Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте,

Реших малко за разнообразие да пробвам да мина на Линукс на новия ми лаптоп който е в процес на избор,
и имам някой елементарни въпроси:
1. Дали да сложа ето тази ОС: https://zorin.com/os/ ?
Избрах я по външен вид:), не е точно от най разпространените за начинаещи и
затова искам мнения и въобще може да кажете според Вас, какво да сложа като за обикновен Уиндоус потребител
2. Относно драйвърите има ли някакво значение какъв точно лаптоп да избереш, тоест всички модели
ли могат да работят с Линукс или само определени?
3. Автоматично Линукса може ли да се ъпгрейдва или трябва за всяка нова версия на ОС да правиш
преинсталация?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 9 минути, the guest написа:

Да, става.

според Вас, какво да сложа като за обикновен Уиндоус потребител

Лично мое мнение - Linux Mint.

преди 10 минути, the guest написа:

2. Относно драйвърите има ли някакво значение какъв точно лаптоп да избереш, тоест всички модели

По принцип - да. Възможно е някаква екзотика да има проблеми с определени Linux-и. Но докато не сложиш, няма да разбереш. Аз например на Linux Mint не мога да ползвам монитора си на 4К@60Hz, на други дистрота нямам проблем.

преди 12 минути, the guest написа:

3. Автоматично Линукса може ли да се ъпгрейдва 

По принцип може. Но процесът е бавен и тегав, и често стават грешки. Затова чиста инсталация е по-добре.

преди 5 минути, the guest написа:

Здравейте,

Реших малко за разнообразие да пробвам да мина на Линукс на новия ми лаптоп който е в процес на избор,
и имам някой елементарни въпроси:
Избрах я по външен вид:), не е точно от най разпространените за начинаещи и
затова искам мнения и въобще може да кажете според Вас, какво да сложа като за обикновен Уиндоус потребител
3. Автоматично Линукса може ли да се ъпгрейдва или трябва за всяка нова версия на ОС да правиш
преинсталация?

Пробвай Линукс Минт тва Зорин е доста бутиково дистро...

Да има значение модела лаптоп макар че днешните дистрота не са чак толкова зле  с лаптита както преди но най големи дарители на Линукс обшноста са НР и Леново така че техните лаптита със сигурност се разбират добре с тази ОС

Не не се налага да преинсталираш но е по добре

преди 1 час, Rudy M. написа:

По принцип може. Но процесът е бавен и тегав, и често стават грешки. Затова чиста инсталация е по-добре.

и

преди 1 час, petie1 написа:

Не не се налага да преинсталираш но е по добре

Още един въпрос към двамата за да си изясня нещо:
Примерно ако е Линукс Минт 21.2 и както пише там е дълга поддръжка до 2027,
все едно като Уин 10 и ще има ъпдейти от време навреме, тоест ще мога да си карам
с тази версия за 3-5 години без да се налага преинсталиране и всичко ще си е наред?

преди 45 минути, the guest написа:

и

Още един въпрос към двамата за да си изясня нещо:
Примерно ако е Линукс Минт 21.2 и както пише там е дълга поддръжка до 2027,
все едно като Уин 10 и ще има ъпдейти от време навреме, тоест ще мога да си карам
с тази версия за 3-5 години без да се налага преинсталиране и всичко ще си е наред?

Точно така най добре ползвай lts даже ъпдейтите ще са бързо от Уин 10 :)

преди 3 часа, the guest написа:

3. Автоматично Линукса може ли да се ъпгрейдва или трябва за всяка нова версия на ОС да правиш преинсталация?

този xubuntu от който пиша сега всяка година сам си слага следващата излязла версия и всичко си изглежда така както съм го направил в началото.

на другия компютър е на няколко години пак същото, сам ти предлага да мине на по-нова версия и пак всичко си остава същото, така както съм го променил аз визуално да е

а най-важното е, че темите за уиндоус ги подминавам като бърз влак селска гара, ама било имало точно тия дена кахъри с Уин 11 апдейтите, въобще не ми пука, аз не съм го пускал от месеци, пазя си го за нов ха ха ха ...

преди 8 часа, the guest написа:

ще мога да си карам с тази версия за 3-5 години без да се налага преинсталиране и всичко ще си е наред?

:D 

Това никой не може да ти го гарантира, за никоя операционна система. 

преди 6 часа, Rudy M. написа:

Това никой не може да ти го гарантира, за никоя операционна система.

Да така е, искам само да си изясня дали принципа на работа е както при Уиндоус.
Благодаря на всички който се включиха, по празниците ще се заема с инсталиране и тогава сигурно
ще питам още, засега само един последен въпрос:  Има ли начин за автоматично синхронизиране на
снимките на телефона с лаптопа?  Нещо подобно на One Drive десктоп версия или трябва да се прави
през Интернет и въобще по принцип как качвате снимки от телефона в Линукс?

