Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 26 минути, mkfs.ext4 написа:

Мисля да пробвам pacaur, другия път като ми се маже. За него има най-добри отзиви.

4.8 е добре, но 4.4 е старо. Добре, че въведоха rolling модела при ядрата.

Не е типичен плаващ модел, въпреки, че има подобни характеристики. От версия 14.04 ядрата от всяка следваща версия постъпват в хранилищата на предходната LTS версия. Сега, вместо отделни мета пакети за конкретно ядро (linux-generic-lts-"име на изданието", въведоха и мета пакет, който награжда до това на последната излязла версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, ZeroG написа:

- най-добър пакетен менъджер евър - zypper, pacman и aptitude бледнеят пред него, apt-* пък и въобще не ща и да ги коментирам;

Доста наивен коментар. От кога ползвате Open SUSE ?

преди 39 минути, ZeroG написа:

Щом мислите, че е наивен - ми хубаво. 
Аз пък си мисля, че вие сте невеж.

Попитах ви нещо. Аз я ползвам от версия 11 и имам представа за възможностите на Zipper, Pacman и APT. Може да съм невеж в доста отношение, но имам практически опит със всеки един от тези пакетни мениджъри. От тях, най- несъвършен е Zypper. Не оспорвам качествата на самата дистрибуция.

Аз като почитател на RPM базираните ще подкрепя колегата  +1 за zypper и OpenSuse .

Като минус ще кажа единствено YAST.  Не ми харесва това ,че предлага Gui за почти за всички възможни администраторски действия .

Аз съм доволен и от АПТ, и от Пакман. Ще го пробвам някой път това опенСУСЕ. Със сигурност е добро.

преди 1 час, ZeroG написа:

- Tumbleweed е на практика унищожителят на първенството на Archlinux в rolling дистpибуциите;

Не забравяй, че опенСУСЕ има цяла корпорация зад гърба си. Няма да е изненадващо ако е технически по-добро с ресурса който разполагат разработчиците. Арч се поддържа от малка група ентусиасти и е създаден по идеята на един човек. И като цяло се справя супер със задачата си - десктоп дистро за ежедневна употреба, няма претенции да се използва и в бизнеса.

преди 34 минути, mkfs.ext4 написа:

Аз съм доволен и от АПТ, и от Пакман. Ще го пробвам някой път това опенСУСЕ. Със сигурност е добро.

Не забравяй, че опенСУСЕ има цяла корпорация зад гърба си. Няма да е изненадващо ако е технически по-добро с ресурса който разполагат разработчиците. Арч се поддържа от малка група ентусиасти и е създаден по идеята на един човек. И като цяло се справя супер със задачата си - десктоп дистро за ежедневна употреба, няма претенции да се използва и в бизнеса.

Това, че зад Open SUSE стои Novell не прави Tumbleweed стабилна. Тя е е платформа за тестване на пакети. Такава е и "суровата кожа" на Fedora.

преди 24 минути, cybercop написа:

Това, че зад Open SUSE стои Novell не прави Tumbleweed стабилна. Тя е е платформа за тестване на пакети. Такава е и "суровата кожа" на Fedora.

Прави я по-стабилна като за rolling-release система, доколкото може да се говори за стабилност при тях. Tumbleweed има жокер - openQA. Това е програма която тества новия софтуер, подлага го на симулирани инсталации, ъпгрейди и т.н., за да провери стабилността му. После идва редът и на разработчиците. Щом повече хора се занимават (а и най-вероятно и им се плаща повече) нормално е и крайният продукт да е по-добър. Или поне на теория е така. @evgeny81 ползва Tumbleweed, той да каже как е на практика.

Не мисля, че rolling-release е точно платформа за тестване на пакети. Идеята е като излезе нещо ново първо да се провери и тогава да се пусне в хранилищата. Според мен чиста платформа за тестване на пакети е Fedora Rawhide - там излезе ли нещо направо го качват и чакат да им кажеш какви са бъговете.

Аз съм тествал много дистрибуции на моя лаптоп ,включително и UNIX базирани..............ми най-добре се държи с Убунту .И Слак съм пробвал и Арч ,всички мажорни де ги има

преди 3 часа, mkfs.ext4 написа:

като ми се маже.

