Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колебая се между Toyota, Honda и Citroen - може ли съвет за покупка ?

Featured Replies

Ооо, да.Дойдохме си на думата!

Миниван, ама от истинските, а не много големи комбита, като Опел Зафира например, са наистина наслада за семейство с деца.

Що се отнася до комфорт, до пространство, до функционалност, до удобство, нищо, ама наистина нищо не може дори да се доближи до тях.Някъде много, мноооооооооооого далеч назад остават големите SUV-та.

Додж и Крайслер имат най-функционалните ванове, но пък качеството им куца.Други, като Нисан, Тойота и Хонда са по-луксозни.Но като цяло, ако можеш да пренебрегнеш големия разход на гориво(повечето са около 15 литра на 100 км смесен цикъл), минивановете са като елексир за пътуващите вътре.Един вид са като къща на колела.Дори за спане вътре стават, ако сте само 2 души отпред.

Не се спря ! Какви са тия куфари де ни ги рекламираш ? Де само някой типичен американец би се огледал в такъв вид МПС.

Тука таксиметровите шофьори на летището има такива куфари де посрещат пътници.

Това може ли да ти е ежедневната градска кола ми кажи само ?

Каква е тая мания за голямо, просторни и широко при колите просто не разбирам. Тук не говорим за къщи и апартаменти а за всекидневни автомобили.

• Отговори 64
  • Прегледи 9,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Все пак зависи от вана. един колега примерно има Ситроен Xara Picaso на 7-8 години, който според мен е с дървена возия, неудобни предни седалки и лично аз останах озадачен от малкото място отпред. сравнявам с една обикновена Фиеста, която вози по-комфортно и е с по-добри седалки. Мястото за водача и пътника също е по-добро. Разликата е отзад и в багажника, където няма място за сравнение. Освен това тоя Ситроен е с HDI 90 PS, което е направо мъка с това тежко купе. Карал съм Xantia  с подобен 90 к.с.  мотор и при ускорение имам чувството, че ако сляза, ще дръпна по-бързо първите 50 метра.  Та всичко зависи не само от пространството, а и от модела и моторизацията. Виж, ако се сравняват автомобили долу горе една година на производство и излизане на пазара, то предполагам вана ще е доста по-добър от Фиестата, но в случая стария ван не е нищо особено. А за спането, спал съм много пъти във Фиестата и дори двама човека. Много е удобно, понеже седалките са като легло с прегради :) Спал съм навремето и в Запорожец много пъти, като дори съм ходил с него на море, ползвайки го за хотел. Вярно, врата по някое време заболява и не може да се издържи повече от 3-4 дена, но пък не е проблем спането в коя да е кола. 

В съвременния свят все повече се използват копмпактни автомибили с нисък разход на гориво.Тоя големия кошник как ли ще го караш зимата в снега ,особено като се има предвид нашенските условия на почистване на пътищата.

Редактирано от McLane (преглед на промените)

То хубаво с тез ванове ама за какво ти е такава огромна кола ,която ще се кара в градски условия само?За семейна кола и едно комби  върши работа.

Не се спря ! Какви са тия куфари де ни ги рекламираш ? Де само някой типичен американец би се огледал в такъв вид МПС.

Тука таксиметровите шофьори на летището има такива куфари де посрещат пътници.

Това може ли да ти е ежедневната градска кола ми кажи само ?

Каква е тая мания за голямо, просторни и широко при колите просто не разбирам. Тук не говорим за къщи и апартаменти а за всекидневни автомобили.

Ами, вероятно ще останете шокирани, но отговорът е...ДА, тук ги ползват ежедневно и най-вече в градовете!Сутрин оставят децата на детска градина/училище, а после отиват на работа.Вечер по обратния ред и така всеки ден.През почивите дни се товарят на минивана или на голямото SUV и хващат дивото.Не искам съвсем да ви шокирам, но към 50-60% от автопарка са големи МПС-та - миниван, SUV, дори пикапи от сорта на Форд Ф-150, който е и най-продаваното МПС от не знам и аз колко поредни години в САЩ.Обикновените автомобили стават все по-малко.Това е тенденцията, при това не само тук, но и кажи речи по целия свят.Хората вече предпочитат да си вземат SUV пред обикновен автомобил.Дори и в България от беглите ми наблюдения забелязвам, че нараства дела им.