преди 11 минути, the guest написа:

автоматично синхронизиране на снимките на телефона с лаптопа

Я обясни по-подробно какво имаш предвид. Че аз това и на Windows не знам как става.

По принцип, за да прехвърля снимки от телефона на компютър с Linux, свързвам двете устройства с USB кабел. За 2-3 снимки - качвам ги от телефона в облак, и ги тегля на компа през браузъра. 

преди 26 минути, the guest написа:

Благодаря на всички който се включиха, по празниците ще се заема с инсталиране и тогава сигурно
ще питам още, засега само един последен въпрос:  Има ли начин за автоматично синхронизиране на
снимките на телефона с лаптопа?  Нещо подобно на One Drive десктоп версия или трябва да се прави
през Интернет и въобще по принцип как качвате снимки от телефона в Линукс?

Google Drive.

Иначе, както ти казаха колегите горе - Linux Mint.

От мен - Parrot OS, Linux Lite, MX Linux

преди 28 минути, the guest написа:

Принципът на работа е като при Linux :) .

Ако си заклет Windows потребител, ще се сблъскаш с много странни за теб проблеми, искащи решения, които ще излизат от типичния ти начин на мислене. В някои случаи за решаването им може да се наложи и преинсталация, или смяна на десктоп средата или дистрибуцията.

преди 20 минути, Rudy M. написа:

Я обясни по-подробно какво имаш предвид. Че аз това и на Windows не знам как става.

Имам инсталиран One Drive и на лаптопа и на телефона, като направиш снимки с телефона, автоматично ги качва в One Drive
и след като после влезнеш от лаптопа те са си там синхронизирани, трябва само да си ги изтеглиш, това работи само ако си влязъл
с Майкрософт акаунт.

преди 8 минути, Teemo v.3 написа:

Google Drive.

ОК, след като работи в Линукс и с него става

преди 5 минути, the guest написа:

Имам инсталиран One Drive и на лаптопа и на телефона, като направиш снимки с телефона, автоматично ги качва в One Drive

Тоест - ползваш софтуер за Windows, създаден от Microsoft.

Трябва да намериш негов аналог за Linux.

ОК, след като работи в Линукс и с него става

В търсачката на Menu - пишеш Online Accounts и се логваш в Google. Излиза един прозорец, да си избираш какво да синхронизираш.

преди 17 минути, Rudy M. написа:

Тоест - ползваш софтуер за Windows, създаден от Microsoft.

Трябва да намериш негов аналог за Linux.

Да, но след като Гугъл Драйв работи в Линукс както е писал Teemo v3, няма нужда да се търси друго.

Някой знае ли каква е клавишната комбинация за български кавички(„“)? С GNOME/Wayland съм, ако това има значение.

Привет и честита Коледа,

Стана ми интересно защо програмката hardinfo, както и lspci -v показват една информация за видеокартата, а glxinfo показва друга. Слагам снимки, като фокусът на въпроса ми е върху паметта на картата.

2023-12-2515-19-43.png.8f3abeb907bc27cfc52828d25441d8c5.png2023-12-2515-21-35.png.e0652ac082bfd263da8985b65e1ca8ff.png2023-12-2515-19-15.png.8ee4b437c86cc424ed49cb9eb1b7fee5.png

преди 15 минути, p4p написа:

Shift + <, Shift + >

Да, благодаря, това работи за фонетичната. Но пропуснах да спомена, че ползвам стандартната (Bulgarian) подредба, а не Bulgarian(Phonetic) или Bulgarian(Phonetic Traditional). Но и това е вариант - като ми трябват, а то не е много често, ще сменям на фонетична.

преди 2 часа, Psychosocial написа:

Да, благодаря, това работи за фонетичната. Но пропуснах да спомена, че ползвам стандартната (Bulgarian) подредба, 

ами то си има бутон бе, втория вляво от буквата Ц

преди 3 часа, tremal написа:

Привет и честита Коледа,

Стана ми интересно защо програмката hardinfo, както и lspci -v показват една информация за видеокартата, а glxinfo показва друга. Слагам снимки, като фокусът на въпроса ми е върху паметта на картата.

2023-12-2515-19-43.png.8f3abeb907bc27cfc52828d25441d8c5.png2023-12-2515-21-35.png.e0652ac082bfd263da8985b65e1ca8ff.png2023-12-2515-19-15.png.8ee4b437c86cc424ed49cb9eb1b7fee5.png

Мисля, че едното показва количеството видео памет, а другата команда регионите https://linux-kernel-labs.github.io/refs/heads/master/labs/memory_mapping.html

480px-MemoryMapGeneral.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.