Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Служителите на кауфланд имат ли право да ме претъсрват без причина?

Препоръчан отговор

Здравеите вчера пазарувах в магазин "Кауфланд".

Понеже магазина беше нов (този на овча купел) се въртях доста докато намеря това което търсех, а закупих, яица, мляко, мая, една флашка (4гб 5 лв), тоалетна хартия и маргарин.

Отивам плащам си и след като мина през касата ме спират от СОТ.

Искат ми касова бележка и после ме завеждат в една стаичка.

Там ме претърсват и ми прават проблем за една флашка(стара учукана на 2 години) на ключовете ми а даже не предлагат такива.

После ми я "конфискуват" ама аз естествено се опълчих и викнаха полиция...После в раионното викнаха маика ми(естествено на 16 съм)и и обясних всичко.

Заведоха ни в една стая на вторя етаж да напишат едни доклади и попитах тея от сот имат ли право да взимат моя собственост и те естествено казаха че нищо не могат да направят (полицаи ...)

Така въпроса ми какво мога да направя за да си върна флашката ? (не само заради флашката а защото ме спряха без причина)

Благодаря предварително :)

П.П. Вече няма да стъпя в този ужасен магазин!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кофти случка, ами честно казано имат право да те претъсят при съмнение, но не и да задържат твоя вещ. А ти ако няма как да докажеш че тая флашка е твоя, няма начин да си я върнеш обратно според мен. Какво да се прави, закона е такъв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

,,,

Напоследък това е доста срещано, да претърсват без причина. Помня една друга тема във форума, една жена се беше оплакала от същото нещо. 

Кофти случка, ами честно казано имат право да те претъсят при съмнение, но не и да задържат твоя вещ. А ти ако няма как да докажеш че тая флашка е твоя, няма начин да си я върнеш обратно според мен. Какво да се прави, закона е такъв.

Това не е много умно, все едно да дойда и да Ви взема флашката от джоба, казвам че е моя, ти нямаш касова бележка, пък после върви обяснявай че е твоя :D :D 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това не е много умно, все едно да дойда и да Ви взема флашката от джоба, казвам че е моя, ти нямаш касова бележка, пък после върви обяснявай че е твоя :D :D

Ами умно или пък не, така се тълкува от закона. Нямаш ли доказателство, няма и как да докажеш че дадената вещ е твое притежание.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз още пазя касовата бележка и кутията (все пак е 64гб и 120лв) както и на всяка останала техника която закупа

Това счита ли се за доказателство че флашката е моя ? 

П.П. както казах флашката е учукана и са затрити марката и размера

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз още пазя касовата бележка и кутията (все пак е 64гб и 120лв) както и на всяка останала техника която закупа

Това счита ли се за доказателство че флашката е моя ? 

П.П. както казах флашката е учукана и са затрити марката и размера

Доказателство е да, но стига и на дадената вещ да не и липсват сериен номер/марка/модел изписани от производителя. Инак няма доказване.

ПС: Не съм правист, може и да бъркам, но аз така тълкувам нещата. Нека някой по-разбиращ да се изкаже.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И кауфландските горили нямат доказателство, че е тяхна дъртата флашка. Другият път бъди подготвен да си отнесат цицините, поне да има за какво да вдигат районното под пара.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да се счете за незаконно отнета, но трябва да го докажеш. Не пречи да си пуснеш жалба в милицията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А имам въпрос флашката може ли да се счита за открадната със касовата бележка и кутията ?

Да. Може да претендирате, че е открадната.

Включително и за личната информация, която се съдържа на нея и която без съмнение е доста по-ценна от самото устройство. Може да претендирате и морални щети и още други неща. Нека родителите Ви се посъветват с адвокат, защото те са тези, които като възрастни лица, ще предявят претенциите Ви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да се счете за незаконно отнета, но трябва да го докажеш. Не пречи да си пуснеш жалба в милицията.

