в 1:24 часа в помещението на четвърти енергоблок. При извеждането му в планов ремонт и провеждане на изпитания на турбогенератора стана взрив и възникна пожар, който се прехвърли на покрива на 3-и енергоблок. В резултат на аварията бяха замърсени 160 000 кв.км. Най-силно пострадаха северната част на Украйна и западната част на Русия и Беларус.

Около 400 000 души бяха евакуирани от зоната на бедствието. В Украйна пострадаха жителите на 2 300 града и села в 12 области на страната. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души, като около 4 милиона от тях са деца. В момента нивото на радиация в Чернобилската АЕЦ е два пъти по-ниско от контролното равнище от 0,085 милирентгена на час. Закритата на 15 декември 2000 г. Чернобилска АЕЦ според експертите все още представлява голяма опасност за околната среда.

• Отговори 370
  • Прегледи 42,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Днес четох, че трябвало да се строи нов съркофаг, че сегашния се бил пропукал и можел да рухне... но проекта е много скъп - 750 милиона долара... Макар че ЕС предлагат да го финансират...

Ако някой се интересува:

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=722774&pp=31

• 11 месеца по-късно...

Разказ на "посланника на чернобил" за живота сега там. Има и сминки , мн снимки :)

http://biodiv.biofac.uni-sofia.bg/pub/chernobil/

Това ми го показа един приятел, който се запали по историята на Чернобил основно заради S.T.A.L.K.E.R. и ми показа сайтчето. Интересно е наистина и дава доста информация.

Е как 19 години ? 20 години са минали оттогава !

20 години са ама тоя горе модератора ъъъ Фифа де пак се напи снощи и ето го резултата ;-)

Украйна, Русия и Беларус отбелязват 20-ата годишнина от Чернобил

Днес в Украйна е ден на траур. Точно в 1.23 ч. тази нощ край бетонния саркофаг на четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, както и в градовете Чернобил и Славутич, хиляди хора запалиха свещи в памет на загиналите и пострадалите. В момента в Чернобил все още работят около 3000 души, които се сменят на всеки две седмици заради високия радиационен фон. Град Славутич бе построен, за да се настанят в него хора от засегнатите от радиацията райони около Чернобил. По-късно днес в района се очаква да пристигне украинският президент Виктор Юшченко.

По данни на украинското министерство на здравеопазването 2,34 милиона украинци в осем града и в над 2100 села все още страдат от здравни проблеми, свързани с Чернобил. Специалистите и до днес спорят за точната причина за злополуката. Според най-широко разпространената версия дежурните в командната зала на четвърти реактор изключили някои от системите за безопасност на реактора при рутинно учение, след което загубили контрол върху процесите в т. нар. гореща зона.

Вследствие на рязкото увеличаване на налягането черупката на реактора избухва, а в атмосферата е изхвърлен огромен облак от радиоактивен прах, достигнал Скандинавия на север и Балканите на юг. Според ДПА предизвиканото от експлозията в Чернобил радиоактивно замърсяване е било 500 пъти по-силно в сравнение с експлозията на първата атомна бомба в света над Хирошима. Поради преобладаващия в момента на експлозията вятър най-голяма част от радиоактивния прах е отнесена към Беларус.

new_map.gifimg_header.jpg

Едит: Я вярно :) не бях забелязал датата на поста... нищо де това за алкохола си остава.

Редактирано от Shrek (преглед на промените)

• Администратор

Е как 19 години ? 20 години са минали оттогава !

20 години са ама тоя горе модератора ъъъ Фифа де пак се напи снощи и ето го резултата ;-)

Да бяхте погледнали от кога е поста на оня горе, модератора - 2005та, когато са станали точно 19 годинки :)

Да, нали и аз съм на 19..:)

Да, сега вече са 20 годни. Когато е избухнала аварията майка ми е била бременна с мен в 6-тия месец и затова приемам тази трагедия малко лично.Публикувано изображение Обзема ме особено чувство като майка ми ми разказва как е плакала от страх и е ядала консервирани храни и никакви пресни продукти, за да ме опази.Публикувано изображение

• Автор

Май ти не си изтрезнял кат те гледам, душо! ;)

Разказ на "посланника на чернобил" за живота сега там. Има и сминки , мн снимки ;)

http://biodiv.biofac.uni-sofia.bg/pub/chernobil/

Страничката е супер,нямам думи. Публикувано изображение

Препращам ви следното от един приятел, потребител, който не влиза много във форума, но е интересно и си струва да загубите 5-6 минутки - разпространението на цезий 137 по часове и дни след чернобилската авария на 26-ти

http://www.irsn.fr/vf/05_inf/05_inf_1dossi...m_nuage_web.swf

• 5 месеца по-късно...

