Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво ни е форума (форумите) и други неща

Featured Replies

Не намираш готови отговори на въпросите колега, защото вече за доста неща се иска и необходимото заплащане. Форума дава само насоки. Нали се сещаш, че всеки уважаващ се специалист, който се е блъскал и учил доста започва да си цени труда. И по другите форуми е същото. А и има доста теми, в които като погледнеш питането на постващия се чудиш откъде да започнеш. 

За мен форума е повече от перфектен. Сега някой вероятно ще кажат, че се натискам или се подмазвам, защото даже и модератор съм станал, но такива коментари ще ги отхвърля настрани.

Не отричам ролята на форума. И, да ценните съвети са платени, а тук понякога дори не се оценява направеното с едно поне - благодаря за отговора / помоща

Често задаващият въпрос бързо бива отпратен, като му се заключва бълзичко темата защото не бил ясен въпроса или раздела бил грешен, а все пак говорим в повечето случай за начинаещи или объркани потребители. Следват отговори на пук, некомпетентни отговори или задължителният въпрос (марка, модел, софтуер), а човека ги споменал там някъде!

Това е тегаво, неприятно, отблъскващо и губещо време и предразполагащо към конфликти!

Пак ще кажа не отричам ролята на форума, а питащите сами да преценят къде по - бързо и безпроблемно ще намерят отговор на своя въпрос!

• Отговори 54
  • Прегледи 4,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нищо не е тегаво или трудно. За да може темите да са коректни и да може да се следят от други потребители трябва да се спазват няколко елементарни правила. Откакто съм във форума имам следните наблюдения.

1. Потребителите, които се регистрират въобще не четат правилата на форума

2. Потребителя не може да чете и да пише нормално. Вярно не е сложено правило затова, но всеки подскача и се нерви, когато трябва да се разчете даден пост или пусната тема.

3. Потребителя няма елементарни познания, за това което пита и естествено няма как да тръгнеш да му обясняваш от А до Я какво трябва да направи защото:

- не може да се обясни с няколко думи

- ако му се дадат линкове въобще не си прави труда да ги чете

- повече от информацията е на английски език

Това все пак е форум. В повечето от темите ( поне в хардуерния раздел) мненията се дават на подадена информация, но тя може да е неточна, грешна или непълна. В такива случаи се предполага къде е проблема.

Това все пак си е мое мнение, никой не карам да се съобразява с него. Ако човек търси информация за решаването на даден проблем винаги ще я намери стига да има желание, търпение и намерение.

На всичко колеги във форума спорен ден! 

Немалко от темите с питания се пускат от тролове, с което се цели конфликт с тези, които имат някакви познания по проблема и биха помогнали.

Между другото, това е и една от причините някои от разбиращите в хардуера да не пишат към днешна дата. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

То имаше и много свестни и знаещи модератори.Ама Карабойчев се е доказал,че не може да управлява форум.Изобщо как управлява екип от хора и аз се чудя.

Нищо не е тегаво или трудно. За да може темите да са коректни и да може да се следят от други потребители трябва да се спазват няколко елементарни правила. Откакто съм във форума имам следните наблюдения.

1. Потребителите, които се регистрират въобще не четат правилата на форума

2. Потребителя не може да чете и да пише нормално. Вярно не е сложено правило затова, но всеки подскача и се нерви, когато трябва да се разчете даден пост или пусната тема.

3. Потребителя няма елементарни познания, за това което пита и естествено няма как да тръгнеш да му обясняваш от А до Я какво трябва да направи защото:

- не може да се обясни с няколко думи

- ако му се дадат линкове въобще не си прави труда да ги чете

- повече от информацията е на английски език

Това все пак е форум. В повечето от темите ( поне в хардуерния раздел) мненията се дават на подадена информация, но тя може да е неточна, грешна или непълна. В такива случаи се предполага къде е проблема.

Това все пак си е мое мнение, никой не карам да се съобразява с него. Ако човек търси информация за решаването на даден проблем винаги ще я намери стига да има желание, търпение и намерение.

На всичко колеги във форума спорен ден! 

