Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте, кажете какъв е най лесния и ефикасен начин за remote desktop. Целта е от компютър с Win 10 да се логвам в Компютър с Минт.

Инсталирах XRDP но като се логна ми изкарва само десктопа и иконите без старт менюто. Помислих че проблема е нещо в резолюцията и затова не се вижда старт менюто но не е така. То просто си липсва все едно съм с ограничен достъп и ми е изключено.

Отделно че не ми позволява да се логна през remoote desktopa докато не дам Logoff.

Исках да пробвам и с Anydesk но там ми дава грешка: desk_rt_ipc_error като се опитам да се логна от Wina в Minta. Обратно няма никви ядове. Минта си се логва без проблем към Win 10 през Anydesk.

Отворен съм за всякакви предложения и съвети.🍻

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, doktorkartar написа:

Здравейте, кажете какъв е най лесния и ефикасен начин за remote desktop. Целта е от компютър с Win 10 да се логвам в Компютър с Минт.

Инсталирах XRDP но като се логна ми изкарва само десктопа и иконите без старт менюто. Помислих че проблема е нещо в резолюцията и затова не се вижда старт менюто но не е така. То просто си липсва все едно съм с ограничен достъп и ми е изключено.

Отделно че не ми позволява да се логна през remoote desktopa докато не дам Logoff.

Исках да пробвам и с Anydesk но там ми дава грешка: desk_rt_ipc_error като се опитам да се логна от Wina в Minta. Обратно няма никви ядове. Минта си се логва без проблем към Win 10 през Anydesk.

Така ли настроихте Минт ?

https://linuxconfig.org/ubuntu-20-04-remote-desktop-access-from-windows-10

Някой, който използва Plank, може ли да сподели, как да се разкара тази дразнеща линия? Единствено намерих начин с рестартиране на този док, ама след време пак се появява.

8HTHVDe.png

ами просто като не ползваш тъпотии като този док

dokk.jpg

ето аз съм си наредил каквито ми трябват бутони вляво и без изгъъзици докове

Със F11 се скриват като стане голям броузъра и при видео на цял екран пак са скрити, а мога да ги направя да се показват и само като мишката отиде върху тях ако искам, пак без докове, става си и само с акъл - разбираш ли !

преди 5 часа, pnn написа:

Някой, който използва Plank, може ли да сподели, как да се разкара тази дразнеща линия? Единствено намерих начин с рестартиране на този док, ама след време пак се появява.

8HTHVDe.png

Можеш ли да покажеш настройките? Менюто с настройките.

преди 15 минути, Белгиеца написа:

ами просто като не ползваш тъпотии като този док

dokk.jpg

ето аз съм си наредил каквито ми трябват бутони вляво и без изгъъзици докове

Със F11 се скриват като стане голям броузъра и при видео на цял екран пак са скрити, а мога да ги направя да се показват и само като мишката отиде върху тях ако искам, пак без докове, става си и само с акъл - разбираш ли !

Има опция прозорците да се показват и панела да се скрие автоматично без ф11 да кликнеш. Разбираш ли?

на 20.02.2023 г. в 19:11, doktorkartar написа:

аз пък нямам никакви проблеми с anydesk linux (дебиан11) - windows и в двете посоки... обаче на anydesk дърпам generic пакета ....tar.gz

но линукса е настроен да се логва автоматично в графичната среда (/etc/lightdm/lightdm.conf > #autologin-user= махам # и след = дописвам потребителя)

• 4 седмици по-късно...

Здравейте. попадна ми една TOSHIBA NB510 Intel Atom N2600 @ 1.60 GHz
1 Processor, 2 Cores, 4 Threads + 2Gb RAM. Инсталирал съм за проба MINT XFce - 32bit .  Дали с правилните драйвери ще може да плейват свалени филми. както и да се пуска IPTV без да накъсва и замръзва картината ? Ще свързвам през HDMI кабел с телевизор . като дам VAINFO излиза това

stefka@stefka-TOSHIBA:~$ vainfo
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns -1
libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
stefka@stefka-TOSHIBA:~$

преди 6 минути, slav.bg написа:

