Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Аз съм с Ubuntu 20.04. Инсталирах PulseEffects има си всичко еквилайзер,компресор,bass enhancer и други. Работи отлично.

Снимка от 2021-06-06 20-06-27.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

на 23.05.2021 г. в 19:58, Николай Пильов написа:

Искам да променя настройките на daemon.conf но нямам  непбходимите права......................

sudo nano /etc/pulse/daemon.conf

после F2 или ctrl+w за запаметяване... ако нямаш sudo (на debian ня по подразбиране) тогава su и после парола, nano /etc/pulse/daemon.conf

• 2 месеца по-късно...

Скоро забелязах супер странен проблем, който имам - свързан е с подредбата на мониторите; въпросните са два - 2560*1440 основен и 1050*1680 за втори, и в момента са подредени така:

c072c1d6-3ade-4089-b3d7-2dbeb72d481d-image.png

На картинката "2" е основният монитор. Няма мащабиране по DPI, на 100% си е и на двата, не ме бърка леко различната гъстота на пикселите.

Проблемът е следният: ако на 2 имам максимизиран прозорец, но в момента фокусът е на някой друг прозорец (не максимизирания), щракване в най-горния ръб на максимизирания прозорец не работи и не фокусира прозореца, както бих очаквал. Мръдване дори само с 1 пиксел надолу и щракване работи както трябва. Ако прозорецът вече е активен, щракване най-горе си работи нормално. Интересното е, че неактивен такъв прозорец хваща hover, но не и клик. Отначало мислех, че е бъг във Vivaldi, но после се оказа, че няколко други програми страдат от същото - Chrome, Firefox, VSCode (всичките имат табове, наредени така, че да можеш да "забиеш" курсора в най-горния ръб на екрана и да кликнеш - на когото му е интересно, даже има статия по въпроса - https://en.wikipedia.org/wiki/Fitts's_law). Още по-интересно е, че такова "пропуснато" кликване отива към прозореца отзад, ако е някакъв различен - примерно терминал, Nautilus, Thunar.

Ако разместя екраните така:

04846542-b278-401a-bd83-eba312e91c1c-image.png

... проблемът спира да се проявява на 2 и започва да се проявява на 1, което ме кара да мисля, че е нещо, свързано с най-горната позиция изобщо по екраните, а не само на текущия.

Системата е с Pop!_OS 21.04, ядрото е 5.11.0-7620-generic, WM: Mutter, DE: Gnome 3.38, темите изглежда нямат значение, понеже смених няколко и проблемът все още си го има. Ползвам Dash to Panel, от него съм разкарал стандартната лента горе (за да мога да правя това с горния ръб на екрана), нямам и док.

Подозирам, че може да е от Dash to Panel (или някое друго разширение), но не успявам да хвана проблема. Някой има ли идея къде да гледам?

Допълнение към предния въпрос: как мога да проследя какво се случва с подредбата на екраните и защо се извиква друга при рестарт на gnome-shell или стартиране на системата наново?

преди 3 минути, killchain написа:

Допълнение към предния въпрос: как мога да проследя какво се случва с подредбата на екраните и защо се извиква друга при рестарт на gnome-shell или стартиране на системата наново?

Предполагам че някъде в конфиг файловете на Х сървъра е зададено какво да извиква по подразбиране, но понеже не съм с два монитора е само теория

преди 25 минути, petie1 написа:

Предполагам че някъде в конфиг файловете на Х сървъра е зададено какво да извиква по подразбиране, но понеже не съм с два монитора е само теория

То не е ли аналогично дори за един монитор? И един да е, трябва да му се помни резолюция, ориентация (предполагам се пази дори и позиция, нищо, че няма смисъл :D )

преди 2 минути, killchain написа:

То не е ли аналогично дори за един монитор? И един да е, трябва да му се помни резолюция, ориентация (предполагам се пази дори и позиция, нищо, че няма смисъл :D )

Да ама пак опираме до конфиг файловете на Х сървъра ако ме разбираш които по принцип са в потребителската директория а вече при тяхното изтриване или създаване на нов потребител вече се четат глобалните конфиг файлове в /etc/x11 и се зарежда от тях а и между другото май NVidia имат собствен конфиг файл за Х

Добре, имаш ли идея как мога да го дебъгна? В /home сякаш нямам нищо, свързано с това. В /etc/X11/Xsession.d/ пробвах да създам файл с име "99zcustomscreenlayout" (за да съм сигурен, че се изпълнява най-накрая) със съдържание следното:

sh /home/<user>/.scripts/screenlayout/dual-portrait.sh

... но явно не минава през него (но иначе самият скрипт 99zcustomscreenlayout си работи, пробвах, а другият, към който соча, е този, който си ползвам по принцип и ми е вързан заедно с един друг за горещи клавиши).

