Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С винетка в Града или Извън него?

13 гласували потребители

1. 1. Каква винетка е по добре да има?

• Само за извънградски пътища
      25%
    • Само за градовете
      12%
    • По вискоки данъци без винетки
      6%
    • Да остане настоящото положение
      31%
    • Транзитни и чужденци да плащат годишна винетка, без значение престоя
      25%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

С оглед новините от 2015 ще тестват в Москва нова система за градска винетка.

Решението изглежда по разумно от настоящото положение в България.

Тук плащаш минимална винетка и с месеци кръстосваш чуждия град,

създавайки от 6-8 квадрата пътно и парко заемане ;)

С оглед новините от 2015 ще тестват в Москва нова система за градска винетка.

Решението изглежда по разумно от настоящото положение в България.

Тук плащаш минимална винетка и с месеци кръстосваш чуждия град,

създавайки от 6-8 квадрата пътно и парко заемане ;)

Винетката няма общо с паркирането. Градски винетки - ок, ама и синя зона също + най-много 2 часа престой на тротоар, освен за живущи. И всички ще опищят орталъка естествено. Щото у наща държава предпочитаме да идем на работа с кола, отколкото 500 метра (5мин) пеш + градски транспорт.

Годишна винетка за чужденците - има ли такъв прецедент или ще ни изядат европейците?

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Винетката няма общо с паркирането. Градски винетки - ок, ама и синя зона също + най-много 2 часа престой на тротоар, освен за живущи. И всички ще опищят орталъка естествено. Щото у наща държава предпочитаме да идем на работа с кола, отколкото 500 метра (5мин) пеш + градски транспорт.

Годишна винетка за чужденците - има ли такъв прецедент или ще ни изядат европейците?

има общо с паркирането понеже явно не са ти спирали извънградски регистрации на мястото за 2-3 дена и ти обикаляш квартала да си спреш колата "някъде"

и в тоя процес ще разбереш какви екзотични регистрации има в квартала и как те са доста над 1/3-та от местните

за европейците може да е месечна 

но за тея транзитиращите гастербайтери от югоизток дето само се пишат европейци

Редактирано от saentist (преглед на промените)

има общо с паркирането понеже явно не са ти спирали извънградски регистрации на мястото за 2-3 дена и ти обикаляш квартала да си спреш колата "някъде"

и в тоя процес ще разбереш какви екзотични регистрации има в квартала и как те са доста над 1/3-та от местните

за европейците може да е месечна 

но за тея транзитиращите гастербайтери от югоизток дето само се пишат европейци

Ай ся - пишеш ги и ти едни. Аз като живея в един град, а колата ми е с друга регистрация - къде да паркирам ?

И кое е "твоето място", дето някой ти го бил заел ?

Най-правилна е системата в Германия - тол такса, на база изминати километри. Най-вече за товарните автомобили.

Аз пък от осем години съм със софийска регистрация, но никога не съм бил в София, още по-малко пък да съм паркирал по тротоари там. Какво ли си викат тука...Я се огледай малко в "провинцията", да видиш колко автомобили със софийски номера, които не се карат от софиянци. Да, ама аз плащам софийски данъци, които са най-високи в страната. Плащам софийски застраховки, които са пак най-високи. И ся ко ша прайм?  Може ли да си поискам парите обратно от софиянци, след като никога не съм паркирал по тротоарите? Айде стига глупости. Не стига, че ви направиха столица и ви напълниха със селяни, а сега и претенции за тротоарите. 

ПП: И още нещо. Щом такива големи претенции за тротоарите, изгонете ги тия, ама ни върнете и парите, отпускани за столицата. Е не може така. Ти знаеш ли колко магистрали са направени в Северна България по Борисово време? Нито една. дори не е пуснат нито един километър. Добре че бе Орешарски, та да пусне няколко километра по Хемус и добре че бе пак той, че да направи още една лента от Шумен до Русе, което е глупаво, но все пак е нещо. Само се замисли. Вие вземате парсата, ние ходим по вашите тротоари. Не е ли честно? Или си викаш, само ти плащаш софийски данъци? Не само данъците ви плащаме, а и скачаме в дупки заради вас или по-точно заради дървените управници, които избрахте. То бива бива нахалство, ама осъзнайте се малко де :P Че вие утре ще дойдете и жените ни ще вземете, пък ще имате претенции че не били честни. Е това се опитваш да кажеш с тая тема. Понимаеш?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

bildera_ ти 8 години с какъв мързел не си я пререгистрира колата?