Ако питате мен и Фокуса ми е голяма за града, макар преди 25 години да си мечтаех за ЗиЛ 130, с който да ходя по кръчмите. Ама тогава и движението бе по-малко.  А компактен ван и компактен SuV  винаги може да се намери. Например Ford B-MАX. Бих си купил точно такова за бебета. А компактни SuV  бол. Дори са по-маневрени от Голф и Фокус. да не говорим, че зимата са с голямо предимство, дори да са само с предно предаване. 

П.П. Моята 20 годишна кошница не тече ,кви са тия "напикаващи " се коли :ohmy:

Ами такива.Може да те шокирам, но най-често собствениците им не знаят, че колите им текат.Малко по-рядко се случва да знаят, но да не им пука.Има и такива, които знаят, но нямат време да се занимават!Долеят чат пат от каквото тече и това е.

Ако питате мен и Фокуса ми е голяма за града...

Ами то си е до виждане и разбирания на всеки един човек.Аз, когато сме си в София 80% от времето, когато трябва да пътувам го правя с ....метро!Какви Фиести, какви Фокуси, какви коли?Само когато ми трябва да се пренася някакъв багаж ползвам Фаувето на баща ми, а иначе само с метро.Това си е такава благодат, че повече няма накъде.За 10-15 минути си в центъра на града.Чат пат пътувам и с колело, стига да не е много далече.Колата в България я ползвам предимно за пътувания извън града!

1 Милион и 200 000 ползват метро, а може би и по-малко, щото не им е на път. Останалите 6 милиона само са чували за него, както са чували, че София е столица на България. Толкова с лириката. Аз без кола не мога, защото трябва да ходя на работа с нея. Не ме устройва служебен транспорт, а и не съм дал няколко десетки хиляди, за да стои пред блока. В България не ходя, защото не ми е интересно, а и нямам работа там. Хм. 

...Аз без кола не мога, защото трябва да ходя на работа с нея. Не ме устройва служебен транспорт, а и не съм дал няколко десетки хиляди, за да стои пред блока....

Много елементарно разсъждение, прекалено елементарно дори...Издава един специфичен манталитет!

...Каква е тая мания за голямо, просторни и широко при колите просто не разбирам. Тук не говорим за къщи и апартаменти а за всекидневни автомобили.

Какво толкова има за неразбиране? Ако имам отделни коли за понеделник, за вторник, за сряда... за неделя, за работа, за пазаруване, за сватби, за раздели... - ОК, ама имам една и тя трябва да става за всичко - и за града, и за ходене с багажи насам-натам. Затова купето и багажникът трябва да са максимално възможни като обем, при това без да се отдаваме на фантазии за А8, А9 и отвъдокеански автобуси - супер са, бих си купил няколко и в различни разцветки, ама колко А8 има у нас и колко таралясника, що никой не смята това?

Колко куфари? Ами и аз не знам колко - дори в просторния Фокус седан, пък колкото и на едного тук да не му се вярва, че е такъв спрямо доста голям списък от клонящи към средностатистическите марки и модели возила, пак не намирам нужното ми място - тръгваме на почивка за 12-15 дни из България, моите дрехи се събират в малък куфар от тия, дето могат да се ползват за ръчен багаж в самолет. Ама жена ми едва си събира парцалите в два куфара размер "ХХL". Натиквам ги във Фокус-а, ама има още 12 чанти с какво ли не, поне 9 от които най-вероятно така и си остават в колата. Възниква уместният въпрос какво правим със задната седалка - широка и удобна е, но и тя не е достатъчна за дрехите, които не могат да се слагат в куфари, а в калъф, или както там се нарича. Добавяме и още 5-6 чанти и сме готови за 2 седмици извън дома. Къде да сложа всичкия тоя багаж в малка кола? 