Продължаваме с глупостите, м? yaourt е в пъти по-гъвкав и предлага повече опции. Ти може и да мажеш, след като не знаеш как да си настроиш операционната система, но други работим на нея ;)

преди 6 минути, Mozo написа:

Продължаваме с глупостите, м? yaourt е в пъти по-гъвкав и предлага повече опции. Ти може и да мажеш, след като не знаеш как да си настроиш операционната система, но други работим на нея ;)

Гъвкавост? Че те самите разработчици отричат подобни твърдения. Не говоря за yaourt, а за Arch Linux като цяло. Ето го черно на бяло:

https://lists.archlinux.org/pipermail/arch-general/2015-July/039443.html

Тия лафове, че не знам нищо ги научих наизуст. От 2-3 месеца използвам Линукс, от 1 месец Арч. Може би още съм в графата "noob". Но ми е пределно ясно, че Арч не е дистрибуция за работа. Ето - трябва ми MySQL - ми няма го. "Отгоре" са казали, че ще ползвам MariaDB. ОК, ще проверя дали го има в AUR, но как? Единия ми казва ползвай yaourt. Другия - не, не, само pacaur. Като питам кой е по-добър - "как така ще питаш, отваряй Уики-то и чети". Ама на мен точно сега не ми е до експерименти и уикита, искам просто да си свърша работата. Ако ми се маже тогава ще чета, ще тествам и т.н. докато видя кое е най-добре за мен. Е това като го кажа веднага се започва - "ти не знаеш, ти не можеш, ние знаем, ние можем".

Убунту просто работи. В хранилищата има всичко. PPA е много по-добре от AUR. Това е дистро за работа. Затова е най-разпространено и като десктоп, и като сървър. Ако някой има голямо его което не му позволява да използва "плебейски" дистрибуции, негов проблем.

П.П - под "мажа" нямам предвид задължително да си счупя системата. 1 месец може да не е много, но никога Арч не се е чупил, бъгвал, забивал или нещо подобно. Винаги имам най-новите пакети. Но ако искам да си свърша работата има по-добри варианти. Нямам нищо против Arch Linux, напротив - фен съм му. Но това не означава, че съм сляп fanboy който го налага там където не му е мястото. Ето тази надменност и държание все едно са се родили научени отблъсква много хора. Не говоря за теб конкретно, а за Арч общността като цяло. Влез в реддит и гледай какво става.

преди 11 минути, ZeroG написа:

Единственото, което има Tumbleweed, a Leap няма - това е 32-битовата дистрибуция. Защото openSuse с Leap са едни от пионерите в света на Linux дистрибуциите, който пратиха 32-bit Linux в музея.

A и 32-битовата версия има апетита на ламята Стефка към минималните изисквания за хардуера.

преди 19 минути, mkfs.ext4 написа:

Гъвкавост? Че те самите разработчици отричат подобни твърдения. Не говоря за yaourt, а за Arch Linux като цяло. Ето го черно на бяло:

https://lists.archlinux.org/pipermail/arch-general/2015-July/039443.html

Тия лафове, че не знам нищо ги научих наизуст. От 2-3 месеца използвам Линукс, от 1 месец Арч. Може би още съм в графата "noob". Но ми е пределно ясно, че Арч не е дистрибуция за работа. Ето - трябва ми MySQL - ми няма го. "Отгоре" са казали, че ще ползвам MariaDB. ОК, ще проверя дали го има в AUR, но как? Единия ми казва ползвай yaourt. Другия - не, не, само pacaur. Като питам кой е по-добър - "как така ще питаш, отваряй Уики-то и чети". Ама на мен точно сега не ми е до експерименти и уикита, искам просто да си свърша работата. Ако ми се маже тогава ще чета, ще тествам и т.н. докато видя кое е най-добре за мен. Е това като го кажа веднага се започва - "ти не знаеш, ти не можеш, ние знаем, ние можем".

Убунту просто работи. В хранилищата има всичко. PPA е много по-добре от AUR. Това е дистро за работа. Затова е най-разпространено и като десктоп, и като сървър. Ако някой има голямо его което не му позволява да използва "плебейски" дистрибуции, негов проблем.

П.П - под "мажа" нямам предвид задължително да си счупя системата. 1 месец може да не е много, но никога Арч не се е чупил, бъгвал, забивал или нещо подобно. Винаги имам най-новите пакети. Но ако искам да си свърша работата има по-добри варианти. Нямам нищо против Arch Linux, напротив - фен съм му. Но това не означава, че съм сляп fanboy който го налага там където не му е мястото. Ето тази надменност и държание все едно са се родили научени отблъсква много хора. Не говоря за теб конкретно, а за Арч общността като цяло. Влез в реддит и гледай какво става.

