Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 57 минути, Белгиеца написа:

ами то си има бутон бе, втория вляво от буквата Ц

Вярно, как не съм ги забелязал. И на самият Layout в настройките на GNOME може да се види.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Здравейте,

някой случайно да знае къде се намира скрипта за eject на usb disk във убунту (аз ползвам debian с lubuntu и мисля че там ще е по същия начин)?

понякога ми се налага да използвам външен усб диск и установих, че като цъкна иконката за eject/unmount не спира диска, даже ако се е спрял го развърта за да го unmount-не. обаче мога ръчно да му дам eject, после в програмата disks мога да го спра - искам да си редактирам скрипта, за да прави автоматично spin down след eject...

Би трябвало да се намира във системната директория /usr/bin/, файлът трябва да съдържа името eject.

През терминала пробвай да го потърсиш със командата

Цитат

which eject

Цитат

jhoro@jhoro******:~$ which eject
/usr/bin/eject

току-що, jhoro написа:
Цитат

jhoro@jhoro******:~$ which eject
/usr/bin/eject

При него може е да не е същото! :)

току-що, Звяра! написа:

При него може е да не е същото! :)

Това вече ... той ще каже.

преди 3 часа, the professor написа:

Здравейте,

някой случайно да знае къде се намира скрипта за eject на usb disk във убунту (аз ползвам debian с lubuntu и мисля че там ще е по същия начин)?

понякога ми се налага да използвам външен усб диск и установих, че като цъкна иконката за eject/unmount не спира диска, даже ако се е спрял го развърта за да го unmount-не. обаче мога ръчно да му дам eject, после в програмата disks мога да го спра - искам да си редактирам скрипта, за да прави автоматично spin down след eject...

Disks, за разлика от файловия ти мениджър може да прави и пауър оф.

Pcmanfm използва gvfs* за монтиране и т.н.

преди 12 часа, на40 написа:

И слагам една пара, че имаш отворено и минимизирано едно текстово файлче от тоя външен диск ..

... или някоя активна препратка!

преди 2 часа, на40 написа:

;) Ти сега какво, искаш да ме оставиш без пари да си ходя.

Ми така кажи де! Колко ти трябват?  :money6:

"eject" е за cd/dvd - служи да изкарате диска от конзолата, вместо да натискате  бутона на cd/dvd-то (което е малко безсмислено, като се има в предвид че после пак трябва да се пресегнете да смените диска...) командата eject е binary, не скрипт  и не работи за дискове... колкото за gvfs тя изобщо не се ползва за маунтване на дискове на usb, а само за мрежови устройства... според мен за дискове се ползват само mount/umount, но въпросът е "къде е скрипта", които го прави автоматично...

https://askubuntu.com/questions/633027/eject-usb-drive-action-for-pcmanfm тука има нещо подобно. на това което търся, като имам време ще го пробвам

"eject" е за cd/dvd - служи да изкарате диска от конзолата, вместо да натискате  бутона на cd/dvd-то (което е малко безсмислено, като се има в предвид че после пак трябва да се пресегнете да смените диска...

А когато е флашка или карта памет - как да я махне физически?

"eject" прекъсва обръщенията към дяла/устройството, а „power off“ му спира захранването.

според мен за дискове се ползват само mount/umount

Не е само според теб!

Виж, че за HDD опцията „Изключване“ е неактивна image.png.620e87d6e529ef969ec5c96606418c54.png, а при картовия четец може да се ползва

image.png.ff5a1de391e412b4c61d476020ee4e41.png

на 22.02.2024 г. в 20:07, the professor написа:

Здравейте,

Погледни възможностите на strace дали не би могъл да запишеш каквото ти требва. Не съм го ползвал скоро, но трябва да го има в хранилищата. 

Стигам до извода, че трябва да има нещо такова https://unix.stackexchange.com/a/164409 (възможно е да го има, нещо подобно, но по някаква причина да не е сработило). Не знам обаче към днешна дата как трябва да изглежда съдържанието.

Иначе гледах и тук https://unix.stackexchange.com/questions/35508/eject-usb-drives-eject-command

@the professor, в крайна сметка го измислих - сложи пак отметката на автостарта за at-spi-dbus (или там както се казва) и излез, и влез в сесията. А ако го нямаш - инсталирай at-spi2-core.

на 26.02.2024 г. в 20:45, на40 написа:

@the professor, в крайна сметка го измислих - сложи пак отметката на автостарта за at-spi-dbus (или там както се казва) и излез, и влез в сесията. А ако го нямаш - инсталирай at-spi2-core.

инсталирано е. устройствата се маунтват автоматично като ги включа и се ънмаунтват като цъкна стрелкичката за eject, но ме дразни, че не подава команда за spin down... а на windows го прави... пробвал съм на няколко компютъра - spin down има само като изтече настреното от мен време за spin down на дисковете (дори тези на usb), но не и при eject - тогава диска се развърта ако е спрян, ънмаунтва се и не се спира - вероятно никой не се е сетил да го направи...

на 24.02.2024 г. в 22:25, exwol написа:

Погледни възможностите на strace дали не би могъл да запишеш каквото ти требва. Не съм го ползвал скоро, но трябва да го има в хранилищата. 

пробвах и strace "strace -f -p $(pidof pcmanfm)" и ltrace - не става, явно скриптовете, които ползва pcmanfm не са външни команди, а са си компилирани в самия pcmanfm...

Остана gio.

gio mount
gio: No locations given

Usage:
  gio mount [OPTION…] [LOCATION…]

Mount or unmount the locations.

Options:
  -m, --mountable                 Mount as mountable
  -d, --device=ID                 Mount volume with device file, or other identifier
  -u, --unmount                   Unmount
  -e, --eject                     Eject
  -t, --stop=DEVICE               Stop drive with device file
  -s, --unmount-scheme=SCHEME     Unmount all mounts with the given scheme
  -f, --force                     Ignore outstanding file operations when unmounting or ejecting
  -a, --anonymous                 Use an anonymous user when authenticating
  -l, --list                      List
  -o, --monitor                   Monitor events
  -i, --detail                    Show extra information
  --tcrypt-pim=PIM                The numeric PIM when unlocking a VeraCrypt volume
  --tcrypt-hidden                 Mount a TCRYPT hidden volume
  --tcrypt-system

apt-get --no-install-recommends install blktrace

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.