Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 5 минути, Валсо написа:

Ако ще държим на произношението, в немския S се произнася като Z, когато след него има гласна буква, така че се чете СУЗЕ на дойч. Затова и на германеца като му кажеш "Сименс" гледа тъпо, но "Зименс" го разбира веднага.

По принцип се чете СУЗЕ, ако е отделна дума. И аз съм учил немски. Но, не знам, как се чете в абревиатурата Software Und System Entwicklung. Така или иначе, винаги съм наричал дистрибуцията СУЗЕ.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 8 часа, Валсо написа:

Едва ли е по-дашна от уиндоуса, който пуска на всеки. :D 

Ми дай превод на openSUSE който да не звучи леко обидно? :lol6:

преди 2 часа, Росен Р. Александров написа:

Абе не знам от къде е тая мода да се преименуват дистрибуциите в България, SUSe никога не е било кръстено на жена на име Сузи (няма такова име в Германия), произношението си му е точно както е написано  СУСЕ.. 😆

Ааа има има @валсо вече ти е казал как се изговаря Сузе а аз за по яко му викам Сузи а си мислех че само аз обичм такива шегички а то било цял феномен

преди 1 час, cybercop написа:

По принцип се чете СУЗЕ, ако е отделна дума. И аз съм учил немски. Но, не знам, как се чете в абревиатурата Software Und System Entwicklung. Така или иначе, винаги съм наричал дистрибуцията СУЗЕ.

А аз си я наричам Сузи по добре ми звучи :)

здравейте, кажете калкулатор дето да смята % под линукс както трябва, имам инсталиран galculator, но или аз не мога да схвана как да сметна процент или просто бутона % нищо не прави... на всички други калкулатори става така: 10+20%=12, обаче на тоя не става... опа разбрах как galculator смята:

10+20%10=12, което за мен е много тъпо (кой би се сетил, ако всички други калкулатори вземат по подразбиране % от първото число)...

преди 7 минути, the professor написа:

10+20%10=12, което за мен е много тъпо (кой би се сетил, ако всички други калкулатори вземат по подразбиране % от първото число)...

Може някой да иска процента да е от друго число.

Зравейте, някой да се е занимавал със smartctl?

имам диск GP-GSTFS31256GTND и пише че го няма в базата данни, ъпдейтнах я ръчно в wget и пак така пише,

отворих да видя и диска там го има: "GIGABYTE GP-GSTFS31(120|240|256|480|100T)GNTD|" (обаче това ми се струва нещо объркано)... после за проверка затрих базата данни:

sudo rm /usr/share/smartmontools/drivedb.h и  се оказва че въобще не я търси в тоя път...

пускам sudo /usr/sbin/update-smart-drivedb виждам, че я дърпа в /var/lib/smartmontools/drivedb/drivedb.h

обаче за проба я затрих и там... и пак ми показва, че тоя диск го няма в базата, а другия че го има... 

а като пусна smartctl -h:

....

-B [+]FILE, --drivedb=[+]FILE                                       (ATA)
        Read and replace [add] drive database from FILE
        [default is +/etc/smart_drivedb.h

...

обаче /etc/smart_drivedb.h изобщо го няма... и от къде по дяволите smartctl чете в базата данни?

може би е компилирана в него и е сложен някакъв бъгав флаг да чете първо от тази, а после да търси външнен файл?

на 12.03.2022 г. в 16:35, p4p написа:

:)

DI5PRTL.png

тоя не си струва,  поне за мен (за някой, дето ще го ползва по цял ден ще е от полза, но за веднъж в месеца - не) - трябва да инсталирам куп библиотеки за да го компилирам...

преди 14 минути, the professor написа:

тоя не си струва,  поне за мен (за някой, дето ще го ползва по цял ден ще е от полза, но за веднъж в месеца - не)

Тогава защо ти е въобще калкулатор? Смятай на ум, поне % лесно се смятат и на ум.

преди 15 минути, the professor написа:

трябва да инсталирам куп библиотеки за да го компилирам...

