Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 час, gri написа:

Привет на всички,При инсталирането на Минт 21 не успях да разделя дяловете ,някой може ли да ми обясни как да го направя, Четох но никъде не намерих пояснение

По време на инсталацията ги създаваш а не ги разделяш. Диска ти е едно празно нищо в което определяш кое парче от колко ГБ да създадеш да прави каква работа.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, gri написа:

Привет на всички,При инсталирането на Минт 21 не успях да разделя дяловете ,някой може ли да ми обясни как да го направя, Четох но никъде не намерих пояснение

AeKtE59.png

D7sXnzR.png

KLMuWgf.png

CtreHEX.png

xU3irp9.png

на това му се казва инсталация на сляпо, без даже да си се поинтересувал каква му е хардуерната конфигурация, функционалните му изисквания или пък ще има дуал буут с (о, ужас) с Уиндоус 

Ако беше ОС съпорт някъде - веч да си уволнен 

преди 2 часа, MZ/X написа:

на това му се казва инсталация на сляпо,

Ко каза?

без даже да си се поинтересувал каква му е хардуерната конфигурация

Това което му показах е за диска как да си раздели. И той това иска. Каква хардуердна конфигурация те гони? Разделянето на диска да не зависи от процесора, захранването, кутията, видеото, монитора?

Ако авторът не може да се досети, че това е пример и неговия диск ще е с други параметри и цифри, тогава по-добре да потърси друг човек да му го направи.

Ако беше ОС съпорт някъде - веч да си уволнен 

Как позна че това работя? Миналия месец даже ме повишиха и заплатата ми вдигнаха.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

20 GB заема само ментата. С този диск 50 ГБ. Ще се запълни веднага.

Дано да му е по-голям диска. Чакаме да каже.

преди 21 минути, vpvelev написа:

Това което му показах е за диска как да си раздели. И той това иска. Каква хардуердна конфигурация те гони? Разделянето на диска да не зависи от процесора, захранването, кутията, видеото, монитора?

И какво точно показа? Как се разделя диск за EFI. Ами ако няма EFI? Защо swap e 4 GB? На базата на какво разсъждение? Ами ако авторът иска хибернеция? Ами защо  при разделянето на целия диск се предоставя всичко за Линукс - авторът иска ли това? Защо всичко е насипано в root да му утежняваш преинсталациите? А защо ще слагаш EFI дял, ако има в системата вече друг диск примерно с Windows - тогава при инсталацията на Linux по подразбиране неговото efi ще се инсталира в Windows-ското. И още и още ...

Да не си предвидил това и да се фукаш че си бил и ОС поддръжка пък вече е утежняващо обстоятелство за нивото на твоята компетентност.

преди 17 минути, АСПЕКТ написа:

47 GB инсталиран преди два дни!

снимка

преди 10 минути, ДзВяРа! написа:

47 GB инсталиран преди два дни!

снимка

Именно. Пише, че даже може да стане и 100 ГБ.

преди 20 минути, MZ/X написа:

И какво точно показа? Как се разделя диск за EFI. Ами ако няма EFI? Защо swap e 4 GB? На базата на какво разсъждение? Ами ако авторът иска хибернеция? Ами защо  при разделянето на целия диск се предоставя всичко за Линукс - авторът иска ли това? Защо всичко е насипано в root да му утежняваш преинсталациите? А защо ще слагаш EFI дял, ако има в системата вече друг диск примерно с Windows - тогава при инсталацията на Linux по подразбиране неговото efi ще се инсталира в Windows-ското. И още и още ...

Да не си предвидил това и да се фукаш че си бил и ОС поддръжка пък вече е утежняващо обстоятелство за нивото на твоята компетентност.

Първо се инсталира Уиндоус, после Линукс. Уиндоус не разпознава други системи. И трие всичко.

преди 16 минути, MZ/X написа:

Защото, тъй като и понеже авторът пише в тая тема би трябвало да не са му много ясни нещата. И защото не се появява, а ние помагачите както винаги се изпокарахме докато му покажем кой е по-умен от нас, му написах това примерно разделяне и чакам да се обади че не е успял или успял, за да се види как да се продължава.

преди 19 минути, MZ/X написа:

Много бързо ме разконсперира, че не съм компетентен по цепенето на дискове.

преди 14 минути, АСПЕКТ написа:

Първо се инсталира Уиндоус, после Линукс. Уиндоус не разпознава други системи. И трие всичко.

Днес сите сте се нещо напушили или вече зарязали за празника, какво ли?

https://itsfoss.com/install-windows-after-ubuntu-dual-boot/

преди 3 часа, vpvelev написа:

Благодаря всичко е точно. Позаинтересувал съм се не е на сляпо ,просто малко сложно ми изглеждаше.