Писнало ми е от нек'ви дет си мислят че София е всичко,
ама София е макс 200000 е не милион и кусур.

писнало ми е от такива дето гледат светофара като коледно дърво 

и от такива дето не знаят как се влиза във кръгово

от такива дет карат мерцедес и си мислят че с ролбара

няма да го направя на пехтия като ме засича

те затова няма ви светне лампата щот нямате гражданско мнение а селско индивидуално

Аз не ти искам Данъците никой Софиянец не ти ги иска

България има 28 Области стоиш другаде плащаш

http://bg.wikipedia.org/wiki/Области_в_България

Редактирано от saentist (преглед на промените)

евтин ни е бензина, щом всички са по колите. 

ама по тая логика за автомобилите, на дали на хората от другите градове им е било приятно, като София си изнасяше боклука къде ли не по страната. 

а това за кръговите и светофарите направо ме уби. голям смях ще е тая тема. ще я следя с интерес. 

май ще стане нещо от сорта на СФ vs прованса 

Първо - подкрепям мнението, че за българина качването в колата е въпрос на самочувствие и има психотерапевичен ефект. Затова и до тоалетната се отива зад волана. Нямам ли кола, някой ще вземе да помисли, че не съм мъж, защото истинските мъже гледат кисело иззад полузатъмнения прозорец, а не се возят на метро или на градски транспорт. Неотдавна имахме емблематичен дебат, в който една кифла от мъжки род ме убеждаваше колко бил лош публичният транспорт и каква благодат било да паркираш мотора си в двора на даскало.

Относно винетките - разумно е да има такива за големите градове, да. Пътният данък е местен данък. С него се подържат пътищата в съответната община, където автомобилът е регистриран. В малките общини с къса пътна мрежа този данък е по-малък, а в столицата е по-висок, тъй като пътищата са и повече, и се амортизират по-бързо от интензивна употреба. Смятам, че е логично за колите с провинциални регистрации да има някаква форма на добавка към пътния данък - винетки за ден, седмица, месец, година. Както има винетки за републиканските пътища, защото те не се поддържат от общините, а от друга институция, която също има нужда от приходи, за да не се движим по кални коловози, така и допълнението за изпозлване на пътя в големия град трябва да бъде част от условията.

Защо не виждам нужда от винетки за малките градове? - Първо: пътищата там са много по-слабо натоварени (говоря за общински, а не за републикански пътища, за вторите плащаме винетка и за мен това е добра практика) и износването им от няколко автомобила повече или по-малко е пренебрежимо. Не така стоят нещата с десетките хиляди провинциални коли в София, в Пловдив и т.н. Второ - ако се изградят евтини паркинги на входовете на градовете (за жалост това не е факт...), чиято цена за паркиране е достатъчно по-ниска от винетката, това ще стимулира ползването на градски транспорт и поне малко ще облекчи трафика. Трето: дори малкото облекчение ще доведе до малко по-добра екология на града, имайки предвид, че в София се движат провинциални автомобили, които димят като нефтофимически комбинат и тровят всички. Да, повечето коли в такова окаяно състояние са с регистрации от околните общини. Няма да ги назовавам, за да няма обидени.

Таксата на километър е справедлива, но може да работи само относно магистралите. Трудно ще се въведе по чисто технически причини за всеки път в страната. Не би било адекватна мярка да въвеждаме два вида условен достъп - с винетка и със заплащане на изминато разстояние. Иначе - да, най-справедливо е и бих застанал зад тази идея. Засега смятам, че като компенсация би следвало винетките леко да поскъпнат. Например - до 100-ина лева за годишна, за да можем след това да изискаме качество на пътищата.

И най-вече - трябва да измислим механизми за контрол, защото познавам достатъчно хора, които карат без винетки. Нужно е да се учреди някаква форма на гражданско съдействие - изпратена снимка, отговаряща на дадени условия, трябва да се приема за доказателство и да води до наказание на провинилия се. А самите глоби трябва да станат събираеми, защото в момента не са - не си ли дам талона, сумата за плащане нараства с 10 лв., но получаваш бонус да не я платиш никога, доколкото никой не е в състояние да те накара да идеш в КАТ и да го сториш, след като талонът си е в теб и нямаш проблеми, когато те спрат на пътя полицаи. Познавам и такива хора, които имат по не една и две глоби, ликвидирани по давност.

