Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Я обясни какво искаш да направиш .IMG файл в iso ,или img to usb-boot ?

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Гномския терминал oще от начало си беше бъгав и накрая не искаше да се пусне въобще, намерих няколко решения в Арч форумите, но нищо не помогна и преинсталирах. Сега съм с Xfce. Веднага забелязах проблем:

http://i.imgur.com/IIJeiVe.png

Какъвто и текстов файл в /sys да отворя ми дава, че няма такова устройство.

EDIT: проблемът е в mousepad, иначе всичко си работи нормално.

Редактирано от Isperih (преглед на промените)

Здравейте,имам питане.

- Как да добавя алса драйвер за звука,в момента съм с пулсе аудио под унбунто 16,04 

32 битова версия.

Искам да сравня двата как възпроизвеждат.

преди 34 минути, radevkit написа:

Здравейте,имам питане.

- Как да добавя алса драйвер за звука,в момента съм с пулсе аудио под унбунто 16,04 

32 битова версия.

Искам да сравня двата как възпроизвеждат.

sudo apt update

sudo apt install alsa-base

sudo apt install alsa-utils

sudo reboot

Но, ако Pulseaudio е инсталиран, той ще продължава да контролира системата за звук.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

благодаря,да инсталиран е и си работи,но съм чул добри отзиви за алсата, възможно ли е да се сменят или да са налични в конфига  на амарока

пробвах няколко плеара и амарока най ми допада :)

преди 14 минути, radevkit написа:

благодаря,да инсталиран е и си работи,но съм чул добри отзиви за алсата, възможно ли е да се сменят или да са налични в конфига  на амарока

пробвах няколко плеара и амарока най ми допада :)

Вероятно, някой те е лъгал нещо.

ALSA е системата за звук. Вероятно си чул добри отзиви, особено, ако имаш звукова карта. Pulseaudio е звуков сървър, управляващ системата за звука. Има разбирачи, които за да блеснат, заклеймяват Pulseaudio, но, звуковия сървър наистина е нужен. Примерно в Skype, само чрез него, може да се изчистят шумовете, затова в новите версии, звукът се управлява само от него. Не се притеснявай, няма как звукът да е по- лош, защото ползваш Pulseaudio.

Относно плеърите - ако има разлика в звука, търси причината в настройките или в ползваните декодери.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ако инсталираш който и да е линукс на лаптоп или компютър тогава драйверите за видео картата трябва да се изтеглят допълнително нали.? И примерно ако с Nvidia процесор на GPU-то тогава какво апи трябва да се използва Vulcan до колкото знам работи добре само с AMD чипове. OpenGL ли е единственият вариант.?

сега.преди време може би 7-8 години,като отворя на  amarok> configure playback > configure phonon ми се отваря нов прозорец > device preference и там можех да избирам дали да е с пулсе аудио или хине и май алсата,но не съм сигурен за нея. Та сега искам да пробвам пак това упражнение.

Между впрочем инсталирах alsa както ме посъветва и рестартирах.

пп. Звукът си е много добър и сега,даже се кефя,но все си мисля,че под xine май беше още по добре.

за алсата съм в грешка - да,за което се извинявам.

Първо ти ползваш ALSA и преди 7-8г. имаше Xine сега вече няма. Phonon в момента има gstreamer и vlc backend-и Системни настройки - Мултимедия - Аудио / Видео - Ядро.

аха, а възможно ли е да добавя gstreamer  и как става

или съм закован към Pulseaudio.

от тук дръпнах и го инсталирах,но не мога да избирам

http://packages.ubuntu.com/precise/i386/gstreamer-tools/download

PulseAudio е сървър, ALSA е звука, а gstreamer / vlc са библиотеки за stream-ване на аудио/видео, които ползва ALSA. KDE използва gstreamer или vlc посредством абстракция наречена phonon. Имаш проблеми със звука или смяташ, че може да бъде по-добър?

Нямаш късмет с лесно добавяне на apulse, но може да си го направиш. Обаче едва ли има смисъл. Трябва и контрол, а alsamixer не е "най-сговорчивия", аз харесвам volti за това. Конкретно това е измислено за скайп ползване и ако инсталираш пакета със сваляне от сайта, командата не е правилната, както ако е от партньорското хранилище. Отделно alsa-контролите не са еднакви с тези на пулса.