С кой Линукс беше? Колко библиотеки толкова има тоя калкулатор. Място на диска ли нямаш?

преди 1 минута, vpvelev написа:

Тогава защо ти е въобще калкулатор? Смятай на ум, поне % лесно се смятат и на ум.

я сметни 25.53*1.2 на ум, а на мен и други % ми трябват за смятам понякога... :)

преди 2 минути, the professor написа:

я сметни 25.53*1.2 на ум, а на мен и други % ми трябват за смятам понякога... :)

Добрите калкулатори са с малко повечко библиотеки, ама не са чак толкова, че да те е страх да ги компилираш, защото били много.

не мисля че, добрите неща са събери-чарк (специално за qualculate първо ми поиска pkg-config, после glib2.. после още библиотеки и накрая ако не го компилирам static ще трябва да инсталирам всички библиотеки на всеки комп, където искам да го ползвам)... затова и много неща си ги компилирам сам, но като искат повече от 4-5 библиотеки, за мен отиват в графата боклук, особено за нещо дето е просто...

преди 17 минути, the professor написа:

не мисля че, добрите неща са събери-чарк (специално за qualculate първо ми поиска pkg-config, после glib2.. после още библиотеки и накрая ако не го компилирам static ще трябва да инсталирам всички библиотеки на всеки комп, където искам да го ползвам)... затова и много неща си ги компилирам сам, но като искат повече от 4-5 библиотеки, за мен отиват в графата боклук, особено за нещо дето е просто...

От сайта на калкулатора свалих това:

rZg8dJ9.png

Разархивирах го:

FQvYgMo.png

И стартирах qalculate-gtk:

Z5sT53J.png

И се получи това:

GMONi5Y.png

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, искам да опитам Ubuntu (нямам предишен опит с никоя друга линуксова система)

Та понеже преди това харддиска ми е разделен на 2 дяла , 100 и 500 ГБ.

При инсталационния процес на линукса те ще останат ли така или отново ще се налага да форматирам и деля на ново.

Понеже при уиндовс преинсталацийте винаги съм форматирал "малкият" 100 гигабайтов Ц-дял , като съм запазвал предварително важната си инфорция на по-големият.

преди 7 минути, trasha написа:

Здравейте, искам да опитам Ubuntu (нямам предишен опит с никоя друга линуксова система)

Та понеже преди това харддиска ми е разделен на 2 дяла , 100 и 500 ГБ.

При инсталационния процес на линукса те ще останат ли така или отново ще се налага да форматирам и деля на ново.

Понеже при уиндовс преинсталацийте винаги съм форматирал "малкият" 100 гигабайтов Ц-дял , като съм запазвал предварително важната си инфорция на по-големият.

В процеса на инсталация ще те попита на кой дял искаш да се инсталира Убунту и ще ти предложи да го форматира в разни формати. Обикновено и най-често се използва ext4. Така че пак ще се форматира дяла и не е необходимо да го правиш предварително.

Обаче има друго нещо. Ако ти е малко RAM-а (под 4ГБ например) трябва да отделиш и т.нар. SWAP дял около 4ГБ например.

преди 4 минути, vpvelev написа:

В процеса на инсталация ще те попита на кой дял искаш да се инсталира Убунту и ще ти предложи да го форматира в разни формати. Обикновено и най-често се използва ext4. Така че пак ще се форматира дяла и не е необходимо да го правиш предварително.

Обаче има друго нещо. Ако ти е малко RAM-а (под 4ГБ например) трябва да отделиш и т.нар. SWAP дял около 4ГБ например.

с 8 ГБ рам съм , по-важното ми беше да разбера дали дяловете създадени чрез уиндоуса ще съществуват .... и да, въпросният малък Ц дял ще се наложи да се форматира за да изчисте уиндоуса от него , но задължително ли трябва да променям и голямият в ext4 понеже има доста информация на него която няма къде да сместя.

преди 3 минути, vpvelev написа:

Ако на единия дял има място - може да се направи трети дял, за линукса.