Знам каква е българската "полиция"(не заслужава да се нарича така) защото преди 3 години ми откраднаха nokia c6-01, подадох жалба и повече не я видях ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Консултирай се с адвокат най-добре. Тук не сме специалисти в правото, само можем да съветваме.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това мислех да направа, знам че хубав адвокат - 200 лв ама да се гаврят така с мене и да ми взимат лична собственост ...Няма да им се размине

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм на мнение, че трябва да отидете с родителите си при адвокат.

Водене в стаички, обиск... Отгоре на това и неправомерно изземване на чужда собственост, че това си е чиста кражба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти за една флашка ли си? На мен ми конфискуваха, стария ми телефон и така и не ми го върнаха.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, но "крушка без опашка няма". Едва ли има някой да не знае как се влиза в магазин, какво са прадставя  за залепяне на стикер или оставя на съхранение! Проблем може да ти бъде направен дори за вестник!

Инак, конкретно:

- Охраната има право да те задържи и провери!

- Охраната има право да конфискува стока!

Ако си наистина невинен, то ще трябва да си уредиш / уредите  среща с някого от ключовите началници на веригата и бъди сигурен, че ако си прав не само, че ще ти върнат флашката, но ще получиш извинение или компенсация!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като ви чета постовете - май не само автора е на 16, някой са и на по-малко.

Никой - даже и полицията - няма право да те претърсва само по съмнение, че си направил нещо си. Даже когато става дума за тежки престъпления, при задържане полицая трябва първо да попита - "Бихте ли показали съдържанието на джобовете си." 

В Конституцията на Република България е записано:
Чл. 30.
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Този въпрос е много подробно разгледан тук -  Конституционни права на гражданите и тук - Разрешение за обиск или претърсване и изземване

Само съд може да разреши извършването на обиск, претърсване и изземване.

Ами умно или пък не, така се тълкува от закона. Нямаш ли доказателство, няма и как да докажеш че дадената вещ е твое притежание.

Не - обръщаш закона наопаки. Всеки е невинен до доказване на противното - не е необходимо да доказваш, че това което ти е в джоба е твое. Този, който твърди обратното трябва да го докаже.

Към автора - май ще пазарувате в Кауфланд (или в друг магазин - за сметка на Кауфланд) доста време.

Инак, конкретно:

Конкретно - недей приказва глупости. Охраната в магазин има право да те задържи до идването на полицията. Охраната не са никакви от законова гледна точка.

ps. В нормалните държави няма такова нещо като "шкафчета за багаж" на входа на магазина. Носиш си багажа с теб - никой не те проверява. Случвало ми се е много пъти да влизам в един магазин със стока която се продава вътре, но закупена от друг магазин. Никакви проблеми. Иначе и те си имат камери и гледат.

Ама що тези охранители - все жени и деца проверяват ? Що не дойде някой мен да ме провери?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Служители на частна охранителна фирма нямат право да правят принудителен обиск или да поискат лична карта, това могат да го направят съответните органи! Имат право само да те задържат в магазина до идването на съответните органи. Ако така ставаха нещата, колко ли тарикати щяха да се възползват от това.

Няма право да конфискува чужда собственост, това си е неправомерно изземване!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, но "крушка без опашка няма". Едва ли има някой да не знае как се влиза в магазин, какво са прадставя  за залепяне на стикер или оставя на съхранение! Проблем може да ти бъде направен дори за вестник!

Инак, конкретно:

Ако си наистина невинен, то ще трябва да си уредиш / уредите  среща с някого от ключовите началници на веригата и бъди сигурен, че ако си прав не само, че ще ти върнат флашката, но ще получиш извинение или компенсация!

Не, това са тотални глупости. Не ти трябва да докажеш чер си невинен!!! Първата презумпция в римското право!!!