Ами има няколко неудобни факта за София и "софиянци":

- Такова животно "софиянец" съжалявам ама няма - ако се толкова стар род населявал тези земи от поколение - сте "шоп" - удобно/неудобно това е положението :)
- София ако го няма "прованса" умира права за 2 месеца ;)
- Не е "прованса" виновен, че се развива само и единствено София, тук се наливат стотици милиони държавни пари - нали не мислиш, че 200 000 кореняк шопи (от които 50% пенсионери) ги отделят от заплатите си?

- Никой няма да си вдигне дупето от Ямбол, Сливен, Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, Велико Търново, Бургас, Варна и т.н. да дойде в София; всеки месец да започва живота си с -600 (наем + комунални услуги) ако имаше избор в родното си място.

- Като сте толкова недоволни - Избирайте по - кадърни политици, защото традиционно в София се избират най - големите мафиоти!
- И след като съм тук, плащам си данъците тук, наема тук (на някой реститут който да не споменавам, че никъде не е декларирал, че му стоя под наем - демек така лекинко не си плаща данъците както и 99% от наемотодателите) сметките тук - ОЧАКВАМ малко УВАЖЕНИЕ!
Защото мен ако дойдат 100 000 души в Монтана да я развиват - е повярвай ми няма да им се сърдя!

П.С.: Колкото до темата трябва да се измисли начин наистина да се накарат хората да използват градски транспорт, защото услугата е конфигурирана така, че колкото повече хора го ползват - толкова по - добра услуга ще се предоставя на тези хора - аз понеже само така се придвижвам (изключая много редки случаи, в които трябва да си свърша някаква работа) да Ви кажа софийска община закупи 200 атобуса чисто нови, няколко трамвая, няколкот тролейбуса и всичко това е, за да накарат хората да използват ГРАДСКИ ТРАНПОСРТ както трябва да бъде.

Сещам се за един по - краен метод, за който се заговори преди 1 година - да има глоби за хора, които се придвижват в час пик сами зад волана, поне като сте прекалено важни за градският транпосрт - е редно да се комбинирате поне по 2 човека в кола от 1 офис - така е хем по - евтино, по - малко вредни газове; по - малко ТРАФИК; по - удобно за цялото общество както и да го погледнеш - но уви веднага скочиха срещу общинаря позволил си да предложи това "кощунство"...

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

@saentist - не отговори на моите въпроси

Първо - ...

Таксата на километър е справедлива, но може да работи само относно магистралите. Трудно ще се въведе по чисто технически причини за всеки път в страната. ......

Първо, второ ... и десерт. Това е обедно меню.

За това как се изчисляват таксите в Германия - вземи попрочети малко, няма да се разпростирам. Един джокер - GPS.

За гражданската съвест и  прочие - във Великобритания няма винетки, има род такс и роуд такс диск, пак залепен на предното стъкло. Един познат в края на годината си купил новия, но не го залепил. Няколко дни след това будни съседи се обадили в DVLA (тяхното КАТ + ДАИ) че кара с роуд такс диск с изтекъл срок. Отделно част от камерите в движение заснимат дисковете и тяхната валидност.

За това как се изчисляват таксите в Германия - вземи попрочети малко, няма да се разпростирам. Един джокер - GPS.

За гражданската съвест и  прочие - във Великобритания няма винетки, има род такс и роуд такс диск, пак залепен на предното стъкло. Един познат в края на годината си купил новия, но не го залепил. Няколко дни след това будни съседи се обадили в DVLA (тяхното КАТ + ДАИ) че кара с роуд такс диск с изтекъл срок. Отделно част от камерите в движение заснимат дисковете и тяхната валидност.

GPS е прекрасна система, но как да накараш някой, който шофира кола за 200 лева, да вложи в купуването на такова устройство? Иначе - пак казвам, подкрепям идеята, но с нашия нисък жизнен стандарт и с крадиливата ни държава не остава нищичко за обществото и за по-добрата му организация.

GPS е прекрасна система, но как да накараш някой, който шофира кола за 200 лева, да вложи в купуването на такова устройство? Иначе - пак казвам, подкрепям идеята, но с нашия нисък жизнен стандарт и с крадливата ни държава не остава нищичко за обществото и за по-добрата му организация.