Днес сите сте се нещо напушили или вече зарязали за празника, какво ли?

https://itsfoss.com/install-windows-after-ubuntu-dual-boot/

Човек, то ако става въпрос, то може, но виждаш колко стъпки има. Защо си усложняваш положението? Първо инсталираш Уиндоус, после Линукс. Няма много стъпки след това и по време на инсталацията. Автоматично всичко става. Дистрото си засича спокойно 2 системи. Автоматично.

Здравейте при инсталиране на тор браузер наместо библютеката libparted2 (= 3.4-1) но е инсталиран 3.5-3 кажете как мога да инсталирам libparted2 (= 3.4-1)  при опит да инсталирам libparted2 ми дава че ще инсталира 3.5-3

преди 33 минути, novaki написа:

Здравейте при инсталиране на тор браузер наместо библютеката libparted2 (= 3.4-1) но е инсталиран 3.5-3 кажете как мога да инсталирам libparted2 (= 3.4-1)  при опит да инсталирам libparted2 ми дава че ще инсталира 3.5-3

С кой Линукс си?

mx linux-debian 11

преди 44 минути, novaki написа:

mx linux-debian 11

Виж тогава кои версии ще ти покаже командата:

apt-cache showpkg libparted2

След това инсталирай която ти трябва:

apt-get install <package name>=<version>

В твоя случай трябва да е нещо подобно:

apt-get install libparted2=3.4-1

преди 23 минути, vpvelev написа:

показва 3.5-3 и 3.1

преди 27 минути, vpvelev написа:

терминала ми връща това

apt-get install libparted2 = 3.4-1
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости... Готово
Четене на информацията за състоянието... Готово       
Избиране на libghc-vector-instances-dev-3.4-1f1f4:i386 за регулярен израз „3.4-1“
Избиране на libraw1394-11 за регулярен израз „3.4-1“
Избиране на libghc-vector-instances-prof-3.4-1f1f4:i386 за регулярен израз „3.4-1“
Избиране на „libghc-vector-instances-dev:i386“ вместо „libghc-vector-instances-dev-3.4-1f1f4:i386“
Избиране на „libghc-vector-instances-prof:i386“ вместо „libghc-vector-instances-prof-3.4-1f1f4:i386“
E: Пакетът  не може да бъде намерен

преди 2 минути, цър-вул написа:

Вместо 3.4-1 напиши 3.5-3

то има 3.5-3 инсталирано и като му дам apt-get install libparted2 казва че ще инсталира 3.5-3  ,а на тор браузер му трябва 3.4-1

ако някой знае как да го разкарам че се омаза системата

преди 18 минути, novaki написа:

то има 3.5-3 инсталирано и като му дам apt-get install libparted2 казва че ще инсталира 3.5-3  ,а на тор браузер му трябва 3.4-1

Нямаш версия 3.4-1. Нали това ти показва:

преди 37 минути, novaki написа:

показва 3.5-3 и 3.1

Трябва да си я свалиш. Някой Дебианец да помага за хранилищата или ако ти знаеш откъде да си я свалиш.

Може би от тук:

https://debian.pkgs.org/11/debian-main-arm64/libparted2_3.4-1_arm64.deb.html

преди 21 минути, novaki написа:

Кое да разкараш? Тор ли?

преди 4 минути, vpvelev написа:

Нямаш версия 3.4-1. Нали това ти показва:

Трябва да си я свалиш. Някой Дебианец да помага за хранилищата или ако ти знаеш откъде да си я свалиш.

Може би от тук:

https://debian.pkgs.org/11/debian-main-arm64/libparted2_3.4-1_arm64.deb.html

Кое да разкараш? Тор ли?

да тор 

преди 42 минути, novaki написа:

да тор 

Той не е чак толкова анонимен колкото го хвалят. 

преди 2 часа, vpvelev написа:

Той не е чак толкова анонимен колкото го хвалят. 

знам исках да видя какво преставлява защото доста го хвалят

на 14.02.2023 г. в 12:23, АСПЕКТ написа:

такива "windows"-и никога няма да сложа... явно от майрософт я пишат тая мента... моя линукс заема 5гб (като изключа /home в която ми е steam-a, /media, /opt и /tmp)... 

на 17.02.2023 г. в 15:33, novaki написа:

когато програма ми иска стара библиотека, линквам новата да се вижда като старата... а пък може и вариант 2: копира се нужната библиотека в папката на програмата и после LD_PRELOAD:

ld_preload=/home/user/Downloads/tor-browser/Browser/libparted.so.2.0.3  ./firefox

обаче аз съм също с дебиан 11, при мен е инсталирана libparted2-udeb 3.4-1:

https://packages.debian.org/bullseye/libparted2

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.