Емо,по 3-ят отговор не си прав.След като няма елементарни познания,аджеба как да обясни проблема се пита в задачата.От там естествено се тръгва на вадене на думите с ченгел,но е неизбежно.А пък за правилата то май никой не ги е чел(включително и аз), но без да съм ги чел не съм ги нарушавал,въпрос на култура.

Редактирано от Iliyan Georgiev (преглед на промените)

Емо,по 3-ят отговор не си прав.След като няма елементарни познания,аджеба как да обясни проблема се пита в задачата.От там естествено се тръгва на вадене на думите с ченгел,но е неизбежно.А пък за правилата то май никой не ги е чел(включително и аз), но без да съм ги чел не съм ги нарушавал,въпрос на култура.

Да, не съм се изразил правилно. Не всички потребители, а повече от потребителите, не знаят за какво става на въпрос. Ето веднага ще дам пример, за да бъда разбран. Ето една от многото теми:

Ето още една.

Я, тука се филтрирало и изписването на имена на конкурентни форуми - хи, хи! Жалка българска работа! Вместо, когато не може да се реши проблем тук, то да се даде линк към конкурентен форум, то гледаме как да го оплюем.

Иначе реитинги се отчитат, но какви ли ???? Жалко!

Хората се пренасочват там където могат да си свършат работа и не изпитват сантимент или привързаност кам даден сайт или форум! Не е тайна ,че мъм момента има много по - добри форуми от kaldata, а някога kaldata беше бисера. За радост на някои модератори, то аз както мнозина други ще започна все по малко да давам квалифицирани мнения тук и все повече ще пиша празни приказки. Дали ще остана тук или ще продължа във друг форум ,то за мен - все тая! Важното е да си решавам въпросите с отдаване на минимум време, а форуми и сайтове много!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Я, тука се филтрирало и изписването на имена на конкурентни форуми - хи, хи! Жалка българска работа! Вместо, когато не може да се реши проблем тук, то да се даде линк към конкурентен форум, то гледаме как да го оплюем.

Иначе реитинги се отчитат, но какви ли ???? Жалко!

Хората се пренасочват там където могат да си свършат работа и не изпитват сантимент или привързаност кам даден сайт или форум! Не е тайна ,че мъм момента има много по - добри форуми от kaldata, а някога kaldata беше бисера. За радост на някои модератори, то аз както мнозина други ще започна все по малко да давам квалифицирани мнения тук и все повече ще пиша празни приказки. Дали ще остана тук или ще продължа във друг форум ,то за мен - все тая! Важното е да си решавам въпросите с отдаване на минимум време, а форуми и сайтове много!

Това е лично твое решение колега и аз го уважавам. В дадения форум, никой не се държи насила. И все пак това е ФОРУМ. Не може да решиш всеки проблем, защото за повечето особено пък специфични проблеми се налага и диагностика.

Както и да е. Всеки сам може да си прецени дали е нужен даден форум или не.

Можеш да преброиш, колко пъти съм питал за нещо... (сещам се за 1 въпрос за предложение за принтер)

Или: за 99% от нещата може да си отсееш информацията с мъничко обща култура. Иначе казваш: "Моето време е по-важно от вашето - на мен не ми се губи време да търся отговор - намерете ми вие". Тук изключваме например чистенето на инфектирани системи, сглобяването на конфигурации и подобни по-специализирани въпроси изискващи опит, не само да четеш. Но при все това, остават ужасно много въпроси, които показват адски мързел от страна на питащия.

Малко те прочетох на диагонал, но има хора които не са чак толкова технически запознати с материята и преценяват, че сами могат да премерят сили.

Появяват се проблеми и търсят решения.

Аз имам един пример с един факс и темата предполагам все още е тук някъде.

Намерих решение в чужд форум и подробно го описах тук. Аз лично знам, че тази информация ще е полезна, защото ако ги няма тези форуми, файда, че имаш гугъл, като няма какво да извади от форумите.

Мда, гугъл помага точно заради сайтовете и форумите в които търси и показва на всички нас информацията. А ако ги нямаше форумите къде щеше да търси гугъл ми е въпроса? На поляната? Или в гората....?