Хайде да ти обясня подробностите:

В Германия са преценили, че най-много разрушават пътищата камионите и то големите - така наречените у нас ТИР-ове. На всеки камион освен тахометъра се монтира и въпросното GPS устройство, което отчита колко км. са изминати. За камионите не е проблем парите - само един брезент за 14 м ремарке струва няколко хиляди долара. Отделно, че ще купят у-вото един път, а ако карат по-малко - ще плащат по-малко.

Тези коли за по 200 лв. - дай да ги видим, ще си купя две. Моята не е нещо кой знае какво, но само гумите (2 употреба) са ми 200 лв, а нови - над 500.

За крадливите хора в управлението на държавата си прав - не е въпроса че няма пари, а кой и как да ги открадне.

Ами има няколко неудобни факта за София и "софиянци":

- Такова животно "софиянец" съжалявам ама няма - ако се толкова стар род населявал тези земи от поколение - сте "шоп" - удобно/неудобно това е положението :)

- София ако го няма "прованса" умира права за 2 месеца ;)

- Не е "прованса" виновен, че се развива само и единствено София, тук се наливат стотици милиони държавни пари - нали не мислиш, че 200 000 кореняк шопи (от които 50% пенсионери) ги отделят от заплатите си?

- Никой няма да си вдигне дупето от Ямбол, Сливен, Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, Велико Търново, Бургас, Варна и т.н. да дойде в София; всеки месец да започва живота си с -600 (наем + комунални услуги) ако имаше избор в родното си място.

- Като сте толкова недоволни - Избирайте по - кадърни политици, защото традиционно в София се избират най - големите мафиоти!

- И след като съм тук, плащам си данъците тук, наема тук (на някой реститут който да не споменавам, че никъде не е декларирал, че му стоя под наем - демек така лекинко не си плаща данъците както и 99% от наемотодателите) сметките тук - ОЧАКВАМ малко УВАЖЕНИЕ!

Защото мен ако дойдат 100 000 души в Монтана да я развиват - е повярвай ми няма да им се сърдя!

"Злобата на роба", както е казал един поет, е нещо ужасяващо. Никой не е нападал провинцията, но хората, родени извън София, веднага се почувстваха засегнати, което е проява на комплекси.

Относно това кой оцелява и как - София е била столица и най-развит град в България достатъчно дълго. Най-висок брутен продукт на глава от населението генерира София, от данъците на София се поддържа голяма част от останалата част на страната. Голяма част от парите на провинцията - и институционално чрез преразпределение, и лично като заплати на хора, работещи в София, идва от столицата. Искаме или не, това е така. Ето защо е нужно да се уважаваме, а не да се плюем.

Кой колко е кореняк едва ли има значение. Тук проличава друг провинциален комплекс - липсата на собственост в столицата. Ако ида в Долно уйно (има такова село!), ще плащам или квартира, или хотел. Няма начин да живея безплатно там, дето нямам собственост. А реститутките са получили онова, което предците им са заработили, а комунистическата власт им е отнела, за да го даде на полудиво и неграмотно население, слязло от планини и гори, ограбило няколко мандри по пътя си, нарекло се "партизани". Получили са онова, дето им е дължано. И тези от провинцията взеха обратно стадата и земите на дядовците си, но срещу това никой не застава, трън в очите са софийските жилища.

Говорим за винетни такси. Не преобръщайте темата на София срещу провинцията. Да си имаме уважението! Ако София не беше важно място, нямаше всеки от провинцията да лелее да се озове тук, зарязвайки къщата си-палат на село и заменяйки я с миризлива гарсониера в "Люлин". Заради липсата на работни места - добре, но щом София ви храни, бъдете така добре да не хапете тази ръка, грозно е! И аз искам в Париж, ама там трябва да плащам наем, да работя кофти работа и т.н., ето защо си седя в София и не нападам парижани какви гадни типове са, нито имам наглостта да твърдя, че Париж живее, защото София го поддържа.

"Злобата на роба", както е казал един поет, е нещо ужасяващо. ....

И аз искам в Париж, ама там трябва да плащам наем, да работя кофти работа и т.н., ето защо си седя в София и не нападам парижани какви гадни типове са, нито имам наглостта да твърдя, че Париж живее, защото София го поддържа.

