Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Очерк на един англичанин за България! Няма по-прост народ от българския


KiriL Cox

Препоръчан отговор

Преди време пуснах една весела тема за това как един англичанин разказва за българските си квартиранти ,и повечето от нас доста се забавлявахме.

Днес попаднах на един друг англичанин ,който очевидно е сърбал българска попара ,купувайки си имот тук в България. Следва един доста реален анализ на българският манталитет ,но също така и труден за четане ,особено ако си комплексиран на тази тема.

Ако избощо издържите да го прочетете до края ,предполагам ще последват купища негативни ,но много скоро ще осъзнаете, че това е самата истина.

 

Очерк на един англичанин за България! Няма по-прост народ от българския

 

Под заглавието “Няма по-прост народ от българския”, огромна популярност сред англичаните придоби очеркът на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България.  Той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата страна:
 
”Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението за една такава – на пръв поглед изгодна – сделка. Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща!…
 
Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под „прост народ” аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.
 
Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата „народ” в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат.
 
Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу лапите, простаци, от името „българи”. Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.
 
„Но как така” –  ще попитате вие, – „нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?” Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.
 
„Но защо казваш, че са прости?” – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва  и могат да предприемат, за да се измъкнат от това положение, но въпреки това те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до същото положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.
 
Българите смятат себе си за тарикати – това е дума която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Най-общо казано тарикатът е мошеник на дребно и на едро,  но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.
 
Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили  и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият. Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш. Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, на които си гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност, защото точно те са, които нарушават закона.
 
Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.
 
Трябва да си много прост да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат тлъсти печалби за твоя сметка, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе. И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: “Ми аз какво мога да направя?”
 
Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.
 
Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг. Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.
 
Трябва да си много прост да живееш в земен рай и да го унищожаваш. Трябва да си много прост, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.
 
Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.“
 

А изводът ще оставим на вас, защото смятаме, че все още има мислещи хора, които ще погледнат над розовите си oчила.

 

ИЗТОЧНИК

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много точна преценка.Как да му се сърдя на човека.То си е казано-прост народ,слаба държава.Пиша го с ясното съзнание че и аз съм част от този народ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отделно, че тази тема или поне въпросният разказ, ми навява едно много силно deja vu за заключена, ако не се лъжа тема, на един от доста време вече баннат потребител....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз очаквах да напише няколко примера и случки които са го накарали да мисли по този начин.

Да опише къде е ходил, колко време е пребивавал тук, знае ли езика. Със какви хора е общувал.

За мен това е същината, а тя липсва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, хайде без подскачане - баш така си е !!!!

Преди време дори аз отварях тема тук във форума с много по - остро определение за това какви сме!!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То и Тишо отваря, отваря и вече го няма с нас, поне с този му профил :D

 

П.П:

 

Ненормални ли са англичаните

Лондон
Борислав Борисов
специално за „7 дни спорт”

Пътуване, самолетът се издига над пистата, после каца, прекачване и отново излитане, приземяване. Нормалното ежедневие на отиващ в командировка човек. Футболът си е 11 човека от единия отбор и още 11 от другия, съдии. Нормални неща. Мога да намеря още доста случки, които да обясня и опиша като нормални. Но когато отида в командировка в чужбина и се занимавам с даден мач, по-скоро осъзнавам и ненормалните неща.
Ненормалните неща
Всичко започва с извинението, че има закъснение по линията на метрото. Дразнещо е да ти казват, че те са отговорни за забавяне от 120 секунди, което едва ли ще усетя. В първия момент решавам, че се подиграват с мен. Но другите хора го възприемат напълно естествено. Влизам в един лондонски магазин. Намирам дънки за равностойността на 15 лева, които изглеждат далеч по-добре от тези, дето в София ги купувам за 70. И далеч не са само те. Питам се как после да пазарувам от България? В Англия се оказва, че за нормалните хора има далеч по-евтини дрехи. Е, те нали са си беднички, нека да се радват. Тръгвам към стадиона на Арсенал, защото в събота ще гледам лондонското дерби с Фулъм. Качвам се на метрото от района на Фулъм. На около 300 метра от спирката ще се играе мач между Челси и Улвърхемптън. Но двамата привърженици на отборите си говорят как се стига до „Стамфорд Бридж”, за да гледат мача. Единият е близо до 50-те, ако се вярва на това, което очите ми виждат, а другият е на не повече от 20. И двамата са с шалове, но това не им пречи.
Десетина спирки преди стадиона на Арсенал метрото се пълни постепенно с фенове на отбора. Майка води двете си деца на мач. Гледах около 10 минути наляво и надясно, за да намеря съпруга, и не го видях. Кой знае, може наистина жената да води двамата си синове на двубоя, макар да ми се вижда крайно ненормално. Слизам на „Арсенал Стейшън”...

Останалото четете през линка под заглавието в цитата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гледните точки са нещо много необдимо и полезно, а защо не продължи просто първата си тема, а пусна нова?!?!