Има и нещо друго което отдавна задавам като въпрос - езиците. Не всеки знае английски или не достатъчно, че да си прочете и осмисли терминологията сам.

пп: Въпросите не са насочени към теб специално, но ги разгръщам като проблем на темата

Чудих се къде да го напиша, защото смятам че е важно.

В една тема прочетох мнение, би могло да се напише във всяка тема.

Няма за посочвам темата и автора, някой може да се досети - това може да бъде написано във всяка тема.

Да - вярно е че в Гугъл има всичко, но - както беше казал някой - проблема на съвремието не е липсата на информация, а прекалено голямото ѝ количество.

Да, в Гугъл има всичко, но отговаряйки на въпроси в този и други форуми установих, че за 1/3 от отговорите ми е необходимо да напиша въпроса в Гугъл и да преценя кой отговор до публикувам. По-добри резултати се получават, ако търсенето е на английски или руски.

Не е достатъчно да намерите правилния отговор, трябва и да го познаете, и да може правилно да го приложите към конкретните условия.

Достатъчно е да се прочете това(за някои форумци). Лошото е, че и след като бъде прочетено, 90% от хората все още ще се ловят на псевдонаучни и други информации, в които всичко ще им изглежда добре написано, разбираемо, удобно, вярно и полезно, а всъщност ще е просто плява, с която да си тъпчат единствената мозъчна гънка и да стават преносители на лъжите.

От тази тяхната гледна точка, има хора, които дори да запитат тук и да получат най-добрия възможен отговор, пак ще си карат в заблуда и не е сигурно, че ще се възползуват от труда на отговарящите. Но пък дискусията ще си върви -лошо няма.

"Гошо" ( :) ) не дава отговори - той е диспечер !

Препраща те в съответния сайт , както и в този също !

Сайтовете дават отговорите , а и въпросите също !

За това са сайтовете !

Мисленето не е лесна работа !

Това , че си в библиотеката все още не значи че си умен...!

Аз предпочитам кръчмата до нея.

Там е мястото за обсъждане и мислене .

Библиотеката е за начинаещи !  

То и в кръчмата може да се учиш .

Ама ако си в кръчмата за да се учиш , за предпочитане е да си кибик .

Тук алкохолът е с висок градус....в библиотеката няма !   :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Малко те прочетох на диагонал, но има хора които не са чак толкова технически запознати с материята и преценяват, че сами могат да премерят сили.

Появяват се проблеми и търсят решения.

пп: Въпросите не са насочени към теб специално, но ги разгръщам като проблем на темата

Ми постът ми беше веднага след като темата беше постната. Тогава тя беше в стил - "не трябва да се отговаря 'търсете в гугъл', като ви питат колко е 5+5 отговаряте" или поне на мен това ми стана впечатлението, след което идеята на темата беше рафинирана.

Моето мнение:

а) форумите не са търсачки и изобщо не ги конкурират - всъщност се допълват. В търсачките намираш наличната информация по даден въпрос. Във форума се споделя лично мнение/опит/проблем по даден въпрос - търси се взаимодействие и обратна връзка от другите потребители. Аз ползвам форума като източник на идеи и допълнителна мотивация да науча нещо - някой поства тема по въпрос, който ме интересува. Става дискусия - съответно аз хващам и изчитам какво пише по въпроса някъде другаде и си оформям собствено мнение. Иначе можеше изобщо да не се сетя да чета за това... Всъщност, дори когато си много запознат с нещо си, като започнеш да го обясняваш на друг и изскачат някакви детайли, за които не си се замислял. В една книга имаше много яка мисъл: колкото и да учиш нещо, в един момент стигаш граница, отвъд която не може да минеш, ако не започнеш да го "преподаваш" на други. Просто споделянето и дискусията с друг те насочва към различна гледна точка, която иначе няма да видиш. Ето това е хубавото на форумите. Многото гледни точки.

А ако ги нямаше форумите къде щеше да търси гугъл ми е въпроса? На поляната? Или в гората....?