1 Processor, 2 Cores, 4 Threads + 2Gb RAM. Инсталирал съм за проба MINT XFce - 32bit .  Дали с правилните драйвери ще може да плейват свалени филми. както и да се пуска IPTV без да накъсва и замръзва картината ? Ще свързвам през HDMI кабел с телевизор . като дам VAINFO излиза това

libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)

Инсталирай драйвърите Интел!

sudo apt update
sudo apt install i965-va-driver gstreamer1.0-vaapi vainfo libva-glx1 libva-tpi1 libva-egl1
преди 11 минути, slav.bg написа:

Можеш да инсталираш контейнер с или да инсталираш  https://jellyfin.org/ 

jellyfin-collections-listing.jpg

преди 23 минути, slav.bg написа:

Много слаб хардуер, много вероятно да накъсва.

Може да опитате също и с Elementary OS.

преди 11 минути, AAUUXX написа:

Много слаб хардуер, много вероятно да накъсва.

Може да опитате също и с Elementary OS.

Едва ли. Компа е от 2010 година. Даже и HD не поддържа. Решението е Headless и един контейнер може да сложи. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Headless_computer

току-що, АСПЕКТ написа:

Едва ли. Компа е от 2010 година.

С някоя по стара версия на дистрибуцията?

Може също да опита с Remix OS не се поддържа вече ,която е базирана на Android OS.

преди 29 минути, AAUUXX написа:

С някоя по стара версия на дистрибуцията?

Може също да опита с Remix OS не се поддържа вече ,която е базирана на Android OS.

И какви филми ще са на лаптопа? SD? Дори и да стане нещо? Лаптопът поддържа wsvga. 1024x576. Или 1027 на 600.

Windows-10-Mobile-minimum-Hardware-creat

ngcb222

преди 50 минути, Звяра!!! написа:

Инсталирай драйвърите Интел!

sudo apt update
sudo apt install i965-va-driver gstreamer1.0-vaapi vainfo libva-glx1 libva-tpi1 libva-egl1

Не се получава с драйверите! 

stefka@stefka-TOSHIBA:~$ sudo apt install i965-va-driver gstreamer1.0-vaapi vainfo libva-glx1 libva-tpi1 libva-egl1
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
E: Пакетът libva-glx1 не може да бъде намерен
E: Пакетът libva-tpi1 не може да бъде намерен
E: Пакетът libva-egl1 не може да бъде намерен

stefka@stefka-TOSHIBA:~$ sudo apt install i965-va-driver gstreamer1.0-vaapi vainfo libva-glx1 libva-tpi1 libva-egl1

Горе във дясно има зелен бутон, на него пише install, натискаш и инсталираш!:cool:

https://community.linuxmint.com/software/view/i965-va-driver

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

И какви филми ще са на лаптопа? SD? Дори и да стане нещо? Лаптопът поддържа wsvga. 1024x576. Или 1027 на 600.

Не по висока резолюция от SD, мисля че ще насича.

Попадал ми е лаптоп с процесор Celeron N3050, върху който бях пробвал почти всички известни дистрибуции и с никоя не бе комфортна работата на тази машина.

преди 12 минути, slav.bg написа:

Какво става когато напишеш

xrandr?

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

xrandr?

Е това е когато има инсталиран драйвър за видеото, показва ти резолюциите?

Той няма драйвър.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

xrandr?

stefka@stefka-TOSHIBA:~$ xrandr?

Command 'xrandr?' not found, did you mean:

command 'xrandr' from deb x11-xserver-utils

Try: sudo apt install <deb name>

преди 3 минути, Звяра!!! написа:

Е това е когато има инсталиран драйвър за видеото, показва ти резолюциите?

Той няма драйвър.

Няма драйвери в Линукс. Има модули, които са включени в ядрото примерно.

Untit89led.png

преди 3 минути, slav.bg написа:

Щом няма инсталирано, инсталирай го тогава с тази команда sudo apt-get install x11-xserver-utils

😀

Какво се вижда в Launch Menu ‣ Administration ‣ Driver Manager? От тук ако има наличен драйвер може да бъде инсталиран с един клик.

mintdrivers.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.