Не всички пишещи са озлобени - аз мисля че си коментираме в рамките на добрия тон.

Когато съм живял в ЮК - да, плащал съм наем и т.н. Но в повечето случай - наемаш жилище и си имаш собствено паркомясто. И всички жилища наоколо са така. Отделно, че има една камара покрити и открити паркинги и таксата за 24 часа беше 4,20 паунда (конкретно в северна Англия). При 6,19 паунда/час минимална ставка.

https://www.google.bg/maps/@53.3863751,-1.4698233,3a,15y,75.41h,83.31t/data=!3m4!1e1!3m2!1s8vw4SJqByIl1RXi0_yv6cg!2e0?hl=bg

Не всички пишещи са озлобени - аз мисля че си коментираме в рамките на добрия тон.

Когато съм живял в ЮК - да, плащал съм наем и т.н. Но в повечето случай - наемаш жилище и си имаш собствено паркомясто. И всички жилища наоколо са така. Отделно, че има една камара покрити и открити паркинги и таксата за 24 часа беше 4,20 паунда (конкретно в северна Англия). При 6,19 паунда/час минимална ставка.

https://www.google.bg/maps/@53.3863751,-1.4698233,3a,15y,75.41h,83.31t/data=!3m4!1e1!3m2!1s8vw4SJqByIl1RXi0_yv6cg!2e0?hl=bg

да те пита човек що се прибра, щом там си имал паркомясто и 6,20 на час, а тука нямаш. 

пазара на труда е отворен. всеки е свободен да отиде там, където има паркоместа и добро заплащане. въпроса е дали сте достатъчно конкуретноспособни, за да оцелеете и дали сте склонни на куп компромиси само, за да имате паркомясто. ама като сме в БГ лесно се плюе. само мрънкаме. еми такова е.

на дали има европейски град с над 1-2 млн. жители без задръствания. аз такъв не знам. и като даде за пример Лондон, там таксата за да влезеш (не да паркираш, а само да влезеш) в Ситито е 10 лири на ден. и тук ще стане скоро нещо такова. или четни/нечетни ще се въртят или ще се измисли нещо. първа стъпка беше синя/зелена зона. факт е, че това работи. в синя зона сега много лесно си намираш места. кофти е само, че още нямаме метро, но и то ще стане почти навсякъде и ще е много по-лесно. търпение му е майката. както и с ремонтите. ще ги изтърпим, после ще им се радваме. 

и като почнете да плюете държава сте ми много интересни (да не казвам друга дума)

да те пита човек що се прибра, щом там си имал паркомясто и 6,20 на час, а тука нямаш. 

пазара на труда е отворен. всеки е свободен да отиде там, където има паркоместа и добро заплащане. въпроса е дали сте достатъчно конкуретноспособни, за да оцелеете и дали сте склонни на куп компромиси само, за да имате паркомясто. ама като сме в БГ лесно се плюе. само мрънкаме. еми такова е.

на дали има европейски град с над 1-2 млн. жители без задръствания. аз такъв не знам. и като даде за пример Лондон, там таксата за да влезеш (не да паркираш, а само да влезеш) в Ситито е 10 лири на ден. и тук ще стане скоро нещо такова. или четни/нечетни ще се въртят или ще се измисли нещо. първа стъпка беше синя/зелена зона. факт е, че това работи. в синя зона сега много лесно си намираш места. кофти е само, че още нямаме метро, но и то ще стане почти навсякъде и ще е много по-лесно. търпение му е майката. както и с ремонтите. ще ги изтърпим, после ще им се радваме. 

и като почнете да плюете държава сте ми много интересни (да не казвам друга дума)

Никой не плюе нищо - в момента съм в София. Около сграда, в която живея могат да паркират още толкова  коли, колкото има в момента и няма да има проблем.

Обаче в ЮК има нещо друго, което тук почти го няма - подземни паркинги под жилищните сгради. Колко нови сгради се строят с такива ?

• Автор

не завъртай темата в друга посока не ме интересуват извънградските такси темата е за такса В градовете демек от околовръсното навътре

Транзитни и чужденци да плащат годишна винетка, без значение престоя

Ако човек тръгне на път из Европа длъжен ли е във всички страни в които е да си плаща за годишна винетка?

Данъците ли ви са малко и ниски? Искате още нови данъци и увеличение на старите?