Без pulseaudio и с горното, командата за скайп при мене беше просто

apulse skype

а в настройките на volti го бях направил така (на снимката).

apulse+volti.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Аз,че си неразбирам си е факт!

Нямам проблем със звука,но както писах и одеве 

"amarok> configure playback > configure phonon ми се отваря нов прозорец > device preference и там можех да избирам дали да е с пулсе аудио или хине"

Сега в прозореца на амарока не мога да сменям configure phonon с какво да работи.

Това се опитвам да направя.

Amarok не е портнат към Qt5 и ползва още старите настройки от KDE4, т.е. настройката се намира Системни настройки - Мултимедия - Аудио / Видео (както вече написах, но тъкато няма xine има само избор gstreamer или vlc, ако си ги инсталирал и 2-те)

преди 2 часа, bvbfan написа:

Имаш проблеми със звука или смяташ, че може да бъде по-добър?

Смятам,че може и по добре и затова си питам.

то и сега си е добре,но мисълта с какво по добре ще работи amaroka ме гризе. Казваш,че хине веч го няма,сега при мен configure phonon  е единственно с pulseaudio, нищо, че инсталирах gstreamer

phonon-backend-gstreamer vs phonon-backend-vlc

По-добро няма да стане, по-лошо - да, ако продължиш да човъркаш. Сложи някъв еквилайзер направи си настройката, запази си пресета за настройката (ако може), направи му бекъп нейде (за бъдни времена) и си свиркай.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

sudo apt install pulseaudio pavucontrol - винаги работи и има всички нужни звукови настройки, поне моят опит е такъв.

преди 3 часа, Mr.n0b0dy написа:

Ако инсталираш който и да е линукс на лаптоп или компютър тогава драйверите за видео картата трябва да се изтеглят допълнително нали.? И примерно ако с Nvidia процесор на GPU-то тогава какво апи трябва да се използва Vulcan до колкото знам работи добре само с AMD чипове. OpenGL ли е единственият вариант.?

Кое дистро, коя видеокарта? Примерно в Арч въвеждаш sudo pacman -S nvidia nvidia-libgl в терминала и си готов с драйверите и поддръжката на Vulkan и OpenGL.

Ами аз само инфирмативно питах защото за по-напред ми се налага да си купя лаптоп и си мислех линукс да слагам. Щото сега с декстопният който съм има вградено видео и не знаех как стоят нещата с отделните видео карти.

преди 1 час, Isperih написа:

Арч въвеждаш sudo pacman -S nvidia nvidia-libgl в терминала и си готов с драйверите и поддръжката на Vulkan и OpenGL.

Дали и не трябваше и sudo nvidia-xconfig,или така ми се струва.

преди 23 минути, fifi_fifito написа:

Дали и не трябваше и sudo nvidia-xconfig,или така ми се струва.

Да, благодаря, че ме поправи.

Подробна информация, примерно за по-стари карти, има Тук Въпреки, че е за Арч, в това уики има доста полезна информация за Линукс като цяло.

Здравейте !

Как се инсталира много старичък принтер Canon Laser Shot LBP-1120 на Минт 18 XFCE ?

Гугъл ми показа няколко теми на английски и руски, но не мога да се справя.
Най-често става дума за други версии на Минт или графичната среда,
или за писане на драйвери, което за мен е голямо главоболие

Приемам и линкове, ако вече някъде е писано по темата.

Предварително благодаря !

cybercop ми даде този съвет, но не съм съвсем наясно как да го изпълня. :
"Голяма част от лазарните принтери, който не са МФУ, работят със стандартния (generic) драйвър - PCL 6/PCL XL Printer. Опитай с него, ако няма драйвър за Cannon от този клас в списъка на system-config-printer."

Само копирах system-config-printer в терминала и се отвори едно прозорче, в което се виждат и двата ми принтера. Чак се чудя, кога и как Минт е научил за Лазерния Канон ))

Снимка на екрана_2017-01-17_19-12-16.png

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Здравейте. Някой, който ползва Kubuntu (или KDE за среда) може ли да даде едно рамо за KDE Connect? Отворих портове някакви уж, ма не го вижда приложението телефона. Иначе телефона си го отварям през Dolphin, като го закача с кабела, но искам да видя какво повече предлага Connect. А да, изтеглих си и приложението от Google Play.

HTC One Android 5.0.2

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.