Така всяка гледна точка (вярна или невярна всеки ще си каже) ще обсъждаме в различна тема ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сашо, тази тема е по-брутална, тук ще мерим кусурите на тези, които на нас ни намират кусури :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

да не е лъжа я - такива сме

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

Ей, това е от преди 2 години ! , че да ни го поднасяте като някаква новина.

Виж под статията, дето си я копнал от mall359 и четем най-отдолу, с малки буквички : какво пише : Източник:neverojatno 

отиваме на neverojatno.wordpress.com

и намираме оригиналната статия :

http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/

 

а отстрани си пише в каре :

Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.

 

 

А стига сте вярвали на всичко, което е публикувано в нета и да обсъждате, все едно наистина има някакъв англичанин, дето пише подобни неща. Става дума за фейлетон, елементарна сатира от типа "Стършел" .

 

Като ви чета постовете направо се учудвам на кой свят живеете ....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Фейлетон или не, то в голяма степен отразява нашата действителност!

Хора, излезте от големият град и се поразходете, измешайте се с други "баш" сънародници и ще установите колко е трагично положението! Евростатистиките прибавиха към своето най за България и това, че вече сме измежду най - неуките и т.н - да продължавам ли????

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гледните точки са нещо много необдимо и полезно, а защо не продължи просто първата си тема, а пусна нова?!?!

 

Мислех така да направя ,но накрая реших да я пусна като отделна ,защото първата е смешна ,и може би дори не е писана от англичанин ,докато тази е в по-сериозен тон.

 

 

 

Аз очаквах да напише няколко примера и случки които са го накарали да мисли по този начин.

Да опише къде е ходил, колко време е пребивавал тук, знае ли езика. Със какви хора е общувал.

За мен това е същината, а тя липсва.

 

Ако това наистина е писано от англичанин ,то той най-вероятно е бил доста ядосан от каквото и да му се е случило ,за това може да не ни занимава с часният му случай ,ами просто иска да сподели какво мисли за нас като народ. Всъшност мен изобщо не ме интересува дали го е писал англичанин или не. Всички знаем какво правят път те по Слънчака ...

Просто ми хареса как е написано ,и реших да го споделя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.

 

 

 докато тази е в по-сериозен тон.

 

:D

 

Така де, разбрах те.  :wink12:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

смешна->сериозна?!->тъжна->черен хумор

 

Да разбирам ли, че ще имаме още две "нови" теми

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

смешна->сериозна?!->тъжна->черен хумор

 

Да разбирам ли, че ще имаме още две "нови" теми

 

По-скоро "тъжна" . А за двете "нови" теми не го разбирам ,обаче ако на някой му бърка в очите да маха темата ,че да не се дразним от очевидната истина :)

 

 

Ей, това е от преди 2 години ! , че да ни го поднасяте като някаква новина.

Виж под статията, дето си я копнал от mall359 и четем най-отдолу, с малки буквички : какво пише : Източник:neverojatno 

отиваме на neverojatno.wordpress.com

и намираме оригиналната статия :

http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/

 

а отстрани си пише в каре :

 

А стига сте вярвали на всичко, което е публикувано в нета и да обсъждате, все едно наистина има някакъв англичанин, дето пише подобни неща. Става дума за фейлетон, елементарна сатира от типа "Стършел" .

 

Като ви чета постовете направо се учудвам на кой свят живеете ....

 

И на 10 години да е ,има ли нещо ,което да не е истина тук ,че да не вярвам ? Или да не вярвам на очите си ,защото всичко това го срещам ежедневно ? (изключенията не се броят :) )

И не е сложено като новина. Дори не е в раздел новини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, ние си знаем хавата. Ма дай сега и да си го слагаме по форумите за което.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, ние си знаем хавата. Ма дай сега и да си го слагаме по форумите за което.

 

Че какво лошо има ,нали всички сме българи тук ? Според мен да погледнеш проблема в очите ,е началото на разрешаването му ,вместо да го замитаме под килима.

Иначе гърмиме ,и трещиме по другите теми как трябвало да си променим мисленето ,обаче без никакъв ефект. Е аз слагам такива писания във форума ,белкем някой го хване срам от всичко това ,и се замисли малко ...

 

Само българите имаме подобно мнение за себе си.

 

И то не е  без причина. Както и не без причина болшинството от нас сме придобили този манталитет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти ни унижаваш националното самочувствие, давайки ни мнения на чужденци, които са гавра с нас и чийто парашутисти-диверсанти бяха натупани от наши селяни(има за какво да ни плюят). Като искаш да ни покажеш какви сме, направи го с твое лично мнение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

Никой не обича да му се казва истината в очите. Всички си мислим, че сме нещо над описаното , но самоопределим ли се някъде, то веднага почваме да ритаме!

Впрочем радвам се как всички ти се нахвърлиха, ти съшо се нахвърли преди време върху мен по пак наболял проблем, който явно не ти изнасяше да бъде коментиран!

Ето как се случват нещата!

Българи сме все пак - манталитет!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...