Много богат човек бил българина. :)

Хем с най-ниското заплащане в Европа, хем плаща по-скъпо за повечето стоки в сравнение с други страни в Европа, хем иска да му увеличават или да налагат нови данъци.

Големи сте! :D

Нали сега вдигнаха тока, осигуровките, твърдите горива и т.н., а заплатите същите/ хайде някой да не започне с "намерите си по-добра работа", което ще е не добре обмислено изказване. Казвам, че генерално заплатите остават същите! /.

Visotscky , защо не осмислите изказванията си относно София и провинциалните селища и надявам се да разберете, защо някои хора може да се засегнат. Потърсете проблема и в своите постове, а не само в чуждите.

А за паркирането, приемете, че тези места не са ваша частна собственост, тротоарите също не са ваша частна собственост. Принципно по тротоарите трябва да се движат пешеходци, което в големите градове много често е невъзможно, и хората се движат по улиците.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Бях разбран криво - беше ми обяснено, че видиш ли да си направя в квартирата В София олтар на града и да му паля свещичка всеки ден и да благодаря на Бог София, че ми е позволил да дойда да работя тук...
Не драги ми Висоцки ще те разочаровам:

- първо съм завършил висшето си образование тук - по прагматична причина, просто ми беше най - близо до родното място - ако щеш ми вярвай, но  е така!

- второ - след като завърших, работих за мое огромно щастие по специалността си 4 месеца в провинцията, но уви поради шуробаджанащина не можах да се котирам на постоянна позиция.

- трето - върнах се в София и работя, и не София или някой ме е викнал мен специално да работя, а аз по собствена воля съм тук и се опитвам да се реализирам колкото се може по - добре.

- и все пак в моето изказване имаше неща по темата, докато в твоето освен видно заяждане друго не забелязвам.

И само информативно: аз Ви уважам столицата много повече от колкото Вие самите я уважавате, да не говоря колко я пазите чиста... - И когато един град е столица на една държава, то той е на целият народ, виж пловдивчанин може да ти направи забележка какво правиш в неговият град и т.н.

И по темата - за мен най - доброто решение е комплекс от няколко крайни решение:

1. Такса за влизане в центъра - става с решение на областният съвет за 2 дена

2. Както предложих - закон който урежда в час пик да няма сами шофьори в колите (освен служебните разбира се) - ще се возите до офисите по 2-3-4.

3. Много добре започнаха на няколко големи метро станции (или крайни такив) да слагат огромни подземни паркинзи - идеята е идваш с колата до метрото, билетчето/картата ти осигурява безплатен паркинг долу и тръгваш към центъра или на някъде, където ти душа тегли с метрото.

4. Започна вече подновяване на автопарка на градският транпосрт - този процес ще струва най - вероятно над 1 млрд. и ще отнеме години, но ако сме търпеливи - И НАЙ - ВЕЧЕ СИ ДУПЧИМ ПРОКЛЕТОТО БИЛЕТЧЕ, ще стане работата.

5. Стимулиране на активният начин на живот - примерно ходиш с колело на работата - правят ти душ на работата и съблекални, стимулират те по някакъв социален начин да го правиш. 

И накрая престанете да ми обяснявате как София храни България, защото София като община не значи нищо освен словосъчетание, хората живеещи в София, които над 70% са провинциалисти хранят София Община, която пък от своя страна има най - големият бюджет - факт!

Политиците тотално пренебрегнаха някои краища като моят роден - северозападният и положението там е критично, повярвай ми ако още работеха поне 50% от заводите нямаше да Ви "наводняваме" столицата - комплекс в мен трудно ще намериш на тази тема, защото както казах собствеността на жилище не те прави "софиянец", а ако си поколение наред тук - тогава си шоп не софиянец не се срамувайте от корените си Господа граждани.
И ще завърша с цитат - който го разбере, разбере ;)
"Няма значение откъде си, важното е да си пич. Всичко останало е адресна регистрация."
Добромир Банев - съвременен български писател.

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Много неща могат да се направят за облекчаване на трафика в София, но допълнителните винетки не са сред тях.

Обяснено на кратко - по-голямата част от колите, които не са със Софийска регистрация са или на придошли софианци, които са си регистрирали колата в друг град/село с оглед по-ниски данъци или са на хора, които работят в София. И тъй като въпросните хора така или иначе ще си купят винетни стикери, защото ще им се налага поне няколко пъти да влизат/излизат от града за да си ходят до родните места, те ще и продължат да си карат колите в София, защото така или иначе са си купили "градска винетка".