Е, айде сега. Форумите ли са основният източник на знание в интернет? Изобщо не съм съгласен. Има статии в специализирани сайтове, публична документация, електронни книги, ревюта, ... Отделно, ако гугъл намери нещо което те интересува във форум, може да проследиш дискусията и да не постваш нова тема някъде другаде нали

Много странна тема... Hlevoust, ivo23, icotonev и другите са го казали. Не ми се обяснява. Първо, форума е общност. Та защо има общности или градове? Може всички да сме като някакъв кошер. Дойдох тук преди повече от пет години с проблем. Мисля, че тогава b-boy и lost in ми помогнаха. На мен ми хареса тук и останах в тази общност. За тези години не само съм научил много неща, които са ме интересували, но и които не са, но са ми били полезни. Значи да напиша проблема си в Гошо и да го реша... Мда де, ма аз отде да знам кой го казва. Не говоря за неща, като как да си сменя тапета на десктопа. Примерно искам да разбера не само как, но и защо става нещо. А и си падам Тома Неверни и има неща, които не бих се доверил на непознат. А тук има не един и двама, на които вярвам. Черпил съм знание от толкова много хора, на които имам доверие тук, че не искам да ги изброявам, че ще пропусна някой. Но най-вече това е общност. Търсачката е търсачка. Ползвам я, разбира се, но не можеш да "живееш" онлайн в търсачка... И въобще... как така се сравнява форум и търсачка. Нещо out of space e темата, малко. И това за английския също е важно. Ако lingua franca днес не беше английския, а немския да речем, на мен щеше да ми е безполезно търсенето в Мрежата с Гошо. 

Е, айде сега. Форумите ли са основният източник на знание в интернет? Изобщо не съм съгласен. Има статии в специализирани сайтове, публична документация, електронни книги, ревюта, ... Отделно, ако гугъл намери нещо което те интересува във форум, може да проследиш дискусията и да не постваш нова тема някъде другаде нали

Не съм казал, че са единствен източник, а основен.

В даденият пример за темата с факса, нямаше от къде да намеря сервизните кодове и ги намерих качени във форум.

Друг пример който мога да дам и е пресен - търся си телефон и питам във форума, а хора споделят лични впечатления, от сайта на производителя няма от къде да набавя тази информация.

Както и да е, гугъл няма да е толкова полезен, ако ги нямаше форумите и хората пишещи в тях.

Ех, какво почесване на езици с бръснач се заформи тук.

Достатъчно е да се прочете това(за някои форумци). Лошото е, че и след като бъде прочетено, 90% от хората все още ще се ловят на псевдонаучни и други информации, в които всичко ще им изглежда добре написано, разбираемо, удобно, вярно и полезно, а всъщност ще е просто плява, с която да си тъпчат единствената мозъчна гънка и да стават преносители на лъжите.

От тази тяхната гледна точка, има хора, които дори да запитат тук и да получат най-добрия възможен отговор, пак ще си карат в заблуда и не е сигурно, че ще се възползуват от труда на отговарящите. Но пък дискусията ще си върви -лошо няма.

Колега може ли да ми кажеш какво лошо съм каза в тази тема? Това е форум и колегите тук стоят по собствена воля и отделят от свободното си време. Да не говорим, че за подобна процедура се заплаща.

Колега може ли да ми кажеш какво лошо съм каза в тази тема? Това е форум и колегите тук стоят по собствена воля и отделят от свободното си време. Да не говорим, че за подобна процедура се заплаща.

Освен, че секцията е специална и има специфични правила? Все пак Сте модератор на различна тематика.

Освен, че секцията е специална и има специфични правила? Все пак Сте модератор на различна тематика.

Да специална секция . Помолил съм постващия да следва стъпките. Проблема беше, че не можеше да си свали Farbar Recovery Scan Tool

За да не спамя повече в тази тема, ще добавя само, че е добре да оставите нещата да се развиват от оторизираните колеги. Следвайки примера Ви в темата на колегата, който има проблем ще започнат(или вече са започнали) да пишат и други потребители, което не спомага за нищо освен за броя постове в нея и разводняване на развитието й, както и ошашавяне на MachineZZ_BG. Който, вече започва да пише за преинсталации и разни други подобни, без въобще до момента да е свършено нещо полезно, изключая изготвените логове. Това всичкото можеше да стане в рамките на 4-5 коментара общо. Неправилните действия в темата може да затрият някои нови, непознати до момента варианти на вече известни зарази, или напълно нови такива, които ще е добре, ако има такива, да бъдат добавени в следващите антивирусни дефиниции.