Да, има право да конфискува. Ако може да докаже че е открадната от магазина

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е дори изземване, те не са упълномощени да прибират вещи които не са собственост на магазина, а последното могат да правят при наличието на запис на камерата(или на свидетели, видели го с очите си кражбата, които да потвърдят), на който се вижда че "клиента" краде и стоката бъде намерена у него без наличието на касов бон. Вземането на старата флашка, си е фактически кражба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, има право да конфискува. Ако може да докаже че е открадната от магазина

Даже да е доказано, че стоката е от магазина - примерно етикета още е на нея - нямат такива права. Процедурата е - вика се полиция и се съставя протокол за присвояване в различни размери. Образува се преписка, дознание, прокурори, досъдебно и съдебно производство.

Единствено съдът ги решава тия неща.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Даже да е доказано, че стоката е от магазина - примерно етикета още е на нея - нямат такива права. Процедурата е - вика се полиция и се съставя протокол за присвояване в различни размери. Образува се преписка, дознание, прокурори, досъдебно и съдебно производство.

Единствено съдът ги решава тия неща.

СЪгласен. Точно за тези неща нямам точната информация :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно - недей приказва глупости. Охраната в магазин има право да те задържи до идването на полицията. Охраната не са никакви от законова гледна точка.

ps. В нормалните държави няма такова нещо като "шкафчета за багаж" на входа на магазина. Носиш си багажа с теб - никой не те проверява. Случвало ми се е много пъти да влизам в един магазин със стока която се продава вътре, но закупена от друг магазин. Никакви проблеми. Иначе и те си имат камери и гледат.

Ама що тези охранители - все жени и деца проверяват ? Що не дойде някой мен да ме провери?

И къде точно е спора??? 

Иначе ако знаеш как се краде! 

Крдци всякакви , костюмирани, парафюмирани, набедени, гладни. 

С идването на полицията обаче нещата се усложняват. за виновния и в повечето случай още докато трае рутинната проверка охранители и виновен решават проблема на място.

Всеки от вас знае, че влизайки в голям магазин от подобна верига би следвало да остави външната стока за съхранение или да поиска да бъде залепен стикер!

"Ама що тези охранители - все жени и деца проверяват ? Що не дойде някой мен да ме провери?"

- Проверяват се всякакви, но не е тайна че в охранителните фирми работят и доста комплексари и не добре обучени охранители.

Преди време така при излизане от Технополис ме застигна здраво чмомченце, което му се видяло нещо нередно висящата на рамото ми чанта тип паласка. След проверката установи ,че в чантата ми се подвизава единствено личното ми огнестрелно оръжие, и той бързо започна да се извинява, че и до колата дори ме изрлати!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Авторът вероятно се е сторил подозрителен на охраната и са го проследили чрез камерите. 

Постоянно мъкна 64 ГБ флашка в джоба си, и фактурата ли ѝ трябва да нося, за да доказвам на някого, че е моя? Ами същата работа е и с телефона ми, често и таблетът е с мен, 1000 лв е, да не говорим за лаптопа, къде да ги оставя? Нека докажат, че не са мои, не съм длъжен да ходя с цял набор фактури! Но никой никъде не ме е спирал за каквото и да е, нито у нас, нито в чужбина - само по летищата най-редовно ме обискират, ама не съм само аз на тоя хал :).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Авторът вероятно се е сторил подозрителен на охраната и са го проследили чрез камерите. 

Постоянно мъкна 64 ГБ флашка в джоба си, и фактурата ли ѝ трябва да нося, за да доказвам на някого, че е моя? Ами същата работа е и с телефона ми, често и таблетът е с мен, 1000 лв е, да не говорим за лаптопа, къде да ги оставя? Нека докажат, че не са мои, не съм длъжен да ходя с цял набор фактури! Но никой никъде не ме е спирал за каквото и да е, нито у нас, нито в чужбина - само по летищата най-редовно ме обискират, ама не съм само аз на тоя хал :).

"Очукана" флашка няма кой да ти конфискува, но автора май нещо спомена за флашка, кутия.

Няма каво да се сърдите на охраната. Така им е наредено да действат, а това не и без знанието на управниците на веригата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...