Ако става на въпрос, те и сегашните винетки са пълна пародия, защото дори на това подобие на път (по-долу), след знака могат да те глобят ако нямаш винетка, а жалкото подобие на магистрала наречено "Хемус" е непроходимо в по-голямата си част с повече от 100км/ч... И ред други подобни примери... да не удължаваме поста...

1890373_10202735580824884_1511398474_o.j

В няколкото пъти, в които съм живял в чужбина, съм имал осигурено общежитие, но така или иначе и то струва пари. В случая темата изобщо не е за това, а за начина на заплащане на пътуването с автомобил. Не е и за паркирането, защото в София формално има места за целта. Повтарям - формално, защото реално повечето от тях са част от платното за движение, за което плащаме пътен данък, а след като ни съберат и левчето, за да си оставим колата там, се оказва, че сме платили двойно.

Питането е как да се регулира достъпът до селища и пътища. Моето мнение - за пътищата трябва да има справедливо таксуване, навярно на изминато разстояние, което засега у нас трудно ще с приложи. За товарните камиони съм напълно съгласен - там трябва да има системи за следене на дистанцията и няма оправдание, ако някой не закупи съответния уред. С камионите все пак се прави бизнес и там довода, че някой кара кола за 500 лева, а уредът за отчитане струва 200 или 300, не работи.

За градовете с проблемен трафик и там, където пътната мрежа се износва бързо и от автомобили, които оставят пътния си данък другаде, трябва да има компенсация във вид на винетка. Иначе, ако достъпът до пътищата на големите градове остане безплатен и диспропорцията с полването им от хора, които не са дали лептата си под формата на пътен данък за това, продължи, рискуваме да караме по разбити улици и всички да си чупим колите, защото някой е решил да прелъстява дадени групи население и да не им иска пари за онова, което те така или иначе ползват.

Бях разбран криво - беше ми обяснено, че видиш ли да си направя в квартирата В София олтар на града и да му паля свещичка всеки ден и да благодаря на Бог София, че ми е позволил да дойда да работя тук...
Не драги ми Висоцки ще те разочаровам:

- първо съм завършил висшето си образование тук - по прагматична причина, просто ми беше най - близо до родното място - ако щеш ми вярвай, но  е така!

- второ - след като завърших, работих за мое огромно щастие по специалността си 4 месеца в провинцията, но уви поради шуробаджанащина не можах да се котирам на постоянна позиция.

- трето - върнах се в София и работя, и не София или някой ме е викнал мен специално да работя, а аз по собствена воля съм тук и се опитвам да се реализирам колкото се може по - добре.

- и все пак в моето изказване имаше неща по темата, докато в твоето освен видно заяждане друго не забелязвам.

И само информативно: аз Ви уважам столицата много повече от колкото Вие самите я уважавате, да не говоря колко я пазите чиста... - И когато един град е столица на една държава, то той е на целият народ, виж пловдивчанин може да ти направи забележка какво правиш в неговият град и т.н.

И по темата - за мен най - доброто решение е комплекс от няколко крайни решение:

1. Такса за влизане в центъра - става с решение на областният съвет за 2 дена

2. Както предложих - закон който урежда в час пик да няма сами шофьори в колите (освен служебните разбира се) - ще се возите до офисите по 2-3-4.

3. Много добре започнаха на няколко големи метро станции (или крайни такив) да слагат огромни подземни паркинзи - идеята е идваш с колата до метрото, билетчето/картата ти осигурява безплатен паркинг долу и тръгваш към центъра или на някъде, където ти душа тегли с метрото.

4. Започна вече подновяване на автопарка на градският транпосрт - този процес ще струва най - вероятно над 1 млрд. и ще отнеме години, но ако сме търпеливи - И НАЙ - ВЕЧЕ СИ ДУПЧИМ ПРОКЛЕТОТО БИЛЕТЧЕ, ще стане работата.

5. Стимулиране на активният начин на живот - примерно ходиш с колело на работата - правят ти душ на работата и съблекални, стимулират те по някакъв социален начин да го правиш. 