Препращам ви следното от един приятел, потребител, който не влиза много във форума, но е интересно и си струва да загубите 5-6 минутки - разпространението на цезий 137 по часове и дни след чернобилската авария на 26-ти

http://www.irsn.fr/vf/05_inf/05_inf_1dossi...m_nuage_web.swf

Ебаси! Публикувано изображениеПубликувано изображение И аз това го гледах миналата седмица. Радиациата е дошла в България сутринта на 2-ри май според тази графика.

От една страна е манипулация,че покрай манифестациите на 1 май едва ли не всеки българин е бил облъчен с радиация,но от друга радиоактивният облак идва тук на сутринта на 2-ри май и седи чак до 10-ти,като между 5-ти и 7ми тука е онова,големото червено петно,кото показва,че радиацията е най-силна. За сравнение в Скандинавските страни,където бива първоначално отнесен радио-облакът радиацията седи 5 дни.

Най-преебани сме тия,дето сме били деца тогава.

Радиоактивният йод се разпада за 7-8 дни. Ние не сме го дишали на манифестациите,защото още не е бил тук,но 2 дена след това сме си го поемали в дробовете,защото не е имало кой да ни предупреди.

:rolleyes:

Положението с разпадащия се за 27 години цезий е още по-зле. Всичкият е полепнал из България.По тревите,които животните ядат,по доматите,юбълките,пшеницата...Още го има. От графиката виждам,че именно над наша територия облакът се разсейва - което значи,че тук е останал. Завалял е дъжд може би. И все пак сме имали голям късмет,за разлика от други народи...климатът е бил такъв,че след аварията радиацията е била издухана на север,а не на юг. Ако беше духало насам,с това управление,дето сме го имали...Жална ни майка.

По онова време радиоактивността е била в пъти по-висока от стойностите през чист период:

- в Северна България - 90 до 1400 пъти;

- в Южна България - 340 до 1700 пъти;

- в планинските райони - 1300 до 31 000 пъти.

Радиацията засяга имунната система, кръвоносната и респираторната система и причинява аномалии при зародишите, както и недостатъци при новородените, предупреждава екоорганизацията. Твърденията и обвиненията са много противоречиви, но според “Грийнпийс” е невъзможно да се узнае крайният ефект върху човешкото здраве, без да се правят повече проучвания.

Най-силно засегнатата държава е Беларус. На нейна територия се разнася основното количество радиация.

Неотдавна британският в. “Таймс” писа, че бившето съветското ръководство предизвикало изкуствен дъжд над Беларус веднага след катастрофата в АЕЦ "Чернобил". Целта била радиоактивният облак да не достигне до Москва, накъдето са го насочвали ветровете. В резултат на интервенцията били заразени над 10 хил. кв.км от територията на тогавашната съветска република Белорусия.

Ужасяваща картина! Радиацията достига до нас тъкмо за Гергъовден. Вероятно със салатите сме поели и основната доза. Нежеланието на управниците от това време да вземат каквито и да било мерки е най-голямото им престъпление. Жалко че бащата на днешния министър на енергетиката го помилваха...

• 7 месеца по-късно...

Публикувано изображение

Уникални снимки...просто покъртително как всичко е зарязано след експлозията.

Снимките се редуват с докладни записки относно недостатъците в строителството на АЕЦ Чернобил, десет години преди онзи ден... http://fishki.net/commentall.php?id=20542

Само като видя тези снимки и ми става много мъчно за горките хорица и обстановката около АЕЦ!

много ми е интересно как са могли да направят тези снимки като радиацията там казват че била изключително голяма.

Много е страшно и тъжно .... И пак човешка грешка разбираш ли..... Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

много ми е интересно как са могли да направят тези снимки като радиацията там казват че била изключително голяма.

Гледах предаване по Discovery - някаква жена като малка е живяла там и се връща за да види дома си.Казаха, че ако се движи само по асфалта ( почвата поглъщала по-голямо количество радиация ) може да остане 1 час без да има последствия за тялото. Наистина - всичко си е както е оставено.

Имаше още един филм за хора, които живеят в района.Не помня точно къде беше, но ежедневно са изложени на радиация.Трябваше да шият някакви таблетки, които неутрализират част от радиацията.

Общо взето - много тъжни историй

малее просто и свалям шапка на тая жена която е събрала сили за да отиде там. просто си е поставила живота на риск.

За 1 час време както и да е, но спомените - това е, което я сломи.Заплака.И аз да бях и аз щях.Все пак още е била малка.Както си е спала или там каквото е правила изведнъж тръгва на някъде, без да знае къде.След доста години все пак е събрала смелост да се върне.Много трогателен Документален филм.Имаше някакъв сайт по другите теми от където може да си свалите документални филми, които ги дават по Discovery.Сигурно и този ще е там.Накрая просто си казваш: "Гадна работа"

Верно я даите линкове към тези сайтове за това.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.