Има защо да ти казват да четеш. Уикито на Arch е като учебник - има всичко и няма нужда да се дъвче едно и също:

https://wiki.archlinux.org/index.php/MySQL

Много е сложно да изпълниш yaourt -S mysql ;)

Почти толкова сложно от найсе реда команди за добавяне на PPA при Ubuntu ;)

Това, че ти не знаеш как се работи с дадена операционна система, нито я прави нито трудна, нито неподходяща за работа. Идеална си е за работа, просто трябва да се почете малко и да се осъзнае, че всъщност е в пъти по-лесна за работа от всички други дистрибуции. Лесен пример - я се пробвай на великото Ubuntu и още по-великия apt да даунгрейднеш някой пакет? След два часа ровене в интернет и след като разбереш, че не става към версията, към която ти искаш, се отказваш. В Arch става с ЕДНА команда от две думи, като втората е името на пакета. Предлагат ти се всички версии и просто натискаш кореспондиращата цифра. Мда, предпочитам да си върша работа, вместо да ходя в интернет и да си губя времето за неща, които така или иначе няма да станат ;)

И не ме разбирай погрешно - използвам и Mint на две машини и всеки път осъзнавам колко са назад по отношение на гъвкавост и простота на работа *buntu базираните. Неща, които стават с мигване на окото при Arch, са супер сложни или неизпълними при *buntu.

преди 18 минути, ZeroG написа:

1. Да деинсталира PackageKit, за да не го побърква от подсещания за ъпдейти;

Може ли просто да го спра от стартъпа, вместо да го деинсталирам? Реторичен въпрос :)

преди 55 минути, бат'начо написа:

A и 32-битовата версия има апетита на ламята Стефка към минималните изисквания за хардуера.

Софтуера трябва да отговаря на хардуера. Всеизвестен факт.

:D След спор с жена ми и допитване до чичо Гошо, попаднах на сайт, името му може да се преведе и като "връх". Та спрямо него, и като инфо, и като коментари сме цвете, огрооомно цвете, та явно сме строго в нормата с тез залитания кой-е-по-по-най.

Според хардуера наличен се подбира и софтуера :) ..........е за тва Линукс слага в малкио си джобЪ апаната ябълка и джама .За всекиго по нещо има

преди 27 минути, бат'начо написа:

:D След спор с жена ми и допитване до чичо Гошо, попаднах на сайт, името му може да се преведе и като "връх". Та спрямо него, и като инфо, и като коментари сме цвете, огрооомно цвете, та явно сме строго в нормата с тез залитания кой-е-по-по-най.

Като каза жена:

o7qYnAde1ZqBpPq_Y3hFy6URCrPlw1b0Rkl-qQ4H

Повечето си имат и минимал инсталационни носители ,или мрежови инсталации .......където можеш да отсяваш ...........стига да ти се занимава разбира се :)

преди 10 часа, Иво Димов написа:

Повечето си имат и минимал инсталационни носители ,или мрежови инсталации .......където можеш да отсяваш ...........стига да ти се занимава разбира се :)

Предполагам си забелязал, че доста хора не правят разлика между дистрибуцията и отделните десктоп издания.

преди 7 минути, pepi.petrov1 написа:

Здравейте малко помощ,става дума за Linux MX-16 не мога да си пусна bg phonetic.

Settings manager -> Keyboard -> Layout -> под полето keyboard layout има бутон add, цъкаш го и избираш Bulgarian - new phonetic или phonetic traditional.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 3 минути, mkfs.ext4 написа:

Settings manager -> Keyboar -> Layout -> под полето keyboard layout има бутон add, цъкаш го и избираш Bulgarian - new phonetic или phonetic traditional.

Или, направо системните настройки :

преди 3 минути, pepi.petrov1 написа:

Да но има само Bulgariian,без опций за фонетика.

вляво трябва да има една стрелкичка, цъкни на нея и ще се отворят 2-те опции за фонетика.

преди 16 минути, pepi.petrov1 написа:

Nqma strelka i s opcijte na cybercop ne stava,za MX-16 pishe che e baziran na Debian s rabotna sreda XFCE.

Няма как да не става. Чети внимателно.  Инсталирай програмата keyboard-configuration, ако не е инсталирана и я стартирай с администраторски пара. Написал съм как. Това, не е стандартна Debian, така, че може да имаш зададена по подразбиране sudo парола. Списъка с българските подредби в xfce4-xkb-plugin е тип "дърво" и, както ти каза колегата, трябва да отвориш разклонението (списъка) за да видиш останалите две подредби.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.