И накрая престанете да ми обяснявате как София храни България, защото София като община не значи нищо освен словосъчетание, хората живеещи в София, които над 70% са провинциалисти хранят София Община, която пък от своя страна има най - големият бюджет - факт!

Политиците тотално пренебрегнаха някои краища като моят роден - северозападният и положението там е критично, повярвай ми ако още работеха поне 50% от заводите нямаше да Ви "наводняваме" столицата - комплекс в мен трудно ще намериш на тази тема, защото както казах собствеността на жилище не те прави "софиянец", а ако си поколение наред тук - тогава си шоп не софиянец не се срамувайте от корените си Господа граждани.
И ще завърша с цитат - който го разбере, разбере ;)
"Няма значение откъде си, важното е да си пич. Всичко останало е адресна регистрация."
Добромир Банев - съвременен български писател.

Изказването за олтарите също съдържа известна комплексираност. Никой не е настоявал за повече, само за уважение.

Относно бюджета на Столична община - погледнете данните, поне са достъпни. Можете да видите колко пари генерира София и каква част от тях остават в града. Достатъчно голям дял отива в републиканския бюджет и оттам се преразпределя - един изначално непсраведлив механизъм, който поддържа дадени региони целенасочено бедни, за да им се додава. Вместо да се правят постъпки за привличане на инвестиции.

Един от големите проблеми се състои в липсата на специалисти, събрани на едно място. На това условие отговаря големият град и затова вложения има в София, Пловдив, Варна, Бургас, отчасти в Русе. Ако исках да правя бизнес в България, нямаше за нищо на света да ида във Видин, да речем - градът е хубав, но там няма критична маса специалисти в нито една област, даже и в корабните дела, защото пристанището работи зле и хората са демотивирани и депрофесионализирани. Не бих отишъл и в Ямбол, защото и там няма какви специалисти да намеря, на които да дам работа, а те да ми произведат печалба.

При поставянето на въпроса за винетка за София, ако помните, няколко кмета от периферията веднага заявиха, че ще въведат пропорционални мерки за софийските автомобили - изказване, в което отново прозира Андрешковската ненавист на провинцията. Не е важно къде си роден, а дали си селяндур по душа. Можеш да изгониш всекиго от село, но селото от човека не излиза, ако той сам не го пожелае.

Собствеността те прави ангажиран, а с това и гражданин на мястото, където я притежаваш, ако си добър стопанин. Затова на село къщата може да е чиста и подредена като музей, но в София всеки боклук се хвърля там, където се е появил - на улицата, в градинката, но никога - в кошчето. Държанието "не съм от тук и съм за малко" е белег не на провинциализъм, а на селящина. Когато ида на село, пазя чистота и не преча на хората, карайки колата си опасно и шумно, защото смятам, че те имат същите права като мен - намират се в домовете си и никой не бива да ги безпокои.

За да бъде нашият дом - София - по-чист, по-подреден и с по-подържани пътища, трябва да се плаща. В това число и тези, които не са от тук, но ползват инфраструктурата. В квартирата си плащаш ток, вода, асансьор и т.н., но не желаеш да плащаш за ползване на пътищата. Съжалявам, няма как да се примиря, че това е нормално. Аз пък не искам да ползвам и да не плащам. Въпрос на гражданско съзнание е, другото е Андрешковско тарикатеене и изхитряване на дребно. Време е да разберем, че няма безплатен обяд. Ако разбиваш пътищата на чуждия град, някой все бърка в джоба си за това. Редно е, след като ползваш услугата, да дадеш приноса си в подържането ѝ и в подобрението на нейното качество. Иначе ще стане така, че след десетилетие ще караме по кални ровини, а не по пътища, защото няма кинти да се поддържат, тъй като ги ползват, взимат, пък не искат да дадат насреща.

• Автор

И все пак има налкон към позицията че големите градове трябва да имат входна такса за автомобили

както почти навсякъде по света курортите имат такса за посетители (в Италия курортна такса е 1 € в продължение на 5 дни после е безплатно до 2 седмици)

• 1 година по-късно...

От къде я изкопахте тази тема. 

на 25.09.2014 г. at 2:44, saentist написа:

Лизинговите коли често са със Софийска регистрация, докато не я изплатиш не може да я прехвърлиш.

преди 1 час, П.е.т.ъ.р написа:

От къде я изкопахте тази тема.

търсачката я изкопа

:bighat:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.