преди 1 час, killchain написа:

Човека пита за Pop!_OS - за там не знам.
На Лубунту си помни всичко, даже при старта втория/външен монитор да е изключен.

Пп. Само се чудя - защо 21.04? Тя не е LTS.

преди 2 минути, jhoro написа:

Човека пита за Pop!_OS - за там не знам.
На Лубунту си помни всичко, даже при старта втория/външен монитор да е изключен.

Мисля, че не е специфично за дистрибуцията или версията, ами за графичната среда (в случая GNOME).

Май че се оправих: https://askubuntu.com/questions/1043337/is-there-to-make-the-login-screen-appear-on-the-external-display-in-18-04

TL;DR: промяна през графичната среда записва нещата в ~/.config/monitors.xml - и явно от там чете с приоритет, без значение какво е конфигурирано през xrandr (а като бонус успях и да оправя ориентацията глобално, примерно за логин екрана преди логване на потребител):

sudo cp ~/.config/monitors.xml ~gdm/.config/monitors.xml
sudo chown gdm:gdm ~gdm/.config/monitors.xml

преди 6 минути, jhoro написа:

Че защо трябва да е LTS? 21.04 е stable версия, а нормално бих ползвал дори beta. LTS бих обмислил в съвсем друг сценарий, не и за личен/работен компютър.

преди 10 минути, killchain написа:

Мисля, че не е специфично за дистрибуцията или версията, ами за графичната среда (в случая GNOME).

Ми тя - дистрибуцията - нали си върви с GNOME? Има ли вариант,с друга графична среда?
Сега гледам, че Pop! _OS 21.04 е с COSMIC - не е точно GNOME.

Въпроса за релийза беше ... между другото, по принцип. Избягвам междинните релийзи.

преди 3 минути, jhoro написа:

Ми тя - дистрибуцията - нали си върви с GNOME? Има ли вариант,с друга графична среда?
Сега гледам, че Pop! _OS 21.04 е с COSMIC - не е точно GNOME.

Въпроса за релийза беше ... между другото, по принцип. Избягвам междинните релийзи.

COSMIC в момента живее като GNOME extension отгоре на стандартния GNOME, но не го ползвам. Доколкото знам по-нататък планират да го направят нещо интегрирано в средата, но в момента ако не се лъжа, ако спреш всички разширения, които идват от Pop!_OS, имаш що-годе стандартен GNOME.

21.04 не е междинна версия, по-скоро обратното - 20.04 LTS е специална, с удължена поддръжка. 21.04 си е просто последната final версия за момента, преди няколко месеца излезе от beta. За моята употреба няма нещо, което да ме ангажира да ползвам LTS, и съм напълно доволен от сегашната версия.

Гледам си се справил а иначе не ползвам тази дистрибуция, говорех как е по принцип

• 4 месеца по-късно...

Привет, хора. Някой правил ли е упражнението от физическа (така де, инсталирана директно на желязото) работеща OS да си направи имидж и да го пусне като виртуална машина?

Става въпрос за Pop!_OS 21.04 - имам го инсталиран на едно SSD, току-що на друго SSD инсталирах 21.10 (понеже отгоре на старата инсталация не се получаваше, а така или иначе имаше разни неща за разчистване) и искам да си прехвърля разни неща от 21.04 към 21.10.

В момента от новата система имам достъп до всички файлове на старата, старата система е некриптирана (новата е), но за някои неща ще ми е по-удобно прехвърлянето, ако старата работи във виртуалка.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

преди 23 минути, killchain написа:

Привет, хора. Някой правил ли е упражнението от физическа (така де, инсталирана директно на желязото) работеща OS да си направи имидж и да го пусне като виртуална машина?

От какъв зор?