Чудя се как точно успяваме да стъкмим багажите при честите пътувания със самолет, ама аз куфари не нареждам, само нося... :)

Къде да сложа всичкия тоя багаж в малка кола? 

Чудя се как точно успяваме да стъкмим багажите при честите пътувания със самолет, ама аз куфари не нареждам, само нося... :)

Не искам да вземам страна или да давам съвети в семейни отношения но мисля че проблема не е във Фокус-а.

Аз лично много бързо бих събрал всичко в един форд фокус ... само ще посоча с пръст излишните куфари и чанти който няма да ни трябват по време на пътуването. И без това на място ще ми се наложи да купувам един куп излишна конфекция защото каква е тая почивка без шопинг за жените. Има да ми мърмори през целия път на връщане каква скрънза съм бил и да гледам кисели физиономии. А така купуваш на място два парцала на двойни цени и проблема е решен. За жените е важно колко пише на касовата бележка а не че в Китай струва 2 долара или ги продават на килограм.

Не искам да вземам страна или да давам съвети в семейни отношения но мисля че проблема не е във Фокус-а...

Какъв ти Фокус, то и Икарус няма да стигне, а шопингът няма никаква връзка, защото става дума за бъдещи покупки, които я се случат, я - не. Та затова трябва да е налично всичко, пък каквото се купи, все ще му намерим място - няма багаж, който да не може да се подреди по-добре, особено под вещо женско ръководство.

Де на шега, де на сериозно, но мястото стига, само ако хартиса.

Много елементарно разсъждение, прекалено елементарно дори...Издава един специфичен манталитет!

По горе ти се изрази елементарно за метрото. Аз просто копирам. Налага се да падам до нивото на хората, с които общувам. Исках само да ти напомня, че не всички сме от София, не всички сме ходили в София последните 15 години и не всички пътуваме из България с автомобилите си. Просто ги ползваме по друго предназначение. Твоето разсъждение за вана също бе елементарно и аз по-горе казах защо. Както и за Ситроен между другото. Защото Picaso  няма нищо общо с Xantia  като возия, макар това да са автомобили на една фирма. Или пък да кажем Jumper, който е като каруца и може да се причисли към много големите ванове. Същото се отнася и за дървената возия на баничарките Berlingo. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

По горе ти се изрази елементарно за метрото....

Опитах се да ти намекна нещо, но явно не успя да стоплиш!Та дори се и засегна :clown:

Както и да е.Ще ти разкажа за един комшия от онова време в България - баща на мой съученик.Та човека дошъл в София-та, установил се и после всичко останало по реда си.В един момент беше успял да излезне по чужбина(по време на онзи строй чужбина си беше мечта за всеки), а след като се върна беше време да изхарчи спечелените долари в Кореком.И к'во да прави - купи си кола човека!Ама много си я обичаше.Беше готин чичка и чат пат ни канеше да ни повози.Та той имаше един ритуал.Кофата за боклук я изхвърляше с ....колата.Излизаше от входа, качваше кофата за боклук в багажника, бръм 100-на метра до кофите за боклук, които бяха на ъгала на блока, след което се връщаше обратно на паркинга пред входа или отиваше зад блока за раздумка с хората от махалата.Веднъж, след като ни повози по споменатия маршрут, не се сдържах и го попитах, защо го прави, а той ми каза:

"Аз тази кола съм я купил, за да я карам, а не да стой пред блока!"

Имам и тук един комшия от сравнително голям за мащабите на България град.Човека едно на ръка се ужасява от трафика на големия град и второ - времето, което му отнема, за да стигне на работа с колата е повече от това с популярното тук BMW(Bus, Metro, Walk), поради което държи колата си на паркинга на блока, нищо че е дал няколко десетки хиляди долари за нея.

Пък и не мога да разбера, какво толкова се впрягате на "големите" коли, от сорта на Фокус?Тук из градовете не е никаква рядкост да видиш ТИР-ове из централните улици, да не говорим за по-малките камиони, които са си нещо обичайно.Но живота си върви и на никой не му прави впечатление.

• Автор

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.