Swap дяла е добре да е 1,5 х размера на RAM-а.

преди 2 минути, trasha написа:

с 8 ГБ рам съм , по-важното ми беше да разбера дали дяловете създадени чрез уиндоуса ще съществуват .... и да, въпросният малък Ц дял ще се наложи да се форматира за да изчисте уиндоуса от него , но задължително ли трябва да променям и голямият в ext4 понеже има доста информация на него която няма къде да сместя.

Не - ще преформатираш само този дял, в който ще е системния. Линукс спокойно си че Уиндоуските формати.

преди 15 минути, trasha написа:

но задължително ли трябва да променям и голямият в ext4 понеже има доста информация на него която няма къде да сместя.

Щом на дяла 500 ГБ са ти данните и важните неща него въобще няма да го пипаш. Затова ще внимаваш при инсталацията кой дял посочваш на който да се инсталира Убунту. А след това и клипове, и снимки, и музика - всичко което имаш на 500ГБ дял ще се чете и вижда и от Убунту.

преди 2 часа, trasha написа:

..., но задължително ли трябва да променям и голямият в ext4 понеже има доста информация на него която няма къде да сместя.

я си играй на друг диск, че ако изтриеш всичко от този после какви драми ще има само ...

преди 2 часа, trasha написа:

но задължително ли трябва да променям и голямият в ext4 понеже има доста

Не, само дяла за Убунту го правиш ехт4

преди 2 часа, vpvelev написа:

Нищо няма да го пита, номера е да избере ръчната инсталация а не автоматичната че ще издуха супата с автоматичната

Някой може ли да препоръча (за предпочитане от опит) софтуер, сходен като възможности на AutoHotkey под Windows? Искам на един лаптоп да му променя част от клавиатурата, и по-конкретно - да направя CapsLock да функционира като Fn (т.е. при натиснат Caps да имам функции по мой избор на буквите от клавиатурата).

• 3 седмици по-късно...

Желая да попитам тук в тази тема:  Попаднах на нещо много древно. Мое мнение, че е съществувало около 1996 год. до 2003 год.

Цитат

( N ot S o B ad D distribution) Система с отворен код за разпространение на безплатен софтуер и софтуерни актуализации в мрежата. Работейки на Unix сървъри, NSBD използва метода за криптиране PGP за управление на цифрови подписи, за да предотврати подправяне на софтуера. NSBD, написан на TCL/TK и C, е достъпен на www.bell-labs.com/nsbd.

www.bell-labs.com/project/nsbd/

Сaldera Linux - 600$ USA Dollars - 1995 година.

Питам от любопитство.    Някой случано да ли си ги спомня?    И поради каква причина изчезнаха.

• 1 месец по-късно...

Някой може ли да ми помогне По Линукс студенка съм 2 курс но много ни късат по тоя предмет може ли помощ?

Ше може ло някок да помогне.

received_718814292736141.webp

received_557993179241782.webp

received_400178495498763.webp

received_1421129828363702.webp

преди 59 минути, iochka написа:

Някой може ли да ми помогне По Линукс студенка съм 2 курс но много ни късат по тоя предмет може ли помощ?

Ше може ло някок да помогне.

received_718814292736141.webp

received_557993179241782.webp

received_400178495498763.webp

received_1421129828363702.webp

За стената е С

За locate е Б (тази команда може да не е налична в дистрибуцията )

За лога на Апач мисля че е А

преди 16 часа, petie1 написа:

За стената е С

За locate е Б (тази команда може да не е налична в дистрибуцията )

За лога на Апач мисля че е А

Мне за Firewall-a е, че не е пуснат ip forwarding-a. Иначе за rules по-скоро FORWARD chain-a трябва да се гледа.

А иначе, защо им помагате изобщо? Горе-долу до коклото виждам е напълно кадърно написан тест ( което е някаква рядкост, особено в университети ) - online е, инфо колкото искаш. Ако не могат да го вземат, какъв е смисъла да завърши някой?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.