Става въпрос за Pop!_OS 21.04 - имам го инсталиран на едно SSD, току-що на друго SSD инсталирах 21.10 (понеже отгоре на старата инсталация не се получаваше, а така или иначе имаше разни неща за разчистване) и искам да си прехвърля разни неща от 21.04 към 21.10.

В момента от новата система имам достъп до всички файлове на старата, старата система е некриптирана (новата е), но за някои неща ще ми е по-удобно прехвърлянето, ако старата работи във виртуалка.

Не ти трябва имидж а нещо наречено QEMU

sudo qemu-system-x86_64 -m 4G  -enable-kvm -boot d -hda /dev/sdb -cpu host -smp 2 -device virtio-scsi-pci,id=scsi0  -vga qxl

Тоя номер го ползвам когато ме мързи да рествам Дебиан а искам дашната Сузи да речем :)

преди 9 часа, petie1 написа:

Не ти трябва имидж а нещо наречено QEMU

sudo qemu-system-x86_64 -m 4G  -enable-kvm -boot d -hda /dev/sdb -cpu host -smp 2 -device virtio-scsi-pci,id=scsi0  -vga qxl

Тоя номер го ползвам когато ме мързи да рествам Дебиан а искам дашната Сузи да речем :)

Мерси, ще пробвам. Точно скоро бях гледал едно нещо на Chris Titus по темата, ама там няма такива подробности:

Да го заредя директно от устройството не би ли значило, че ако омажа нещо, докато върви емулирано, ще си остане омазано и после? Заради това предпочитам първо да го сваля към image.

Тръгна:

image.png.46b3738d21c5a499e0be859bcf9042a1.png

Благодаря!

P.S. Някъде прочетох, че с флага -snapshot qemu няма да пише по оригиналния източник, т.е. цялата команда в моя случай изглежда така:

sudo qemu-system-x86_64 -m 8G -enable-kvm -boot d -hda /dev/sdc -cpu host -smp 8 -device virtio-scsi-pci,id=scsi0 -vga qxl -snapshot

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Тръгна:

image.png.46b3738d21c5a499e0be859bcf9042a1.png

Благодаря!

P.S. Някъде прочетох, че с флага -snapshot qemu няма да пише по оригиналния източник, т.е. цялата команда в моя случай изглежда така:

sudo qemu-system-x86_64 -m 8G -enable-kvm -boot d -hda /dev/sdc -cpu host -smp 8 -device virtio-scsi-pci,id=scsi0 -vga qxl -snapshot

Радвам се

Пак заповядай и запомни с мързел се стига до погрес:)

преди 3 минути, petie1 написа:

Пак заповядай и запомни с мързел се стига до погрес:)

Така е. Кой мислиш, че е измислил дистанционното? Едва ли някой, на когото му се е разхождало много.

преди 3 часа, killchain написа:

Така е. Кой мислиш, че е измислил дистанционното? Едва ли някой, на когото му се е разхождало много.

Да беше само това.
Мързелът е в основата на прогреса - от колелото до ...

• 1 месец по-късно...
на 21.01.2022 г. в 1:26, petie1 написа:

а искам дашната Сузи да речем :)

Едва ли е по-дашна от уиндоуса, който пуска на всеки. :D 

преди 6 часа, Валсо написа:

Едва ли е по-дашна от уиндоуса, който пуска на всеки. :D 

Абе не знам от къде е тая мода да се преименуват дистрибуциите в България, SUSe никога не е било кръстено на жена на име Сузи (няма такова име в Германия), произношението си му е точно както е написано  СУСЕ.. 😆

преди 14 минути, Росен Р. Александров написа:

Абе не знам от къде е тая мода да се преименуват дистрибуциите в България, SUSe никога не е било кръстено на жена на име Сузи (няма такова име в Германия), произношението си му е точно както е написано  СУСЕ.. 😆

Wikipedia казва друго.

Иначе не е вчерашно явление - една камара технически термини, тръгнали от немски/английски, са супер смешни, ако са минали през руски докато стигнат до български, а иначе който както го прочете, ако не го е чувал произнесено...

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

Ако ще държим на произношението, в немския S се произнася като Z, когато след него има гласна буква, така че се чете СУЗЕ на дойч. Затова и на германеца като му кажеш "Сименс" гледа тъпо, но "Зименс" го разбира веднага.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.