Да ще  може да се изтрие, защото така или иначе постващия се оправи сам.

Емо, хайде погледни тази тема Беше в премахване на зловреден софтуер. После някой я премести. Обърни внимание на поста на Ицо Тонев. И това не е единствената, която аз съм забелязал. Провокира ме, твое мнение, по-нагоре, че не знаят потребителите, за какво става въпрос, ма то се оказа, че не и някои от необикновените, не знаят....Ако прибавя и неадекватните постове и твърдения/не ме карай да ровя, има ги/ излиза, че совите не са това, което са ;)

Нищо лично, просто забележка. Надявам се, че ще има полза.

Просто там се пише от човека с проблема и от оторизираният специалист. Специалиста е, който ще понесе евентуалните негативи, ако не се справи. Има заразени системи с важна често и скъпа фирмена информация. Ще поемете ли отговорност от загубата на такава информация, ако причината е неадекватен съвет от човек, който не му е занимание и привилегия да пише в секцията за антивирусна защита? Евентуално не виждам проблем от наличието на няколко коментара, ако темата не е била постната на правилно място и е преместена от модератор, но след като е вече където трябва, мисля че повече работа външни лица в нея нямат.

Просто там се пише от човека с проблема и от оторизираният специалист. Специалиста е, който ще понесе евентуалните негативи, ако не се справи. Има заразени системи с важна често и скъпа фирмена информация. Ще поемете ли отговорност от загубата на такава информация, ако причината е неадекватен съвет от човек, който не му е занимание и привилегия да пише в секцията за антивирусна защита? Евентуално не виждам проблем от наличието на няколко коментара, ако темата не е била постната на правилно място и е преместена от модератор, но след като е вече където трябва, мисля че повече работа външни лица в нея нямат.

Фирма, която няма адекватни системи за превенция на подобни случаи и добра система за архивиране заслужава да загуби тази своя информация!

Ха, това може да е относително малка фирма, или по-голяма, която по различни причини е наела кофти системен админ, който е позволил на служителите известни волности. Примерно Skype; Facebook и друг волности, които могат да дадат възможност да се свали нещо заразено. Или просто в даден момент фермата да не е във финансово състояние, или просто да са се забавили с ъпгрейда с по-нови версии, или с по-добри платени AV продукти. Нека не се занимаваме с общи приказки, все пак евентуалните нови такива теми, ще са във връзка с частни случаи. Има не една тема за проблемна служебна машина, най-често лаптоп, който е нямамло как да бъде напълно защитен, след като е изнесен от фирмата и натоварен с вирури след подключване към личният домашен  internet достъп на служителя, евентуално ползуван и от членове на семейството му. Все пак правилата са си правила и всеки трябва да ги спазва, защо ли въобше се занимаваме с конкретика, различна от тематиката на тази тема?

Ха, това може да е относително малка фирма, или по-голяма, която по различни причини е наела кофти системен админ, който е позволил на служителите известни волности. Примерно Skype; Facebook и друг волности, които могат да дадат възможност да се свали нещо заразено. Или просто в даден момент фермата да не е във финансово състояние, или просто да са се забавили с ъпгрейда с по-нови версии, или с по-добри платени AV продукти. Нека не се занимаваме с общи приказки, все пак евентуалните нови такива теми, ще са във връзка с частни случаи. Има не една тема за проблемна служебна машина, най-често лаптоп, който е нямамло как да бъде напълно защитен, след като е изнесен от фирмата и натоварен с вирури след подключване към личният домашен  internet достъп на служителя, евентуално ползуван и от членове на семейството му. Все пак правилата са си правила и всеки трябва да ги спазва, защо ли въобше се занимаваме с конкретика, различна от тематиката на тази тема?

Не, не е извън темата, точно по темата си е. Всяка фирма трябва да се грижи за сигурността на данните си. Няма оправдание!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.